CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 25 May 2010

Larut dalam "Bumi Cinta"

Dah lama I tunggu "bumi cinta" hadir ke pangkuan I.


Petang semalam, bila di beritahu oleh hubby yang "bumi cinta" sudah ada dengannya, hati I dah jadi sangat teruja dan tak sabar menunggu kepulangan suami kesayangan bersama "bumi cinta" yang I dah lama nanti2 kan kehadirannya.


Hari ini; perjalanan ke kampus selama 1 jam di dalam keretapi dirasakan berlalu dengan sangat pantas. Kalau selalunya, iPhone menjadi peneman untuk menghilangkan kebosanan dengan bermain bermacam2 jenis game; hari ini ada atau tiada iPhone di sisi bukan lagi satu perkara penting.



Kehadiran "bumi cinta" membuat I larut dalam dunia yang tersendiri. Fikiran ibarat di pukau masuk ke dunia yang di bawa dalam olahan "bumi cinta". Larut, hanyut dan terkesima dengan jalinan adegan yang di bawa oleh "bumi cinta" sampai I hampir2 terlepas untuk turun di stesen universiti
ihikhik eheh.


"Bumi Cinta" yang I maksudkan ialah novel terbaru karya Habiburahman El-Shirazy yang I beli dengan harga 1200yen = RM45. *refer entry: bertemu novelis pujaan hatiku --> Habiburrahman El-Shirazy*. Menambah lagi rasa kasih I pada "bumi cinta" ini ialah kerana ia di bahagian badannya terukir indah tandatangan Kang Abik ; khas untuk pembeli novel ini di Jepun.

SINOPSIS BUMI CINTA :
Apa Jadinya jika seorang santri salaf, bernama Muhammad Ayyas, hidup di negeri paling menjunjung tinggi seks bebas dan pornografi, iaitu Rusia? Akankah iman dan kehormatannya dipertaruhkan demi memenuhi hasrat duniawi wanita2 muda Moscow, yang kecantikannya tiada tara?
*Novel Bumi Cinta hadir menjadikan Rusia sebagai setting utama*

*bangunan di kota Moscow di abadikan sebagai hiasan pada muka depan novel*


Tak sabar rasa tunggu perjalanan pulang dari kampus hari ini. Sejujurnya sejak bergelar ibu, isteri dan pelajar, memang agak sukar mencari masa untuk melarutkan diri dalam dunia tersendiri untuk membaca novel kegemaran. Sebab itu, I manfaatkan sepenuhnya masa di dalam perjalanan pergi dan balik kampus sewaktu di dalam tren untuk membaca novel.Yosh! budaya membaca amalan mulia! *tiba2* ekekekeke.


Psssstt : mula2 dapat novel ni malam tadi, beria2 nak balut dengan plastik sebab tak nak kulit novel berkedut dan renyuk; tapi kat mana pulak nak cari plastik balut buku tengah2 malam buta ihikhik eheh. Last2 lilit dengan sellotape je kat penjuru kulit novel kesayangan yang terbaru ni.




15 words of wisdom & comments:

isabelle said...

i pun x start baca lagi novel yg i dpt masa mother's day aritu.
anyway, enjoy the book!

isabelle said...

i pun x start baca lagi novel yg i dpt masa mother's day aritu.
anyway, enjoy the book!

Ummu Ammar said...

Salam Yatie..

Wah! Ni novel terbaru Kang Abik kan...akak belum baca lg..teruja sangat nak 'menghadamnya' lps baca entry Yatie ni...cuma nak mencarinya plak satu hal..susah sikit kt tempat akak ni..

firahadifa said...

babe , aku tak sangtka ko layan novel chengginie.. perkhhh .. salutt!

nieda said...

mesti best layan novel.tak toleh kiri kanan dah..hehe

Huda said...

betul2 huda pun dh x dan nak layan novel 24 jam..kang x pasal2 kene sound ngn encik abang..hehe..layan bumi cinta..

reitak said...

keke lately slalu je layan novel...TV takde benda menarik... tak brani nk beli dah. cepat sangat abis!

njoy the novel!

Min Aina Ila Aina said...

Saya pening dan nak muntah kalau baca hatta baca sms dalam kenderaan yang bergerak.camna tu?

azzamoro said...

i nak carikla novel ni. macam menarik lepas bc synopsis kt ur blog...

Atiqah said...

ok tiqah nak bli jgk..ni yg x sbr nk bce ni..

A.N.I.S.H said...

anis pn minat kang abik ni. tp novel ni xbeli lg. kno g cari nihh. hehe

*∽ IZAN ∽* said...

woho... nampak cam menarikkk je. lama tak layan novel sejak tinggalkan bangku sekolah hu hu

yatie chomeyl said...

isabelle >> i pun curi2 baca masa dalam tren je, masa lain mmg payah la nk baca

UA >> aah novel terbaru. hjg thn ni filem terbaru dia "mihrab cinta" pulak tayang kat panggung ;)

firahadifa >> aku mmg layan novel2 cenggini..sbg terapi minda penyuci jiwa gitu eheheh

yatie chomeyl said...

nieda >> mmg best, smp nak terlepas stesen hik3x

huda >> nsb baik hubby akk dh fhm habit bini dia yg kusyuk bil b novel ni

reitak >> tu la kn, rasa nk baca slo2 bg lmbt habis tp x sbr pulak nk tau ending eheheheh

min aina ila aina >> kalau dlm kereta, sy pening gak. tp kalau dlm tren boleh tahan lg sbb tren slo dan steady je

yatie chomeyl said...

azza >> agak menarik lah, lain dr novel2 jiwang cintun lain

atiqah >> beli jgn x beli hehe

anish >> meme keno beli sbb best novel ni

k.izan >> perghhh lama giler dah tu akak hohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...