CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 4 May 2010

Islamic Week and Food Festival at Kyushu University

Living in a foreign country shouldn't be an excuse for a Muslim to exempt from our task and obligation in spreading Islam. Therefore KUMSA (Kyushu University Muslim Student Association) has taken a righteous action by organizing the Islamic Week and Food Festival star held at Kyushu University from April 19th-24th 2010.




There were few activities and events held during the Islamic Week and Food festival such as :-

(1) Exhibition about halal food and Masjid Fukuoka

--> held at the university foyer for 2 days
peace
--> gives a better understanding about Islam to others especially to the students of Kyushu University


(2) Islamic dress exhibition
--> orang2 Jepun di beri peluang mengenakan pakaian dari negara2 Islam.
--> I pun bagi few pieces of my baju kurung + kebaya + jubah + baju Kahwin I untuk di pakai oleh orang2 Jepun tu, siap keluar berita dalam paper Jepun tuuuu *refer:
Nishi Nippon (here)*



*baju kahwin I yang kiri sekali, baju raya I pulak kat tengah2 tu*


*chomeyl kan orang2 Jepun melaram dengan baju kurung + baju kebaya + jubah Yatie Chomeyl* kenyit




(3) Food Festival
--> setiap negara (Malaysia, Indonesia, Egypt, Jepun) prepared makanan dari negara masing2 untuk di perkenalkan kepada orang2 Jepun yang non-muslim.
--> Team Malaysia prepared nasi ayam + karipap + roti jala kenyit for the food festival.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-AX1NIMEI/AAAAAAAAHfI/i5zR9meRjzo/s1600/DSC_0745.jpg
*menyerbu gerai makanan*

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-AXXvUjJI/AAAAAAAAHfA/XCPcH1xKXgU/s1600/DSC_0736.jpg
*antara tetamu yang hadir*


Alhamdulilah, sambutan terhadap makanan2 itu amat2 menggalakkan. tepuktangan Seronok tengok orang2 dari negara lain excited mencuba makanan2 masakan orang2 Malaysia di Fukuoka ini.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-AXL0qKWI/AAAAAAAAHe4/m-pYJie68zU/s1600/DSC_0735.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-AWcHak_I/AAAAAAAAHew/GTWTVIik_fs/s1600/DSC_0727.jpg
*posing dulu sebelum kena serbu*


I di tugaskan masak ayam madu untuk nasi ayam tu. Selain tu, I jugak jadi tukang masukkan roti jala ke dalam bekas bento. Ingat senang ke tugas I tu? ihikhik ekekkeekek




Nasib baik baby SN tak meragam masa I kena "bertugas" packing food dan agih2kan makanan tu; hubby took great care of baby SN while I'm busy with my task. Punyalah laku makanan2 tu sampaikan orang2 Malaysia sendiri pun ada yang tak sempat nak merasa kelazatan makanan2 yang di hidangkan oleh team Malaysia on that food festival day; nasib baik ada gerai negara2 lain gak...leh la nyendeng2 dan mengepau food dari meja diorang ihikhik ekekekeke. *credit photos to Syamim's blog (here)*


http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-BwfvbeWI/AAAAAAAAHfw/1maQb0HsDBM/s1600/DSC_6966.jpg
*sila fokus pada muka pompuan pakai tudung biru yang tengah berpeluh gelabah gigitjari bila ada customer jepun tanya soalan kat dia kui3x*

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-BvlLqZ9I/AAAAAAAAHfo/INXJvNimMj4/s1600/DSC_6968.jpg
*Ustaz datang melawat gerai, kena tunjuk komitmen dan terus buat2 rajin jelir hohohoho*

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-BvV0H2oI/AAAAAAAAHfg/IUlBVJmn-io/s1600/DSC_6970.jpg
*kantoi masa tengah nak simpan bento untuk makan sendiri sengihnampakgigi ngeeeee*


(4) Lecture by Ust Hussain Yee
--> Shaikh Hussain Yee is a Malaysian born into a Buddhist Family but embraced Islam at the age of 18 in 1968. He pursued further studies at the Islamic University of Madinah in Saudi Arabia majoring in Hadith.


*Ustaz Hussain Yee*

--> Ust Hussain Yee gave a lecture on "The Role of Muslim in non-Islamic Countries" specially dedicated to us the Malaysians living in Fukuoka.
--> The lecture were held at Imajuku Kaikan's hall last Tuesday (April 27th 2010).


*Muslimah bergambar dengan Ustaz Hussain Yee dan isteri* --> credit photo to Paan



*Muslimin bergambar dengan Ustaz Hussain Yee* --> credit photo to Paan


Despite few hurdles and troubles that we have to face by being in a non-Islamic countries (e.g: susah cari tempat untuk solat, susah cari makanan halal, menghadapi orang2 yang tak faham erti halal haram makanan etc); I strongly believe that in a way Allah is giving us a SUPER + GREAT chance to spread Islam to others. senyumkenyit This kind of activity & event might not gives significant impact instantly but hopefully with continuous effort, more people will be interested to embrace Islam in Japan..insya Allah.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9-Buv5vY4I/AAAAAAAAHfY/co6HJ8X1er8/s1600/DSC_0880.jpg


Psssssstttt : kejayaan yang besar bermula dengan selangkah tapak yang kecil. encem



20 words of wisdom & comments:

Atiqah said...

wow bestnye...

isabelle said...

very the meriah.
syoknya...

Nanak said...

wah,best sungguh..

Dayah said...

Salam Kak Yatie..
Wiwit.. bestnya.. nmpk sgt meriah..
Mesti byk pengisian dari cerama Ustaz tu kan..

Huda said...

meriah sungguh acaranya..syok tu :)

safinah said...

wah wah wah... meriah ek... seronok.. hihi

safinah said...

wah wah wah... meriah ek... seronok.. hihi

AshAnas said...

bestnye de islamic culture kat jepun....

Jiji said...

"Ustaz datang melawat gerai, kena tunjuk komitmen dan terus buat2 rajin "--tang tang tu jugak bendera mesia tergugur

firahadifa said...

babe, korang bagi free je ke makan tue??? huluq kat aku satu!!

Mommyyus said...

bestnye..tadi i click kat paper jepun tu. konon2 nak bace lah. sekali x paham daa...

Almiraz said...

bestnya!!!wow sampai baju kawin pun Yatie bawak gi Jepun ke?...

Teringat je dulu kitorang solat jer kat luar tepi Tokyo Disneyland (yang lantai dia penuh ngan nama-nama orang tuh)...ye lah kan mana ada surau/tempat nak solat...

Kalau ada kemahuan di situ ada jalan kan?

Btw, best roti jala!!!..eh eh ngidam pulak..

NORHAYATI BERAHIM said...

mesti satu masa nanti ianya jadi kenangan indah tetapi menyedihkankan ya yatie. Sedih..sebab entah bertemu atau tidak dengan kawan2 tu lagi nanti.
gambar yang last tu baby SN nampak comel dan putik melepak sungguh..ha.ha

Farah said...

waaahh bangganye i yatie..tak sangka kan org2 jepon pon nak tahu jugak pasal cara hidup org islam ni.

yatie chomeyl said...

Atiqah, Isabelle, Nanak, Dayah, Huda & Safinah >> memang best dan meriah sgt2 event ni ;)

AshAnas >> sesekali bawak org Jepun pulak mengenal Islam :)

Jiji >> tu la pasal, sebelum tu takmo gugur bendera tu hohoho

yatie chomeyl said...

firahadifa >> aah bg free je, ko nak ke? meh aku pos hehehe

mommyyus >> i sendiri pun tak faham ekekeke

almiraz >> btul2x, solat di mana sahaja..dlm masa yg sama kira dakwah jugak tu ;)

yatie chomeyl said...

kak NB >> flash kamera dpean muka dia, tu yg nampk terlebih putih budak kecik tu hik3x

farah >> aah, org2 jepun minat jugak nak tahu pasal agam Islam ;)

temp. housewife said...

teringat pulok Islamic Awareness Week kat Waikato University dgn Masjid kat Hamilton,NZ. acara2 pun lebih krg jugok sbb ada mkn2, ceramah, tunjuk beberapa contoh pakaian org2 Muslim.

kakyong said...

bila tgk event2 camni.. rindu plak nak jd student semula...
heheh... actually kakyong yg dah lama tak ikut xtvt komuniti.... :p

yatie chomeyl said...

k.nur >> aktiiviti wajib kot utk ore2 Islam yg duk oversea...satu cara dakwah jugop kan ;)

k.yong >> tu la, masa jd student je byk akiviti2 gini kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...