CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 28 October 2011

SN baca Al-Fatihah, doa2 dan Lagu 25 Rasul

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Rasa macam dah lamaaaaaa sangat tak update pasal milestone SN. Kalau dulu masa dia baby, tiap2 bulan update milestone dia, tapi sejak dah masuk umur 2 tahun ni rasa macam tak terkejar dah nak update tiap-tiap bulan. Last I update pasal milestone dia ialah masa umur 2 tahun--> SN reads hijaiyah letters @ 2 years old


2 hari lepas, genap usia SN 2 tahun 5 bulan. Alhamdulillah dah macam-macam yang dia pandai buat. Paling ketara, sekarang ini dia cakap banyak sampai kadang-kadang mommy tak larat nak layan. 

Here are some of SN's milestones from 26 months - 29 months of age :-

(1) Tantrums and "Time-Out Techniques"
Tantrums pun dah berkurangan, consider manageable especially since I guna teknik "Time-Out Techniques" ataupun "Naughty-step" yang Supernanny ajar tu; memang nampak berkesan untuk bagi teguran dan peringatan kat dia. Siap I install Supernanny apps kat iPhone to guide me to go through the right steps using this technique, brilliant apps isn't it?.

+- Supernanny apps khas untuk SN kat iPhone mommy -+



(2) Learn about animals
SN juga dah kenal banyak animals sejak umur 2 tahun dan boleh sebut dalam bahasa English & Japanese. Kadang-kadang SN yang jadi Nihon-go sensei untuk mommy, contohnya macam pagi tadi SN ajar mommy new Japanese word i.e. "Tonbo" = dragonfly. Minggu lepas dia ajar mommy "Tentoumushi"= ladybird. Terima kasihlah SN sebab sudi ajar mommy new words in Japanese setiap hari. jelir

+- tengok kartun Dinosaur ditemani oleh dinosaurs sekali -+


(3) Demand his wants
Lagi satu sekarang ini SN dah makin pandai demand macam-macam. Contohnya demand nak pilih baju sendiri, demand nak makan his favourite food saja dan juga demand untuk main kat indoor playground yang berbayar tu. 


+- seronok main, buat macam rumah sendiri -+

Bagus jugak ada indoor playground ni, mommy tinggalkan SN main kat situ kejap then mommy pergi beli groceries. Sekejap je settle urusan groceries sebab tak payah nak tambah aktiviti kejar mengejar dia main lari-lari celah rak ataupun nak kena kemas balik makanan2 yang dia pandai2 tarik dari rak masa shopping.

+- buat muka tension kalau kena paksa duduk dalam troli -+


(4) Eat by himself
Sekarang ini kalau makan kat luar, SN memang tak nak mommy suap dia. Malu agaknya kalau orang tengok makan bersuap lagi di usia 2 tahun 5 bulan, nanti tak macho lah kalau awek-awek Jepun tengok mrgreen ececece.

 
+- makan soba & udon dengan berselera -+


(5) Colour and draw circle
He can colour according to the lines dan tak comot sangat lah,kira nya nampak berseni lah walaupun tak sedasyat Leornado Da Vinci mahupun Michael Angelo. Plus, SN dah boleh lukis circle walaupun kadang-kadang nampak bentuk oval mahupun cylinder mrgreen eheh.

+- hasil karya SN mommy gantung dalam bilik tidur -+


(6) Bagi salam and understand order
Yang bestnya sebaik sahaja menjejak ke usia 2 tahun 2 bulan, SN dah boleh bagi salam dengan jelas dan sempurna macam dalam video kat bawah ini.
 

+- (video): SN @ 2 tahun 2 bulan ~ bagi salam, peace, smile, laugh and cry -+


(7) Recite Doa, Al-fatihah and 25 rasul
Yang lebih menggembirakan hati mommy ialah bila SN dah dapat baca doa makan dan doa tidur sendiri. Sekarang ini pulak, SN dah boleh ikut mommy baca Al-Fatihah; walaupun bacaan nya masih tak sempurna tapi dah dapat dengar lah bunyi. Plus, SN dah hafal nama 25 Rasul dengan cara nyanyi lagu ikut lagu nyanyian Raihan.

+- (video) : SN @ 2 tahun 5 bulan ~ baca doa makan, doa tidur, Al-fatihah dan nyanyi lagu 25 Rasul -+


Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah, syukur pada Mu ya Allah. Memang budak-budak kecil ni terang hati senang nak menghafal, jadi teknik bacaan Al-Fatihah sebelum tidur itu, sangat berkesan. Tak sangka SN dapat hafal cuma dengan cara mendengar dan ikut bacaan mommy masa sebelum tidur sahaja.


Walaupun pencapaian dan perkembangan minda SN dah macam budak besar, tapi perangai manja dan suka berkepit bawah ketiak mommy masih sama macam masa baby dulu2.Takpe lah SN, macam mommy selalu cakap..."you will always be my baby". Cayangggg SN sangat-sangat love ...mmmuuuaaaccchhhh.


Psssttt :  SN demam + selsema + batuk penangan cuaca yang semakin sejuk dan jugak penangan kena air hujan masa weekend hari tu kot. Ke dia demam rindu kat daddy eh?

~ Thanks for reading this (^-*) ~

 

16 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

alhamdulliah moga SN jadik anak yg soleh....masa age below 4 semua theyols nk try sendiri but now my son lebey sukar ai suapkan dia makan....dia ckp sedap mama suap boley gituew?

Rai said...

wahhh..kagumnya...Aqil dah 3 tahun pun belum pass sangat suap makanan sendiri..kitorg manjakan sangat kot..hehe..

teknik time out tu pun berkesan utk anak2 kami..bagus kan tips tu..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Ya Allah, bijaknya SN ni. sian pulak demam. kalo rindu, bagilah dia selimut ker kain ayahnya tu :)

Aleyn said...

Alhamdulillah, as i did mention before, Nazhan ni terang hati...good job Nazhan Boy

Juwita Jamaludin said...

clap clap bagusnya SN matang betul dari umurnya..before ni baca kat iphone tentang yatie tinggal dengan SN je.. sugoi.. tabah betul yatie.. good luck ye

Watie Aziz said...

Pandainya SN ni...dah makin ensem dan makin bijak.... Cepat balik msia nani leh anty kenen2 ngan anak aunty okeh... Hehehehe..

mazni_azis said...

Alhamdulillah...comey hensem bergaya...bila nk jumpa ni..

Ummi Dania Yasmine said...

dah besar dah dia :-)

e.l.i.z.@ said...

hihih kiut la dio 'cry' tu..gelepar do dey do dey nah dio buat hihiih

lagu 25rasul tu sekolah eiymann ajar..eiymann sokmo nyanyi, mok eiymann x tahu pun hahha..loni mok eiymann tlg ajar riri skali la :P

Heartilyina said...

Alhamdulillah makin pandai SN ye. Bagus la Yatie u share mcm2 info. Boleh tiru utk apply for Ihsan. Ihsan pn skrg suka baca Al-Fatihah. tp bunyi nya jela ada. Sebutannya mmg xjelas hihi. Moga anak2 kita membesar bijak n soleh :)

Heartilyina said...

Xtau kenapa ur blog xkuar dlm updated blog feed. Slalu terlepas entry terbaru kalau lupa nk klik ur blog. Btw br terbaca entry lepas. Baru tau daddy SN dh blk for good. Bergenang2 air mata I baca. Terharu sbb rasa u n family sgt kuat n tabah. Rasa salute juga dgn kekuatan yg u all ada. Kalau I xtau la. But sgt inspiring. I doakan SN sefamily sihat2, dilindungi n dirahmati selalu. Hugs n kisses for SN :)

yatie chomeyl said...

lady ayu : aah kan, I dulu pun suka arwah mama suapkan I wpon dh mausk univ ehehe

Rai : yup, I suka teknik supernanny. semua berkesan untuk SN :)

eliss : setakat ni ok lg kot, so reserved dulu kain pelikat daddy

yatie chomeyl said...

Aleyn : Alhamdulillah. rasnya budak2 mmg terang hati sbb x bnyk dosa mcm org besar :)

kak ita : thanks..doakan yatie sentiasa tabah ye :)

watie : hujung tahun ni I balik msia, nanti kita dating ye ;)

yatie chomeyl said...

Angah : hujung tahun ni leh jumpa,Insya Allah :)

Ummi Dania Yasmine : yup,dh 2 thn setengah dah :D

eliza : tu la , melampau2 gelepar kui3x

yatie chomeyl said...

Ina : tak la tabh sgt tapi keadaan memaksa. so terpaksa lah kuatkan semangat yg x berapa kuat ni :)

kakyong said...

hebat & bijak SN.. keep it up dear..

suka tgk ank2 yg rajin belajar nih...

Aliya kalo baca doa makan, dia selalu short-cut.. ayat yg tgh2 selalu hilang.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...