CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 19 May 2010

Permanent Finite head damage (T_T)


Pernah tak (masa jadi student dulu ataupun kalau korang sedang study sekarang )korang terfikir soalan2 yang macam I tulis kat bawah ni? :-

1) Pernah tak masa belajar dulu korang terfikir, kenapa lah aku kena belajar semua ni?. Bukan nak guna pun masa kerja nanti.

2) Pastu nak lagi best, korang tefikir apasal la ada orang nak invent equation2 macam2 ni..buat pening kepala tensionjer nak selesaikan equation tu. → e.g : Euler eqn, Laplace Eqn, Taylor series Espansion, Reynolds Eqn, Navier Stokes eqn, and etc

3) Apasal orang cakap programming di guna untuk memudahkan calculation, tapi masa nak taip coding untuk calculation tu, otak serabut tensiontak hengat...dah tak jadi mudah dah pon huhu.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-uPTSBAu8I/AAAAAAAAHi4/NoRO335cF-c/s1600/Fullscreen+capture+5132010+22950+PM.bmp.jpg
*berpuluh2 tab kena bukak semata2 nak belajar code FORTRAN uhuhu*


4) Pengamiran (iteration) tu dah lah memang kompleks, kenapa lah nak kena ada banyak2 method pulak nak selesaikan. Method mana nak guna ni? :konslet: → e.g : Gauss elimination method, Jacobi method, Gauss-Seidel method, SOR method, etc

5) Yang ni bila dah tak puas hati tahap kronik, korang pun terfikir→ "saintis2 zaman dulu takde tv, internet so diorang bosan takde buat apa2 kat rumah. jadi diorang pun invent la macam2 equation" jelir muahahahaha.


Sepanjang minggu lepas, persoalan2 itu la yang duk menyesakkan saraf otak I *bukannya nak fikir camne nak solve equation tapi duk salahkan orang2 yang invent equation2 tu* eheh. Bila ada orang bagitahu yang diorang kagum dengan I sebab pegang status wife + mommy + student di negara asing, I tak rasa yang penghargaan itu layak untuk I. Bila chatting dengan I, kawan2 I cakap diorang kagum dengan kegigihan I tapi I sendiri rasa kekaguman itu tak layak ditujukan untuk I.


I rasa tak layak pun untuk di kagumi sebab walaupun nampak I ni macam happy with my life, I surely have my ups and down with my life as a wife + mommy + student. In fact, minggu lepas I siap nangis menitik air mata bila tak reti nak buat coding programming yang simple. I was given a task to create a FORTRAN code to solve diffusion equation using FTCS method for Euler explicit scheme *kepala berpusing2, mata berpinar2*. Furthermore, I have to produce the u(t) vs x graph to show the result. I lansung takde idea camne nak buat walaupun I baca banyak notes dan refer banyak codes. Last2 I nangis :nangis:huk3x. Luckily my tutor tolong ajar I. Tu baru simple equation, macamana I nak solve boundary equation untuk wind flow behavior all over Malaysia nanti? *mata terbeliak around............pengsan!*


Kadang2 bila I stressed out with my study, secara tak sengaja I akan 'melepaskan' rasa tertekan tu pada hubby & baby SN. Bila dah jadi macam tu, I rasa macam I'm a bad wife and a bad mommy...sebab tu lah I kata I tak layak untuk di kagumi pon since I sendiri tak dapat mengawal emosi bila berdepan tekanan.


Tapi, bila2 I tension with my life as a student, I will always has hubby to lend me his shoulder to cry on. :nangis:I managed to put myself together again with his help and support. love Thus, I'll remind myself with this quote that I've created on my own based on my studies → "Life wont be flowing in a Laminar Flow state at all times, instead Turbulent Flow will also arises here and there just to ensure that the vortexes that occurred in our life will make us remember where was our initial condition i.e to seek for Allah's help." xpasti ~ yatie chomeyl's palsampah ~


http://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/37147/1-061Fall-2002/NR/rdonlyres/Civil-and-Environmental-Engineering/1-061Transport-Processes-in-the-EnvironmentFall2002/CC911360-8069-4891-A01F-74328852370F/0/fig1.jpg
(pic source: MIT open courseware)
* Laminar flow = A desirable type of fluid flow in which fluid moves smoothly in individual layers or streams
* Turbulent flow = An undesirable type of fluid flow in which fluid moves roughly and erratically
* Vortex = the shape of something rotating rapidly


Pssssstttttt : setiap kesulitan yang berjaya di atasi itu, akan membawa bersama nya kemanisan yang berpanjangan, kan kan kan?


40 words of wisdom & comments:

safinah said...

hihi.. ssh nye subjek tu.. huhu

Jiji said...

Sebab keguguarn rambut laa aku benti jadi RA supervisor aku. masa tuh buat medical tech. pasal TOTAL KNEE REPLACEMENT (poyo mcm budak medic bila explain kat org) padahal aku kena create program from C++ assc with OpenGL to get the z value form the x-ray (what fcuk for laaa??)..

Sampai lar ni Supervisor aku dok calling meh buat master sambung research dia.Ptui tui.

isabelle said...

hoh..siap compare dgn laminar flow tu. hehehe.
but thats very true, benda yg susah dpt tu lebih dihargai.

firahadifa said...

adei... babe.. kalau aku , aku tak nak dah ingat bende2 nie yg menyakitkan jiwa aku zaman u dulu dah..
aduh...
masuk keje lansung tak apply bende nie.. sume run by software model.. tak ke menyampah aku dibuat nyerrrr

yatie chomeyl said...
This comment has been removed by the author.
tiey said...

oh...programming la subjek paing serikkkkkk skali time study dulu... paper mmg hancur hehe...tp pape pn at 1st start mmg susah insyaallah will get much better in time..skang ni kl tgk subjek dulu2 mesti cakap 'eh ini pon xleh buat ke?' hahaha T__T

Huda said...

sabarla ye kak..setiap kesulitan pasti ade kemudahan..kite ni mmg xleh nak lari dr smua tu, as a wife, mommy, pekerja or pelajar..semuanya kena lakuakan dlm 1 masa..all d best!

kakyong said...

owwhhh.. cam komplikated jer....

Insya Allah dear.. dlm pahit ada manis nya.. Yatie chomeyl mesti boleh..

aNgAh_aLiFaH said...

bace entry ni, tibe2 je rase nak sambung belajar balik.. keje ni bosan ler.. adehh...

tak larat dgn commitment kena balik kul 12 mlm.. dlu bujang bole ar.. opis bukak 24 jam cam 7e.. huhu..

hairan189 said...

byk2 sabar yatie, i pun biasa nangis depan komputer sbb xdpt buat programming, masa zaman belaja dulu..hehe

@e_da said...

teruskan usaha yatie.. insya allah pasti ada kemanisan di sebalik kesusahan.. kami doakan yatie success

Farah said...

hahaha saya memang benci programming..gud lak to you yatie!

tapi life ni memang la camtu..ade ups and down..dari situla kite belajar ttg kehidupan pon kan..yang penting yatie jangan mengalah dan sentiasa positif k!

NORHAYATI BERAHIM said...

yatie..
dulu pernah akak ambil Advance computer engineering, akak tertanya, apa pasal bodohnya aku ambil benda yang aku langsung tak suka dan tak enjoy! Belajar macam2 fomula.
Sampai skrg sijil tu tak pakai. Sungguh! Dan sampai sekarang kalau boleh akak nak belajar pertanian bidang yang akak memang suka tetapi selalu kena gelak selain penulisan..
Belajar sesuatu yang yatie enjoy atau belajar untuk enjoy dengan apa yang yatie pelajari.

reitak said...

Oh no...now you're making me recall things, all those familiar names and equations....oh yes, I paling tak suke when i had to do programming to solve those equations too...kan kan?

Tapi think of the part when the programme works and the equation gets solved....whoa!! memang jumping with joy tak ingat la!!
Keep that in mind...and of course thank God for bb SN and hub keeping you sane!!

Hang in there... I lioke ur 'falsafah'....

Tulip said...

takut la plk bila memikirkan turn i buat phd nanti..huhuhu..

ehh aku pun nak kena buat coding nnt...arhhhh takutnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

dbalkis said...

"a FORTRAN code to solve diffusion equation using FTCS method for Euler explicit scheme *kepala berpusing2"..memang sah i tak paham langsung..kepala pusing2 100x..ye la tak tercapai kedewaan tahap doktor palsapah tu..

for me, programming once pernah jadi nightmare sebab ada la seorang tutor yang sangat belagak, i ingat sampai sekarang berkata "kalau macam ni senang pun awak tau tau, jangan harap nak dapat a programming"..tu waktu first sem baru kenal com science dia cakap camtu..memang i tak dapat a sem tu sebab i tak suke die. then next sem buleh je dapat a programming..C++ je..hehe..my final year thesis pun berjaya je..aku memang benci orang yang suke perlekeh orang lain cam tu..tak de kaitan ek? tapi mengimbau kenangan belajar yang susah mcm tajuk ur entry..

yatie ni field ape ek? engineering? computer engin? fluid mechanic? pusing2 otak i pikir ni..

Drama Mama said...

ok. tengok benda yang u tulis pun dah hampir2 dapat brain damage. ekekekkeke

we're lucky to have hubby around kan. :-D

http://twinkywinkystars.blogspot.com

anNA said...

tabahkan hati...chayook....
lebih kurang je kes ngan ana..tapi ana pening ngan genetic statistik nie..nak run statistik boleh..bila nak buat interprete outpun pening pala....

chayook2..mesti ada jalannya..yang penting usaha tangga kejayaan...

i_sofia said...

go go go. yatie boleh!! suka la "yatie chomeyl's palsampah" tue..

Nadiah Sidek said...

tu la kan...org dulu2 ni dah takde kerja lain dibuatnya equation2 yg memeningkan kepala tu. saje nak buat otak kita ni jammed. ahaha..

p/s: kite pun kdg2 susah nak kawal emosi..uhuhu..

mast@work said...

yatie, dikau jangan menakutkan akak ok..

hehehe..

lepas ni kita berjuang bersama ye..

gambatte!!

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

u blog dlm bahasa apa ni..tak paham pon..hahahha...

yatie chomeyl said...

safinah >> boleh tahan la susahnye huhu

jiji >> aiyooyo, aku baca pun dh pening gak

isabelle >> bila buat comparison baru leh relate dgn apa yg study tu hehe

firahadifa >> tu la kan, dh kije takde nk buat sendiri sume ni kan

yatie chomeyl said...

tiey >> harap2 akak pon leh ckp gitu lah lepas ni

huda >> thanks 4 the wish

k.yong >> mekaceh k.yong...

angah alifah >> kije engineer mmg xlarat, dulu kije 3bulan pun xsggup dh rasa huhu

yatie chomeyl said...

hairan189 >> nti raihan smbung bljr smula, nangis lg x agak2? hehe

@eda >> mekceh utk doa nya ;)

farah >> rasanya mmg ramai org xsuka programming ni kan...hohoho

kak NB >> i'll try too enjoy what i'm studying so that i'll stay happy

yatie chomeyl said...

reitak >> falsampah tu utk sejukkan hati bila tension melanda hehe

tulip >> slmt join club menangis depan pc nanti kui3x

dbalkis >> i study dlm aeronautical engineering, majoring in wind engineering. skrg i tgh nak define wind flow pattern around Malaysia.

drama mama >> hehehe, tu br tgk benda yg tulis tu dear ngeeee

yatie chomeyl said...

anNa >> marilah kta sma2 berusha..gambatte

i_sofia >> mekaseh2x cheer me up ;)

nadiah >> kannn...cuba lah diorg duk diam2 xyah buat equations tu semua..sng sikit hidup kita ekekekeke

mast@work >> yosh, gambatte ne!

mama miya >> ekekkekke bahasa bugis :p

umi nuha said...

end it up with finite element analysis..nowaday we don't use fortran anymore...we use ansys and gambit...instead of make it hard, try to make it soft...akupun xphm ape aku membebel ni...lol (blum pi buat phd lg ni)

Hanz said...

Pengamiran? Oh puhleesee-lah Yatie...don't remind me of Add Maths!! hahahhaha....

Takper nanti hujung-hujungnyer manis.... :>

MAMASYAZA said...

fuhhhh cam susah gilerr ja subjek tu...bagi akak le yg tak tau apa2 ni...tapi insyaallah yatie boleh harungi semua tu...tabahkan hati, sabar hadapi setiap dugaan yg mendtg...insyaallah kejayaan menunggu yatie nanti

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bila bekerja baru tahu penting ker tak penting..hahaha.skang aku tengah gigih menkoding..hahaha

yatie chomeyl said...
This comment has been removed by the author.
E.L.I.Z.A said...

yerp..eli pun sokmo jah heh pk gitu..gere sero sapo la hop gelenya nok wat equation pelik2 nih..xdop pekdoh :P

aNgAh_aLiFaH said...

mslhnye, angah ni baru je 3tahun. dah melepek kebosanan camni. camne org bole keje sebagai engineer selama berpuluh2 tahun ek? tak sanggup!!

tante nak sambung belajar kat jepun jugak laa ;) hehehe

temp. housewife said...

knur lagi buto kelu kalu tengok gapo2 equations. biasola meme tok minat dr dulu lg. Ti pun tahu. hehe.

Mommyyus said...

kalau i belajar bende ni, sure kepala i dah meletup. keba..boomm! Tapi best kan time belajar ade suami sebagai pembakar semangat.. Gud Luck ya!

*∽ IZAN ∽* said...

k.izannn yg baca pun rasa cam nak pengsann... adusssss

yatie chomeyl said...

mama syaza >> harapnya gitulah kak :)

eliss >> slmt mengkoding babe

angah alifah >> meh2x, jom smbung bljr kat sini hehe

k.nur >> tahu doh knur meme x minat addmaths hehe

mommy yus >> tu la, nsb baik suami supportive..apa2 hal lh ngadu kat dia

k.izan >> jgn pengsan lagi kak..kang sy pengsan lagi berkali2 dr akak eheh

MiJa said...

hahahahahaha tgk maths, equations mmg i jadi pening!

ni geophysics byk applications jah.tu pun mcm ada je yg x kena..aiyakkk!

i tgh nulis thesis.mcm2 la duk pk,bakpo la jadik lagu ni,bakpo jadi lagu tu,bakpo tok jjadi nih!!btul ke teori mereka buat ni..hahaha

marilah kita sama2 menggigihkan diri!!!

blueekkk...nak termuntah dh i..kalo buat phd xtau la cemana gamaknya,dh la i pemalas! ;p

animedi said...

finally..jumpa jugak dengan mom blogger yg senasib dgn saya. mom+wife+phd student..mmg kelam kelibut..rasa life most of the time cam turbulence flow. Nasib ada anak penenang jiwa...suami full supporter. Bt phd kt mesia lg byk dugaan..sat2 kwn goda2 pi jln TAR la..ikea la..aiseh..sempat ke idak siap 3 tahun ni..selalu tergoda ok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...