CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 16 December 2010

Jom jalan2 kat Disneyland Paris pulak

Since it is getting cold here, our activity of jalan2 cari pasal is a little bit suspended. In fact, the first snow for 2010 in Fukuoka had started to show off this morning. Masa I gerak dari rumah nak ke kampus, ada salji sikit je tapi bila dah sampai kat kampus, tiba2 je salji jadi lebat...terkejut mak, nasib baik memang dah standby glove dalam kereta nyah!.

Lagipun sekarang ni hari Sabtu pun I ada kelas, so aktiviti jalan2 kami kat sini makin terbantutlah. Memandangkan ada beberapa request dari kawan2 blog sebelum ni yang mintak I cerita pasal jalan2 kat Europe jugak...so I decided untuk segmen travel and living in Yatie Chomeyl's Blog bagi minggu ni, I akan bawak you guys jalan2 kat Disneyland Paris pulak lah ye. OK tak?

Disneyland Paris ialah sebuah tempat percutian dan rekerasi yang terletak di Marne-la-Vallee, sebuah pekan baru di pinggir timur bandar Paris, Perancis. I went to Disneyland Paris on June 2007 dengan kawan2 Malaysia yang sekelas dengan I masa I buat master dulu.

Sebenarnya masa tu kitorang pergi Paris Air Show, dan alang2 dah ada kat Paris tu..teruslah kitorang menjejakkan kaki ke Disneyland jugak. Disneyland Paris terdiri daripada dua taman tema iaitu Disneyland Park dan juga Walt Disney Studio Park.



It has been ages ago that I've been to Disneyland Paris so, forgive me when I couldn't recall how much was the ticket price during that June 2007. But, as for now the ticket price for adult cost about £48(RM 200).

-------------------(A) DISNEYLAND PARK-----------------------------------

Disneyland Paris was divided into 5 interesting lands. We can experience our favorite Disney Lands just as you remember them from the classic Disney stories where fairytale really do come true. Ternganga mulut sorang2 tengok babak cerita kartun masa kecik terpampang depan mata, terus tak ingat umur masing2 dah 25tahun...berlagak macam umur baru 5 tahun, melompat keriangan di sana sini ekekekeke.

(1) Main Street USA

Turn back the clock to 1900 and enjoy the boundless charm and hospitality of a small-town during 1900's. Stroll past Victorian stores, take a horse-drawn streetcar and cool off at the Gibson Girl Ice Cream Parlour. Just like in the good old days when Walt Disney was a boy.



There are 3 attractions here at Main Street USA namely:-
  • (i) Disneyland Railroad,
  • (ii) Horse-Drawn Stretcher
  • (iii) Discovery Arcade.
Kitorang naik train kat Disneyland Railroad tu tapi tak berksempatan nak naik kereta kuda kat situ.



(2) Fantasy Land
You'll believe in make-believe in the happiest of lands - Fantasyland!.This is the place where you will see the fairytales and stories that inspired Disney's classic animated films come vividly to life.

There are 7 attractions offered here in Fantasy land which are :-







Memang serius rasa macam berada kat alam fantasi lah masa pusing2 kat area ni. Terus berangan jadi Yatie Chomot Alice in Wonderland gitu eheh.



(3) Frontier Land
Mosey through the legends of the Wild West. Cruise on a paddle steamboat and ride a runaway mine train on Big Thunder Mountain. Young folk can play in the Pocahontas Indian Village, while sharp-shooters can test their aim in the Rustler Roundup Shootin' Gallery.



There are 3 attractions available here in Frontier Land which are :-

Big Thunder Mountain tu sebenarnya macam roller coaster jugak, tapi trek dia tak mencabar sangat *ceh berlagak, padahal masa naik tu sumpah rasa nak terkucil sangat, menjerit sampai nak terkeluar mak bapak anak tekak*. Yang bestnya sebab masa selekoh tu rasa macam roller coaster tu nak terjatuh dalam tasik.


=- in front of Big Thunder Mountain with Pei Lai -=

Phantom Manor pulak rumah hantu yang taklah taku sangat pun, tahap keseramannya takleh lawan kisah2 seram yang I dah lalui sebelum ni hohoho.



Thunder Mesa Riverboar Landing tu pulak more on an old paddle steamer for a leisurely riverboat ride around the Old West sights of Frontierland. Kiranya dia bawak pusing2 tasik naik kapal retro tu je lah.


=- atas kapal -=




(4) Adventure Land

Adventure land brings you a whole new world of excitement and thrills, as you rub shoulders with pirates on the high seas, tackle perils with Indiana Jones or take to the trees with the Swiss Family Robinson.


Masa kat sini jugak kami terserempak dengan lanun bercermin mata. Terus kami semua serbu itu lanun untuk ajak posing. Terbalik pulak kan, patutnya lanun yang serbuuu orang awam..ni orang awam yang lebih2 gi serbu lanun ngeeeeee.



(5) Discovery Land
Discoveryland is where the future predictions of great visionaries come to life. Fast-forward to the edge of the universe with Space Mountain: Mission 2 or Captain EO, starring Michael Jackson.
-------------(B) WALT DISNEY STUDIOS PARK----------------------------------

You can discover the magical world of cinema and television at Walt Disney Studios® Park. Explore four cinemagical studio lots featuring thrilling attractions and spectacular shows. Make your dreams centre-stage and all just footsteps away from Disneyland® Park.




(1) Toon Studio
The history and secrets of Disney animation colourfully revealed for all. Marvel at the work of the master animators who gave the 20th Century some of its greatest animated characters. Recommended for children dan jugak untuk adult yang perasan dia budak2 ehehehe.


(2) Back Lot
Hot cars! Hot rocks! Red-hot special effects! This is where you'll see the most incredible car stunts plus some hair-raising special effects and rides. Particularly appealing to older kids, teens and adults.

3 attractions offered at backlot are :-





(3) Front Lot
You're on-set at Disney Studio 1 for the shooting of a motion picture production. Props, sets and famous façades surround you. It's your moment to shine!





(4) Production Courtyard
Filming, film sets, studio life, costumes. Get wise to the secrets of the TV and cinema world. Then go and try it all out on a thrilling virtual roller coaster ride and so much more. Those 5 attractions available here are :-


Masa kitorang gi ni jugak, cuaca just nice..tak sejuk dan tak panas. Yang paling I tak boleh lupa masa jalan2 kat Disenyland ni ialah peristiwa di mana kawan I si Wani tu hampir2 kehilangan anak dia. Masa tu anak Wani umur 2 tahun kot, tengah lasak berlari sana sini. Masa Wani gi toilet, dia bawak sekali anak dia..alih2 si kecik Nuha tu tiba2 keluar tinggalkan ummi dia sorang2 dalam toilet. Nasib baik masa I tengah beratur nak naik rides lain tu, I ternampak petugas kat Disneyland tu tengah dukung Nuha. So, I approach dan bagitahu yang I kenal parents baby ni. Pucat gila muka Wani masa tu, tapi bila dia nampak je I dukung nuha terus dia sengih2 macam kerang busuk yang kelegaan ehehehe.


=- Wani & Nuha kat hujung sebelah kiri -=

Yang penting kalau nak gi Disneyland ialah stamina untuk round taman tema tu dari pagi sampai lah pintu pagar tutup. Semangat juang yang tinggi jugak di perlukan untuk beratur sebelum dapat naik rides. Lagi best kalau dapat memunculkan diri masa mula2 pintu pagar operating hours di buka dan keluar masa last sekali pintu pagar closing hours di tutup. Kalau kebetulan pergi masa cuti pulak, tanggunglah hazab nya beratur berjam2 sebelum dapat naik rides idaman hati.


=- senyum pun tak semenggah sebab dah penat -=

Sorry lah ye kalau cerita tak banyak, dan gambar je over sebab dah 3 tahun berlalu. I pun dah ingat2 lupa rides apa yang I main masa tu. Since I penakut dan cepat mabuk, I tak naik sangatlah rides yang macam extraordinary adventurous. Kalau u all memang jenis tahan mabuk dan berani, memang best dan syok lah dapat gi kat Disneyland kan?.

# Info gathered from: Disneyland Paris

# Gambar2 penuh Disneyland Paris boleh tengok kat Fotopages yatie chomeyl dan Picasa-album Yatie chomeyl




Psssssttt : insya Allah minggu depan kami nak try gi Disneyland Tokyo pulak. Harap2 tak snow lagi lah kat sana ye owh dan harap2 jugak baby SN tak hilang macam Nuha hohohoho.

12 words of wisdom & comments:

isabelle said...

whoaaaa...
bestnya. feeling ala2 disney princess jap

syayassir said...

bestnya salji... bestnya sejuk...
padahal orang kat sana dah tak tahan kesejukan ye... hehe

NURUL IZZA said...

bilo masih xdok anok bestla jjale deh.ado anok ni keno mmikir banyokkkk..

psst: bilo neh lincoln nok salji lebat neh~

transformed housewife said...

bilolah knur bulih bawok Tini & Fizah gi manao2 Disneyland. huhu

Ummi Salsabila said...

Boleh jd rujukan bile pi nnt.mlm ni berangan, mimpi pi sane dulu.hohohoho

Hamizah said...

maintain lah yatiey..

mama tisya said...

bestnye p disneyland

shukriah's said...

memang hazab.beratur zohor,lepas asar baru bleh naik kalo dekat disney studio tu

Affieza said...

Syoknya jln2 ngn kwn2 time belum kahwin lg ni...hihi

nza said...

bestnyo yati brpeluae g melancong..akak cumo dae melencong jah la dik weh!!!!

e.l.i.z.@ said...

sedapnyohhhhhhhhhhh!!!!

mujo nuha tu hiley..tidok gak, pyh nok cari tuh tempat besar pulok tu heheh

Mama Zharfan said...

me singgah baca entry ni:)
very useful ni :)
me tak aim nak cover semua pun, sbb me ada 2 lil kids kan--aim mana2 yg beshh ajer like castle sleeping beauty tu --rides memang no-nolah kot :p setakat jln2 nak kenal disneyland ajer hehe
u tgk bunga api pd waktu mlmnya tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...