CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 21 July 2011

Tutorial: Scrollbar dalam entry



Hai kawan-kawan, bertemu lagi dalam segmen Tutorial Blog bersama Yatie Chomeyl. Kali ini I nak featured request dari
Anum-chan dan juga Kak Pija Sitisifir yang tanya macamana nak letak scrollbar di dalam entry.


Sebenarnya dari minggu lepas lagi diorang tanya tapi I perasan macam sibuk sangat sampai tak sempat nak buat entry untuk soalan diorang tu. Memang pun minggu ni dengan minggu depan agak sibuk, tapi tetaplah gedik nak update blog, tak sedar diri banyak dateline kerja yang nak di kejar.

OK, fine..cukup dah melalut membebel pasal konon-konon busy tu..sila fokus ke matlamat asal entry ini ditulis..*pangggggg, lempang diri sendiri untuk kembali kan diri ke objektif asal*.



Tujuan letak scrollbar dalam entry ialah kalau-kalau nak letak related article ataupun text yang panjang berjela. Kadang-kadang ada orang tak suka baca entry panjang sangat, nak-nak lagi kalau tulisan tu cuma sebagai rujukan kepada ulasan entry contohnya macam berita, penerangan dan sebagainya.

Masa ini lah scrollbar datang bersedia berkhidmat menjadi penyelamat...ceeewahhh.

<div style="border: 1px solid rgb(238, 238, 238); padding: 10px; overflow: auto; width: 550px; height: 200px;">


ISI LAH APA2 TULISAN YANG PANJANG BERJELA KAT SINI SUPAYA TAK MENYEMAKKAN SANGAT ENTRY DAN MEMBUATKAN ENTRY JADI PANJANG BERJUTA BATU JAUHNYAAA...shalalalalala....

</div>


Dengan menggunakan code yang di BOLD kan itu; akan terhasil lah scrollbar seperti kat bawah ini.

*width dan height boleh di tukar mengikut sesedap rasa, bergantung pada lebar dan tinggi kotak scrollbar yang anda inginkan*

ISI LAH APA2 TULISAN YANG PANJANG BERJELA KAT SINI SUPAYA TAK MENYEMAKKAN SANGAT ENTRY DAN MEMBUATKAN ENTRY JADI PANJANG BERJUTA BATU JAUHNYAAA...shalalalalala....

seperti contohnya lirik lagu
Berjuta Batu-Alleycats

Berjuta batu jauhnya
Akanku tinggalkan cinta dan rindu
Padamu kasih
Aku berjanji
Akan tetap setia selalu

Berjuta batu jauhnya
Akan kutinggalkan dirimu
Lautan akan kulintasi
Demi suatu pengorbanan

Bunga-bunga berguguran di sinar bulan
Akan kubawa untukmu segalanya
Taburkanlah bunga di pusaraku
Andai tiada kupulang

Cintamu tetapku kenangi
Walaupun hingga akhir nanti

Amacam, senang je kan?.

Lepas ini kalau rasa nak share related information dan paste terus ke dalam entry tanpa perlu pembaca blog anda bukak link lain, boleh lah gunakan HTML code untuk buat scrollbrabar ini ye.



Selamat mencuba *buat2 posing chomeyl dan lambai2 ala Chef di akhir rancangan memasak dengan harapan penonton akan mencuba resepi yang dikongsi itu*.


http://1.bp.blogspot.com/_TGwgiOBdbEs/S2hsU6GzNJI/AAAAAAAAAZ8/Ixyc_IhFvf0/s400/ganbatte.bmp http://2.bp.blogspot.com/_5Pcvs9lGTKM/Su20529r-aI/AAAAAAAACiQ/ZJymMuy5U_s/s400/ganbatte33.jpg
+- pic source: here and here -+

~ Thanks for reading this (^-*) ~

11 words of wisdom & comments:

アヌム ちゃん said...

tenkiu2 kak yatie..heee~ ade gk godek2 tenet aritu..jumpe jugak dh.huhu^^mmg sng je rupanya kan..huhu

kakyong said...

siap ade doodle dok posing lagi... bravo....

kakyong said...

siap ade doodle dok posing lagi... bravo....

Aleyn said...

Wah....gitu ghoppernyer...bleh praktik ni...

Nadiah Sidek said...

oh..copy paste je kod tu ek? senangnya! thanks!

e.l.i.z.@ said...

ambo siap kopipes doh coding tu hihi..nk try etep la nati
*nati tu xtau bilo tuh :P

Ummi Salsabila said...

nak copy paste jugalah!

yatie chomeyl said...

anum >> mmg senang je :)

k/yomg >> saje gedik buh gmbr tu hik3x

aleyn >> sila2x, selamat mempraktikkan ia :)

yatie chomeyl said...

Nadiah & US >> aaah copy past eje, senang kan?

eliza >> try la bilo2 sero berkene hehehe

Hanis MY said...

huiyyooo ado doodle...piwittt, besh lagu berjuta batu ore suko jugop. huhu tok reti sgt bab2 ni..bilo la nok tera buak ni huhuhu...

p/s: timo kasih tulun amin, moga masin mulut yatie chomeyl :)

NJihe.am said...

Salam singgah, thanks for the tutorial.. studioous.blogspot.com :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...