CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 17 May 2011

Universal Studio Japan (USJ), Osaka

Golden Week's Trip: Day 2 ( Universal Studio Japan [USJ] Osaka)
*entry ini agak panjang dan meriah dengan gambar-gambar dan video. Harap maklum*

Yosh, mari kita sambung siaran tergendala tentang siri jalan-jalan masa cuti Golden Week hari tu. Hari ni I nak bercerita tentang trip kami ke
Universal Studios Japan (dalam bahasa Jepun bunyinya= Yunibāsaru Sutajio Japan) in Osaka, Japan. It is one of four Universal Studios Theme Parks besides the Universal Studios Hollywood (LA, California, US), Universal Studios Store (Orlando, Florida, US), and Universal Studios Singapore (Singapore).




Most visitors are Japanese tourists, rasa-rasanya kami sahaja tourists from other Asian countries yang ada kat USJ on that Saturday, 30th Apr 2011. USJ was opened on March 31, 2001. The park open at 9 am until 9 pm on that day. We arrived at the park by 8.30 a.m and as expected, dah ramai orang yang tengah beratur untuk beli tiket.




Tiket masuk ialah 6200 yen (RM233) for adult dan 4100 yen (RM 154) for children (aged 4-11 yrs old). Tapi kami dapat diskaun sebab Deja bawak voucher diskaun yang di ambil masa Matta Fair. End up, tiket untuk masuk cost us 5600yen (RM210) per adult.

The attractions are divided into three categories which are :-

[A] Ride Attractions

1) Space Fantasy: The Ride
• steel roller coaster. cuma hubby, Mok De and Deja yang naik. I kena jaga budak2 *alasan semata-mata, padahal memang penakut tahap dewa when it comes to roller coaster*




2) The Amazing Adventures of Spider-Man - The Ride
• the attraction is a hybrid ride combining special roving motion vehicles with 3D projection, elaborate physical sets, and both practical and tactile effects.


+- left pic: jatuh dari bangunan, tapi di selamatkan oleh Spiderman -+
+- right pic: jaga anak sementara hubby & Pok De masuk ride -+


• Best sebab dapat naik kereta pastu di selamatkan oleh Spiderman, terus berangan macam kat dalam movie.




3) Jurassic Park: The Ride
• a water based amusement ride
that is based on Steven Spielberg's hit film Jurassic Park. The ride starts with a raft going into the front gates of "Jurassic Park".

http://4.bp.blogspot.com/-BS7bq-YSvZ0/TdCy5cm0bqI/AAAAAAAAK5s/gCLSuPK3Kq8/s1600/blog2.jpg
+- muka bajet takut -+

• The riders encounter many dinosaurs. Prior to the final drop, riders are to prepare for the upcoming photo opportunity. *tapi sebab tengah takut masa tu, gambar semua muka ketakutan tahap dewa, pejam mata je gatai kui3x*

http://1.bp.blogspot.com/-E5_nqHOOQpc/TdCwE1GvswI/AAAAAAAAK5U/NNIBKYE6SgY/s1600/blog2-2.jpg
+- serius gerun masa part last sekali kena humban dalam air tu -+

• best and thrilling experience especially part last where the raft guests are plunged down a 25m high near-vertical drop and into a tropical lagoon outside.

http://1.bp.blogspot.com/-Tl1kxMAZeo4/TdCwE1GLX1I/AAAAAAAAK5M/I6hO8T1znkE/s1600/blog2-1.jpg
+- Ececece, Mok de control macho siap buat peace sign padahal sebelum tu takut sampai nak luruh jantung -+


4) Jaws
• The attraction places guests aboard tour boats for what should be a leisurely tour of Amity Harbor, but instead becomes a harrowing chase between the craft and a very determined great white shark.


+- naik bot ni jalan-jalan cari Jaws -+




• Sempat jugak kitorang posing dengan Jaws kat luar rides tu. Siap ada petugas USJ yang akan buat bunyi supaya mimik muka di telan Jaws adalah cukup menggerunkan, tapi nama pun posing kan..haruslah I kontrol ayu jugak walaupun posing seram.


+- nampak sangat posing je lebih -+

http://3.bp.blogspot.com/-ibizpHEXZRU/TdCwFGNkThI/AAAAAAAAK5c/sE5hZSS4TrM/s1600/blog2-3.jpg
+- takut tak? -+


5) Back to the Future - The Ride
• a simulator ride based on and inspired by the Back to the Future trilogy. Yang ni tak sempat naik sebab masa ni budak-budak meragam sikit sebab lapar. So, lepak kejap untuk susu kan budak bertiga tu and so we skipped this ride.


+- take 5 untuk 'isi minyak' dan 'caj bateri' -+


6) Peppermint Patty's Stunt Slide
• macam naik gelongsor kat Sunway Lagoon tu je lah. Beratur sikit punya lama (50 mintues), tapi naik nya cuma 2 minit je cettt.




7) Snoopy's Great Race
• roller coaster untuk kanak-kanak tapi hubby tetap naik jugak dan macam biasa I tetap refuse juga untuk naik walaupun ramai je kanak-kanak lain yang naik.





8) Hollywood Dream - The Ride
• roller coaster ride that has a built-in sound system located in the headrest. only Mok De and hubby went on this ride coz Pok De, Deja and I have to take care of the kids *padahal memang penakut dan mabuk sebab tu tak nak naik
gatai kui3x*.

http://2.bp.blogspot.com/-UEkjFwz0m7g/TdC0GP7n99I/AAAAAAAAK9U/pUXaDCIl7fM/s1600/osaka-3.jpg

Attractions Ride Attractions Space Fantasy - The Ride Hollywood Dream - The Ride The Amazing Adventures of Spiderman™ - The Ride Jurassic Park - The Ride® JAWS® Back to the Future® - The Ride Peppermint Patty’s Stunt Slide™ Snoopy’s Great Race™ Show Attractions Magical Starlight Parade WaterWorld™ Terminator 2:3-D® Backdraft® Universal Monsters Live Rock and Roll Show™ Animation Celebration® Shrek’s 4-D Adventure™ Sesame Street 4-D Movie Magic™ Play Zone Snoopy’s Sound Stage Adventure™ Snoopy’s Playland™ Single Rider Child Switch

[B] Show Attractions

1) Waterworld: A Live Sea War Spectacular

• is an attraction based on the 1995 film Waterworld. The show includes stunts on water, land, and overhead, supported by many pyrotechnic, flame, water, and other special effects, including the explosive crash landing of the seaplane.Tapi hari tu tutup pulak rides ni sebab tengah under maintenance, maka tak dapatlah try.

2) Terminator 2 in 3-D

• The show is presented in two parts; a pre-show where a company hostess shows guests a brief video presentation about the company's innovations, and the main show, where live performers interact with a 3-D film. Macam biasa Nazhan meraung menangis sebab takut dengan bunyi yang kuat, terpaksa rasuah dengan nenen baru dia stop menangis.


3) Backdraft

• is a fire special effects show based on the Backdraft film. Show ni tak ada kerusi, kena berdiri je tengok. Budak bertiga tu takut dan menangis sebab ada explosion, loud sounds and api menyala-nyala.


4) Shrek's 4-D Adventure
• is a 4D film, the attraction is shown in the same theater as
Sesame Street 4-D Movie Magic, with the Shrek 4-D film shown for the first half of the day, and the Sesame Street film shown for the second half of the day. So, kitorang tengok yang Shrek je lah. Tak tengok yang Sesame-street 4D film tu.




5) Dream stage show
• ada tarian, nyanyian dan stage show dari popular characters from the Universal Studios such as Woody Woodpecker, Hello Kitty, Sesame Street Friends, Elmo, Betty Boop and Pink Panther.

http://4.bp.blogspot.com/-Nu2KXTvQ5eI/TdC0Fgi7XFI/AAAAAAAAK88/hZOYpxlIUgo/s1600/osaka1.jpg


http://3.bp.blogspot.com/-OtuAXvl9Rts/TdC0FouW2FI/AAAAAAAAK80/ZnDtcHyvgro/s1600/osaka.jpg


+- video utk part 2 --> click here -+


6) Hello Kitty Dance Performance

• masa berhenti rehat untuk solat, sempat jugak kami tengok dance performance by Hello Kitty and friends. Rasa macam nak join sekali je hello kitty melompat-lompat joget tapi segera sedar diri yang dah ada anak, tak boleh nak terkinja-kinja melompat sangat ngeeee.

http://4.bp.blogspot.com/-4ll9tWf7eJI/TdC0F0Cy7cI/AAAAAAAAK9E/bbvrUD6AARo/s1600/osaka-1.jpg

+- persembahan Hello Kitty & friends-+


7) Magical Starlight Parade

• Perarakan characters dari kartun/film terbitan Universal Studios. The pages of story books of Alice in Wonderland, Arabian Nights, Cinderella are turnied in bright lights of blue, red, yellow and rainbow of other colors.

http://3.bp.blogspot.com/-LHGFS1zKoto/TdC0GGZIQbI/AAAAAAAAK9M/kuCxgYhPRAM/s1600/osaka-2.jpg



[C] Play Zone

1) Snoopy's Sound Stage Adventure
• tak naik pun yang ni sebab tak sempat. cuma kitorang sempat melintas jalan dengan Snoopy, Charlie Brown and the gang eheh.


+- mari melintas jalan -+




2) Snoopy's Playland
Nazhan puas hati dapat main-main kat sini dengan di temani Cik Deja. Mommy and daddy tingal Nazhan sebab gi naik Peppermint Patty's Stunt Slide. Lepas tu, mommy & daddy pun join Nazhan bersuka ria kat sini.


+- tunggu bas yang tak sampai-sampai -+

• Rasa nya di USJ ni, this is the only place yang sesuai untuk toddler. Rides/show yang lain agak 'menakutkan' untuk Nazhan. Kalau kat Disneyland & Disneysea hari tu banyak je rides/shows yang Nazhan leh enjoy.

http://4.bp.blogspot.com/-F945iREmqTE/TdCwFUoY9jI/AAAAAAAAK5k/hxyKQNIttV0/s1600/blog2-4.jpg
+- cikgu besar kecik -+



Kami memang memaksimumkan betul-betul segala tenaga dan kudrat yang ada dari mula pagar USJ itu di buka sampailah pagar USJ itu di tutup pukul 9 malam. Sila bayangkan betapa bertenaga nya kami menghabiskan masa di dalam USJ tu selama 12 jam ++, kagum tak?. Banyak minum air je untuk bagi tenaga. Nasib baik pagi tu sempat breakfast onigiri (nasi kepal) dan burger yang di masak di hotel bawak bekal, tu pun makan cepat-cepat sebab tak nak rugi masa untuk try all the rides.


+- left pic: jalan laju-laju mengejar masa untuk next ride -+
+- right pic: Pok de lenguh pinggang, terpaksa Mok De ngurut dulu di hadapan khalayak ekekeke -+



Hubby memang kalau masuk theme park macam ni, kepala dia cuma fokus untuk jalan cepat-cepat so that dia boleh naik semua rides yang ada, baru lah rasa berbaloi bayar tiket mahal. Nazhan and I memang dah maklum sangat dengan perangai hubby yang agak strict in terms of time-consuming matters ni tapi agak kesian jugak lah kat family Mok De nak kena keep up with hubby's stamina and fast pace sampaikan I terpaksa ingatkan hubby to think about others too baru lah dia slow down sikit hihihihi.




+- incik hubby yang enjoy 99.999% on that day -+


Tips yang I nak kongsi for those of you who want to visit USJ is that :-
1) Untuk menjimatkan masa kalau pergi dengan family dan ada anak yang tak lepas syarat ketinggian, you can opt for :-
  • (a) "Child Switch" - beratur sekali je tapi masa nak naik rides tu, boleh gilir-gilir antara ibu dan bapa jadi tak perlu beratur lagi sekali.
  • (b) "Single Rider" - yang ini untuk yang datang dengan kawan-kawan atau yang family pun boleh jugak. Biasanya beratur untuk single rider ni lebih cepat sebab kita memenuhi kuota kosong seat yang takde orang. Cuma tak dapat duduk sebelah dengan kawan sendiri je la.
  • (c) "Universal Express Pass" - pass ini kena beli. Dengan pass ini, tak perlu beratur panjang-panjang untuk show/rides, terus dapat potong barisan dan masuk.


2) Stroller is available for rental.



3) Kena ada depan USJ sebelum opening hours sebab memang ramai gila orang tak kira hari cuti ataupun hari biasa.


+- beratur untuk masuk our first show -+


All in all, we really enjoy the time that we spent at the Universal Studio Japan. Walaupun penat badan dan kaki lenguh-lenguh tapi tetap tersengih gembira sebab impian dah pun tercapai.




http://2.bp.blogspot.com/-Cpq1COPzY0A/TdCy57dcAxI/AAAAAAAAK58/K14kS1hmmy0/s1600/blog2-2.jpg
+- kepenatan tapi tetap gembira -+


Bila balik hotel malam tu, mok de masak kan bubur nasi. Lepas mandi dan makan, semua terus tertidur keletihan dan dengkuran pun kedengaran sahut bersahutan malam itu gatai eheh.


# Info are gathered from USJ and wikipedia.

Pssssstttt: Best pergi USJ masa spring season ni sebab cuaca tak sejuk dan tak panas. Masa pergi Disneyland & Disneysea hari tu kan during winter, berbungkus je SN dalam kantung kangaroo kat stroller tu.

10 words of wisdom & comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

syoknya jalan-jalan :) penat dah tak kira dah kalo boleh berjalan ni kan :) lepas berjalan baru terasa :)

mazni_azis said...

wah mmg sgt meriah...:)

Nadiah Sidek said...

best la pergi masa nazhan dah besar. dulu kitorg gi disneyworld (universal studio tak gi) safiyyah kecik lagi..tak tau apa pun, tido je dia..ummi papa dia je yg excited. haha..

Nadiah Sidek said...

p/s: betul la tak salah org. matrik sama dgn deja tapi praktikum lain2. dia tak ingat kite kot..kite ni pendiam :)

♥MAMASYAZA♥ said...

bestnya dpt p jalan2 camni
ermm cepat jekan masa berlalu, dulu baby sn kecik aje, sekrggggg, nampak camn nakal je dgn gelagat dia, geram akak tengok dia

アヌム ちゃん~~ said...

pernah sampai usj ni sekali..tp time krismas..ramai sgt org..x sempat nak explore semua..huhu

atoyis said...

nazhan pon dh pandai posing ikut patung ek

yatie chomeyl said...

eliss >> btol3x, dah balik baru lah rasa penat tak terhingga

angah >> mmg meriah, rugi x join kitorang hari tu

yatie chomeyl said...

angah >> tak bets jugak, Nazhan takleh naik apa2 rides pun. kesian je kat dia kena menunggu sepanjang hari dlms troller

p/s: nanti nk tny deja la,kot2 dia kenal nadiah :)

mama syaza >> tu la pasal,s krg ni makin nakal dan makin byk kerenah dia...seronok tgk gelagat dia skrg

yatie chomeyl said...

Anum >> tu la, USJ ni mmg ramai je manusia esp masa hari cuti

atoyis >> like mother like son ehehehe

btw, FM sampai doh..tenkiu deh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...