CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 27 October 2011

Back for good - Malaysia

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
In my previous entry WW (5) : Back for good - Malaysia; ada yang suspen bila I tunjuk gambar urusan kargo dan departure hall di Fukuoka Airport. Dalam ramai-ramai itu ada sorang je yang teka dengan betul i,e. Eray. Tekaan Kak Nur tak kira sebab dia kakak I, maka automatically dia memang dah berkurun tau jawapannya. 


Jawapan kepada soalan "Siapa yang balik Malaysia?" itu ialah : Dr Solah merangkap incik hubby yours truly juga merangkap incik Daddy kepada SN. Memandangkan hubby dah tamat pengajian PhD nya ; maka dia kena lah pulang berkhidmat mencurah bakti pada anak bangsa dan pada negara tanduk *ayat skema SPM*. 


Menjadi kebiasaan bagi student yang balik dari Jepun untuk beli kereta 2nd hand kat sini dan bawak balik Malaysia. Maka secara rasminya hubby bawak balik Caldina pujaan hati dia itu dengan few spare parts kereta yang di beli kat Jepun ni. Urusan kargo di lakukan 2 hari sebelum hubby balik. Since I tak habis study lagi dan kena stay lagi kat sini, so tak banyak sangatlah barang yang hubby bawak balik. That's why I offer untuk beli kan baby items untuk hantar dengan kargo.

+- masukkan barang dalam kereta untuk di bawa ke port -+

 
+- urusan kat port: label barang di setiap kotak -+

+- kawan-kawan kat sini yang turut membantu angkat barang -+

On 1st October 2011 (almost a month ago), tibalah masa untuk flight hubby berlepas pulang ke Malaysia *sekali lagi ayat skema di guna pakai*. Flight pukul 11 pagi so by 8.30 kitorang dah sampai kat airport. Ramai jugak kawan-kawan yang datang kat airport untuk sama-sama hantar hubby balik. 



SN pada mulanya memang tak faham apa-apa kot, yang dia tahu cuma seronok sebab dapat lari-lari dan main-main kat dalam airport yang luas tu.



Mungkin yang SN dan orang lain tak tahu ialah dalam hati mommy & daddy macam-macam perasaan bercampur baur : sedih, sayu, sebak, pilu, risau, gelisah, rindu semuanya berpadu menjadi satu *jiwang tak berapa karat*.

+- Daddy siap letak gambar mommy & SN kat depan IC (dalam wallet) buat pengubat rindu -+



Bila daddy beratur kat area departure gate baru lah nampak SN macam resah sikit. Kejap-kejap dia lari kat mommy dan kejap-kejap dia lari ke dukungan daddy yang tengah beratur. 

+- daddy's boy; peluk daddy erat2 sebab nak ikut -+

+- sampai daddy dah nak dekat masuk gate pun, SN masih lari2 kat daddy -+


I promised myself that I wont cry kat airport tu as I don't want hubby untuk risau pasal kami berdua yang di tinggalkan. So I avoid myself from thinking about how sad I am and join borak2 and buat lawak dengan kawan-kawan lain. I was able to hold my tears sepanjang kat airport tu dan depan kawan-kawan *tak chomeyl lah kalau nangis depan orang ye dak?* kenyit. Sampaikan my SIL pulak yang risau tengok I terlebih control macho and she asked "Kak Tie OK ke?".



+- perpisahan sementara yang menguji kekuatan cinta love  -+


The truth is, of course I memang sedih sangat-sangat. Tambah lagi sebak bila hubby pesan kat kawan-kawan kat sini untuk tolong tengok2kan kami berdua, walaupun hubby tak tunjuk emosi dia tapi I tahu hubby pun risau nak tingal dua insan kesayangan dia ini. 



I  have to keep reminding myself that true love doesn't mean being inseparable; it means being separated and nothing changes. Plus we used to be in a long distance relationship before we were married, so I just take this as another phase in our life that we have to go through. 

+- Venue: Observation deck, Fukuoka Airport -+


Cara yang paling berkesan untuk kurangkan rasa sedih itu ialah untuk abaikan sahaja perasaan itu, Bila rasa rindu menyerbu dalam dada, I fikir pasal perkara2 yang boleh menggembirakan I. Kalau agak-agak perasaan syahdu tu nak bertamu, I cepat-cepat pergi cari therapy paling berkesan i.e. shopping! ihikhik


 "Missing someone gets easier everyday because even though you are one day further from the last time you saw him, you are one day closer to the next time you will meet him again".


Psssttt : Nothing in this world worth having comes easy.

~ Thanks for reading this (^-*) ~

41 words of wisdom & comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

berapa lama lagi yatie nak habis tu? kuatkan semangat deh.kazen eliss tggu isteri dia habis belajar, keja dulu kat sana.last sekali, isteri dia habis belajar , isteri dia pulak keja kat situ. yang naya tok nenek la, jarang dpt tengok cucu.hehehehe

Rai said...

wahhh..sedihnya..kenapa i yang macam nak menangis baca entry ni.. lambat lagi ke nak balik sini? jaga diri baik2 ok..

kesian SN mesti rindu gila jauh dari daddy..si isteri sudah semestinya lah kan..

ganbatte yatie...

serius nak menangis..

Rai said...

eh...baru perasan..1st october.. so da dekat sebulan lah u tinggal berdua dengan SN..waaaa...lagi sedih... :(

Farah said...

alahai i plak yang sebak baca..takpe2 i know u r strong dear!

bile yatie n SN balik mesia pulak?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai dah nangesss ni
sungguh strong uols....
sedeynyer....x per demi ilmu tak lama dah nak blk khen...

p/s::darl ai masa habis study dulu dia x bw blk keta pow but dia bw blk duwet ngeee...tue yg blh kawen awal :D

Sidratul Muntaha said...

dat's why you blog..
kehebatan cinta nih..

inisuha said...

kak yatie,
sila bertahan & tabah.Allah ada disepanjang jalan

:)

@e_da said...

tabahkan hatimu yatie.. eida yg baca ni nak bergenang air mata.. nak2 tengok yatie tinggal be2 ngan SN... kalau diriku di tempat mu masa tu sure airport tu dah banjir.. sebab i ni cenggeng... baca antry korang terpisah ni dakuu yg nak menangis.. huwaaaaaaaaaa

eRaY said...

yes tekaan ku betul...ade menang hadiah ape2 kah..??

xpe i know u r strong lady...so do nazhan chan...ermm x sabar jugak tgu yatie n nazhan chan blk m'sia...:)

isabelle said...

huwaaaa...tetiba aku rasa sedih yg amat.
zaman bercinta dulu pun dah sedih, ni kan pulak dah kena tinggal dgn anak jer.
harap2 turn i nanti dpt bersama dr mula smpi abis phd.
sabar ye yatie.

sob sob *i dok sedih lagi ni*

zara zaman said...

sebak pula rasanye... nasib baik bole control air mata lagi... take care yaa...

Teratak Hami said...

Alahai sedihnya ... kalau akak dah meleleh kat situ jugak. Biar akak cakap goodbye, jgn orang lain yang cakap.

Bestnya bawak balik Caldina. Caldina tgh hot jugak di sini. Hubby akak dulu bawak balik Silvia. Akak bawak balik RM je sbb kat M'sia dah kereta sendiri. Lagipun malas nak urus pasal kargo, kastam etc ..

transformed housewife said...

takpo kuatkan semangat sbb nok abiskan phd Tie.

Asmara said...

alamak tersedih pulak doh. hihi.. akk awal dulu pun kene tinggal 5 bulan sbb husband pegi japan dulu, x dpt cuti lagi. nasib baik duk dgn family, its ok yatie, sil ada temankan. untuk beberapa tempoh asal ada org lain temankan InsyaAllah perasaan sayu dan sedih tu akan kurang, betul la tu kene buat2 bz. x lama lg ur turn, nasib baik uols satu tmpt keje nnti. gambate! :D

Idayu said...

ganbare yatie!

*kalu sy yg berpisah, mahu sedeyy giler!*

p/s:nxt yr bole la kita berjumpa di pt raja!

nieda said...

sedihnya baca e try ni.. tak dapat bayangkab..i know yatie, u seorang yg kuat...

e.l.i.z.@ said...

eli pulok sedih huhuh..kalu eli pun, try cover sehabis daya gok
sedap wehh tgk spare part tuuuuu..mesti muroh denu dih..pahtu mesti dpt AP..lg la muroh dpt keto tu..hantar blk mesia keto tu, kos dio kiro gano?

Hamizah said...

oh!sedihnya bc ni..
byklah habih pitih yatiey..
tiap x sedih gi shopping..huhu

Hamizah said...

yatiey bila blk?

Roza Assurin said...

ti..kyin baco pun tupe sdih jugok..takpo2..kuatkan smgt..hero..eh eh..heroin mano bulih tiyok..dok jelita la..hehe..brapo lamo lg yati nok habih? solah tak balik jepun doh ko lph ni?

yatie chomeyl said...

eliss : lg setahun Insya Allah

Rai : SN rindu tp x tunjuk, cool je dia..so mommy pun cool sekali

Farah : insya Allah x lama lagi boleh balik Msia jugak :)

yatie chomeyl said...

Lady Ayu : bagus jugak bwk balik duit, merasa u all kawen awal :)

Ayu : auwww, so sweet *hugs*

inisuha : Thanks, peringatan yg cukup2 menyenangkan hati

yatie chomeyl said...

@eda : i cengeng juak, tp kena kuatkan hati demi anak & hubby

eray : x la strong sgt tp mmg dh xde pilihan lain ... kena lah harungi jugak

isabelle : i pun harap i akan stay strong smp ke akhirnya perjuangan ini

yatie chomeyl said...

zara zaman : doakan I jugak ye

teratak hami : wah, bwk balik silvia mesti dh xleh guna lepas ada anak ye dak? hehehehe

kak nur : insya ALlah, doa ko ti retep

yatie chomeyl said...

Kak As : dulu awal2 kawen pun yatie kena tinggal jugak 2 bulan, hubby dtg sini sorg2 dulu. harap2 kali ni pun baik2 saja

idayu : u pun balik next year ye?

nieda : i x la kuat sgt, tp keadaan memaksa :(

kakyong said...

bertabah hati lah yatie.. 1 tahun tu memang panjang.. (kakyong pulak yg sebak... uhukk)..

kakyong doakan Tie sentiasa dlm lindungan Nya... dan semoga berjaya habiskan PhD dlam tempoh yg ditetapkan..

agaknya mcamana SN setelah hampir 1 bulan daddy xde d sisi.. ??

yatie chomeyl said...

eliza : x la muroh sgt tp brg mudoh dpt la sini banding dgn msia. kos tu ore xreti jugop sbb agent urus

k/hamizah : heheheh x la shopping mahal2 pong, shopping buat pengubat hati yg lara jah ngeee

kak yin : ore habis thn depe insya Allah.

Min Aina Ila Aina said...

Saya pun bergenang juga...sedih sebab bayangkan Yatie nak jawab bila SN tanya tentang daddy. Kalau berjauhan kita-kita je lain sikit, kalau bab anak ni memang syahdu. Apepun, kami semua doakan yatie kuat, SN pun memahami dan sentiasa sihat.

Jadikan lambaian Malaysia sebagai motivasi untuk cepat habis PhD, tiada yang mustahil untuk habis lebih cepat dari 1 tahun.

useryna said...

sob2..sedihnya..teringat masa duduk jauh dengan hubby dulu..rasa mcm tak sanggup dah nak duduk jauh..huhu

takpelah, kak yatie ada SN buat pengubat rindu..hehe.all da best sis!

mygoldpen said...

yatie, sedih plop bc entry ni..n respect kt yatie sbb kuat sgt :)

sy doakan sume baik2 for u n ur family...

gambatte kudasai!

Zainur said...

tak dapat dibayangkan kalau berjauhan dgn hubby...apa pun semoga Allah permudahkan semua urusan dan segera kembali ke pangkuan suami dan keluarga di tanahair...ameen

Watie Aziz said...

Gosh dear....u're such a strong mommy and wife...kalau ai ..adoiii.. Mati kutu aku! Setahun lagi yer? Takper yang..demi segenggam PHD... Huwaaaa...aku plak yg tumpang sedey.... Rajin2 skype and facetime...sian abe SN....( bukan baby dah kan...hehehehhe) ...i bgn early morning today...si Q takleh tido..byk kerja i nak buat tp sblm buat lepak dulu blog member..lama giler tak dapat jengah blog kengkawan.. Heheheh..ni ada masa sket..i intai2... Ehhehehe...take care dear...

Ummi Dania Yasmine said...

wahhh tak dapat bayangkan.....tapi yatie sangat kuat semangat....

Cikpid said...

yatie,

saya baca saya plak yang sedih.. huhuhu

bertabahlaa ye :) take care

yatie chomeyl said...

aina : erm lamabaian tu mcm jauh sgt lg rasanya huhuhu

useryna : yup, nsb baik ada SN di sisi

mygoldenepen: dop la, x kuat mana..tp terpaksa jugop buat2 kuat

yatie chomeyl said...

Zainur : thanks utk doa tu, insya Allah ameen

watie : mmg hari2 video call sbb hari2 SN tny daddy dia. patutlah u rajin menerjah entry2 I

Umi Dania Yasmine: x la kuat sgt, tp terpaksa buat2 mcm kuat

cik pid : doakan i tabah ye :)

Mamamanja said...

baca komen2, ramai yg sebak.. sama gak ngan mm, baca kisah yatie, mm yg sedih.. dah bergenang air mata. x dapat bayangkan kalo mm ditempat yatie... nak2 jarak tu terlalu jauhhhhhhhhhhhhhhhhh huhuhuuh

MyKhalish said...

soobb..soobb sdhla plak. kalu dr sendr je berjauhan ok lgk. tp nak jwb bila SN tny. huwaa... ila hubby xda 2hr pun da sdh sgt2.. huhu... u really strong yati... really proud of u..

Yaati Nor said...

kak yati tak nangis..saya baca entri nie saya pulak nak nangis..huhuhuh..saya berpisah en asben gi outsation pon nangis..hehehehe

yatie chomeyl said...

MM : yup jarak tu la yg membuat kan keadaan lg payah, tp xpe...heroin xleh sedih2 sgt..heroin kena kuat! :)

mykahlish : SN setakat ni x tanya2 maybe sbb hari2 dpt chat dgn daddy. so far SN is ok, so mommy pun kena buat2 OK la jugak

yaati nor : akak control je nangis tu sbb takut kalau dh stop nangis, xleh nk stp pulak..buruk rupa kalau org tua nangis ehehe

nazia shah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...