CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 3 May 2012

Golden Week Holiday in Japan

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Bermula  minggu ini, seluruh Japan bercuti panjang yang di kenali sebagai Golden Week. The Golden Week is a collection of four national holidays within seven days.The national holidays making up the Golden Week are:
  • April 29 --> Showa Day (Showa no hi): the birthday of former Emperor Showa.
  • May 3 --> Constitution Day (Kenpo kinenbi): On this day in 1947, the new post war constitution was put into effect.
  • May 4 --> Greenery Day (Midori no hi): The day is dedicated to the environment and nature, because the emperor loved plants and nature.
  • May 5 --> Children's Day (Kodomo no hi): The Boy's Festival (Tango no Sekku) is celebrated on this day. Families pray for the health and future success of their sons by hanging up carp streamers and displaying samurai dolls, both symbolizing strength, power and success in life. 
Yang kotak bertanda merah tu hari cuti dari hujung April sampai lah ke hujung minggu ni, lama kan?.

Mon
April 23
Tue
April 24
Wed
April 25
Thu
April 26
Fri
April 27
Sat
April 28
Sun
April 29
Mon
April 30
Tue
May 1
Wed
May 2
Thu
May 3
Fri
May 4
Sat
May 5
Sun
May 6


Kebanyakan geng2 Malaysian kat sini memang berjalan sana sini lah sempena cuti panjang ni. Cuma Kak Nura & I je yang tak leh nak berjimba-jimba sangat, sedar diri yang masa dah semakin suntuk nak habiskan study ni huhuhu. I kena attend conference kat Osaka from 3-6 May; so walaupun cuti panjang tapi terpaksa siapkan slide presentation dan proceeding paper.


So, hari Sabtu lepas terpaksa juga ke lab untuk siapkan kerja. Since hubby kerja tengahari, I decided to bring SN to the lab with me. Nak hantar kat nursery pun macam kesian pulak; so angkut je lah temankan mommy kat lab. Plus, lab I tu menyeramkan sikit sebab bangunan dah lama dan tak ramai orang especially kalau hari cuti...nasib baik bawak SN jadi bodyguard.


SN pun pandai2 entertain diri dia sendiri masa mommy siapkan kerja. I prepared bekal makanan, toys dan few activities untuk dia lah so that dia tak kacau mommy sangat. Ada lah sekali dua merengek mintak nak beriba, agaknya mengantuk lepas lunch kot.

+- makan dan melukis -+


After some time, SN pun dah bosan melukis & main toys. Jenuh nak pujuk supaya dia sabar sikit. So mommy made a promise to him that lepas mommy siap kerja petang tu, mommy bawak SN gi playground main slide ye. So, berguling2 lah SN sambil main ipong kat atas tikar sementara menunggu mommy menunaikan janji2 manis mommy itu.

+- berguling2 layan youtu.be kat ipong -+


Around pukul 5, mommy macam dah tepu je otak nak buat kerja. Daddy pun dah habis kerja dan datang lab untuk jemput kitorang. Terus ceria muka budak yang duk bergolek-golek tadi.



Dapatlah jugak bawak SN ke playground sebagai upah sebab dia dah sudi jadi bodyguard mommy yang penakut duk lab sorang2 di hujung minggu. Terima kasih anak teruna mommy sebab memahami mommy & daddy ... lebiu ♥♥♥.

+- ceria bukan main muka...siap buleh terbang lagi -+

 +- playground kat Kasuga Koen -+


Untuk kawan2 kat Jepun, selamat bercuti-cuti Jepun dan mengharungi traffic jem lah yer kalau keluar berjalan2. I akan gerak ke Osaka esok untuk conference dan akan present on Saturday *doakan I tak tergagap2 masa present dan masa jawab soalan nanti*. 

Maybe kalau sempat nak jalan2 ke Kyoto jugak kot, boleh menjenguk Kak Mas & baby baru Murni...tapi tu pun kalau sempat lah. SN & daddy dia pun di angkut sekali untuk join mommy ke Osaka, sbb risau jugak takut I pening ke mabuk ke muntah sorang2 on the journey tu nanti, so kena bawak bodyguard2 sekalian eheh. Doakan everything went well ye untuk I masa conference nanti.

Pssstt : semalam pun balik lewat dari lab, sampai rumah terus nak termuntah sebab perut kosong; sorry baby SN Jr mommy tak bermaksud nak mengabaikan kamu kat dalam perut huhuhu.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

10 words of wisdom & comments:

*∽ IZAN ∽* said...

kitaorg yg duk kerja jaga japan account pun terasa ke'heaven'an nya sempena cuti Golden week ni ekekekek

anyway good luck yek Present!
pandai SN bawak diri kat Lab mama ehehehehe

Hanis MY said...

ore pun byk kijo kat lab, takpola yatiey tokleh derat loni tapi buleh derat time conf nati hehe...

take care! nati nok pm

transformed housewife said...

la bakpo tok makenyo. Jange skip make lg. Good luck for your presentation.

Nadiah Sidek said...

oo..patut la dipanggil golden week holiday..

Teratak Hami said...

eh, eh ... dalam perut "ada" ke?

Oyis said...

yatie, sama la kito... dlm minggu ni brp kali dah bwk aisyah gi lab. mmg kena bekal mkanan cukup2, pastu wi kertas sebyk2 nya, then berdoa la dia x kacau. upah dia adalah nak bwk dia gi craft fair lps tu hehe... cuma beza nya sini x cuti, so malu sket2 dgn lab mates tu ada jgk, tp demo dlm lab kenal belako dah aisyah (kih bwk sokmo), so demo x kesah. tp time2 aisyah menceceh x abis2 kena ingat kan dia suh 'Shhh! uncle2 nak wat kijo' hehe (uncle = lab mate)

yatie chomeyl said...

kak izan : mesti minggu ni dah busy semula kan hehe

hanis : tu la, bele2 conf bele2 derat ;)

yatie chomeyl said...

kak nur : buke snegako xsey make, xdop makane doh kat lab maso tu huuhuhu

nadiah : aah, sbb panjang cutinya..tu yg golden tu ;)

yatie chomeyl said...

teratak hami : aah, terjangkit dgn akak :p

oyis : tu la, klu bawak mari lab mesti keno bui upoh kan..kalu dop, sero bersalah ko dio hehe

eray said...

makin besar makin hensom SN. nak booking buat calon menantu lah..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...