CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 17 May 2010

Baby SN's 11th months milestones

Today marks the 11th months 3weeks of baby SN's age. Wow, time files so fast that in another 1 week time my cheeky little boy will turns 1 year old! *cliche sentences uttered by all moms in the whole world* eheh. I'm so excited and amazed by baby SN's progress and development so far, he made me really proud being his mommy *semua mak mestilah bangga kenyit dengan anaknya sendiri kan?* .

Here's Shafiq Nazhan's achievement during the second to last month of the one-year developmental cycle :-

1) Physical Change :-
Able to carry out several independent tasks like sitting, squatting, standing, walking and even running alone with some support. *pastu bila terjatuh, menangis dengan suara yg sungguh nyaring hohoho*


*squatting & running on his own*

He purposely drop objects, so that hubby & I have to pick it up for him.
He surely knew how to dance and moves his butt to the grooves when listening to a music.

video
*video baby SN joget goyang2 bontot masa tengok video lagu*

Master the skills of climbing and to jump from high places without fear *sebab dia tak reti takut lagi huhuhu*


*left pic : panjat untuk duduk atas kerusi kereta Anpanman*
*right pic : tertidur keletihan lepas penat bermain*


*bila bangun dari tidur, sambung lagi aktiviti memanjat dan terjun huhuhu*

2) Mental Change :-
Demanding more care from hubby & I and becoming more clingy *manja mengalahkan mommy masa kecik2 dulu. ni ikut perangai daddy la ni sengihnampakgigi ngeeeee*
Sufficiently intelligent to understand objects, things and people and draw conclusions about their appearances.
• suka gi ngintai dan jenguk pakcik manager kat office apartment ni.

• bila jalan kat koridor luar rumah, dia tahu nak tuju ke pintu mana untuk balik ke rumah


*baby SN ngintai Kawahara-san buat kerja kat dalam office*

Can already concentrate and focus on me while I'm reading his book to him *tak berkelip mata dan siap melopong mulut dengar mommy bercerita*

3) Verbal & Communication Skills
Acknowledged us by the words "mama" and "papa" instead of "mommy" & "daddy". Obviously because the words "mama" and "papa" is easy to pronounce by him. *chomeyl juga dengar bila dia nangis sambil sebut mama..mama..mama*
understands simple commands and verbal instructions easily *bila I depakan tangan dan cakap "I love you"; dia akan terkedek2 datang ke arah I untuk di peluk kenyit*

when hubby & I say "NO" to his request, he'll protest by crying *cebik2 bibir pastu mula lah meraung macam kena dera gatai kui3x*



*baby talks with Ikhwan*


4) Social Changes :-

understands many things now and relates the experience before attempting new ones.*bila tengok video klip lagu head-shoulders, akan get ready untuk point out parts of his body according to the song*

Living room has transformed to be his play zone where his toys and things occupied 80% of the area.



*baby SN in action at the living room a.k.a his play zone*


He also like to see and watch people and places. That's why we always take him out for a leisurely walk or travel down to a crowded place, where he can watch people and what they do.



*cubaan memanjat slides sebab tiru onee-chan kat slides sebelah*


*playing at the playground dengan perasaan perasan dia budak besar sengihnampakgigi ngeeee*


Yesterday, I've made a pre-birthday celebration for baby SN and Farhana *tarikh lahir diorang beza 2 hari je; refer entry: Doa Selamat Untuk Mak2 Buyung Fukuoka and Kenduri Kesyukuran*. As we (Malaysians in Fukuoka) was having a Family Day event yesterday, I took the chance to celebrate his birthday with others.


*Nazhan-chan with Farhana-chan*

Since tahap kemalasan I adalah di peringkat tertinggi, I didn't bake any birthday cake for him but instead I prepared agar2 birthday and decorated it with whip cream for this pre-birthday celebration. Hik3x...*memang takkan jumpa lah dalam dunia ni agar2 birthday melainkan dari mommy yang pemalas ini* kenyit hohoho.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S_C_MOU0fbI/AAAAAAAAHjw/oNWCQYzQ0gM/s1600/agar2.jpg
*agar2 birthday topped with whip cream as the deco*


I can't wait to go back to Malaysia by the end of this month and I'm looking forward to celebrate baby SN's 1st birthday with our lovely family back in Malaysia. Yeayyy...yippeeeeeee....
tak sabarnya rasa *padahal tiket pun tak beli lagi* gatai eheh.

Psssssstttt : Buat aunty2 dan uncle2 baby SN → dah beli ke birthday present untuk si kecik ni? sengihnampakgigi ngeeeeeeeee

21 words of wisdom & comments:

amadaster said...

yg di sana menunggu yg disini menanti..eh,cam xsedap je bunyik nye..gapo2 jelah..disebabkan ade soalan khas utk aunty2 nazhan,maka sy pun tulis lah comment ni..jawapannya:belum!!ehee..nazhan kena tunggun cik iti abih exam dulu baru bulih g derat..c u s0on 3 of u~~

Huda said...

baby sn dh beso..happy 11 month yer! blk msia nnti leh jmpe2 :) makin hensem..aunty cop utk husna :)

xeea said...

comel je gambar nazhan tertido kat dlm play house and chit chatting wif his frens.

err.. gambar nazhan kat "play zone" tu mcm dia duduk dlm bath tub yg u beli dulu tu, kan? sori lah kalo tersilap pandang. heee

Ummu Ammar said...

Gambar Baby SN time tertido tu comel sangat..yg lain2 pun comel..rasa nak gigit2 jer dia ni..

Momma Mia said...

happy 11 month yer bb SN...
Suka ler dgn play zone baby SN esp tempat tido khemah hello kitty tuh

IZAN said...

Kejap je dah nak setahunn!! cepat baby SN pandai jalan ek! Colourfull sungguh life baby SN. Moga membesar dengan penuh keceriaann..!!

Nadiah Sidek said...

suka tgk gmbr baby talk tu. comel!

Heartilyina said...

cptnyer dh nk 1 year dh kn. best je tgk pic bb sn tdo dlm rmh hello kitty tu n byk nyerrr toys bb sn! ihsan a few toys dh kena simpan sbb rmh sempit. bwk kuar sket2 je huhu. owh btw mmg xde kot agar2 bday tp untung la bb sn dpt rasa agar2 bday made with love by mommy kan hihi

E.L.I.Z.A said...

wah sudah manyak maju ini budak kecik hehehhe

yeay celeb8 sinii...mesti meriah gilo mugo 1st beday pulok tuuuu

aNgAh_aLiFaH said...

yaAllah, chomel nye anugerah Allah untuk solah n yatie ni......alhamdulillah... :)

tante ske tgk dia pakai costum bee tu..pastu dia x marah ek org letak ape2 atas pala dia. comel sungguh pakai topi terbalik!! otai je tgk.. hehehe. anak sedare tante yg pompuan tu pantang letak sepit2 ke topi ke, lagi2 kalau nak tocangkn rambut dia.. ngamok dia smpi tarik2 rambut!! tapi baby SN rilex aje.. ;)

tante jugak ske khemah dia tu, seb baik bukan hello kitty yang kaler PINK.. hehehe..

YaNaJoOn^__^ said...

otanjobi omedeto , baby SN!!!!hahaha...comey2...uiish^^take care ye akak n keluarga^^

Hanz said...

Happy 1st Besday Nazhan..semakin lasak nampaknyer...takper..budak cerdik harus gitu...

Nak hadiah besday from Aunty Hanz ker? Pesan kat Ummi buat gather2 bile balik Mesia..

CuppyCakeMommy said...

yatiey..
nak tanya,kat mana nak cari baju baby y ang comel2 dan murah..hehehe

nieda said...

sekejap jer dh nk setahun..mcm2 skill ada. mommynya lagi excited nk celebrate birthday SN

yatie chomeyl said...

kek ti >> okeh, nazhan akan tggu dgn sbar :)

huda >> ekekkek boleh ye main cop2 gitu, kang kalau husna ada boipren lain camne huda?

xeea >> aah letak ball dalm bath tub dia sbb skg dia dh berlagak, akmo mandi dlm tu..nak mandi smbil berdiri mcm org besar hehe

UA >> tu sbb dh penat sgt main..kalau selagi x penat, xmo tidur huhu

yatie chomeyl said...

Momma Mia >> sbnrnya living room tp dh bertukar jd palyzone plak eheh

izan >> aah, kejap sgt rasa..:)

nadiah >> ntah apa la diorg borakkan masa tu hik3x

heartilyina >> rumah kami pun sempit gak, sbb tu la living room jd play zone dia hik3x

yatie chomeyl said...

eliza >> tu la, best la leh celeb8 kat Msia, x sbr neh hehe

angah >> kdg2 dia cabut buang jugak, tp kalau mood dia tgh ok..dia redha jerlah letak apa2 kat kepala dia hik3x

yana>> mekaceh3x

Hanz >> nti kalau weekend ada fre time ke, leh la dating2 dgn u ;)

yatie chomeyl said...

cuppycake mommy >> i dh jwb kat entry u.slmt bershopping mopping hik3x

nieda >> tu la pasal, mommy mmg dh over excited neh

kakyong said...

bila nak balik mesia?

@e_da said...

yatie.. seronoknya dia dah pandai jalan.. lepas ni kena mengejar dia pulak la.. cantik la khemah yg dua tido tu,... rasa mcm nak beli gak tuk mika... hehehhe

yatie chomeyl said...

k.yong >> blk hjg bulan ni, insya Allah :)

@eda >> mmg x larat kejar dh sekarang huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...