CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 28 October 2010

Tanda Kasih yang Chomeyl dari kalian

First of all, I would like to say :- Thank you so much ~ domou arigatou gozaimas ~ muchas gracias ~ Danke schön ~ Syukran Jazilan ~ Syukria ~ Xie Xie ~ Toche ~ Merci beaucop ~ Grazie ~ Maraming Salamat ~ * tuuuu dia, habis keluar macam2 bahasa *


I really appreciate all those spirit booster words of encouragement from you guys in my previous entry Bila rasaKU ini rasaMU. Serius I rasa sangat2 terkesan dengan sokongan dari kawan2 semua. Membaca satu persatu komen2 itu membuatkan I rasa tidak berseorangan dalam melalui semua jerit perih ini. I've always have lots of kind and caring people around me.

Walaupun kebanyakan dari korang semua cuma kenal I through blog je, tapi bila baca kata2 semangat dari kawan2 semua buat I rasa macam whenever I'm down, I'll always get full support from all of you. Terima kasih tidak terhingga untuk kata2 semangat dari anda semua --> e.l.i.s.s.m.i.e ,mast@work ,@e_da ,nieda , anNA ,Ummu Sofea, reitak ,Fana Flora, Ummi Alisya ,lailasani ,ddiini ,CuppyCakeMommy, syayassir ,Atiqah , AKUOKU ,Nadiah Sidek, Affieza, zietyrahman, Aliaa, kak nur ,=*NuRo0L* =, kakyong ,MAMASYAZA ,xeea, Bibi Intan Suraya ~Tulip~ ,Min Aina Ila Aina , Princess danAyuArjuna. You guys have really made days.

Bukan senang nak terus bangkit bila dalam hati dah rasa tidak yakin dengan diri sendiri. So, I decided to print out kata2 semangat yang kawan2 bagi kat I dan lekatkan kat tepi CPU I so that bila2 rasa MALAS dan rasa GIVE-UP itu ingin bertamu, I akan cepat2 dapat menghalaunya pergi menjauh. I jugak print out gambar2 insan2 kesayangan dalam hidup I dan letakkan lirik lagu Insya Allah by Maher Zain as suggested by kak lailasani .

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMjTievMhiI/AAAAAAAAJP8/Sy0FcAFncCQ/s1600/IMG_0817.JPG
=- kata2 semangat dari kawan2 semua -=


=- kesayangan2 di hati -=


=- meja yang berserabut -=


I jugak rasa semakin bersemangat bila ada yang cakap I menjadi sumber inspirasi mereka. I tahu I ni tak sehebat mana, jadi bila ada orang yang memandang tinggi pada I, I took it as a compliment and I must work harder in order not to let you down. Masa I sekolah dulu, I selalu akan simpan keratan akhbar tentang best student dan orang2 yang hebat dalam pelajaran, dan jadikan mereka sumber inspirasi I untuk berjaya dalam study. Kalau diorang yang jadi sumber inspirasi I give up masa tu, mesti I takkan dapat baca kisah kejayaan mereka kat paper kan?. Jadi, kalau I give up di tengah jalan, macamana kisah I nak keluar kat paper jugak..kan..kan..kan? *cit, ada hati kah nak keluar paper jugak? ngeeeeeeeeeeee*.


Dalam usaha mencari semula semangat yang hilang, I bertemu dengan video last lecture of Randy Pausch, a Professor from Carnegie Mellon. He was dying from pancreatic cancer; and before he left this world on 25 July 2008(47 years old), he talked about the lessons he learned and gave advices to students on how to achieve their own career and personal goals.

This video was premiered in Oprah Show and his speech title was "Really Achieving Your Childhood Dreams,". So, kalau korang pun ada rasa kurang bersemangat nak jalani hidup ini, I syorkan korang tengok video nih. Memang akan menaikkan semangat supaya kita lebih menghargai hidup ini.



=- Randy Pausch in Oprah Show -=


=- Randy Pausch's last lecture at Carnegie Mellon -=


After watching the video, it reminds me of my childhood dreams. I wanted to be a medical Doctor, but as I grew up..I discover that I jenis orang yang I jenis rasa ngeri bila tengok keadaan luka teruk sampai I boleh rasa loya dan nak pitam. Dari situ, I tahu yang I tak mungkin boleh jadi medical Doctor, so I set in my mind that I'm going to get the title 'Dr' by doing my PhD studies.

~ Insya Allah I'll work hard to achieve my childhood dream ~
"bekerja seperti kamu hidup 1000 tahun lagi dan beribadah seperti kamu mati esok"

20 words of wisdom & comments:

Huda said...

betul tu kak yatie..dlm hidup ni mmg bnyk cabaran dan dugaan kan, mcm Huda beruntung, lepas degree kerja jap then kawin dpt anak terus x keje. tp still juga ada rasa terkilan di situ sebab tak dpt nak smbg contribute apa2 pada mak abah huda. tp tetap bersyukur sbb hubby yg ganti tolong mereka, jenis tak kisah punya orang kan. so,kak yatie mesti kuat ok! teruskan je phd tu n huda rasa esok2 baby sn mesti proud sbb mommy and daddy dia bijak2 belajar :)

Ummi Salsabila said...

bekerja seperti kamu hidup 1000 tahun lagi dan beribadah seperti kamu mati esok"- setuju 100%

yatie,keep it up apa yg u dah buat.dont give up!

i kagum tgk mommy yg study smpi PHD,at the same time boleh cope dgn family.hope Allah give u strength!! :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Moga yatie terus kuat untuk capai impian tu.eliss pun nak jugak title tu, tapi master pun malas lagi nak sambung ni...huhuhuhu..

xeea said...

way to go yatie!

u'll inspired more people especially MOMMIES :)

reitak said...

Keep it up. God is always there for you to guide you through!

AshAnas said...

gitu la kak... semangat oh semangat, jgn tinggalkan kakak chomeyl ku ya...

atoyis said...

mmg selalu rasa takde mood dlm masa buat phd ni..kekadang tu rasa nak give up jek..nak cari mood untuk rajin tu amatlah susah..tapi tiap kali terpandang suami dan anak yg turut sama turun padang bekorban sama..rasa macam tak sampai hati pulak nak hampakan semua orang..kita mesti rajin tiap2 hari..yeaaaahhh

@e_da said...

alamak terharunya yatie siap print out... sebenarnya kami bangga ngan yatie .. anak malaysia yg berjaya hingga ke PHD walaupun dgn tanggungjawab isteri dan ibu... yatie kena bangga dgn diri yatie okeh.. terus ke hadapan jgn menunduk ke bawah lg... cayok...cayok...........

Sidratul Muntaha said...

aku tingat lagi ko menangis kat tepi bush kat sekolah binjai dulu time ko tak dpt 4a.
ko nangis senyap2..
compare yg lenlain sume melalak mcm org gile...
aku lagi syahdu tgk ko sbb cikgu roslan dobok tu dulu kemain lagi pressure ko.
beb,sabar beb.
Allah bg kita sesuatu dan dia amik yg lain.
kita tak boleh dpt sume.
tak boleh tamak sbb manusia ni mmg lumrahnya tamak.
selalu kuatkan diri beb.
kuatkan ati.
klu bukan untuk diri sendiri,paling tidak untuk somi dan ank.
klu ko rasa ade masa2 jiwa ko luluh,
ko compare diri ko dgn org yg lansung takde ape2 kat dunia ni.
baik mak bapak,baik harta,baik pelajaran,baik umur dan kesihatan.
sumenya tu Allah yg atur.
Allah uji ko sekian2 begini agar kita ni jadi manusia yg merendah diri dan mudah redha.
tak lebih tak kurang.
dan jugak sebagai pengajaran pada org lain jugak.
sebab benda dalam dunia ni bersebab dan punya penyebab.
sorilah yer..
aku ngaji tak tinggi
nak bgi moral support mmg gaya base aku direct jer.
harap ko kuat dan tabah.
airmata dan rasa kesedihan tu bukan sesaje wujud tuk sesia.
sumenya bermakna.
ngaji rajin2 weih.
pasni boleh tolong org lain yg nasibnya lagi kureng dari aku ni.
:P

isabelle said...

alamak...i tertinggal train lah.

syayassir said...

nak tahu satu benda tak?
setiap kali beralasan malas nak sambung belajar, mesti teringat kat yatie...
hmm, yatie yang susah payah sambung belajar dekat jepun tu pun boleh survive, ni pulak kalau kita yang setakat kat malaysia ni.... huhu
ni yang nak cepat2 pegi register ni.... hehehe

aNgAh_aLiFaH said...

susah sungguh nak menahan airmata masa dgr lecture Dr tu. tapi berjaya tahan tau!

tapi bila baca kawan yatie sidratul muntaha tu tulis komen, mmg tersembur tak dpt nak tahan. sbb seme yang dia ckp, mmg angah nak sebut tapi x reti nak susun ayat.

takpe lah yatie, susah2 dlu senang2 kemudian. kalau rase down sgt, cuba berangan seolah2 nmpk masa depan cth, dok kat msia dekat ngn family, keje best, umah besar, duit byk.

mesti akan rase bersemangat. (kalau angah lah).

insyaAllah yatie pun bole.. angah ni teringin sangat nak sambung belajar, tapi byk pulak commitment lain... haiiissshhh...

Affieza said...

Wow..thanks K.Yatie for this appreciation entry.

Don't give up and hope u will achieve all your dreams.

Atiqah said...

Alhamdulillah kak yatie dh kembali bersemangat..btol tu..kak yatie blogger inspirasi tiqah..sejak bce kisah kak yatie further studies smpai Europe and now Japan, tiqah sgt bersemangat nk smbg bljr jgk..walaupun skrg ni my childhood dream x tercapai lg..sekurg2 nye melihat kak yatie yg merupakan inspirasi tiqah dlm study terus berjaya di medan akademik dh ckup buat tiqah rse bahagia..

teruskan perjuangan ye kak yatie..

nieda said...

teruskan perjuangan ye..chayok chayok

transformed housewife said...

Have I ever told u that I always proud to have u as my sister? If I didn't, please remember that I always pray for u and our siblings to succeed academically and also in life.

dbalkis said...

alamak dr yatie( i dah bagi u respect awal2 ni kasik u rasa berat pikul sikit..hehe)..i miss that entry dan dah juling2 baca balik semua komen tu semua..

btol mcm yang lain cakap, u beruntung dapat study merata dunia, tak semua orang dapat peluang tu.. i pun nak tak dapat lagi ni..lom rezeki..then u pulak ada hubby n baby with u there. your life is complete with family and good career ahead..(yoyos i dok konon2 nasihat bakal dr ye..i dokti pun dok..)

anyway, napa i cakap u untung? coz if u down, stress you masih ada hubby di sisi, baby yang kiut miut, blog yang meriah dan family di malaysia yang sentiasa keep in touch dengan u..

ada kawan i, baru sambung phd, jauh diperantauan..first few months of her life was very tough..first time die blaja oversea dengan tak de kawan, tak de family, carik umh sewa sendiri, first time nak winter lagi..sedih dengar cite dia..now she's get use to it but she keep saying, study life here is such a lonely affair..can u imagine, how empty she feel to compare with those yang further study bawak family.. dan i sangat2 rasa nak lawat dia..sedih dengar dia sorang2 kat sana..phd student pn tak jumpa selalu kan? masing2 dgn dunia sendiri n paper sendiri..nak tak nak kene survive sendiri..

okla..so t care ye..i will on n off call u dr yatie from now onwards ya..satu amanah untuk u realisasikan..all the best to you..

Nadiah Sidek said...

sebak pulak baca entry nih. glad u've gained your courage back :)

mazni_azis said...

ucu...ucu pun inspirasi angah jugak...selalu sembang ngan tim, camana la ucu manage masa..family & study berblog lagi tu...kitaorg ni cam tak der masa jer..padahal tak der family pun kat sini...pastu bila rasa sshnya kat sini..nk solat nk mkn angah akan selalu igt ucu..tambah2 masa ucu degree...teruskan ke puncak k..caiyok2..

kakyong said...

bagus kan berblog.... mendekatkan hati2 kita semua...
x leh nak share bahu secara live,, namun tetap dekat..

terus kan melangkah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...