CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 1 November 2011

Monolog dalaman seorang Perempuan tua

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Semenjak dua menjak kebelakangan ni, ada beberapa perasaan yang terdetik dalam hati I. Perasaan-perasaan itu timbul bila berdepan dengan situasi seperti :-


Situasi 1: bersama gadis awal 20-an

Weekend 2 minggu yang lepas ada event anjuran Malaysians di Fukuoka ni. Memandangkan anak-anak dara tu tak ada means of transportation untuk ke tapak event, I volunteer untuk jemput diorang. Sepanjang perjalanan kat dalam kereta tu, diorang borak-borak pasal artis Jepun dan artis Korea. 

http://i.dramacrazy.net/20100905_Arashi.png 
+- Arashi : artis Jepun. pic source: here -+

Topik pasal artis J-Pop & K-Pop hangat di bincangkan tapi I sikit pun tak boleh nak menyampuk sebab I tak kenal lansung nama-nama artis yang diorang sebutkan tu. Last-last I mencelah perbualan tu dan cakap : "akak tak kenal sorang pun yang korang cakap tu. tapi artis2 sekarang tak leh lawan kehebatan KRU dulu2. Konsert diorang dulu boleh buat jelajah seluruh Malaysia, beratus ribu orang datang".  

http://4.bp.blogspot.com/-7RcMttQuTVE/Thbo_OH3AQI/AAAAAAAAANs/5p6-7NUScGE/s320/Kru%2B-%2BAwas%2BDa%2527%2BSoundtrack%2B1995%2B%2528Full%2BAlbum%2529.jpg http://2.bp.blogspot.com/-xkidWxW8Sfk/ThboiulPbEI/AAAAAAAAANU/pXhpTg8JQ8Q/s320/kru.jpg 
+- zaman kegemilangan KRU. pic source: here -+


Dasar perempuan ketinggalan zaman, move on la weh zaman kegemilangan KRU sebagai penyanyi ialah 10 tahun yang lepas kot...dasar peminat fanatik KRU.


Situasi 2 : wall Facebook
Kadang-kadang timbul perasaan agak annoyed bila terpandang status suami isteri yang tinggal serumah tapi nak juga hantar msg kat wall FB masing2 selang 10 minit kottttt. Mula2 rasa sweetnya tapi lepas tu rasa serabut mata melihat status dengan ayat berbunyi contohnya macam ni : 
- "abang, sayang dah masak ni..meh la makan". 
- lepas 10 minit status lain pulak "abang, sedap tak baby masak hari ni?"
- lepas 10 minit laki dia pulak reply "sedapnya bucuk masak sambal petai, makan sampai kentut bau petai"


I tahu itu fesbuk diorang, lantak diorang lah nak tulis apa pun..apasal I nak sibuk2 annoyed pulak kan?. Dalam hati terdetik persoalan boleh tak kalau korang just send message je instead of paparkan kat wall, or boleh tak kalau SMS je instead of asyik nak tunjukkan kemesraan ke semua kenalan FB korang *monolog dalam hati I saja*. 

Yeah I know, I'm not that sweet and not that romantic to appreciate their loving status. Dasar perempuan kesepian yang berjauhan dengan suami; lepas tu sibuk2 nak komen status FB orang lain. jelir


Situasi 3: entry di blog
I have my own personality disorder when writing entries in my blog. Sometimes I feel like I should just write about every single things that I've done but sometimes my concious mind would advice me that I should write something that is worth it and 'useful' to read. 
Bila I bloghopping kat blog orang lain; I akan rasa tak selesa bila tuan blog tu update blog for the sake of updating sahaja especially when they only update pasal : 
- kasut yang baru beli, 
- handbag baru beli, 
- sayur yang baru beli kat pasar malam tadi,  
- berapa das kentut yang baru di lepaskan kat toilet and etc.


http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/mba/lowres/mban2540l.jpg 
+- pic source: here -+


I tahu itu blog diorang dan menjadi hak diorang untuk tulis apa yang diorang suka. Memandangkan ini blog I, maka I pun berhak untuk mengomel apa yang I rasa menyesakkan dada, fair and square lah gitu kan?. Dasar perempuan bajet bagus, macamlah isi perut blog dia tu bermanfaat sangat *monolog dalaman pompuan bajet bagus*


Situasi 4: lihat pinggangku, rampingkan?
Sekarang ini terlalu banyak blog yang mempromosikan korset *u-know-what* yang kata nya sungguh berkesan untuk menguruskan badan dengan syarat korang bayarlah harga beribu-ribu untuk dapat korset itu. I have nothing against their effort untuk kuruskan badan tapi I kadang-kadang rasa tak senang bila :
- dulu masa gemuk pakai baju longgar, bila dah kurus terus pakai baju & seluar ketat melekat ikut body nak bagi nampak dah kurus
http://sheswrite.files.wordpress.com/2011/03/before_after_cartoon1.jpg?w=300&h=290 
+- pic source: here -+

Mungkin I yang kolot, kalau pakai baju besar...macamana nak nampak bentuk badan yang kononnya dah kurus tu ye dak?. Dasar perempuan kolot. 


Situasi 5 : membeli pakaian
Dulu-dulu kalau berkenan pakaian, main beli je tak fikir panjang. Sekarang ni nak kena fikir "laki I suka ke tak kalau I pakai baju ni", "laki I luluskan ke tak I pakai baju ni?"; "baju ni macam gegirl sangat, macam tak sesuai je dengan status sebagai isteri & mommy"; "nak pakai shawl style belit2 selit2 tapi karang bila dukung anak, dia tarik pulak".


Ya ampun,banyak betul consideration nak kena fikir sebelum beli pakaian baru. Cuba tengok Rozita Che Wan tu, confident je pakai gaun ala barbie doll pink walaupun umur dah 4 series. *tak agak2, compare kan diri dengan RCW*.jelir



http://4.bp.blogspot.com/-Fn6wlMlDjy4/TexLpcRnVaI/AAAAAAAALJY/VVSKMJ4ifD0/s1600/DSC_0073.JPG http://cdn.drivenmedia.com.my/ohbulancom/wp-content/uploads/2011/10/Rozita-Che-Wan-1.jpg 
+- Yatie Chomeyl VS Rozita Che Wan -+



Situasi 6 : pakaian adik
This is probably the most irritating behavior that I have these days i.e. to comment on every single pieces of clothes wore by my little sister. Bila adik I upload je gambar terbaru dia kat FB, the first thing I did is to comment on : "kecik nya baju tu"; "ketatnya seluar tu"; "singkat je nya t-shirt tu, tonggeng sikit nampak bontot"; "rapatnya ambik gambar dengan budak laki tu, boipren ke?" and etc.

Gosh, I sound so mak-mak kan?. Serba serbi tak kena, semua benda nak tegur especially since she's my only little sister. Ever since my mom passed away I somehow took the responsibility to be her mother. Tapi bila I tengok balik komen2 I kat gambar2 FB adik I tu, I pun rasa "eh, arwah Ma dulu pun tak sound aku sampai macam ni sekali".



Kesimpulan yang dapat di buat dari situasi2 di atas ini ialah makcik dah tua nak oi; dah tak sporting. Benda - benda kecil pun makcik sibuk2 nak complaint. Perkara yang remeh temeh nampak serabut dan annoying di pandangan mata tua makcik ni. Tua tak tua sangatlah, 21hb Nov 2011 (gedik nak bold kan nak suruh orang ingat birthday makcik jelir) usia makcik bakal menginjak 29 tahun; tahun depan dah 3 series....sah; makcik dah tua!.


Pssssttt : kalau sedar diri dah tua, sila sedar diri jugak usia semakin pendek..jangan asyik duk mencari salah orang saja. Banyakkan lah beramal ibadat weh makcik *monolog dalaman seorang makcik*.

~ Thanks for reading this (^-*) ~


31 words of wisdom & comments:

Sidratul Muntaha said...

huhuh...
timbal blik la tie org jawe ckp
dulu time mak kita tegur2..
kita rasa rimas la itulah inilah..
la ni dah amik part responsible tu..
barualh raso diri tua ke tak
btw,psl bab baju2 or brg2 somi lulus ke tak...
kdg2 terpikir jugak la kesian dgn mak bpk sbb ape yg kita buat dulu takde kita nak pikir,mak bpk aku bgi pakai ke tak kan?
tpi bila dah kawin..
sikit2 pikir alki aku bgi pakai ke tak..
aih..
untung la laki sape2 ade bini gini..
pahala berganda2 la bila isteri mikir gitu gini
mak bpk jugak yg kesian dulu2 la..
sighh...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

owh mak cik kiter seumow rupanyer...but ai early dec ....bab di fb tue khen ai berbeza sket sebab darl ai jrng sgt2 nak comment kat pics or comment kat wall ai sedangkan ngan kawan2 ai laju jer dia comment...uwaaa sedeyyyy....(OVER)

kat belog tue terasa gak mak jah ngeee hahaha but itew la nama nyer gegurl khen...sometimes kiter rasa ok but org yg bc naik meluat... depend la benda ni

zara zaman said...

betul yati...skang nie nak beli baju pon kene bawak en. hubby...klu dia luluskan baru bole beli... tapi skang dah tau klu labuh, lenggan panjang,longgar...mesti LULUS chop sirim...hihihi

skang pon nak pakai yg berfesyen2 nie malu asanye...mcm dah x sesuai dgn status beranak 3...

zailamohamad said...

eh aku pon mengalami konflik dale berpakaian sebab aku dulu before kawen suka paka baju ketat2 then singkat sokmo, loni pas kawin keno pastikan baju yang nak dibeli tu melepasi punggung & menepati piawaian laki aku..kalu saloh paka gak..natilah kena buoh ngepek

kade2 mace konpius, nak bergaya tapi takleh bergaya..kalu paka baju labuh-labuh napok sangat mace mokcik-mokcik T___T *mungkin sebab aku gemuk kot*

Rai said...

wahh..beza setahun je kita rupanya..op kos ai muda sket.. haha..

ingat!! zaman kita dulu KRU kan.. kan..kpop mmg i tak ingat..kalau jpop tu takat tau kimutaku and the geng je lah..oldies gile..

oh sama lah kita..sbb tu sometimes i selang selikan dengan entry yg konon2 informative..wakaka..

i pun tak sukaaa....nyampah tau.. kalau perut tu ikat ngan kain batik pakai sehari lapan jam pun boleh jadik kempis la perut. ..actually takde lah saintifik sangat..tapi malas nak komen lebih2..buat org benci je..

baju i skang i suruh husband je pilih..mudah..dia tak komplen.. basically i tak kisah pun..asalkan dia happy..teringin nak pakai tudung lilit2..tapi anak2 sangat2 curious..duk tarik2..senget benget dibuatnya..hampehh..

eh eh..panjang pulak komen..hehe..

Ummi Shira (AshAnas) said...

monolog yang berguna utk dikongsikan... hehe... kdg2 merasa yg sama, adakah shira pun dah tua? haha.... ngaku je la kan. yg penting muda dr akak, hahaha

Sidratul Muntaha said...

ara duk nursery yg sebelum tu.
huhuuhh
bila abg di dah dpt
anto dia dulu pastu sama2 naik motor gi anto abg dia kat educare.
la ni?
kena anik keta sama2 sbb anto adik beradik sekaligus.
bahana org tak reti drive keta.

MyKhalish said...

eekekek... smla kita, menda2 skit pkr berjela sblm wat.. owhh kena catit kalendar nih ur besday. heheheh...

ibu MZW @ farah idayu said...

Salam kenal, nice beautiful blog sis ;) neway, byk nya bermonolog..hehehe~ tader plak bermonolog nk perabih phd cepat2?? huhu~ leh balik mesia soon...

Hanis MY said...

ore sero entri2 kat blog ore tu tak manfaat mano pong haha... tapi mujo ado jugok ore nok baco... ambik maso nok peroh minda ni nok wak entri berinfo kadey2 bulehlah hehe...

mujo la ore tok rajim encounter dgn pasangey lagu tu..takpolah nok wak rano dio suko tunjuk kokrey, ore jrg sgt2 update status haha... bukok fb pong sminggu brapo kali jah haha...

Oyis said...

ore pon raso lagu tu jugop. especially bila tgk2 set pinggan mangkuk di kedai, hok tu comey, hok ni comey. then tiiba2 realized, eh sejak bila aku minta pinggan ni? oh tidakkkkk!

ps: eh solah di msia ko ni? jd SN duk ngan yatie berdua la ni ko?

atoyis said...

hahah..tua ke..dlm jiwa ni sentiasa rasa muda tau..tu yg penting..tul la suma sama..
-no 1: setakat satu dua lagu reti la nk sebut nama penyayi I pon tak hingat kecuali..'i want nobody but uuu' hahah
-no 2: rasanya tu bukan sbb husband u jauh tu..sbb I pon rasa cm tu jugak..tak sesuai tau nk comment2 dlm fb, ..blh menimbulkan rasa geli geleman ..ym ke sms ke ok gak privacy skit
-no 3: yg tu versi mummy jarum junior..tp kekadang I pon buat jugak..hahah
-no 4: senyum tak perlu kata apa2
-no 5: nk wt cm ne kita kan pompuan..smpkan adik I pernah tanya "long..knp dressing lepas kawin dgn blm kawin len sgt"..jwpan "lepas kawin kena lalu sirim dulu..lepas baru blh pakai"
-no 6: rasanya tu mmg dh naluri seorang ibu kot

transformed housewife said...

meme tuo doh :p.

dulu Knur ngepek ko Tie psl baju singkat & ketat. Loni Tie ngepek ko Awin. Knur pun ngepek jugk ko Awin tapi she knows that I have a soft spot for her. Susoh nok maroh ko dio.

e.l.i.z.@ said...

ahhh x kiroooo...KRU tetap hebat sapa bilo² hihi mari la K-pop ko, pop kuiz ko hahha

psl status laki bini tu meme annoying pung..xdop kijo kali gak..dop pong xdop anok dih hihihi..

yg pasti buke sebab TUA , tp sebab kito make garam dulu dr sek dio, so kito tahu baik buruk semua tu cewahhh

Nanak said...

hi kakak..hikhik..tp klu psl msg2 kat wall fb tu jgn mimpilah blaku dgn sy..my hubby tu bukan peminat fb..

Asmara said...

hikhik.. mmg dah terasa tua dah, bila borak2 mesti citer pasal anak2. haha..dah xleh geng ngna budak2 muda ni. ujung taun nk masuk 31 tp dah rasa mcm umur 35, uhuhu..

naa said...

sy peminat kru gak.1st album beli masa tu umur 9 tahun..mntk duit kat makk..boleh gituu.hahaa..tp skng ni layan gak la kpop..heeee..

yatie chomeyl said...

ayu : nasib baik jugak sedar sebelum terlambat, harap2 Allah ampunkan dosa2 kita yg telah lalu

lady ayu : yup, entry kat blog i pun kesti ada gak yg meluat ehehehe

zara zaman : tu la, cop sirim LULUS tu penting..kalau x, x leh keluar rumah huhuhuh

yatie chomeyl said...

zaila : supo la, akudulu gitu jugop..sekak2 tuo ni sero malu nk pakai ketat2

rai : i like ur komen..x kisha la [anjang.terhibur mokcik membacanya ehehehe

Shira : meh la kita masuk geng tua ni pulak shira..ngeh3x

yatie chomeyl said...

mykhalish : auwww u r so sweet siap nk catit kalendar ;)

farah idayu : adoyaiii, kena setepek kat atas hidung. padahal mmg iu lah monolog dalaman setiap hari kat dlm kepala terbawak smp dlm mimpi muka supervisor PhD ngeeeee

hanis : ore pun koya jah entri bermanfaat padahal duk crito pengalame sini jah jugop nyo pong

yatie chomeyl said...

Oyis : berat doh tu siap kene pingge mangkuk doh wakakakka. hom, solah duk msia doh lo ni. ore dgn SN duk sini dulu

atoyis : i sangat2 suka dgn komen u...2 thumbs up sbb begitu menghayati monolog ini ehehheh

kak nur : xpo biar ti jah ngepek ko awin lo ni *balas dendam* wakakaka

yatie chomeyl said...

eliza : meme doh, KRU meme hebat smp bilo2. apo kellas sek2 k-pop ni, ngeeeee

p/s: aaah laki bini tu takdop anok lagi, maybe sebab tu la kot


nanak : alamak, teru srasa diri tua bila u panggil i kakak..uwaaaaaaaaaaa

yatie chomeyl said...

Kak As : muda lagi tu Kak As tp tu la dh jd mak2 ni mmg asyik nk borak pasal anakkkkkkkkkkkkk je manjang; eheh

naa : akak dulu pun beli album kru mintak duit dgn makcik, lepas tu sibuk hafal lagu kru tp sifir x hafal. last2 kena rotan dgn abah muahahaha

Fid said...

sayalah si tua itu hahah
tapi saya kenal ARASHI hahahhahaa

kakyong said...

Tie,
baru nak sambut 29th besday.. dah perasan makcik2 plak.. ekekke..

actually agreed with most of ur point..

isi blog tu... kdg2 kita boleh 'baca' mentally kemtangan si empunya blog dr cara penulisan .. & bila usia dah meniti senja nih (mcm diriku ini).. mcm rasa tak perlu nak 'luah'kan semua di blog/FB..

Ira said...

hi.. salam kenal dari Kanagawa!
enjoy your writing pasal ni! setuju sgt ttg status di FB dan pasal boring blog topic tu.. mcm tak boleh blah kan?

syayassir said...

haha...
bab 'bajet romantik' laki bini di fb tu sesekali ada juga buat. gediks betul... tapi, sekali sekala la... :P

kita sama lah.. ada juga monolog2 gitu.. tapi, sekadar monolog je lah. suka hati lah diorang nak buat apa pun.. :)

Teratak Hami said...

Memang makin tua makin kita kuat membebel agaknya. Tu agaknya dapat word mak nenek.

Birthday akak on 19/11 ... :-)

yatie chomeyl said...

Ahkak Fid : I kenal arashi pun sbb dgr kawan I sembang. kalau gitu u lagi muda dari I la sbb u kenal arashi eheh

k/yong : aah kan, kalau blog makcik2 macamkita ni lg byk membebel la kot ..budak2 muda mesti nyampah nk baca blog kita hahahaha

ira : tapi kadang2 bila kena writer's block. i pun buat jugak entry x berpekdah kat blog muahahhaha

yatie chomeyl said...

Sya : i buat jugak bajet romantik sekali sekala tapi yang i komen ni sbb tiap2 hari status bajet romantik tu terpapar tu yg monolog dh terluah kat blog ni ngeeee

teratak hami : wah, leh celebrate sama2 lah kalau gitu. ada gak geng novemberian ;)

Hamizah said...

stuju,yatiey..
berfikir kena selari dgn usia n agama..
hidup xmnongkat langit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...