CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 6 May 2010

bertemu novelis pujaan hatiku --> Habiburrahman El Shirazy

Last Saturday was indeed the most memorable day in my life as I get a chance to meet with one of the love-specialist a.k.a a very famous Islamic novels and stories writer in the South East Asia region. Many of you must be familiar with few of his booming novel such as "Ayat-ayat Cinta" and "Ketika Cinta Bertasbih" senyumkenyit which are also box-office movies in the cinema.


I was so excited when I first found out about his trip to Fukuoka. As we had another plan on Saturday, I actually had to make a special request and begging
doa to darling hubby to bring me to Fukuoka Mosque so that I can attend Habiburrahman El Shirazy's lecture there. Setelah berkali2 membelai memujuk hubby, si hensem itu akhirnya bersetuju bawak I pergi sana di sebelah pagi. *tiba2 terus puji hubby si hensem semata2 sebab dia sudi bawak I ke sana ihikhik ekekekeke*.


I bukan tak nak pergi sendiri ke Masjid Fukuoka tu, tapi international license I dah tak valid, polis2 Jepun pulak jenis tak makan suap ....so, terpaksa lah kalau nak ke mana2 kena pergi dengan hubby je lah since hubby ada lesen Jepun.



I become one of Habiburrahman El Shirazy's fan when I fell in love with his writings after reading novel Ayat-Ayat Cinta love back in 2008. I siap menangis meleleh2 masa membaca novel tu dan selaku peminat novel tu, I rasa agak terkilan dengan cara novel itu di terjemahkan ke dalam filem. Nasib baik masa shooting untuk filem Ketika Cinta Bertasbih *juga di adaptasi dari novel hit beliau*, Ustaz Habiburrahman sama2 turun padang turun ke lokasi shooting bagi memastikan jalan cerita di dalam novel tidak terpesong di layar perak.


The lecture entitled :"How to do dawa'ah in family (referring to Sunnah & Hadith)" was nicely presented kenyit by him. The presentation was done in Indonesian language. Apa yang I still leh recall dari ceramah beliau itu ialah dalam rumahtangga harus ada visi yang sama iaitu suami isteri keduanya harus betul2 mengamalkan Islam. Beliau memberi contoh beberapa pasangan sebagai panduan :-
(1) Suami alim tetapi isteri kufur --> Nabi Nuh dan isterinya

(2) Isteri alim tetapi suami kufur --> Asiah isteri Firaun
(3) Isteri & suami yang punyai visi yang sama --> Nabi Muhammad s.a.w dan Siti Khadijah

(4) Suami & isteri sama2 kufur --> banyaknya sampai tak perlu bagi contoh
sengihnampakgigi ngeee.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-FVWpiaU8I/AAAAAAAAHgo/9kfIPuad_d0/s1600/DSC_0901.jpg


Apabila di ajukan pendapat beliau tentang isu poligami sambil merujuk kepada watak utama di dalam novel Ketika Cinta Bertasbih iaitu Anna Althafunnisa yang menetapkan syarat buat bakal suaminya di mana beliau tidak mahu di
madukan seperti Saidatina Fatimah yang tidak pernah di madu sewaktu hayatnya oleh Saidina Ali. *Tiba2 masa ni terus bapak2 jadi super excited menjawab "boleh2" manakala ibu2 pulak masing2 mengomel tak puas hati sengihnampakgigi ekekekekek*.


Dengan senyum dan penuh tenang, beliau menjawab dengan memberi penekanan kepada asas pensyariatan yang menjadi dalil utama di dalam keharusan berpoligami ialah firman Allah SWT dalam surah an-Nisa' ayat 3 yang bermaksud: “Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah (dengan) perempuan-perempuan lain yang kamu berkena;, dua, tiga atau empat. Kemudian
jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja, atau memadailah dengan hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman ”. --> Jadi, senang cerita, kalau terhadap seorang pun tidak boleh berlaku adil, tidak perlu memasang impian nak buka cawangan peace hohoho.




I tergedik2 nak bergambar secara personal dengan Habiburrahman El Shirazy tetapi incik hubby cuma bagi I bergambar beramai2 bersama ibu2 lain. Masa lunch break dan selepas solat Zohor, I tergedik2 tunggu ustaz sambil nyendeng2 kat hubby suruh hubby bagitau ustaz yang I nak bergambar dengan beliau. Tapi hubby tetap tak izinkan
xpasti huhuhu.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-FVWNmfyGI/AAAAAAAAHgg/SWIAhPAl2mg/s1600/DSC_0892.jpg
*gambar beramai2 dengan ibu2 warga Indonesia*

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-FVVuaOMNI/AAAAAAAAHgY/wt8NGO1qlFA/s1600/DSC_0892-1.jpg
*kasi crop + zoom sikit baru nampak muka I fikir hohohoho*


Alih2 masa tengah lunch, hubby pulak yang gi posing dengan Ustaz habiburrahman..ceh, I punyalah jeles sampai rasa nak delete je gambar tu dari kamera ngeeeeeeeeeeeee. Mula2 tengok gambar tu rasa nak merajuk dan mulut I dah ready nak muncung ke depan, tapi bila hubby cakap. "
Abe kan dah bawok mari jupo dio, kiro OK doh la tu";tanduk terus I pujuk hati sendiri dan redha jerlah dengan gambar kecik I dengan novelis feveret I tu *muncung di sedut ke dalam semula* ihikhik.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S-FVcqrFguI/AAAAAAAAHhA/czxR5y8Nwlw/s1600/DSC_0906.jpg
*gambar hubby + baby SN bersama Ustaz Habiburrahman yang hampir di delete oleh mommy*


Pssssssttt
:
Masa dengar ceramah tu, I tiba2 teringat yang suatu ketika dulu, ada seorang lelaki pernah bagitau I "dia ingin menjadikan I istimewa sepertimana Aisyah di hati Fahry" selepas lelaki itu membaca novel Ayat-Ayat Cinta. -->sekarang ini lelaki itu dah pun selamat menjadi hubby I
malu kui3x.


16 words of wisdom & comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

bestnya dapat jumpa org terkenal nih...

Huda said...

syoknye kak..huda suka baca novel2 dia :)

aNgAh_aLiFaH said...

solah baca novel? suweet btol, wpun dia xske pakai baju pink.. hehehe.. ;)

MAMASYAZA said...

kena cariklah novel ni..nak baca..mesti best

AshAnas said...

kak, betul, novel lg 'meleleh' drpd filem... suke jugak... ketika cinta bertasbih tak baca lagi, n tak tgk lg...

faye said...

wow best gila...dpt jumpa Habiburrahman El shirazy...mmg best gila baca Ayat - ayat cinta...sampai sanggup beli even dah baca kawan punya...huhu

dbalkis said...

ala so cute la Yatie n Abe ni..saya ni ketinggalan zaman tak baca or tgk cite 2 tu. my sis pun dah dok promote banyak kali cume tak tau mana nak carik dah cite2 yang dah lama ni..Yatie ada??

Dayah said...

Salam Kak Yati,

Betul..betul..betul.. nak tambah cawangan tu kenalah tilik diri mampu ke tak kan.. hehehe..

Nadiah Sidek said...

kite tak pernah lg baca buku2 habiburrahman. dulu ingat nak beli tp tak jd sbb tak tau ada malay version. ingatkan dlm bahasa indon je :p

yatie chomeyl said...

alimaz >> mmg best ;)

huda >> tu la, novel dia mgm best2x

angah >> dulu2 ms bercinta baca la,skrg x layan pon hik3x

mama syaza >> mmg best, cari jgn tak cari kak

yatie chomeyl said...

ash anas >> ketika cinta bertasbih ada 2 siri..kena baca dua2 ;)

faye >> tu la psal, mmg puas hati kalau beli

dbalkis >> i ada yg e-book punyer. nak ke i send? bak mai e-mel adress u ;)

yatie chomeyl said...

dayah >> kan? kalau la semua org laki fikir mcm dia kan bagus

nadiah >> bhs indon pun bhs melayu jugak tp dlm melayu indon la hehe

dbalkis said...

betul ke ada ebuk? nak nak..dbalkis@gmail.com :-)

Ummu~Ishak said...

Salam yati
Ada sedikit kekhilafan yang saya terpanggil utk betulkan.
Nama isteri firaun adalah -ASIAH- bukan aisyah seperti yang yati tulis dalam entri.
Harap boleh diperbetulkan sebab ini juga termasuk dalam Sirah Islamiyah yang mana sebagai muslim kita perlu tahu dan ambil tahu :)

Ummu Ammar said...

Salam yatie..

Akak pun peminat karya2 Kang Abik ni..ada yg akak beli buat koleksi dan ada yg download je..memang cerita2 yang mendidik jiwa..berbeza dgn novel2 cinta biasa..bertuah Yatie dpt jumpa dia..

yatie chomeyl said...

Ummu Ishak >> terima kasih atas teguran tu, saya dah betulkan :)

Ummu Ammar >> erm mmg bertuah dpt jumpa dan dgr ceramah dia...ni tgh tunggu nak baca novel terbaru dia hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...