CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 20 October 2011

Untungnya jadi 'anak Jepun'

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Sebelum-sebelum ini I selalu bercerita tentang untungnya SN sebab dapat masuk public Nursery Montessori dengan free. Kali ini I nak bercerita pasal benda-benda lain yang best bila jadi 'anak jepun'.

(1) Child allowance
 Elaun ini dalam bahasa Jepun ialah "Kodomo Teate" - child allowance.


What is “Kodomo Teate”?
•  It is a monthly allowance
for each child of junior high school age or younger. 
• The allowance is payable to the parents or guardians of such children. The payment will be made directly to the claiming person's bank account.
• There are three periods of certification each year: in February, June, and October


Selepas insiden tsunami dan Fukushima nuclear reactor hari tu, ada ura-ura yang mengatakan elaun ini akan di tarik balik. Tapi berita terbaru yang di siarkan kat Daily News menyatakan yang child allowance will be continued for six months from October 2011 until March 2012.

This amount is continued from October until March next year.
+- column kiri (kotak kuning) : umur anak -+
+- row kanan (kotak hijau) : bilangan anak -+
0-2 tahun : ¥15000  (1 - 2 anak)
3-12 tahun :
¥
10000  (anak ke-3 : ¥15000)
13-15 tahun :
¥
10000

Yang untungnya ialah kerana bukan sahaja orang Jepun yang dapat merasa child allowance ini tetapi semua kanak-kanak yang berada di Jepun layak untuk menerima elaun ini termasuklah kami yang foreigners ni.


SN tak minum FM , so elaun ini kami tak guna kan untuk beli susu untuk dia. 

SN dah potty train so dia cuma pakai disposable diapers masa keluar jalan-jalan je maka elaun ini tak di guna kan untuk beli DD dia. 

Jadi, ke mana agaknya elaun ini di belanjakan?. Adakah ke handbag baru untuk mommy? tetttttttt......


Sebahagian elaun yang SN dapat itu kami belanjakan untuk beli English books kat SN. 

 +- koleksi buku milik SN yang mommy rembat kat Amazon, Junkudo & beli dengan foreigners lain -+


Lagipun setiap bulan SN dapat Japanese books dari nursery, so mommy & daddy belikan English books lah kat SN. 

 
+- buku Jepun dari nursery -+


Plus, kalau beli buku jepun nanti mommy terkedek-kedek nak bacakan kat SN...terus SN tak enjoy dah story telling time dengan mommy kui3x.

+- semangat baca buku, sampai tertonggeng-tonggeng -+


(2) Kedai barangan baby & toys 2nd hand 
• Kat sini ada banyak kedai barangan terpakai dan yang paling banyak cawangan ialah Eco-Mall/Book-Off. 
• Berdekatan dengan rumah I pulak ada satu kedai 2nd hand yang menjual barangan baby dan toys yang masih elok dengan harga yang berbaloi-baloi. Maka sebahagian kecil jumlah dari elaun yang SN dapat, akan mommy belanjakan kat kedai B-Kids ini lah eheh.

+- SN's musical instrument semuanya mommy beli kat kedai 2nd hand, elok2 lagi kan? -+

+- educational toys pun ada di jual yang 2nd hand -+


(3) Children's medical cost
• Children's medical costs are usually fully covered up to age six sebab kami bayar untuk National Insurance.
• National Insurance (sometimes referred to as Government-managed) applies to people who are: not employed (expectant mothers, students, retirees etc),self-employed and working in agriculture, forestry or fisheries.  
• Kalau SN selsema sikit pun, terus bawak pergi klinik..mentang-mentang free. Masa balik Malaysia hari tu, agak terkejut lah I rasa bila kena bayar bil RM90 untuk consultation dan ubat demam SN...nasib baik tak terkentut kat kaunter tu.


+- kad nama pesakit ada gambar ultraman -+


(4) Giving birth allowance
• Under the National Health Insurance Program, Lump Sum Birth Allowance was given (amount varies according to city : from ¥380,000 - ¥420,000) 
• This allowance aimed for urgent measures against the declining birthrate in Japan.
• Cerita lanjut pasal giving birth in Japan boleh baca kat entry 5 days in Nagano Clinic

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/lastday.jpg 

 +- kenangan masa SN di lahirkan kat Nagano Sanfujinka -+

Begitulah serba sebanyak kelebihan menjadi 'anak Jepun' atau dalam kata lain kelebihan untuk anak-anak yang bermastautin di Jepun ini. Walaupun kos sara hidup kat sini tinggi dan nilai matawang nya tinggi, tapi Alhamdulillah kami dapat merasa pulangan yang setimpal dari hasil insurans yang di bayar itu.
Pssssttt : Looking at those benefits, I think it's about time untuk I bagi adik kat SN ...ngeh3x. *apa kata anda?*
~ Thanks for reading this (^-*) ~



 

28 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

"I think it's about time untuk I bagi adik kat SN" <-- saya sokong! :D

psstt..rasa macam nak bersalin kat jepun jugak. ngee~

atoyis said...

ni baru betul2 rakyat diutamakan..bukan setakat buat ungkapan jek tp Jepun buat betul2

isabelle said...

ishh..u ni kalo my hubby baca semua ni, harus dia suruh i buat phd kat japan lak.

p/s:
malam ni MJ..harus la mencuba kan?

アヌム ちゃん said...

kodomo teate tu utk yg lahir dkt sini jela kan..kalau kodomo yg x lahir dkt sini tapi duduk dkt sini xdpt la kan..huhuu

Affieza said...

Bestnya baby SN...kecik2 pn dh dpt elaun...hehe

Asmara said...

Yatie, sempat lagi lg sorang baby. hehe.. kami pulak elaun habis untuk yuran sekolah, sebab bdk2 ni yochien sebulan je dah bermang2, jd tak dpt la saving byk. hoikuen tak mintak pun sbb mak kene bekerja gitukan. Haziq pulak minum FM, mlm pakai diapers, untuk Haqem diapers je la kot. tp lega jugaklah dpt bantuan sikit2. Elaun bdk2 ni mmg habis utk diorg je, tak merasa mamanya nak guna. ;) untung la sapa anak hantar hoikuen byr sikit je kan. pastu lagi untung ramai msian dpt duduk danchi. rezeki masing2. Alhamdulillah terima kasih kat kerajaan jepun. hehe.. :D

MyKhalish said...

part bg adik... so setuju.. ekekek... adess bestnya, memcm benefit dpt. jeles..jeles..

.m.u.n.i.r.a. said...

bestnya kalau kat msia pun camgini!

Rai said...

kos sara hidup kat jepun memang tinggi..tapi rasanya gaji diorg pun sepadan..harga barangan keperluan berpatutan..masa belajar kat sana duit utk makan mmg lebih dari cukup..harga dan saiz onigiri pun tak berubah dari zaman ke zaman..sebijik dah mengenyangkan..

walau pun banyak jenis tax diorg kena bayar..tapi tax distribution tu dibuat dengan baik..pembangunan seragam..mostly rakyat diorg tak kira duk bandar ke luar bandar dapat rasa benefitnya..

nieda said...

boleh lagi dapatkan sorang..byk benefit

Oyis said...

dulu masa ore duk UK 10 thn dulu ikut ayah wat PhD, benda2 ni semua dpt rasa jgk, child benefit apa semua. lo ni, UK nak lingkup, benda2 ni ditarik balik utk foreigners. siap cop dlm visa, 'no recourse to public funds'. dengki.

Bardboo said...

bykny buku n toys dia!! hehe..

transformed housewife said...

byknyo elaun Nazhan.

Teratak Hami said...

Memang sokong sangat tambah seorang baby lagik. Takde le SN sabishii ...

CuppyCakeMommy said...

setuju 200%..jom jom join club baby 2009 and 2012

reitak said...

sokong sokong!! :)

wah pandai baby SN...banyak buku nyer....

yatie chomeyl said...

Nadiah : nanti suruh ur hubby buat post grad kat jepun la :)

atoyis : yg ni action speak louder than words

isabelle : meh la buat kat sini, best OK ;)

yatie chomeyl said...

Anum : semua kodomo kat jepun dpt elaun, x kir alahir kat mana salkan duduk kat jepun je leh terus dapat

Affieza : budak2 lagi kaya dr mak bapak dia ehehe

Kak As : btol2, terima kasih bnyk2 kerajaan jepun ehehehe

yatie chomeyl said...

mykhalish : kena lah berusha gigih nk bg adik kat SN eheh

munira : harap2nya dapat la merasa gini gak satu hari nanti

Rai : btol2x, ken abayar tax mahal pun x marah la sbb dpt rasa pulangannya kan?

yatie chomeyl said...

Nieda : Insya Allah, doa2kanlah ye ;)

Oyis : hebakknyo ayoh demo, ado Phd patutlah anok dio pandai ;)

bardboo : be;i guna duit elaun tu la eheh

yatie chomeyl said...

kak nur : sbb tu la best beli buku n toys ko dio

teratak hami : harap2 ada la rezeiki nanti

cuppycakemommy : harap2 sempat kejar utk baby 2012 gitu eheh

yatie chomeyl said...

reitak : mommy yg baca buku dia...SN kadang2 je layan ngeeee

CuTeMiUt78 said...

wow weeeiiiii... best gak dpt benefit camtu kan.. eemmmm bab kata nak bagi adik kat SN.. sokong...

Heartilyina said...

U will miss all d benefits bila balik Msia nnt. Dok Msia ni I terfikir kesian kt immigrant yg dtg Msia cari rezeki. Kalau kita di Jepun dilayan sama rata sbb kita dianggap sebagai penyumbang kpd ekonomi Jepun. Tp di Msia sometimes kita sebagai rakyat ni yg dilayan double standard sbb mat2 saleh dilebihkan. Sigh... rindu Jepun. Xpela ada hikmah kan. Kena selalu tgk kelebihan yg ada kt Msia ni la.

e.l.i.z.@ said...

sedap nyo gitu..lg sedap sbb dio wi jgk utk foreigners. untung la dih..kalu convert duit kito, brapo tu yati? *mls nk google converter :P

wahhh nok wi adik..yea yea yea sokongggggggggggggg

thenunu said...

bagusla jepun ni..leh la top up lagi sorang lagi yatie ..:)

yatie chomeyl said...

cutemiut78 : ekek sokong aje ngeee

ina : tu la, mesti rundu benefits ni semu akan. so sementara duk sini, nk kena guna dgn berhemah ehehe

eliza : kalau convert duit RM, sebule nazhan dpt RM 620

thenunu : insya Allah, mudah-mudahn ada rezeki :)

e.l.i.z.@ said...

banyoknyoooooooooooooooooooooooooooo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...