CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 10 November 2011

Sukan sekolah anak tapi Mommy yang over



Hari Sukan ataupun kat Jepun di kenali sebagai Undokai ialah acara tahunan yang biasanya di adakan pada minggu kedua Oktober *nampak sangat acara dah berkurun tapi mommy baru nak update cerita kat blog huhuhu*. Acara start pukul 9 pagi tapi by 8.45 dah kena ada kat nursery. Walaupun rumah dekat je, tapi tetap lah mommy & SN lambat jugak sampai jelir.

+- walaupun lambat, sempat lagi cam whore -+


Since daddy dah balik Malaysia, maka terpaksa lah Cik Amah ambil alih tugas jadi photgrapher kami dengan menggunakan compact camera dengan video-cam sekali.

+- camera-girl of the day -+


Acara di mulakan dengan perarakan masuk dan persembahan dari pancaragam yang terdiri dari budak2 umur 6 tahun. Hebat gila sampai ternganga mulut I tengok diorang punya performance.



Lepas itu perarakan masuk para pelajar ke tengah padang. Then diorang nyanyi2 lagu and surprisingly SN hafal lirik lagu2 tu dan sing along. Mommy nak nyanyi sekali tapi tak tahu lirik pulak.






Untuk budak2 umur 1-2 tahun, ibu/bapa kena sama2 beratur masuk dalam padang; kalau tak haru biru la sensei diorang nak mengawal baby2 tu semua.


+- kasih ibu ~ redha bila anakanda picit2 pipi -+



Selesai saja ucapan dari pengetua nursery, acara sukan pun bermula. 

(1) Bayi umur 1 tahun
- acara bersenam dengan ibu.bapa macam SN masa hari sukan 2010, SN masuk acara geletek menggeletek dengan mommy sebab masa tu dia baru umur 1 tahun 4 bulan





(2) Toddler umur 2 tahun
- . Tahun ni punya hari sukan pun sama jugak masuk dengan mommy sebab umur dia baru 2 tahun 4 bulan. Tahun ni masuk untuk acara main bola pulak.


+- senyum simpul dan muka geram sebelum start acara main bola -+



Dah lah mommy tak join rehearsal, pastu tak faham sangat nihon-go; maka dengan blurnya mommy & SN main suka hati saja. Tak ikut pun arahan sensei dia. SN siap tendang lagi bola padahal sensei suruh baling2 je.





Lepas tu masa sensei suruh merangkak untuk kejar bola; SN refused to...so mommy yang terpaksa kena merangkak bagi pihak SN, boleh gitu?. Nasib baik mommy dah pakai skirt extension untuk cover,kalau tak mungkin nampak agak tak sopan di mata masyarakat bila mommy menonggeng2 kat tengah2 padang tu ihikhik .






+- (Video): SN nyanyi lagu jepun (2:37) -+
** full video : here **


 (3) kanak2 umur 3 tahun
- acara merangkak dan berguling2 atas padang
- acara bersenam dengan sensei





(4) kanak2 umur 4 tahun
- bersenam menggunakan kerusi
-bersenam menggunakan monkey bar





(5) kanak2 umur 5 tahun
- lari menggunakan tali skipping
- bersenam ala ahli gimnastik dan lompat masuk dalam gelung yang sensei pegang





(6) kanak2 umur 6 tahun
- lari keliling padang
- ada lagi acara lain tapi I dah balik sebab dah kelaparan 



As usual, I enjoy every bits of this yearly event as much as SN does.  

+- The happy mommy & son -+


Not only the kids enjoy this event but family members including grandparents took this event seriously. Semangat atuk & nenek bagi sorakan semangat kat cucu. Mak bapak pulak sibuk dengan video-cam dan kamera to capture this beautiful moment senyumkenyit.

 
 +- abang long, kak long, adik, atuk, nenek, makcik, pakcik, mak, bapak semua datang menyokong -+

 
 +- abang/kakak yang bersukan, adik yang terlentok keletihan -+



I adore their teachers for being able to guide and train the toddlers for this event. It's not easy to handle one kid and I do believe it's a hard work to handle hundreds of little kids to behave as well as to perform. Kudos to the sensei(s) of Kinomi Nursery for their great job!.

+- sensei (baju t-shirt putih) -+


Plus point is, every kids received the same medal and prizes regardless whether they win the game or not. This is important to teach the kids that it doesn't matter whether you win or lose the game, just enjoy yourself and cherish your childhood moment.





Psssstttt : sepanjang kat hari sukan tu, I have to upload pictures to FB every 5 minute as requested by SN's daddy. Mula2 nak video chat sepanjang event, tapi macam over sangat pulak..ala2 tak manis di pandangan orang ihikhik .




~ Thanks for reading this (^-*) ~

18 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

haiiii baru nak update ker ngeeee
best taw tengok theyols punya undokai...comey jer SN main baling2 ball ngan mummy dia

Ira said...

bestnya bila anak dah mula bersekolah.. I pon teringin nak hantar my dotter to youchien, tp mahal lah fees kat Miyazakidai sini.. huhu

zailamohamad said...

seronok tgk aktiviti sukan sekolah kat Jepun ni..

mesti ayah SN rindu bangat sama anak jate dio ni

risya_expressions said...

hehehehe...

klu kat malaysia ari sukan...

klise pya game
lari dlm guni
bwk bola pingpong

kan kan kan

AyuArjuna BiGoshh said...

heheheh...
lain dari lain hari sukan utk kanak2 kat sini...apapun mesti ayah sn rindu sangat momen die ngan SN....

Asmara said...

chomeyl!! hehe..
*acuan dari msia yatie, mangkuk kecik3 warna merah tu, untuk buat kuih lompang. :D

Rai said...

yatie!! if one day i ada peluang nak stay kat nihon..i nak make sure my kids masuk sekolah so that mak dia pun boleh join..tapi harap2 masa tu i tak tua sangat lah.. hahaha..

isabelle said...

i sgt memahami bila bab mak2 lebih excited drp anak.
ehehehe. well, u know why.

Hanis MY said...

mriah sngt napo sukaneka SN n d geng...

comannyo LC dio hehe...

Ummi Alisya said...

waaaahhhh...meriahnya! tersenyum2 aunti tgk beby SN dgn topi ala-ala 3 bintnag tu... makin hemcem lah dia!

kakyong said...

Hebat...!!
tak terkata tgk xtvt sukan utk tiap umur anak.. lebih2 lagi yg band tuh...

tahniah utk SN..

アヌムちゃん said...

meriahnya sukan..mesti best..siap ade org tlg rekodkan video main lagi..best2..heee

Ummi Dania Yasmine said...

i palingggg suka part u merangkak tu...hehehe :-)

yatie chomeyl said...

lady ayu : tu la, dh berkurun baru nk update ngeee

Ira : I dpt hantar yg public hoikuen sbb dua2 student. if hntr kat youchien mmg mahal pun kan

zaila : tu la, doh la SN meme manjo dgn daddy dio

yatie chomeyl said...

Risya : best jugak game gitu tp lg best kalau buat game tu dgn mak/bapak..........lagi meriah hehe

ayu arjuna : of course la daddy dia rindu , hari2 nak video chat dgn anak dia

Kak As : oooo , nanti blk Msia nak beli lah ;)

yatie chomeyl said...

Rai : takpe ah kalau dh tua pun nk join, org jepun kan x kisah..atuk nenek pun join je hehe

Isabelle : tu la pasal, karang anak pulak malu sbb mak diorg lebih2 muahahaha

Hanis : sharpnyo mato Hanis, siap napok henbeg LC I kui3x

yatie chomeyl said...

Ummi Alisya : mmg meriah smp skait2 badan mommy dia tertonggeng2 eheh

k/yong : tu la, mmg kagum tgk pancaragam tu....kagum dgn cikgu2 yg mendidik

yatie chomeyl said...

Anum : nasib baik ada org rekod, ada jugak bukti akak menonggeng tgh2 padang tu ngeeee

Ummi Dania Yasmine : muahahaha, macam I pulak yang masuk acara sukan tu ye dak? :p Padahal cikgu suruh temankan anak je, mommy yg over

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...