CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 24 May 2010

Baby SN's activity at his nursery

Last weekend we were invited to attend the annual meeting of baby SN's nursery. The meeting started at 9 a.m and ended by 12 noon. Since we arrived a little bit late to the meeting, we have to settle down in the front row seat. Budget presentation for 2009/2010 fiscal year was the main agenda of the meeting and as expected, the presentation was done in Japanese language. *macam biasa kami nganga dan angguk buat2 faham jer lah eheh. Kalau faham pun, bila part diorang sebut nombor2 tu jer*.


*Kinomi Hoikuen*


*Kinomi Hoikuen*


*Kinomi Hoikuen*


Luckily the budget presentation session last only for 1 and half hour
*kalau tak, wajib kami ber2 tidur tersengguk2 kat situ* eheh. After that, parents were given a chance to observe their kids activities in their classroom. However, they have to ensure that their kids didn't noticed the parents *kena ngintai jer sebab kalau budak2 tu dah nampak parents, mula lah masing2 nak menangis dan nak pergi kat parents diorang jer kan*.


*parents tengah ngintai anak2 dlm kelas*




Baby SN is put in "momo" (peach) class and there are 3 other babies in his class. This "momo" class is particularly for baby less than 1 year old. These are the trail of activities performed by baby SN at the nursery every single day :-


(1) Greeting by the teachers

• Mula2 bila baby di hantar ke nursery, cikgu2 akan ambil dari dukungan parents dan parents di galakkan untuk cakap "
yoroshiku onegai shimasu"; sembah which is a polite way to say "sorry for troubling you. please take good care of my baby, thank you".
• Directly those terms bukan macam tu lah maksudnya, but indirectly as in this case *hantar baby ke nursery*...lebih kurang gitulah.



(2) Fed with milk

• The teachers will then fed the baby with milk and recorded the amount of milk that the baby takes by jotting it down in each of the babies report book.



(3) Story telling session

• The story telling session is perform by the teacher and I could see that baby SN enjoy the session as he really pays attention to his teacher during the story telling session
*siap tepuk tangan lagi*
• The nursery will provide the story book (read by the teachers in class) every month to the parents as well so that parents can read it to their kids at home.
*Terkedek2 mommy nak bacakan buku tu kat baby SN bila di rumah sebab buku cerita tu dalam tulisan katakana* ihikhik hik3x.


*muka kusyuk tengah tengok cikgu bercerita*


(4) Lunch

• By 11:30 a.m, lunch is being served to the kids.

• Kitchen staff will brings the meals to the class and help the teacher to prepare the babies for their food.






• The babies were then seated on a chair and their hand will be wiped clean with wet towel before having their meals.

• The teacher will fed the babies with their own meals *baby SN kan makan fruit & vegetables jer kat nursery, jadi makanan dia memang di masak khusus untuk dia sorang je*senyum.



*makan dengan berselera..iittadakimasu*

(5) Play time

• The kids were then given the chance to play with the toys, under the teachers supervision.




• Most of the toys are colorful wooden block toys which is good to stimulates a child's brain kenyit to know shapes and color recognition.



• Since baby SN is the only one who can walk on his own in his class, he really enjoy walking here and there and to play alone *ala2 berlagak otai encem la sebab baby lain baru merangkak je* hik3x


*jalan2 kat jambatan dalam kelas*


(6) Bed time

• The teachers are well trained to understand the baby needs as they can easily detected which baby is sleepy.

• The teachers will take each babies mattress + blanket and make them go to sleep easily! *cikgu2 tu selimutkan baby, tutup langsir, gosok perut....lepas tu budak2 tidur dengan senangnya!*
• Hubby & I were amazed
hah to see how easily baby SN can go to sleep at the nursery *kalau kat rumah, ngantuk sampai mata takleh nak bukak pun..tetap nak main lari2 lagi..uhuhu*


*golek2 sendiri atas tilam, mata dah lali*

(7) Potty train
• Even at the age of 11 months, the teachers has started to potty train baby SN.
• The teacher put baby SN to sit on the potty seat and let him finish his 'job'

• Its really amazing for us to see how comfortable he get used to the potty and accept it as a part of his daily routine. *terus daddy ajak mommy gi beli potty untuk letak kat rumah jugak* gatai eheh





I am satisfied with the chance to observe how the teachers and staffs treated baby SN at
Kinomi Hoikuen *walaupun dapat tengok utk separuh hari je, kira OK lah tu kan*. As we are going back to Malaysia for 2 months by next month, baby SN will surely missed his friends and teachers at this nursery. Baby SN will be taken care by my SIL for those 2 months and I hope he'll have fun staying with his aunt as much as he had fun at his nursery.


Pssssttttt : harap2nya cikgu2 tu tak berlakon jaga anak elok2 masa parents tengah tengok je tapi sepanjang masa pun jaga elok2 gitu lah kan.

27 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

nak hntr safiyyah kat sana la supaya senang tido..hoho..

safinah said...

wah.. berbaloi bayar kalo nursery mcm ni..

rosemyn said...

waahhh..!! best la nursery gini. ado kursus dop sano pasal nok buko nursery ni? ore nok try apply la. mano tau sapa hajat ore nti nok buko nursery sendiri...

Ina Hashim said...

salam ziarah...wau...kagum dgn sistem nursery kat sana

lieza said...

bagus lah nursery kat jepun ni..mcm teratur je jagaan dia..hehehe..comel lah baby SN tiduq ngan blanket..

Ummu Ammar said...

Setuju ngan kwn2..kagum la tgk pengurusan dan kemudahan yg ada kt nursery kt sana..sape yg berminat buka nursery bleh belajar la dgn diaorg..

Suhana Shahril said...

Seronoknya nurseri kat Jepun. Kalaulah nurseri kat Malaysia ni sama cam kat sana kan best.Anak-anak yang dah berusia setahun pun dah pandai sebab dari awal dah didedahkan dengan pendidikan.Kalo ada cam kat Jepun tu mgkn montessori yang yurannya berganda2 mahal sekali.Aduh...

i_sofia said...

kagum sgt dgn nursery ni. rasanya, cikgu2 tu x berlakon sbb kalau cikgu2 berlakon, anak2 kecik tu mesti x 'menurut' apa yg cikgu buat sbb x biasa.. saya rajin jugak mengintai dari balik pintu nursery anak saya.. sbb nk spotcheck cikgu2.. hehe.. tp tu la. anak saya mudah sgt tido kat nursery.. kalau kat umah.. mata tu kalau boleh tongkat ngan anak mancis dia buat rasanya.. punya la susah!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah bagusnya dah potty train..my nuha dah besar ni pun tak terpoty train lagi.hikss

Drama Mama said...

haaa nampak macma the treatment very good kan. takpa yatie sesekali bole gi spot check kalau risau. hehehe

jeles nya dah potty train! tah bila irfan ni nak potty train!

http://twinkywnkystars.blogspot.com

nieda said...

hopefully, rasanya bagus cikgu2 tu jaga SN..suka environment nursery tu,

nadnye said...

bestnya yatie, bertuah baby SN dapat merasa
cuba lah kat Malaysia depa buat camnie takdelah haku dok risau anak camne... solve banyak problem sebenarnya..
cuma mungkin mahal tapi kalu bagus, apa salahnya

MAMASYAZA said...

sronokkan tengok nurseri kat sana, nampak bersih kemas .
so cute nengok babyN tdo camtu.

Almiraz said...

Bestnya....mesti Yatie takde rasa risau pun kan hantar baby SN kat situ...you are so lucky! (with money la)...kalau kat Mesia ni...(based on my fren's stories)...hmmmph pampers dibiarkan penuh sampai la petang before parents dtg ambil pastu barulah kasi mandi wangi lawa2...sidih...naib baik my son dijaga oleh my aunty...

Huda said...

molek sgt baby sn suke g nurseri kan..tmptnye best, cikgu2 pun best..hehe..suke2..

isabelle said...

bagusnya siap ajar potty train.
adam's sitter punya lorat psl potty train, mcm i blog aritu. duhhh

Berusaha n tawaqal!! said...

hehhe...sgt comel..kak yatie baby SN msti tau n faham ckp jepun kan..cool..;),..nti die yg ajar kak yatie ckp jepun nanti..;P

Mommyyus said...

kalau kat malaysia ade macam ni kan best....seda sikit hati nak pergi keje....xdelah saye sekrang berada di rumah. Tapi jangan kat depan je jage baik..mintak2 yang eloklah..

~Eila @ Along~ said...

baby SN yg lucky...

dbalkis said...

hah..setiap kali u cite pasal nursery bb SN ni memang le rasa best je..sangat sistematik..kite hantar anak pun tak risau..betul la yatie, wat le bisnes ala2 nursery jpn ni balik m'sia nanti..sure ramai yang minat.

yatie chomeyl said...

nadiah >> buleh2, meh hantar sekali dgn baby SN ;)

safinah >> kami dpt free sbb student hehe

woghih >> nanti kito bukok samo2 deh, bilo ore dh blk Msia ;)

Ina >> yup, sistem dia mmg best

yatie chomeyl said...

lieza >> mmg sistematik :)

UA >> btul2x, pengurusan & kemudahan mmg tip top lah

suhana >> car apendidikan diorangx buat budak2 tertekan..sb tu budak2 suka gi sekolah

i-sofia >> aah kan, sbb tiap2 hari bila hntr ke nursery pon..baby x nangis pon

yatie chomeyl said...

elissmie >> kat nursery je, kat rumah mommy & daddy malas lagi eheh

drama mama >> i punx start potty train kat rumah, kat nursery dia je cikgu buat

nieda >> environmnet mm best, cikgu2 pon best nampknya

nadnye >> kalu mahal tp berkualiti, org mmg hargai kan

yatie chomeyl said...

mama syaza >> aah mmg bersih n kemas

almiraz >> i hntr free je kat situ sbb kami ber2 students lagi

huda >> aah mmg best2x

isabelle >> tu lah, i pun terkejut bila tau cikgu di dh strt potty train kat nursery

yatie chomeyl said...

nisa >> aah dia mmg fhm, mommy & daddy je blur heh

mommyus >> i hope so jugak

eila >> yup, he surely is

dbalkis >> insya Allah, mmg ada niat dlm hati

KambingBujang said...

bestnya kalu la nursery kt Msia pun buat camni. bersih, terjaga, baby pun happy jer tgk.xder la mak2 rsau everytime anta ke nursery.

Cute Mommy said...

Sangat teruja tgk nursery dorang...walaupon mahal atleast anak terjaga,ilmu pon dapat sbb da dilatih dari awal..terkejut tgk cikgu da ajar Potty train tuh masa umur 11bulan..
Alangkah bagusnye sistem nursery kat Msia macam kat Jepun..kalo xdpt buat sebijik mcm kat jepun atleast bab2 pasal pertukaran pampers dan penjagaan budak tuk dinaik taraf la sikit...jgn sbb nk amik anak kite semata duit tiap2 bulan tuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...