CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 11 October 2011

Adik Nur Addriana Damiani perlukan bantuan anda!

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif




Tersentuh hati bila membaca tentang kisah Adik Nur Addriana Damiani di blog kawan sekolah I (Ayu). So, I decided to share it here too dengan harapan ada antara kalian yang sudi membantu meringankan beban yang di tangung oleh keluarga adik ini.


Disclaimer: tujuan entry ini di buat ialah untuk membantu adik Mia dari segi perbelanjaan kos perubatan beliau sebagai pengidap Cornelia de Lange Syndrom dan Pierre Robinson Syndrome.

Diharap rakan - rakan blogger dapat sama - sama membantu.


Kisah adik Nur Addriana Damia bt Abdul Aziz.

  • Berumur 1 tahun 8 bulan.(pada bulan terkini Nov 2011)
  • mengalami masalah sumbing lelangit yang menyebabkan kesukaran untuk makan dan minum dengan sempurna. (sejak bayi perlu didudukkan pada riba atau menegak kerana gagal menghidap menyedut susu/bubur.kalau baring,boleh tersedak dan tersumbat pernafasan,pernafasan berbunyi seolah - olah kahak terkumpul)
  • penghidap sembelit yang teruk
  • lazy eye ( due to Pierre Robinson Syndrom)
  • kaki sebelah berbeza 3cm.
  • terdapat cecair pada belakang gegendang telinga yang ditemui sewaktu bayi lagi dimana adik Mia gagal memberi respond terhadap bunyi semasa ujian ABR.
  • sehingga hari ini,hanya boleh minum susu atau makan bubur sahaja atau bahan makanan berbentuk cecair sahaja kerana sumbing lelangit.
  •  perkembangan dan pertumbuhan yang terbantut : gross motor dan fine motor adik Mia serupa seperti bayi yang berusia 7 bulan.
  • baru berupaya untuk duduk pada usia sekarang.
  • pernah mengalami jangkitan paru - paru semasa berusia 1 hingga 7 bulan  dan 4 kali dimasukkan  wad semasa itu.


Plan Sugery at HKL:
  • Bilateral Myringotomy  + T - tube insertion (24/10/2011)
Pre Op Diagnosis:
  • Bilateral Middle Ear Effesion

Ibu Mia sekarang berulang alik  ke HKL sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu untuk menghantar Mia bagi setiap sesi rawatan dan terapi. Ibu Mia juga pernah bercuti selama 6 bulan tanpa gaji demi menjaga Mia.Ditambah pula jarak perjalanan sehari dari Hulu Langat ke HKL untuk rawatan dan ke tempat kerja di Gombak adalah menyukarkan.

Sebarang Sumbangan Boleh Disalurkan ke:
Maybank Nur Huda Md. Rosly 
1640 8979 1180

email: lurve_83@yahoo.com

Pssssttt : jangan berkira untuk berkongsi rezeki yang kita ada, sebagai bekalan di hari akhirat nanti, Insya Allah.


 

8 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai mmg x boley nak bc citer gini sedey nyer...Allah menguji hambanyer ngan mcm2 musibah....harapnyer ibu mia dapat bertabah ngan mia.....berat mata memandang berat lagi bahu memikul....

eRaY said...

yatie, mind if i share in ma blog & fb. arigato...

zailamohamad said...

thanks for sharing..kita sebagai ibu meme xleh tgk berita gini..sedih sebab terfikir kalo dapat nasib yg sama..so bersyukur dengan kesihatan anak-anak yang Allah berikan..Alhamdulillah..

Sidratul Muntaha said...

thanks yatie sbb share and spread..
(she's on of my co worker)
sekarang badan kurus kering sgt2 since menjaga anak dia yg sakit nih.

Hamizah said...

betul..
makin byk kita beri makin byk Allah gandakan rezeki..

yatie chomeyl said...

lady ayu : yup, sama2 kita doakan. Ameen.

eray : my pleasure, sila lah share sama2

yatie chomeyl said...

zaila : tu la, kalu tgk anak sakit..raso mcm kita nk tulong tanggung sakit tu dr anok kito deh

ayu : tie ada send yM kat ayu, tny details pasl aidk ni..nanti jawab ye

k/hamizah : btol2, xleh kedekut2 sbb tu pun semua dr Allah jugak

Sidratul Muntaha said...

ym?
huhuuh
ade ker?
cer email boleh?
ym tgh bengong

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...