CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 14 July 2011

Lunch Date



Hubby and I were blessed to have our first baby in the first year of our marriage *Alhamdulillah*. We get to spend our own sweet time as a couple only for the first 9 months of our marriage life. Lepas tu, SN muncul dalam hidup kami dan bermula lah episod hidup kami bertiga.

Daisypath Anniversary tickers


Sesekali terdetik juga dalam hati mommy & daddy keinginan untuk merasai kenikmatan dating berdua sahaja, so minggu lepas SN bagi can lah kat mommy & daddy nak mengaplikasikan satu cadangan merapatkan hubungan dari The 5 Love Language by Dr. Gary Chapman tu.

The 5 Love Language by Dr. Gary Chapman has introduced five key categories, or five love languages to help couples at every stage of marriage and at pivotal points in their relationships—from those just discovering the joys and trial of marriage to those who are ready to call it quits.

The 5 Love Language are :-

  1. Words of Affirmation

    Hearing the words, “I love you,” are important—hearing the reasons behind that love sends your spirits skyward.

  2. Quality Time

    Being there for this type of person is critical. Distractions, postponed dates, or the failure to listen can be especially hurtful.

  3. Receiving Gifts

    A missed birthday, anniversary, or a hasty, thoughtless gift would be disastrous—so would the absence of everyday gestures.

  4. Acts of Service

    Anything you do to ease the burden of responsibilities weighing on an “Acts of Service” person will speak volumes.

  5. Physical Touch

    Hugs, pats on the back, holding hands, and thoughtful touches on the arm, shoulder, or face—they can all be ways to show excitement, concern, care, and love.

# taken from 5lovelanguages.com #



Walaupun hubby & I belajar di Universiti yang sama, tapi kedudukan lab kami di kampus yang berlainan. Hubby di Ito campus (15 mins drive dari rumah) manakala I pulak di Chikushi Campus ( 1 hr drive dari rumah). Cuma kadang-kadang, I ada kelas di Ito Campus petang Jumaat, maka kami ambil kesempatan lunch date setelah sekian lama tak dating berdua sahaja.


Kami punya lunch date bukan kat tempat eksklusif sangat pun, cuma di cafe Kyushu University Ito campus saja. Itu pun makan cepat-cepat sebab hubby kena pergi solat Jumaat pulak. Dah la tu, suasana cafe memang tak romantik lansung lah sebab hingar bingar dan sangat penuh dengan students lain jugak, maklumlah waktu lunch hour 12- 1 kan, penuh gila.


We ate at Nabisan Halal Food Restaurant. Ini first time I makan kat sini sebab selalu nya kalau teringin nak makan food dari Nabisan ni, hubby akan tapau bawak balik je kat I. Hubby pun jarang-jarang makan kat sini sebab tiap-tiap hari I sediakan bekal untuk makan kat kampus, so tak payah makan kat kedai pun.


+- beratur panjang, orang Jepun pun makan makanan halal jugak -+


Biasanya kalau bulan puasa, akan ada orang-orang yang bermurah hati untuk sediakan juadah berbuka puasa yang di tempah dengan Nabisan dan menu wajib untuk berbuka puasa dari Nabisan ini ialah nasi + ayam hiris nipis2 macam kat dalam kebab/roti john tu. Sedap, tapi portion agak banyak untuk I, selalu tak dapat habiskan.

I makan nasi + chicken & cashew-nut curry hile hubby pulak makan Nasi + beef mexican style. Ini first time I try menu yang ni. Not bad, curry tu memang tak pedas lansung, nice. Nasib baik portion untuk menu yang I pilih hari tu memang sesuai untuk I, so dapat habiskan dengan jaya nya tanpa bantuan incik hubby.


+- My meal : rice & chashew nut chicken curry -+


+- hubby's meal: rice and mexican style beef -+


Masa kat cafe tu, tiba-tiba berangan macam muda tujuh tahun sebaya dengan budak2 undergraduate yang ramai kat cafe tu. Tengok budak-budak tu makan beramai-ramai dengan kawan-kawan sambil sembang sembang ngumpat-ngumpat; terus teringat kenangan zaman muda remaja kat USM Nibong Tebal dengan geng Bunga Angkasa dulu2...aiseh, rindu nya kat kawan2 semua *sentimental pulak tiba-tiba*.


Sebelum makan, posing dulu sedas dua sebab bukan nya selalu boleh keluar makan berdua macam ni. Kalau kat rumah pun, weekend sahaja masa untuk makan sama-sama macam ni. Hari lain lunch kat kampus, dinner pulak sorang-sorang. Kalau hari hubby balik lambat, I dinner dengan SN berdua je kat rumah. Kalau kadang-kadang ada hari yang I balik lambat, hubby dinner dengan SN berdua juga kat rumah.


+- muka bahagia sebelum melantak; senyum laki bini adalah agak sepesen -+


Tapi sejujurnya masa tengah lunch date berdua tu pun, kepala I asyik teringat kat SN yang kat nursery tu. Siap bayangkan, apa lah yang SN tengah makan masa mommy & daddy lunch date selama 20 minit tu ye?. *sengal tak, lunch date 20mins pun kepala duk ingat anak jugak* hehehe.

Although it was just a short date, hubby & I had great quality time to spent together dan hati rasa semakin berbunga-bunga cinta bila dah lepas habis makan. Tak pasti sebab utama kenapa hati tu berbunga-bunga; mungkin sebab dapat date berdua, ataupun sebab perut dah kenyang di isi eheh.

http://4.bp.blogspot.com/-SXQ1fwLXL6c/Th5Bwb5GU0I/AAAAAAAALeI/EoJgf6cdrQ4/s1600/blog-1.jpg
+- muka bahagia lepas dah kenyang; mulut comot2 tak sempat nak lap pun -+

"gendang gendut tali kecapi,
kenyang perut bertambahlah gendut
...errrrr silap..
kenyang perut suka hati".



Psssstt: baru lunch date sekejap dah teringat anak, belum lagi pergi jalan-jalan berdua tanpa bawak anak..aiyoyooo mau menangis meraung mommy di buatnya.

~ Thanks for reading this (^-*) ~


25 words of wisdom & comments:

アヌム ちゃん said...

wah sweeet gitu..wlwpun pun kejap tp sronok kan..dpt lunch together2 dgn org tersayang :)

btw, sy dh godek2 camne nk buat scroll tu.hihi..terlebih hima nih..heeee

Nanak said...

seronok kan mkn berdua..kmi kdg2 mkn berdua gak ms di rumah time tu baby tidur..tp mkn pun tak boleh gelak2 nti baby bangun..so mkn sambil bisik2 je..uhuhuhu

Almiraz said...

Muka korang sama! ..nampak best mexican rice and beef tuh...Yatie, sana ada Mosh burger?..and Mr. Donut?...heheh..sini masa zaman dulu ada Mosh burger kt KLCC pastu maybe tak laku kot...anyway, nanti citer la pulak pengalaman tengok movie kat sana...sana ada AMC tak? *I memang suka cerita2 pengalaman di Jepun nih...

Huda said...

jap2..nak ingat balik huda penah x lunch or dinner date ngn hubby..erm..rasenye xde kut :) makan kat umah tu biasela..tp kuar jauh2 berdua adela masa g bali dulu time husna 3 mo :)

.m.u.n.i.r.a. said...

sooo sweet!
tetiba teringin gak nak luch date ngan incik somi :)

Hanis MY said...

bstnyaa dating... senyum sepesen comey jah...

Sitisifir10 said...

#1 - hoho..kamu berdua sangat seiras

#2 - bermakna dulu kamu dah pernah belajar di USM Transkrian...sila amik perhatian bahawasanya k.pija duduk di taman sempadan aritu...

#3 - 1st time tinggal anak ritu k.pija nangis tak hengat la wei...dari pt buntar sampai kat kl baru berenti... tp bila dah biasa, asyik cari jalan aje nak tinggal anak..wakakakaka :P

transformed housewife said...

knur & dgn Abe Ariff pun lamo doh tok tubik dating. lg lamo dr Tie & Solah. :P Bilola nok dating lagu tu retep ni. huhu

Heartilyina said...

betul2... dating berdua without anak akhirnya mesti hati xtenang juga nk cpt2 blk sbb fikir anak apa cerita hihi.

Oyis said...

ololo... comel nyo lah sengihan pasangan romantik ni. supo sgt. mugo jodoh kamu berduo berpanjangan!

Jiji said...

babe ko senyum sedondon le ngn husband ko.. ke dia yg senyum sama mcm ko?

NB KARA said...

akak pun kalau keluar berdua dengan suami, apa yang kami bualkan lebih kepada Qaisara, Qaisara dan Qaisara end up, kami bergesa balik kesiankan dia..ha ha mak dan ayah selalu begitu kot..

CuTeMiUt78 said...

skali2 kena gak date berdua je kan..
eemmm tapi apapun anak tetap di ingatan... :D

Aleyn said...

I faham sangat tang perasaan berbunga2 lepas makan tu....I pun keja 1 cyber gak ngan hubby...beza kitorang 10 min drive jer...tapi jarang lunch sesama...biler sesekali hubby ajak lunch..pergh terus dalam hati ada taman...hehehe...terkenang zaman dating balik..ekeke....tak gitu...

Tapi betul...naper ek..biler kita berdua ngan hubby...mesti pikiran tu ke anak....naluri ibu bapa memang cam tu kan..

*∽ IZAN ∽* said...

Agree!! senyum laki bini sama je eheheh

bagus restoran ni.. siap tulis halal lagii! teringat yg K.izan pergi Restoran Sakura kat USJ tu.. pun selamba je dia tampal tag Halal eheheheh

Asmara said...

best betul kat sana. dlm dai pun ada gerai halal kan! ikutkan macam2 dan semua pun ada tak payah nak pegi honshu dah. hehe..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

best kan dpt mkn bedua2...

dbalkis said...

sama la Yatie. We all kalau keluar kejap tak bawak Dhani pun nanti dah rasa nak balik cepat. Ada time seminggu hantar Dhani balik kg coz I outstation then before amik Dhani keluar la dating jap, hubby kata rasa jalan sangat bertenang, boleh pegang tangan i, kalau ada dhani asyik pegang tangan dia lari2 kejar dia..huhu..yet daddy said..rasa kosong pulak..durrr..yes we miss him when he's not around so no way vacation/honeymoon without him kot..

yatie chomeyl said...

Anum >> sori ye lambat norrr buat tutorial scroll tu huhu

nanak >> lagi romantik, makan sambil bisik2 hehe

almirza >> erm Mos burger ada la, tp x pernah gi makan pun. kalau donut pulak yg femes rasanya Mister Donut kat sini.

yatie chomeyl said...

huda >> tu la, dh ada anak ni mmg py nak date ber2 je kan

munira >> sila2..lunch date jugak hehe

hanis >> senyum potostat namo dio kui3x

yatie chomeyl said...

sitisifir >> #1: timo kasih
#2 : aaa tahu2x. kami dua2 laki bini memang USM transkrian :)
#3: lama nya nangis...mesi bengak mata eheh

k/nur >> tinggal la fizah dgn tini metar ko opah dio..pastu gi la dating eheh

yatie chomeyl said...

Ina >> tu la pasal, padahal budak tu x ingat pun kat mommy dia

oyis >> insya Allah, Ameeeen

Jiji >> entah la, mmg semulajadi dua2 senyum cenggitu :D

yatie chomeyl said...

kak NB >> tu la pasal, kepala ingat anak je kan

cutemiut78>> aah, sesekali boleh lah kot :)

aleyn >> ececce, mesti masa lunch tu alam kepala duk terbayang kisah zaman bercinta dulu2 eheh

yatie chomeyl said...

k/izan >> yang ni memang tokey di aorg arab..pastu kat kampus kan ramai gak student Islam..tu yg di atempek besar2 halal tu

k/as >> aaah, tapi kat dai hubby je ada. kat kampus yatie x de..kalau nak makan, kena gi kampus dia

yatie chomeyl said...

ladyzul >> sesekali mmg best sbb x perlu lyn kerenah anak ,boleh mkn dgn tenang :)

dbalkis >> aah x payah susah 2kejar dia tp mcmana pun ttp rindu ak main kejar2 kan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...