CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 7 May 2010

Baby SN has become The Pirates of the SNians

Two days ago as I was busy preparing some meals in the kitchen, I left baby SN at the living room and let him play all by himself with his toys. As usual, he walks all around the living room area dengan langkah terkedek2 sambil tangan depa ke depan macam hantu cina when suddenly he tripped on his step and fell down. Kebetulan pulak baby SN terjatuh dekat dengan meja makan dan pipinya terhantuk pada kaki kerusi.

http://www.bonluxat.com/cmsense/data/uploads/orig/Axess_Plus_Office_Chair_7s2.jpg
*pipi baby SN terhantuk pada besi kat kaki kerusi yang macam ni lah* → pic credit : Axess_Plus


Meraung menangis melolong2 masa mula2 terhantuk tu sampai kan daddy yang kat dalam bilik air terus meyerbu keluar
*hampir2 mommy nak kena marah dengan daddy sebab cuai* sedih huhuhhu. Alhamdulillah, penat Allah protected him from major injuries or any broken bones at his face. At first we wanted to bring him to the clinic for an x-ray session, tapi bila daddy picit2 kat pipi dan hidung baby SN after 5 minutes dia jatuh tu,dia dah tak de perasaan sakit dan dah tak nangis pun. However lebam dan parut jelas kelihatan di pipi dia kesan dari terjatuh dan terhantuk di kaki kerusi tu.





Alih2 petang semalam masa daddy pick up baby SN dari nursery, dahi dia pulak benjol. His teacher had applied some sort of remedy powder onto the bruise. Mula2 tengok benjol kat dahi dia tu, mommy rasa agak geram la jugak dengan cikgu dia yang mungkin cuai sampai baby SN lebam cenggitu sekali. But then, bila fikir2 balik takleh nak salahkan cikgu dia jugak sebab baby SN memang tengah lasak sekarang ni sejak2 dah dapat berjalan sendiri huhuhuhu. *mode insaf rindu dgn tanggungjawab selaku ibubapa lepas baca entry ahkak fid yang ini (click here)*


http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-LQQC1BmeI/AAAAAAAAHho/AaQNTvam708/s1600/DSC_0905.jpg


http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-LQP_7WdKI/AAAAAAAAHhg/eL90hsK4XIw/s1600/DSC_0901.jpg


Therefore, mommy & daddy have to be extra careful in looking after baby SN at home and also we have to carefully gives advise to his teacher about his new "skills" i.e stumbling while walking gigil huhuhuhu. Mommy sekarang duk sibuk pujuk2 daddy to buy child safety gate untuk di pasang di area meja makan dan menuju ke dapur but daddy cakap tak payah beli tu, bila nampak je baby SN menuju ke arah "zon bahaya" tu, cepat2 lah ambik dia...ehem ehem..*nampak gaya kena upgrade lagi skill menggoda mommy nih sengihnampakgigi ngeeee*


*wajah kesayangan hati mommy & daddy yg berparut di pipi + benjol di dahi*jelir


Dulu baby SN tak pandai berjalan, mommy & daddy sibuk nak suruh berjalan. Sekarang bila baby SN dah pandai berjalan, mommy & daddy nak suruh baby SN duk diam2 pulak..mana boleh kan? hohoho. Jadi, mommy & daddy sudah dapat tugasan baru i.e mengekori ke mana saja baby SN melangkah so that if ever he stumble and trip again, mommy & daddy were there to protect him.

Psssssttt : baby SN dah jadi pirates of the SNians sebab ada parut kat muka ala2 pirates of the carribeans sengihnampakgigi eheh

28 words of wisdom & comments:

Aleyn said...

Ha..kan dah cakap..tak menang duduk korang bila baby SN dah dapat Kaki...ekekeke...

Anyway...memang ..fasa ni lah yg paling penat sekali...nak2 plak kalau bawak gi shopping complex...abahnyer yg menyopping...mamanyer dok kejar anak ...huhu....

MAMASYAZA said...

alahhh kesiannya sikecik tu, dah mula ada cop mohor kat muka, org kedah slalu kata, "nak buleh sakit" la tu bila dah boleh berjalan. memang akak pun camtu, bila anak reti merangkak, teringin sgt nak tgk dia berjln, bila dia dah boleh berjln, kita lak tak leh dok diam, asik tunggu dia ja, takut jatuh..hehehe

Fid said...

nampak gigi dia!!!

Huda said...

waa..takutnye bile tgk kesan2 lebam tu..alhamdulillah baby sn x ape2..

Suhana Shahril said...

Aiyoo..cian nya kat si hero sorang ni.Sampai biru pipi tu ha...Biasalah budak2 jatuh sbb tgh melasak. Itu cara budak baru boleh kaki,gaya budak yg baru boleh meragas ni pun boleh tahan jugak ni (Si Adlin ler,sapa lg).Jenuh kena kawal.Dah pandai turun katil sendiri.Kdg2 tertomoih kepala kat lantai.Mau tak meraung..huhu..

safinah said...

budak2 tgh lasak mmg mcm tu.. mmg la sian tgk dia .. tapi.. nnt dia akan membesar bagai JUARA!!! hihihi...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

hero dah mula tunjuk terrer...woo hoo!!

azzamoro said...

budak lelaki memang mcm tu yatie. lasak sikit. benjol sane sini. lebam sane sini.

i memule dulu pun gelabah jugak. tp lame2 ok la. selagi tak patah or berdarah i boleh handle lg..:)

i_sofia said...

waaa.. baby SN dah mula menunjukkan skill nya.. mummy kena lebih cergas ye *wink*.. esok dah betul2 dpt skill berjalan tu, sure dia akan berlari sentiasa.. sama mcm zarif.. lari-jatuh-nanges 5 saat- pastu lari balik.. *ibu pening*..
pasal gate tu.. sofia dulu pun decide nk beli.. tp x beli.. slowly ajar zarif area2 yg dia boleh enter n tak.. (cth dapur, toilet.. ) alhamdulillah.. skang dia dah tahu limit dia.. good luck.. !

Nadiah Sidek said...

budak sakit sekejap je pastu aktif balik mcm takde apa2 berlaku :p

amadaster said...

err..mcm kesian je tgk dak kecik tuh..xsabar tunggu nazhan balik Msia!!

Nanak said...

ololo..takpe,org tua2 ckp itu tanda nak membesar..heee

isabelle said...

hehehe.tgh kuat melasak ni. harus la ada lebam benjol sana sini.

Jiji said...

gambar yg last tu mcm kena dera pulak.. yatie bawak laa dia pi klinik check yg bawah pipi tuh.. takot darah beku je sb tulang area situ kan banyak rongga..

zailamohamad said...

Alahai siannya baby SN..biaserlah Yatie, dae stage ni gak meme kito dok menang tangan ah sebab mata nak kena tengok dia sokmo, lagi2 bila g shopping kat pasaraya..huhuhuhuhuuu

Mommyyus said...

ala syian, lebam..tp kalau dia tk demma, oklah tu.anak i pun baru dapat kaki..kejenye memanjat, berlari je..

temp. housewife said...

cienyo Nazhan. takpo balik nanti biar K.Tini dgn K.Fizah tolong jago Nazhan nok?

mygoldpen said...

ololo..sianne dia..hehe..tp ttp comel gane2 pon..

Jiey^Mien said...

Oloh siye nyo natu mokcik jiey neh!

Ummu Ammar said...

Lama dah tak mencoret di sini..rindu bangat sama baby SN..makin besar makin ligat ek...kan dah bertanda tu..hrp2 takde tanda kekal..

yatie chomeyl said...

Aleyn >> aah dear, penat mengejar dia ke sana ke mari

Mama Syaza >> cop moor yang di cop sendiri eheh

ahkak Fid >> besar gigi kapak dia hik3x

Huda >> tu la, lebam mmg agak menonjol gak la

yatie chomeyl said...

Suhana >> ni pon baby SN dh nk ikut jejak Adlin ni..dh start nak terjun dr katil gak hoho

safinah >> ya btol, anak lelaki kalau x lasak x sah ye

mama miya >> tu la pasal, tunjuk macho la konon lebam parut sana sini ngeee

yatie chomeyl said...

Azzamoro >> kita kecik2 dulu pon lasak gak kan..haruslah anak pon turut jejak langkah hik3x

i-sofia >> hahaha terror zari, nangis kejap je pastu smbung melasak

nadiah >> btol3x

amadaster >> x lamo doh...hjg bule ni dh leh jupo Nazhan

yatie chomeyl said...

Nanak >> btul3x, tanda nak semakin lasak jugak tu kui3x

isabelle >> itu lah, org br dpt lesen L kan

jiji >> sumpah! aku x dera baby SN ngeeeeee

zaila >> klu gi shopping ikat buh ale troli tu pong dio rukah jugop deh

yatie chomeyl said...

mommy yus >> tu la, dpat lsen L:berjalan...jenuh nak ikut bontot dia ke sana sini kan

k.nur >> amikla klu nk tlg jago gak..leh mommy rehat sikit hik3x

mygoldenpen >> kure sikit doh la omel sbb lebam doh

jiey >> aik, mokcik nok bulih anok tino erk? hehehehheheh

Ummu Ammar >> tu la,harap2 hilang la aprut dan lebam tu nanti

IZAN said...

ha ha.. okay la tu.. bak kata mail upin dan ipin, tak calar tak lebam kang tak jantan!

ummuabdullahsyaakir said...

Bby SN ank lelaki,msti kuat punya kn syg..

yatie,mmg biasa klu ank lelaki ni tgh lask klu umr2 mcmni...Alhamdulillah..nsb baik bby SN xape2.

yatie chomeyl said...

k. izan >> ooo mail ada ckp gitu erk? patutlah upin ipin lasak bukan main hik3x

ummu AS >> tu la, anak lelaki bil ada lebam2 baru macho hik3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...