CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 31 October 2011

Test Lesen Jepun yang mencabar jiwa raga

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
 In Japan, even though driver's seat are on the right hand side like Malaysia; the steps to get Japanese License wasn't as easy as in our country. Some of my friends here even had to took the test for the 10-th time before finally obtaining the license. As for me, I did passed it last 2 weeks on my 4th attempt. Alhamdulillah, all praises due to Allah. 


Mula-mula I memang tak berhajat pun nak ambil lesen Jepun, tapi sebab hubby dah balik Malaysia...nak tak nak I terpaksa jugak kena ada lesen Jepun. Bukan apa, selama ini I cuma guna international License saja, dan international license tak valid sebab I dah stay kat Jepun ni 3 tahun lebih. Foreigners can drive in Japan with a recognized international driving permit for up to one year after entering the country. 

I cuma risau kalau accident ke apa, jadi masalah besar pulak considering that I tak ada lesen Jepun; so I pun ambik lah jugak lesen Jepun walaupun banyak jugak lah duit habis.


Foreign license must be converted into Japanese. For conversion (Japanese translation of foreign license– available from the Japan Automobile Federation (JAF), you must prove that you have stayed in the country where your foreign license was issued for over three months. The foreign license must be valid at the time of conversion.


You must apply with the necessary documents noted below and pass the aptitude test, written test, and practical test. Written tests involve 10 simple questions and can be taken in English, Chinese, Spanish, Portuguese, Korean, Persian, Thai, Tagalog, or Russian.

Necessary Documents :
- Application form (available at the driving test center)
- 2 photographs: length 3cm×width 2.4cm (color or black & white); taken within 6 months
- Valid foreign license
- Official foreign license translation from:  Japan Automobile Federation (JAF)
- Passport: a proof showing that you have stayed in the country for over 3 months after obtaining your foreign license
- Alien registration card or certificate of alien registration
- Interpreter (If you do not speak Japanese)


+- step by step nak ke kaunter mana (kat tempat test lesen) -+


Sebelum hubby balik Malaysia, dia sempat bagi tips kat I. Plus I pun ada cari tips dengan kawan2 kat sini dan jugak dari foreigners yang lain yang share experience diorang kat forum2. 


So, I pun nak share jugak lah kat sini untuk kawan2 yang mungkin nak ambil test lepas ini so that korang tak berhabis duit setiap kali kena retest.


TAKING THE TEST - for automatic transmission

(1) Before You Get In The Car
Walk around car and do the following:
  • Bend down and look under the back of the car
  • Bend down and look under the front of the car
  • Before walking out toward the driver's side, look both ways as if you are parked on a very busy street 
(2) Before You Start the Engine
Sit in the driver's seat and do the following (in any order)

  • Adjust your seat, even if it doesn't need it.
  • Put on your seat belt; make sure there are no twists.
  • Put your hand on the rear-view mirror, adjust if needed, and double-check the side mirrors.

(3) Before You Pull Out
When the proctor has given you the okay do the following in order:
  1. Check that emergency brake is in place, visually or with your hand
  2. Start the car with the brake pressed in
  3. Release the emergency brake
  4. Put your turn signal on
  5. Put the car into Drive
  6. Before you move the car, do the "full head spin"
    • Look over your left shoulder
    • Look in your passenger side mirror
    • Look in your rear-view mirror
    • Look in your driver side mirror
    • Look over your right shoulder
  7. If you're clear, really clear, slowly pull forward 

(4) On The Road
  • Stay left - The only time you don't stay to the left side is when you are making a right turn. In that case, go to on the right side of the lane within 50cm (but be careful of the line!) * I failed the 2nd time because I tak cukup rapat ke kiri/ke kanan sebelum membelok*
  • Pump those brakes 
    When you slow down or stop, always pump your brakes instead of pressing down on them once. This is especially important right before you enter a curve. *I failed the 2nd time sebab I brake masa kat selekoh, sepatutnya kena brake sebelum corner*

  • Signal early and often
  • Look over your shoulder
    (a) LEFT TURN - This is one of the most unintuitive, but important rules you must follow in order to pass the test. Every time you make a left turn:
    1. Look right.
    2. Look left.
    3. Look in your passenger side mirror.
    4. Look over your left shoulder. (IMPORTANT!) 
    5.  
    (b) RIGHT TURN - When you make a right turn, the procedure is the same:
    1. Look left.
    2. Look right.
    3. Look in your driver's side mirror.
    4. Look over your right shoulder 
    5.  
    (c) CHANGING LANES - When you change lanes, ALWAYS signal and look over your shoulder before turning the wheel. *I failed the 3rd time because kepala I tak cukup menoleh ke kanan*
  • THE S-CURVE AND THE CRANK 
    - The S-curve is exactly that, a narrow curve shaped like an "S."
    - The crank is a very narrow section of road.  This crank is a road with two sharp right-angle turns, shaped like a square 'S' or '5'.
  • Red Lights  - Stop with your bumper well behind the line at a red light. Look both ways before proceeding, despite that it is green and your right-of-way.
  • Other Cars -  There will be very few other cars on the course at the same time as you, but when you do come across them, give them wide berth. 
  • Crosswalks - You don't have to stop at a crosswalk, but slow down (pumping the brakes a couple times). 
 
 (5) ADDITIONAL ADVICE
  • Love Your Mirrors - Always keep an eye on your mirrors, especially before a turn or a lane change. Look in your rear-view mirror before you brake.
  • Look Both Ways - Look left and right at EVERY INTERSECTION you cross, even if it is a traffic light intersection and the light is green.
  • Make Wide Right Turns - Although you should take left turns as tight as possible, take right turns rather wide, especially when you are turning onto a double-lane street. Also, remember to turn into the FAR LEFT lane when turning right.* I failed the 3rd time sebab I tak terus masuk ke lane kiri when turning right*
  • Speed - On the course, there is usually a long, straight area where the proctor will want you to go 35kph. Once you have reached the speed limit or the speed the proctor has indicated, slow down again immediately. 
  • Obstructed Views - There will be one intersection with high walls on both sides.  GO SLOW. Approach the intersection very carefully, leaning forward toward your windshield as you go to check that the hidden view is clear.
  • Curves -  Take curves very slow, about 15-20kph. Pump your brakes repeatedly before entering a curve, but do not pump your brakes inside the curve. 
 
(6) At the End
  1. The proctor will usually say the color of the pole he/she wants you to pull up at.
  2. Pull forward until your front bumper is exactly in line with the striped pole.
  3. Put on the emergency brake and put the car into Park.
  4. Turn off the car, leaving the key in the ignition.
  5. Wait for the proctor to give you further instructions. He may tell others in the car to leave before he tells you your mistakes. He may ask you to move into the back seat for the next driver. He may tell you to wait outside or in the building. Always be polite and try to say "arigato gozaimasu"  
Tips are taken from  : Supermelf.com



+- peta berconteng2 dengan tips. sila hafal peta kalau tak nak gelabah masa test -+

+- litar test -+

Selain dari habis duit *setiap kali re-test 4050 yen (RM 160)*; masa juga banyak di habiskan since kena ada kat tempat test tu dari pukul 1 tghari dan test cuma akan start dari pukul 2.30 ptg. So I memang bawak novel untuk I baca sambil menunggu.

+- The Zahir by Paulo Coelho -+

Walaupun step nak lulus tu macam tersangatlah leceh, tapi dah memang gitu lah style orang Jepun. Mungkin sebab itu lah pemandu diorang lebih berhemah dan bertoleransi di jalanraya kot. Kadang-kadang geram jugak sebabnya alasan gagal itu macam tak logik. Mind you kat Malaysia I pass test lesen kereta + motor on my first attempt sahaja. Tapi kat sini, lagi confident muka driver tu; lagi rendah chance untuk lulus kot.
  

Antara sebab-sebab I failed ialah kepala tak cukup menoleh ke belakang sebelum tukar lane, kedudukan kereta tak cukup rapat ke line sebelum membelok, membrek di selekoh dan juga tak terus masuk ke lane kiri when turning right. 

Kesimpulannya, sila lah exaggerate setiap pergerakan mata dan kepala biar sampai lenguh2 tengkuk pun takpe. By the end of the test, I dah rasa macam I ni penari lagu hindustan sebab selalu kena geleng kepala kiri kanan jelir.


Mula-mula I bercadang nak ambik test 2x sahaja tapi sebab rasa tercabar dalam hati, maka I nak jugak amik sampai berjaya. I geram bila tak lulus sebab alasan2 kecil macam tu so I nak buktikan yang I mampu lulus. 

Masa kali ke-4 test; I baca doa di permudahkan urusan banyak2 kali. Agaknya yang sebelum2 tu I tak lulus sebab I tak baca doa dulu; padahal semua urusan akan di permudahkan bila kita berdoa dengan penuh pengharapan pada Allah. 


Psssstttt : memandangkan I dah ada lesen Jepun, semangat nak berjalan2 semakin membuak2. Jom pusing2 Jepun lagi...vroooommmmmmmmmmm.. *ecece, koya je padahal nak guna GPS kat kereta pun tak reti*
ihikhik
~ Thanks for reading this (^-*) ~

21 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai pow test 3 kali uols....
mmg ingat if x pass kali ke 3 ni x mau ambil la....staff cini x mcm JPJ kat mesia....rasa if rule mcm ni depa buat kat mesia harus ramai yg fail....mai vroommm kot belah sini plak ngeee

Rai said...

sempai i yang paling reckless sekali gaya pemanduannya sekali test je terus pass..org lain semua berkali2..amazing gila tau..

i pulak mmg takde lesen..hihihi..

♥MAMASYAZA♥ said...

akak masa nak amik lesen dulu pun, naik bukit sampai 2x, undur kebelakang, hampeh btoi part tu

syayassir said...

mak aih...
susah nya nak dapat lesen sana..
mesti pemandu2 sana berhemah je sebab susah nak dapat lesen, kan?

Hamizah said...

hait..hebatlah demo klu g2..

MyKhalish said...

huhu...sshnya.. stkt skit2 pun leh fail.. huhu.... mmg strict btl dorg nih.. btw congrats yer.. leh la jenjln dgn SN ke sn sni. hehe..

kakyong said...

jenuh la nak pass kalo kat mesia ikut stail jepun ... ;)

tahniah buat Tie... semangat tu..

Nadiah Sidek said...

la..kat jepun susah ye nak dapat lesen? kalau kat US ni senang je (err..orang cakap la..takde pengalaman ambil lesen sini). jauh lebih senang dari Malaysia. cuma sini left hand side la...yang tu je kot kena adjust bagi biasa

Juwita Jamaludin said...

betul2.. susahkan.. kat sini ada yang cerita sampai 12 kali semua tau baru nak lulus.. tambah sekarang ramai nak bawa balik kereta kena ada lesen jepun lagi la kena buat masing2 lesen tu.. hahahaha

AcidFlynN Wraith said...

part selekoh tu memang betol pon, kena tekan brek sebelum masuk selekoh. kalau tak, camne derang leh pandai driff kat selekoh2 heheheheh kalau tak caya tgk video derang driffting. best hehehehhe teringat kaki kat pedal brek n minyak.

nieda said...

susah juga nk lepas ye...kalau i ambil kt jepun hadoiiii mcmanalah

Heartilyina said...

hihi teringat hubby amik lesen. 1st time amik dh lulus. cuma sblm tu ujian bertulis failed krg 1 markah kehkeh. org2 kt situ kata dia la yg 1st lulus dgn sekali test je. tp berbaloi la pengorbanan dia nk dptkan lesen tu. siap rayu tester tu ajar dia cara bwk kereta yg betul etc. g amik klass driving. berjln lbh 10km g blk. gigih betul masa memulakan hidup dlu hihi. kenangan terindah.

tp bagus jugak jepun buat mcm tu. dia bukan sahaja lahirkan pemandu. tp lahirkan pemandu berhemah. kt msia certain tmpt i rasa confident. tp dlm bandar sesak i takut sbb sikap pemandu.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

teringat pulak masa belajar bawak kereta dulu.yang paling benci naik bukit dan parking dlm kotak ;p me lulus 1st attempt tapi motosikal 2nd attempt :p

AyuArjuna BiGoshh said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh mahu pengsan tengok...gluck yatie...

yatie chomeyl said...

lady ayu : laki i x bagi drive jauh2 sbb i suka tertidur masa drive :p

rai : agaknya sempai u tu nampak macam takut2 kot sbb tu proctor tu kesian kat dia hehe

mama syaza : kat msia yatie ok je amik test, kat sini yg peningggg kepala sikit

yatie chomeyl said...

sya : yup, pemandu kat sini berhemah la, hon pun jarang2 dgr

k/hamizah : x hebat mano la mugo smp 4x nah keno amik kui3x

mykhalish : yup, sgt strict..setiap kali nak test I smp nak tercirit menahan nervous

yatie chomeyl said...

kak yong : terpaksa kuatkan semangat sbb rasa tercabar gitu

nadiah : yup, sini susah sbb proctor sgt2 cerewet dan rules sgt strict

kak ita : tu la pasal, nk bwk balik keta punya pasal..maka redah la amik lesen jugak wpon susah

yatie chomeyl said...

acidflynnwraith : btol2, mmg bahaya kalau brek di selekoh..nak2 lagi bila laju.

nieda : kat msia u amik brp kali dear?

Ina : dasyatnya ur hubby, jarang2 foreigner leh lulus on 1st attempt *salute to ur hubby*

yatie chomeyl said...

eliss : moto tu x lulus tanh naik titi tu ke? hehe

ayu aruna : jangan pengsan..i dah lulus dah ehehe

*∽ IZAN ∽* said...

wah hebat hebat...!!! k.izan dulu kat jepun tak dak lesen pun.. habis belajar balik mesia baru amek lesen uhuhuhu

Ehh.. en hubby balik mesia sudah..? baby SN duk ngan Yatie ke..?

yatie chomeyl said...

k/izan : yup, yatie duduk dgn SN je kat sini skrg sbb hubby dh blk msia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...