CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 11 May 2010

2 budak chomeyl di tinggal oleh si lelaki kesayangan

"kalau meniup daun semalu
jangan ditetak buluh perindu
walau ku pujuk hati nan pilu
jiwa ku tetap berlagu rindu"
Eceeeh, intro pantun syahdu mahdu sebab mood di kala ini ialah rindu-rinduan jadi kenang-kenangan kerana lelaki kesayangan baby SN and I telah meninggalkan kami berdua untuk 3 hari. Lelaki kesayangan terpaksa outstation ke Miyazaki untuk field trip.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-jOSYpCroI/AAAAAAAAHiw/mLJ6frLJShk/s1600/Fullscreen+capture+5112010+112939+AM.bmp.jpg

Bukannya kami tak biasa di tinggalkan berdua sebab sebelum ni pun dah beberapa kali jugak hubby outstation. In fact masa umur baby SN 20 hari; both of us dah di tinggalkan berdua oleh lelaki kesayangan → *refer entry :
I'm no longer a Princess .. sob sob :(*.


Cuma yang berbeza kali ni ialah I have to send and fetch baby SN from his nursery on my own. Selalu nya lelaki kesayangan akan hantar I dengan kereta kat train station lepas tu hantar baby SN ke nursery; then only he went to campus. Bila petang pulak, lelaki kesayangan akan jemput baby SN kat nursery lepas tu terus ke train station untuk jemput I dan hantar kami berdua balik rumah sebelum dia ke kampus semula.



Menambah kesulitan lagi ialah I kena ambil alih tugas tulis report dalam buku sekolah Baby SN; tulis pulak dalam bahasa Jepun huhu. Selama ni segala persiapan barang2 baby SN ke nursery di siapkan oleh lelaki kesayangan. Mengambil maklum tentang kekalutan yang bakal di hadapi I, lelaki kesayangan dah susun siap2 segala barang2 untuk masuk dalam beg sekolah baby SN untuk selama 3 hari sepeninggalan beliau ini
*dah susun pampers dan plastik sampah siap2 atas meja* ngeeee.


Lelaki kesayangan juga telah mengadakan latihan khas sempena pemergian beliau untuk melatih I dan menunjukkan jalan yang perlu di lalui untuk ke nursery baby SN. Latihan khas berupa mengendong baby SN dalam baby pouch carrier sambil mengayuh basikal di buat oleh lelaki kesayangan kerana mengambil kira beberapa faktor iaitu :-


(1) Time consuming :-
• kalau I hantar baby SN naik kereta, I kena balik rumah semula hantar kereta dan jalan kaki ke train station. masa nak ambil balik pulak, I kena balik rumah dulu dari train station dan ambil kereta baru boleh jemput baby SN di nursery. → overall akan ambil masa 30 minit juga

• kalau I naik basikal, I boleh parking di tepi train station dan tak payah ulang alik ke rumah dulu. → overall masa yang spend dari rumah-nursery-station cuma 15 minit sahaja


(2) International license I dah tamat tempoh, kalau tiba2 pak polisi tahan..aiyoooyo.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-gY3XMa-vI/AAAAAAAAHiM/_caDLGtj_F4/s1600/DSC_0876-4.jpg
*semasa latihan : terhuyung hayang senget benget di permulaan kayuhan*

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-gY305cN0I/AAAAAAAAHiU/9qs14HdTZ1k/s1600/DSC_0877-3.jpg
*semasa latihan : OK dah expert, boleh posing sambil kayuh basikal..baby SN pun sibuk keluarkan kepala-dah macam kura2 sengihnampakgigi ekekeke*


I menunjukkan komitmen yang tinggi sewaktu hari latihan dan dah bersemangat nak mengayuh basikal untuk hantar dan jemput baby SN selama 3 hari ni. Alih2 hujan lebat menyirami bumi bermula pagi semalam dan hari ni. So, I hantar dan jemput baby SN dengan kereta lah semalam. Pagi ni pun hujan jugak, terpaksa hantar baby SN dengan kereta *siap sesat 3x sebab salah masuk lorong...rugi masa lagi di situ* huhuhu. Petang ni nampaknya cuaca cerah; besar kemungkinan skill yang di peroleh semasa latihan pada hari Ahad lalu dapat di aplikasikan hehehe.


*kayuhan yang slow and steady - janji selamat sampai*


Harap2nya tiga hari ni berlalu dengan pantas sebab rasa rindu dah membuak2. Lagipun, susah bila lelaki kesayangan tiada di sisi sebab I kena ambil alih tugas2 khas beliau selama ini. Bukan sahaja tugas menghantar dan menjemput baby SN dari nursery tetapi juga tugas2 khas beliau yang lain seperti :-
+ basuh pinggan mangkuk yang penuh bersusun dalam sink
+ mandi kan baby SN
+ buang sampah
+ bersihkan baby SN bila poo poo

+ kemas katil bila bangun tidur

+ bungkus bekal/bento

+ sapu lantai.



Bila dah berjauhan macam ni, baru I perasan banyak rupanya tugas2 khas yang di galas oleh si lelaki kesayangan selama ini.
*Padahal rindu si dia sebab tiba2 semua kerja kena buat sendiri* kui3x.But seriously, betul lah kat pepatah "sayang isteri tinggal2kan" tu sebab bila dah berpisah kejap macam ni baru lah lelaki kesayangan cakap; |"Abe tok sabar nok kelik sebab rindu dengan duo2 budok chomeyl abe ni"|. Terus mood berbunga2 cinta,love sengih sorang2 sambil menyusukan baby SN eheh.


Psssssttt :
malam tadi suhu badan baby SN agak tinggi, risau jugak takut dia demam rindu kt daddy. nasib baik pagi ni suhu bdan dia kembali normal.

42 words of wisdom & comments:

Hanz said...

Babe, u memang ibu yang super-lah! :>

wan sujaihah said...

comey naik basikal..kalu saya,,dah jelepuk dah..heheheh

firahadifa said...

ahaha... sweet la both of u...

safinah said...

hikhikhik.... soooooo sweeetttt!
^_~

amadaster said...

comella kaktie naik beskal ngan nazhan smbil sengih2..tibe2 rasa sedih utk kaktie pulop..huhu..tc k~

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

best solution...efisyen & dpt senaman..i tokleh bwk basikal coz fail lesen basikal..kuang kuang kaung..

azzamoro said...

yatiey...coolnyer bawak basikal mcm tu... huhuhu..

kalau kat mesia i buat, ade yang mengucap panjang ibu mertua. akekekekke

Huda said...

siap ade latihan..hehe..bagus tul kak yatie..comey je naik beskal tu..

lailasani said...

teringat time2 kayuh basikal kat jepung... teringin nk bawak basikal sambil bawak my damia, tp apekan daya kat mesia ni taderk beskal yg buleh letok baby kat depan tu.. kena wat sdiri laa kot... hehehe...

samo laaa tugas2 cik abe kito tuh kecuali part bento dan kemas katil..hehe. bila dh berjauhan barulah kita terasa, betapa banyaknyeeee keje2 rumah yg dilakukan oleh si dia.... hohohoh..

lieza said...

comel ye yatie kayuh basikal ngan baby SN..alahai siannya kena tinggal...sabar nanti hubby yatie balik lah..hehehe

eRaY said...

kayuh2 jgn x kayuh...kelihat comel yatie n nazhan.

xpe2 3 hari tuh x lame...ye ke x lame :P? kuang kuang kuang

Cikpid said...

huhuhu..saya pon selalu rasa tak best bile encit suami takde..

semoga baby SN yg chomel dan mommy nye yg chomel baik-baik saje..

take care

i_sofia said...

chomeyl!!! suker baby SN dpt naik beskal ye..

sirna said...

cutenya berbeskal bersama baby...kat jepung ni bestla naik beskal kan sebab ramai yg naik, kalu kat Mesia sure takut--takut kena langgar ngan keta2 n motor2 sekalian, huhu

rosemyn said...

adudududu...lamonyo la tok gatih basika. tok tau la bulih lagi ko dok. biso demo woghih!

E.L.I.Z.A said...

kiut la naik basikal tu..jolo doh kalu dey x beso gak, susoh la bilo lelaki kesayangan xdop *nok sukko doh dok baca lelaki kesayangan.lucu la yatie nih

basikal tu pum cute gok!

CIK NANA said...

Ala ala comel SN.
Herm, jangan la SN demam.
Aunty doa baby SN tak demam and sihat sokmo!

mygoldpen said...

haha.klakor tgk baby kuor kepala naik beskal..adehla..muke cuak ke tu..hahaha..

mygoldpen said...

haha.klakor tgk baby kuor kepala naik beskal..adehla..muke cuak ke tu..hahaha..

mygoldpen said...

haha.klakor tgk baby kuor kepala naik beskal..adehla..muke cuak ke tu..hahaha..

mygoldpen said...

haha.klakor tgk baby kuor kepala naik beskal..adehla..muke cuak ke tu..hahaha..

Nadiah Sidek said...

gigihnya kayuh basikal sambil kendong nazhan. tabik la yatie!

Bingai @ Bangang said...

Blog anda telah tersenarai di e-Direktori Bloggers Malaysia

Anda dipelawa menggunakan logo e-Direktori di blog anda.

Heartilyina said...

gigihnya korg bila baca rutin harian korg ni. papepun moga dipermudahkan semuanya tambah2 bila cik abe u xde hopefully semuanya sihat n ceria2 je even rindu2 hihi :)

ummuabdullahsyaakir said...

Salam yatie,alahai msti trsa bila dok jauh2 mcmni,kan?

Mmg majoriti org jepun suka bawk basikal,kn?Kalau kat Mesir bwk bsikal mcmni maunya kena gelak dgn org Arab,hehe.

yatie chomeyl said...

Hanz >> keadaan memaksa i jadi gitu hehe

wan sujaihah >> takpe, practice lg byk2 kali ;)

firahadifa & safinah >> sweet like candy eh? *wink wink*

kek ti >> takmo sedih2, nti kakti sedih lagi huhuhu

yatie chomeyl said...

mama miya >> tu la pasal, senaman pagi dan petang ;)

azza >> kalau i kat Msia, i pon xmo kayuh beskal ..panasssss hehehe

huda >> latihan tu penting utk tunjuk jln..kalu x msti sesat hehe

lailasani >> tu la, xdey nok beli rago carrier baby tu sbb tu keno gendong jah baby SN.

meme tugas2 khas tu kebanyake tok lakki yg buat eh? hehehehhe

yatie chomeyl said...

lieza >> erm x sbr tggu dia balik

eray >> lamaaaaaaaaaaaaaaaaa sgt :(

cik pid >> kann..bantal peluk xde..tidur pon x nyenyak *padahal ttp bgn lmbt gak*

i_sofia >> excited dia, aysik duk toleh kepala kiri kanan hehe

yatie chomeyl said...

sirna >> aah kat Jepun ,kereta berhenti utk pejalana kaki dan org yg naik bskal..sbb tu xrisau sgt

woghih >> biso po ular tedung ko? hik3x

eliza >> tekpong sumo kijo lelaki kesayangan jong buat, tu yg payo bilo dio xdop tu hehe

cik nana >> mekaceh aunty tolong doakan baby SN ;)

yatie chomeyl said...

mygoldenpen >> baby SN pun debar sbb mommy bwk beskal huyung hayang hoho

nadiah >> terpaksa mengigihkan diri bila keadaan memaksa ;)

bingai @ bngang >> mekaceh

heartilyina >> bila dh jd rutin, x rasa sgt susahnya :)

ummu AS >> aah, org Jepun yg bos2 besar pon kayuh beskal je. lgpon cuaca x panas gst, OK la kayuh bskal..kalau kat Msia..hangit la hehe

@e_da said...

yatie betul2 tough la.. comel baby Sn nampak kepala cam kura2 tu.. hihih.. sian dia..

nadnye said...

kesiannya kene tinggal tapi, wa caya la lu babe..semua boleh

lesen basikal ku takde dan tak pass2 hehehe

Miela77 said...

Salam yatie..lama x singgah..kekangan masa tul.. waa..untung badan bila tgk list tugas2 lelaki kesayangan tu.. i wish cik abg could do so...huhuhuhu...

~: UmmiNor:~ said...

salam yatie,
1st time ni komen kat sini, selama nipembaca yang tak berapa nak senyap hehehhe :lap peluh:
bilo nok balik kelate? hihii

~Eila @ Along~ said...

wah yatie..
naik beskal sambil senyum2 simpul..
comey la baby SN
ermm..mmg susah kan kalo takde org laki lam umah ni..tp takpe..at least die memndidik kite suapay berdikari dan bersedia dgn kemungkinan yg berlaku..
tp tu la tak tahan... rindu!

syayassir said...

wah, sambil hantar baby SN, sambil ber exercise... :P

memang terasa sangat bila tinggal sorang2, uruskan anak sorang2, kan?... huhuhu

Drama Mama said...

haaaaaa bila iorang takdak baru sedar banyak rupanya tugas kat rumah ni yang diorang tolong kan. hiks

comeii la abe rindu kat budak comel. hahahaha

yatie chomeyl said...

nadnye >> nsb baik i reti naik beskal, kalau x haru jugak hik3x

k. miela >> harap2 lepas ni pon hubby ttp menjalankn tugas2 khas dia ni hehehe

ummiNor >> kelik kelate hjg bule ni kot, insya Allah ;)

yatie chomeyl said...

eila >> tbul tu, jd berdikari sikit...xde lah manja sgt :)

sya >> tu la pasal, penat lenguh2 satu badan

drama mama >> aah kan, rupa2nya sikit je tugas I kat rumah hik3x

Momma Mia said...

alahai memang both of u chomel jer masa gambo naik basikal tuh.. huhu suka nye tgk...

yatie chomeyl said...

momma mia >> tenkiu2 *blushing*

dbalkis said...

Weit wanita kesayangan..pening i follow cerita u satu persatu ni..boleh jadi addict nanti i pulak yang lupakan 2 lekaki kesayangan..sorang tengah berdengkor, sorang lagi gigih bekerja...u story inspire me..:-) tak de nak organise gathering ke??ngee!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...