CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 10 May 2011

Fukuoka --> Kyoto --> Osaka

Golden Week's Trip: Day 1 ( Fukuoka --> Kyoto --> Osaka )

Yosh, seperti yang di janjikan dalam entry sebelum ni ; entry hari ini akan bercerita secara detail tentang road trip kami dari Fukuoka -->Kyoto --> Osaka on the 29th April. I was given the task to plan the trip and prepare a complete itinerary during the golden week's holiday. Selalunya hubby yang akan prepare the itinerary untuk trip jalan2 tapi kali ni hubby agak busy so I kena ambik alih tugas tersebut. Bunyi agak poyo ayat tersebut, macam lah berat sangat tugasan itu eheh.


The supposed to be started at 4 a.m trip was delayed until 7 a.m, biasalah bila dah ramai-ramai mestilah lambat sikit nak bersiap kan. Hubby memang sengaja nak bertolak awal sebab tahu jalan akan jammed memandangkan seluruh Jepun bercuti. seperti yang di jangka, highway memang penuh dengan kenderaan thus it took us about 9 hrs 30 mnts to reach Kyoto by car.

http://4.bp.blogspot.com/-XaQI6k9kaNM/TcicGZzgC7I/AAAAAAAAK4M/40mG3B0TAfA/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B5102011%2B105734%2BAM.bmp.jpg
+- perjalanan sejauh ~700 km (by car) -+


At first, we planned to visit Toei Kyoto Studio Park/Movie Land (Toei Uzumasa Eigamura) but we ended up stopping at a shrine nearby. Rupa-rupanya GPS pada kereta odyssey tu tak updated mengikut route terbaru, so di bawanya kami kat tempat yang salah. Hampir- hampir I di persalahkan oleh hubby sebab hubby ingat I yang salah salin nombor phone tempat tu..phew, nasib baik bukan salah I.


+- hijau je Japanese Garden ni, cantik kan? -+


+- Koryu Jinja -+

Tapi bagus jugak sampai kat tempat yang salah sebab tiket masuk ke Eigamura tu agak mahal, sedangkan masa kami sampai kat area Uzumasu tu pun dah around 5 pm..dah nak tutup pun Eigamura tu. End up, kami posing je lah kat Koryu-ji (Koryu Temple).

http://3.bp.blogspot.com/-buUNFVkZN4A/TciY0cf74aI/AAAAAAAAK3c/AtX6xOBc-Fw/s1600/DSC_0007.JPG
+- pintu masuk ke Koryu-Ji -+

http://4.bp.blogspot.com/-IyfKyG1tRCs/TciY0b409GI/AAAAAAAAK3k/Bx7DYzWlygY/s1600/DSC_0015.JPG
+- kat depan dewan pameran -+

http://2.bp.blogspot.com/-8x-UDcZRSLY/TciY9BKrjEI/AAAAAAAAK30/cCvW0Xsngf4/s1600/DSC_0027.JPG
+- 3 kanak-kanak riang seronok dapat lari-lari -+


Nasib baik ada lagi sipi-sipi bunga sakura kat area Koryu-ji tu, dapatlah Mok De's family and Deja posing kat situ. Masa kat situ sempat jugak call Kak Mas untuk mintak tips tempat jalan-jalan yang best di Kyoto dan Kak Mas suggest untuk ke Gion, Kyoto which is famous as Geisha's district. Tapi sekali lagi GPS sengal tu buat hal, tak tunjuk pun kat mana tempat tu yang sebenarnya.

http://2.bp.blogspot.com/-LNWHcAFWo-g/TciY9CMviZI/AAAAAAAAK38/Zl7V0vvuiPg/s1600/DSC_0029.JPG
+- muka buat-buat ceria walaupun tengah kepenatan dan kelaparan tahap gaban -+


+- pokok sakura yang dah keluar daun -+

Bila kami dah jumpa lorong laluan Geisha tu, semua orang pun macam dah keletihan nak jalan-jalan. Plus, kami tak solat zohor-asar lagi masa tu. So, tak jadi lah tengok Geisha. Cepat-cepat kami cari park terdekat untuk solat dan lepas tu teruskan perjalanan dari Kyoto ke Osaka pulak.


While looking for Hotel Chuo Selene, Osaka tu pun GPS sengal tu sekali lagi buat hal. Entah kat mana lah di bawa nya kami sampai berpusing-pusing jugaklah mencari hotel. Nasib baik jumpa jugak lepas dah penat berpusing-pusing around bandar Osaka tu. Rasa macam nak sepak-sepak je GPS tu, nasib baik lah ada iPhone untuk membantu di saat-saat genting huhuhu.

http://3.bp.blogspot.com/-dU2wAFT63LI/TciY0BgcvyI/AAAAAAAAK3U/XvKuvX9MIew/s1600/DSC_0002.JPG
+- lobby Hotel Chuo Selene, Osaka -+


Psssssttt: Next entry untuk Golden Week's trip: Day 2 ialah jalan-jalan di Universal Studio Japan, Osaka pulak, tungggguuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

14 words of wisdom & comments:

Hanis MY said...

syoknya g berderat cepatlah update day 2 hehe...

Mama Hanim said...

Alosss sedap wei g jln2 tu.. jeles ambo tgk..hehe..

Ummu~Ishak said...

suke bace entri jalan2 + gamba yg cantek2

mast@work said...

lorr.. tak jumpa ka gion tu? aiyo.. nanti kalau mai ke kyoto lagi sekali habaq kak mas awal2.. kak mas plankan itinerary untuk yatie ek

kakyong said...

TIE,
29 May or 29 April.. ;)


cantik2 semuanya.. memang Jepun ni cantik...


n3 terbaru kakyong
Cepat mengaku.. sapa yang antor ni
Filem yang bakal BOOOOMMMM!!!??
Kome pernah minum air lemuju

.m.u.n.i.r.a. said...

cepat update yatie :)
tak sabar nak baca cerita selanjutnya nih..

mazni_azis said...

Mesti penat jalan2 tapi memang berbaloi2 dan enjoy...

ucu delete komen sblm ni yer..salah entry komen...jhehehe

Nadiah Sidek said...

deja dulu matrik KMPP ke? rasa mcm kenal

transformed housewife said...

lamo tuh 9 jae. meme letihla.

yatie chomeyl said...

hanis >> nok mengarang tu yg mls sikit tu eheh

mama hanim >> demo kelik qelate, lg ambo jeles :p

Ummu Ishak >> thanks sudi baca, nti I citer banyak2 lagi ye ;)

yatie chomeyl said...

k/mas >> last2 jumpa tp semua dh penat masa tu. plus x solat lg, tu yg cancel pergi gion tu

k/yong >> thanks tlg buat pembetulan tu..x perasan pulak eheh

munira >> sabar2, nanti I update secepat mungkin :)

yatie chomeyl said...

angah >> mmg enjoy dan mmg berbaloi-baloi

nadiah >> yup, KMPP batch 2000-2002. kenal ye?

k/nur >> tu la, mujur budok2 x peel mano. kalu dop, lagi la letih

zailamohamad said...

bestnyolah tengok ore g jale2..Yati ada di Jepun sapa bilo??nak kumpul duit eh nak g derat Jepun etek, buleh mitok tulung Yati jadi travel guide;)

yatie chomeyl said...

Zaila >> insya Allah smp thn depe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...