CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 5 October 2011

Wasshoi Festival 2011

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Dah agak lama rasanya tak bercerita pasal event kebudayaan di Jepun yang kitorang join. Untuk entry hari ini, I nak bercerita tentang kemeriahan Wasshoi Festival yang kami hadiri pada bulan Ogos yang lalu *masa bulan puasa, gila basi dah cerita ni*. Ampun, dah lama gambar duk dalam draft tapi tak perasan.

 
 +- kemeriahan suasana di tapak festival -+


Wasshoi Hyakuman Summer Festival is the citizen’s summer festival held at around Kokura Castle in Kitakyushu in August, and started as a celebration of the city's 25th anniversary. I pernah cerita pasal interesting sightseeing spots in Kitakyushu ini dalam entry Old-style European architecture at Mojiko Retro, Kitakyushu.

 +- Hyakuman (1 million) festival -+


We (hubby, SN & I) took the chance to join the "Hyakuman Dance" which means one million people dance in a parade. Also there were fireworks displays at the end of this festival. Kami join team JICA (hubby's scholarship) untuk parade ini. Kami kena berkumpul kat JICA Kyushu headquarters dulu, then baru sama-sama gerak ke tempat parade naik bas yang disediakan oleh JICA.

 
+- left pic: on the way ke JICA headquarters -+
+- right pic: lepas tukar baju kat JICA headquarters -+

+- dengar penerangan tentang step tarian masa atas bas -+


Masa atas bas, I duduk sebelah seorang student dari Colombia. Pastu dia sibuk2 nak riba SN, I pun bagi je lah. SN pun suka je ada kakak rambut blonde yang cantik dan seksi sudi nak riba dia ngeeeeeee.

 +- masam je duduk atas riba mommy -+


 
+- bila kakak blonde riba, terus eksyen tak pandang mommy dah jelir ceh -+


The Wasshoi Hyakuman Summer Festival began in 1988 on the 25th anniversary of Kitakyushu’s establishment as a municipality. Starting with the “Boat Heaven” expo held on Ocean Day (July 20) in the Mojiko Retro, visitors will find a myriad of events to enjoy at the main event in the city, from the various Yamakasa displays at the “Summer Festival Roundup” to the “Hyakuman Odori” dance of around 10 thousand participants, and, of course, the grand finale: a display of nearly 3,000 fireworks!

+- sebelum parade bermula -+

+- bergambar dengan sepanduk JICA dan makcik jepun -+


The parade started at 8 p.m dan maghrib pulak around 7.30 p,m. Tapi kena berkumpul kat tapak parade dari kul 5.30 p.m lagi. Kami siap bawak air dan roti dalam bagapck sebagai juadah berbuka, alih-alih rupanya diorang memang sediakan drinks untuk peserta-peserta.

+- my boo bawak bagpack berisi drinks, foods & SN's diapers -+


Macam biasa, sebelum start apa-apa kita cam whoring dulu puas-puas. Makcik-makcik Jepun kat situ tak habis-habis puji SN kawaiii sebab SN pakai yukata. 

+- makcik2 Jepun buat gaya cute -+

 +- kat tapak berkumpul sebelum masuk kawasan parade -+


SN pulak agak bad mood hari tu sebab panas. Maklumlah masa tu tengah peak summer, bukan kata SN je bad mood mommy pun dah nak mengamuk sebab kepanasan sampai cair make up. Nasib baik bulan puasa, tinggi sikit darjah kesabaran mommy mrgreen eheh.

+- SN meronta-ronta tak nak ambil gambar -+

+- masa ni SN duduk diam sebab tengah makan coklat yang nenek jepun bagi -+


Nasib baik jugak kami sempat buka puasa dulu sebelum parade itu bermula. In fact, pegawai2 JICA sendiri yang risau takut kami tak larat nak join parade tu. Diorang yang bersunguh-sungguh ambik kan drinks bila I bagitahu yang waktu berbuka dah masuk. Alhamdulillah, kitorang OK je..tak lah penat sangat pun.

+- few minutes before parade begin, I dah lenguh berdiri so mencangkung dulu kejap -+


Untuk team JICA, ada lagi dua orang budak kecik yang join jugak parade kali ni. So SN ada lah kawan. 



 
 +- bapak2 je sengih excited, anak2 muka muncunggggg habis -+


Yang tak bestnya ialah bila SN agak bad mood malam tu, so dia memang lansung tak nak jalan. Ataupun sebab orang ramai sangat, dia rimas nak jalan sendiri la kot. So hubby and I took turn untuk gendong budak kecik pemalas berjalan tu sepanjang parade tu berlansung.

 
+- berdukung je budak kecik ni -+


Step tarian untuk Wasshoi Festival ini tak lah complicated sangat. Angkat tangan ke kiri, gerak kaki, angkat tangan ke kanan, gerak kaki dan last sekali jerit Wasshoi sambil tumbuk tangan ke udara. Kitorang kena ulang-ulang step tarian tu sepanjang parade itu pusing kat atas jalanraya. 

 
+- ♫ ke kiri lah ahaaaiii ♪ -+


+- ♪ ke kanan lah ahaaaiii ♫ -+

 
+- area depan pentas -+


Thankfully, after a while SN's mood getting better. Dia siap join tarian sambil jerit-jerit "Washhoi" jugak. Looks like he did embraced Japanese culture and everything about it because he was born and been brought up here.


 +- sengih happy dapat menari -+


Macam biasa, photgrapher kat sini memang berminat untuk ambik gambar foreigners (especially yang bertudung) yang join mana-mana event kebudayaan mereka *contohnya masa I "terpaksa" jadi model kimono di  Oita dulu*. Sepanjang event itu berlansung, banyak kali jugaklah kami kena pose untuk photographer yang cover event ni. Mak tak kisah nok, mak kan gila glemer jelir.

 
+- makcik photographer curi-curi snap gambar I, so I snap balik gambar dia hahaha -+


Sebelum balik, kitorang kena pulangkan semula baju yang di pakai masa parade tu kat pegawai JICA. Yang kitorang dapat bawak balik cuma tuala yang pakai kat kepala tu, kipas tangan, air dan jugak sebakul peluh mrgreen ehehe.

+- depan pentas utama -+ 

 
+- dengan awek-awek Jepun yang pakai yukata -+

 
 +- kalau lap muka, dapat 1L minyak, boleh guna menggoreng untuk deep fry punya -+


Sebagai penutup entry, terimalah dua gambar yang sangat kontra yang di snap oleh hubby masa festival tersebut. Satu gambar kesopanan dan kesusilaan manakala gambar satu lagi melambangkan ke'pervert'an dan kesengalan mrgreen ekekeke.

+- Sopan VS seksi, yang mana satu pilihan kalbu? -+


Psssssttt : Every age, every culture, every custom and tradition has its own character, its own weakness and its own strength, its beauties and cruelties; it accepts certain sufferings as matters of course, puts up patiently with certain evils. Human life is reduced to real suffering, to hell, only when two ages, two cultures and religions overlap.” Hermann Hesse quotes


~ Thanks for reading this (^-*) ~

10 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer join
ai mmg x MAMPU la x join
sbb darl ai bkn jenis manusia nk join event2 gini ngeeee

zailamohamad said...

tabik spring ah kat Yati..dale bule poso plak tu..hehehe

nur said...

mmg kawai SN bergaya dengan yukata... kira sporting la SN dapat join event mcm tu :)

Juwita Jamaludin said...

syokkan sekali sekala ikut program2 macam ni... meriah .. jadi kenangan bila balik msia nanti

.m.u.n.i.r.a. said...

best ar yatie...banyak experience u dapat kn kat neg orang!
tapi rajin tuh..gi join event bulan ramadhan hehehe

Affieza said...

Terserlah keayuan gmbar versi sopan tu...huhu

yatie chomeyl said...

lady ayu : kami laki bini mmg suk agi event2 gini. i suka sbb ada bahan utk update blog, hubby pulak suka sbb leh asah skill fotografi dia hehe

zaila : tu la, doh la posa musim panas tp sbb excited, terus x raso letih pun :)

yatie chomeyl said...

nur : SN mmg redha je mommy & dady bawak gi event2 mcm ni, mmg dah latih dia dari sejak di ababy lagi

juwita : yup,kalau dh kat msia nanti..x merasa dh nak join event2 cenggini kan kak

yatie chomeyl said...

munira : mengenangkan event tu dkt waktu berbuka dah, maka dapatlah gigihkan diri. kalau tghari terik tu, x gagah sgt la eheh

affieza : yg gmbr seksi tu x ayu ke? ekekeke

Ummi Dania Yasmine said...

bersemangat yati yer...kalau kita buat apa yang kita minat, segala rintangan dpt diatasi...:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...