CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 22 May 2012

Pusing2 taman bunga Tottori Hanakairo Flower Park

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Walaupun dah 3 minggu cuti Golden Week berlalu, tapi entry jalan2 masa cuti tu tak habis2 lagi. Ini sebenarnnya cerita pagi Ahad (6th May 2012), dari Osaka gerak ke Tottori. Cerita pun dah tak ikut turutan, sebenarnya kitorang pergi taman bunga Tottori ni dulu; baru lah menyinggah tengok Haru bang at Akasaki Port tu. Harap maklum lah kalau dalam entry ni baju sama dengan entry tu, sebab hari yang sama *nak kena bagitahu, karang ada yang komen "apsal asyik pakai baju dan tudung yang sama je?"*. 


Tottori Hanakairo Flower Park is Japan's largest floral theme park that boasts an area of 50 hectares at the base of Mt. Daisen. Sumpah luas weh 50 hectares; semput2 si lembik ni nak pusing satu taman. 

+- at the entrance of Tottori Hanakairo Flower Park -+

+- siap ada windmill lagi -+


Visitors can enjoy viewing flowers and plants throughout the four seasons.The entrance fee is quite cheap i.e Adults: 1000 yen & Children: 500 yen  ( April - November )and Adults: 700 yen  &  Children: 350 yen  ( December - March ); lepas tu kitorang siap dapat diskaun as a foreigner. 

+- love is in the air...errr or to be exact, love is on the ground -+

+- SN family ♥ flowers -+

 +- jambatan tak berapa tergantung -+


The facility has a covered walkway used in all weather conditions. The covered walkaway is interconnected to the center of the garden which is the location of the Green House. Masa jalan kat atas walkaway ni pun, banyak kali kena berhenti rehat sebab si lembik letih jalan; sikit2 nak duduk je.

+- covered walkaway -+

+- tengok si lembik tu, posing pun sambil duduk atas rail tepi tu je -+

 +- at one side of the garden -+


There is also a green house in the park. Inside the green houses, there are hundreds of tropical plant species.  

+- Green House -+

+- inside the Green House -+

+- SN family with the orchids inside the Green House -+


Orchids, hibiscus and even bougainvillea are grown here. I'm just surprise how big they grew!. Semua bunga2 tu tumbuh besar2 dan cantik sangat, geram rasa nak petik2 bawak balik rumah ihikhik hehe.

 
 +- tropical plants -+

+- beautiful Orchids and hibiscus -+

+- more orchids and some other tropical flowers....beautiful, aren't they? -+

+- bunga tompok2 kat luar Green House -+


Then we stroll at the garden area. Walaupun agak semput, tapi the breathtaking view eliminated all the tiredness away. Rasa berbaloi jalan pusing2 taman tu dan daki bukit2 yang ada kat taman tu semata-mata nak posing dengan bunga-bungaan kat situ. 

+_ left pic : SN lari2 anak, mommy tak larat nak lari2 emak nak kejar...biarkan saje lah -+
+- right pic : cantik tak dress bunga2 I ni? -+ 

 +_ mommy & SN with White Tulips -+


 
+- rasa nak berguling2 atas hamparan bunga2 ni kan? -+

 
+- tangan letak di dagu, bajet pose Bollywood la kot -+ 

+- SN family by the Poppy hill -+

On a clear day, the view of Mt. Daisen is spectacular - a must see for nature lovers. Alhamdulillah, hari yang kitorang pergi tu cuaca cerah dan baik. Nampaklah Mount Daisen kat background. 

+- nampak tak Mt Daisen belakang kitorang tu? -+

+- some of the flowers at the hilly area -+

+- mommy tukang posing, daddy jadi photographer merangkap tukang tolak stroller -+


The park has different flowers for different seasons. Sambung lagi jalan2 pusing park *kata 50 hectares kan, haruslah banyakkkkkk kena jalan*. Jumpa pulak dengan Japanese Garden. Ada pokok bunga Wisteria yang mommy suka tu, walaupun cinonet je tapi puas hati dapat posing dengan Wisteria tu.

+- mascot Tottori Hanakairo Flower Park -+

+- pokok2 kat Japanese Garden -+

+- ada pokok Wisteria yang kecik, jadi lah dari takde lansung kan -+


There's also a small "cave" inside this flower park. Ada fossil kat tepi2 dinding dalam gua tu. Masa kat dalam gua ni, SN nangis beria. Takut sebab gelap dan takut sebab fossils tu menakutkan bagi dia. Terpaksa mommy dukung untuk tenangkan si penakut ni.

 +- dalam gua tapi tak ada Jin -+

+- fossil -+


Lepas tu jalan pulak kat area hujung sekali kat park ni. This is the area for Livingstone Daisy. Kat sini ada shuttle bus yang bawak pusing2 taman ni, tapi kalau naik bus tak boleh nak turun bergambar dengan bunga2 pulak. Tu yang redha je jalan tertonggek2 slow pusing taman ni walaupun kaki boleh tahan gak la lenguhnya.

+- tu shuttle bus yang cute tu kat belakang kitorang -+


+_ macam2 warna ada Livingstone Daisy ni -+

+- SN nak petik bunga tu, pastu kena bebel dengan mommy -+


Sebelum meninggalkan park ni, macam biasa kena lah menyinggah kat playground sekejap bagi si anak puas hati. Mommy pun tumpang gak join main kat situ hehe.

+_ macam2 animals ada -+

+- nasib baik tak patah benda alah tu bila mommy duduk -+

Destinasi terakhir dalam Tottori Hanakairo Flower Park ni ialah kat sourvenir shop, beli FM sebagai kenang-kenangan. Cubaan SN nak mengecek suruh mommy & daddy belikan toys tidak di layan.



Then kami menuju ke destinasi seterusnya iaitu Tottori Sand Dunes. Kiranya tu entry terakhir la kot untuk jalan2 sempena trip GOlden Week Holiday 2012. Tak tahu lah bila pulak entry tu akan di publish, mungkinkah next week?. Sama-sama lah kita tungguuuuuuuuuuu.

+- di sisi kereta sewaan untuk trip Osaka ↔ Tottori -+


Semoga korang rasa tenang tengok gambar bunga-bungaan. Selamat menjamu mata dan selamat membuat senaman jari semasa scroll down membaca entry pajang lebar ini ihikhik hehe.

Pssssttt : Yosh, sedar tak sedar hari ini dah pun 1 Rejab. Selamat berpuasa untuk semua yang berpuasa hari ini. I tak berapa sihat, batuk & selsema yang teruk sejak hari Ahad; sampai muntah2.Takpe lah, sakit tu kan penghapus dosa.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

14 words of wisdom & comments:

Rai said...

jeles tengok korang posing bertiga tigaan..kami kalau jalan2 ayah posing dgn anak2 je atau ibu dgn anak2 je..tak dapat nak posing berempat empatan..huu..

Affieza said...

Sgt cantik dress tu...xberat ke? haha

Lizan said...

ralit la tengok bunga...semua cantik..paling suka tengokbunga tompok-tompok

transformed housewife said...

50 hectare! Besor tuh. Patutla tok cekak nok jale. Gi tgk bungo meme best.

@e_da said...

cantiknya bunga-bunga tu/... kalau la dapat pegi sana..... yatie slim lg walaupun berbadan 2.. perut mu comel.. perutku udah buncit... huwaaaaaaaaaaa

Nadiah Sidek said...

dah tengok di FB. park yang sangat cantik. jatuh cinta pandang pertama dengan park tu :p

Asmara said...

fuh pedih mata tengok kalerful. hehe.. Subhanaallah mmg cantik kan! rasa nak duduk kat situ lama2 je. :D

yatie chomeyl said...

Rai : tu pun xbawak tripod, main letak atas stroller, then buat self timer. kalau x, xde jugak gamabr ber3 hehehe

Affieza : boleh tahanla berat gak ngeee

yatie chomeyl said...

Lizan : bunga tompok2 tu mmg cantik, tp xtau nama apa hehe

kak nur : ho la, lua sgilo..kalu gi maso hujung2 pregnant...sene nk beranok kui3x

yatie chomeyl said...

@eda ; tu gmbr 3 minggu lepas...gmbr terbaru dh buncit jugak ngeeee

Nadiah : meh la jln2 kat sini ;)

yatie chomeyl said...

Kak As ; mmg ken aduduk lama2 kat situ sbb luas..jenuh nk jalan round bagi habis kawasan taman tu hehee

zailamohamad said...

comey comey comey

yatie chomeyl said...

zaila : gapo yg comey? bungo ko ore2 dlm gambar yg comey? kui3x koya dop soale

Nur-nba said...

Terkesima sekejap melihat bunga2 cantik tu.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...