CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 27 May 2010

Cheese Cake & Tiramisu Cake for baby SN's birthday

First of all I nak ucapkan teima kasih banyak2 kat semua yang wish Happy Birthday & doakan yang baik2 untuk baby SN. Dari komen2 yang I dapat kat entry Happy 1st Birthday to my dearest baby SN; ada yang cakap muka baby SN macam hubby dan ada jugak yang cakap muka baby SN macam I. *okeh, yg cakap muka baby SN macam muka I...I sayanggggggggggg lebih sikit* gatai ekekekkekek.


To verify those opinion, I decided to do the look-alike-meter-test here; and the result is as shown in the below picture.



Yeayyyy, I agak puas hati sebab result dari test itu menunjukkan 50-50 heh. Tapi sebenarnya I tak kisah lah muka baby SN ikut his daddy or mommy, as long as baby SN terus membesar jadi anak yang sihat, soleh, cerdik, cerdas, cergas dan selalu membahagiakan ibu bapanya sudahlah. Setakat ni memang ramai yang cakap muka baby SN ikut daddy dia, tapi perangai memang banyak ikut mommy. Each time baby SN merajuk atau tunjuk perasan; daddy mesti cakap "ikut perangai sapo lah manjo kededek gini" gatai eheh.


For his 1st birthday, we bought him a ABC-can flash cloth as a present. Malam tadi mommy bersemangat panjat kerusi untuk gantung kat dinding livingroom. ABC flash cloth ni bagus sebab warna nya striking so boleh menarik minat baby SN untuk selalu tengok. Plus, for each alphabet ada gambar objek di belakang for the initials of each alphabet..contohnya untuk huruf A: gambar apple. Furthermore, these ABC flash cloth come in a cloth can yang sungguh chomeyl. Jadi cloth can tu boleh di gunakan untuk simpan toys baby SN yang kecik2. Best kan? kenyit


*ABC flags as his birthday present*

I baked cheese cake and tiramisu cake for his birthday celebration. Mula2 I plan to organize a more merrier birthday bash for baby SN's 1st birthday. But then, it happen that his birthday is on Wednesday *hari sekolah kan, siapa lah nak datang kalau kami buat majlis besar-besaran*. That's why kami celebrate ber3 sahaja lah dulu.


*birthday boy tak sabar2 nak potong kek padahal pegang pisau pun terbalik ekekekek*

Lagipun, baby SN & I are going back to Malaysia tomorrow..so I guess his birthday will best be celebrate with his tok umi as my MIL's birthday will be on this coming Saturday. Mesti tok umi happy dapat hadiah yang best on her 54th birthday iaitu kepulangan baby SN ke dalam pelukannya senyum...kan kan kan?


*tiramisu cake*


*cheese cake*

Occay, I tahu la rupa cheese cake & tiramisu cake yang I buat ni tak menggiurkan lansung tapi just in case kalau ada yang nak resipi nya, sila lah scroll kat dalam box di bawah ni ye. Kali ni I guna resipi yang agak mudah hasil cadangan dari kawan2 I yang kat sini. Memang senang dan cepat untuk di buat, rasanya pun memang gerenti sedap.



1) RESEPI CHEESE CAKE:



Bahan2:
200ml whipped cream
250g cream cheese (Philadelphia)
85g gula pasir 
35g tepung gandum
3 biji telur ayam
air lemon dari 1/2 butir lemon
1/4 tsp garam (secukupnya)


Loyang ukuran 880 ml (disapu dengan margarin/mentega)

Cara2:
- Masukkan semua bahan ke dalam blender/mixer
- Blender selama 2 minit.
- Sambil ditapis, masukkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega/margarin.
- Masukkan dalam oven dan bakar selama 40-50 minit dengan suhu 160 darjah Celsius.
- Setelah sejuk, boleh di tuang di atasnya dengan blueberry jam ataupun chocolate syrup

*kalau nak lagi best, boleh juga letak biskut hancur sebagai base cheese cake. biskut hancur tu di gaul dengan marjerin yang dah di cairkan; lepas tu tekan padat2 pada loyang..then, masukkan ke dalam freezer sekejap. lepas tu baru tuangkan adunan di atas base biskut itu*


2) RESEPI TIRAMISU CAKE



Bahan2 :
• sebiji kek span (di belah 2)
• 200ml whipped cream
• 250g cream cheese
• 100g gula (kalau nak manis, letak lebih sikit)
• air nescafe/kopi

Cara2:
• tuangkan 1/2 cawan air nescafe ke atas kek span - masukkan kek ke dalam peti sejuk *jgn tuang air panas nanti kek hancur pulak, kalau kek kecik tuang sikit je air nescafe/kopi tu*
• campurkan whipped cream + cream cheese + gula dalam mixer, pukul sebati lebih kurang 5 minit
• adunan krim di sapu di tengah2 kek dan di lapisan atas kek
• lebih sedap untuk di ngap jika di biarkan kek seketika di dalam peti sejuk


Resipi yang I share ni sesuai untuk orang2 yang memiliki sifat Malas yang agak tinggi macam I hehehe. Resipi ni juga I rasa sesuai untuk yang baru pertama kali nak cuba buat sendiri cheese cake dan tiramisu cake; insya Allah anda tidak akan berdepan dengan masalah besar memandangkan resipi ni simple sahaja. Selamat mencuba dan selamat menghuruharakan dapur u all! ihikhik ekekekeke.


Pssssttt : untuk warga Fukuoka, jemputlah datang rumah kalau nak makan kek ni tp jangan lupa bwk bday gift utk baby SN ye..sengihnampakgigi ngeeeeeeeeeeeeee

20 words of wisdom & comments:

i_sofia said...

gigih baby SN nak potong kek ye..
resepi kek siap disalin.. sgt sesuai jugak tuk saya yg ada penyakit M.. :)
p/s: welcome home..! (wpun tuk 2 bulan je.. )

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

gaya pegang pisau tu nak jd samurai ka?

very sempoi recipe..me likey...

faye said...

Happy BirthDay Baby SN moga2x membawa berkat dan tuah kepada kuarga Kak Yatie

e.l.i.s.s.m.i.e said...

comel baby SN nak potong kek tu.terbalik pun x per lah, janji dah boleh potong kek..hehehe

aNgAh_aLiFaH said...

anak SOLAH kan, insyaAllah akan jadi anak yang SOLEH.. amin..:)

tante rase, muka solah n yatie ada persamaan, tu pasal muka baby SN kejap cam mommy, kejap cam daddy... :)

nway, tante nak curik resipi kek tu nnti ek ;)

@e_da said...

Pandai yatie buat kek.. at least puas hati dapat baked sendiri tuk besday anak kan.. semanagt shafiq nak potong kek tu..

bestnya dpt balik msia... welcome back!!

CuppyCakeMommy said...

simpan sket bawa balik bangi cake tu yeh..heheh..happi befday cayang..nanti jemput ke befday Mia k.
btw u dah dapat ke rumah di bangi ni?

MAMASYAZA said...

rupa kek tak penting sgt, yang pentingnya kesedapan kek itu...hehehe. tak cantik pun takpe...janji leh masuk dlm perut

sue said...

Baby SN macam nak bersilat jek gayanya. Comel..

safinah said...

hihi.. sungguh cute sambutan harijadi ini ~_^

D@puR D@n OvEn said...

Happy Birthday Baby SN. Shafiq Nazhan dah jadi todler dah.. Moga sentiasa dilindungi & dirahmati Allah!!! bestnya dapat blk celebrate befday kt kampung. Ni mesti meriah banget ni. Jeri pun balik gak 4/6 nnti.

dbalkis said...

happy besday SN dearie...makan kek tu banyak2 ye...nampak menggiurkan walaupun mcm kemek2 sket...hehe..esp cheese lover cam i ni..nyum2!!

PadNani~~{@ said...

HAPPY BEFDAY BABY SN! membesar jd anak soleh, sihat, bijak , kebanggaan kesayangan semua ye!:)

waahh..cedapnye cake mummy baked for bb SN..auntie nk ckitttt!:)

hugs kisses befday boy darling!

mygoldpen said...

nmpk sedapla kek tuh.. :) HAPPY BIRTHDAY to baby SN..

Heartilyina said...

hihi pic ptg kek je ke? pic baby sn mkn kek mana? ke mommy n daddy yg lbh2 mkn ye hihi. oo dh nk blk ek. kitorg ni xcnfm2 lg. ntah jd ke tak. nway semoga slamat pegi blk n dipermudahkan semuanya. sure ramai org tunggu nk celebrate bday bb sn kt kg tu. have fun!

isabelle said...

hoh? balik mesia? ada event apa?
mana gmbr baby SN's parents mkn kek tu?hehehe
btw, i am gonna change my blog address to very soon. will let u know the new one.
xnak announce kat blog sebab nak elak certain silent readers tau.hehe

yatie chomeyl said...

i_sofia >> slmt mencuba resepi utk org2 M mcm kita ni hik3x

mama miya >> sila lah try resipi ni, gerenti puas hati ;)

faye >> thanks utk doa tu ;)

eliss >> sbnrnya x potong kek tu tp mencomotkan topping kek je lebih heheh

yatie chomeyl said...

angah alifah >> ye erk muka yatie dgn solah nk sama hehehe slmt mencuri resipi kek itu ;)

@eda >> buat kek tu OK lg , tp bab menghias kek mmg failed la hahahaha

cuppycakemommy >> kalau i bwk blk kek tu ke bangi dah basi berkulat2 dah hehehehe

mamasyaza >> mmg selamat memasuki ringga mulut dn sistem pencernaan dlm perut eheh

yatie chomeyl said...

Sue >> aah erk, br perasan gaya di amcm nk bersilat hik3x

safinah >> smbutan ala kadar sbb mommy & daddy malas nk masak banyak2 eheh

jeri >> kelik kelate jugop ko?

dbalkis >> kemek sbb mommy xsbr2 nk keluarkan dr loyang, xsmpt tggu sejuk

yatie chomeyl said...

nani >> tenkiu aunty ;)

mygoldenpen >> mmg sedap pon *perasan* hehehhehe

ina >> baby SN x mkn kek tu, mommy & daddy yg bedal habis ekekekkekek

isabelle >> i kena praktikal kat Msia 2 bulan sbb tu blk msia. gmbr mommy & daddy dgn kek takde sbb mommy mls nk pakai tudung hehe

dun forget to let me know ur new blog address yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...