CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 31 May 2012

Check up Baby SN Jr ~ 17th weeks 5 days. Jom teka SN Jr's gender.


http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
2 weeks ago (16th May 2012); we went for the 3rd check up for our Baby SN Jr (17th weeks 5 days). Kali ini check up kat bangunan baru. Hospital still yang sama i.e Red Cross Hospital tapi facilities semua dah di pindahkan kat bangunan baru kat sebelah bangunan lama. Mula-mula macam jakun sebab cantik sangat hospital dah ala2 hotel; nasib baik petugas2 hospital tolong tunjuk jalan.

Sambil jalan, sambil tengok kiri kanan sampai petugas kat hospital tu pun tanya "kirei desu ne?" (cantik kan?)...agaknya nampak sangat muka I terlebih excited dapat check up kat bangunan baru hehehe ihikhik . Dasar KG dot com. 

+- muka excited dapat check up kat bangunan baru yang cantik -+

+- paksa hubby posing, padahal nak ambik gambar lukisan cantik kat dinding tu -+


Sebab dah ada appointment; bila sampai je terus pergi check blood pressure dan weight measurement kat mesin. Pandai2 sendiri dah tekan button yang ada kat situ tu, bukan susah sangat pun. Typical examination were performed :-
      # weight --> 49.85kg *naik 2kg dari bulan lepas*
      # blood pressure --> 55-101 mmHg *normal*
      # urine test (for sugar and protein) --> normal
      # circumference of abdomen --> 74cm *dah buncit*

+- ambik blood pressure pun nak posing, dasar KG dot com -+

 
Then tunggu kejap sebelum masuk jumpa Dr dengan di temani hubby untuk ultrasound abdominal scan. Hubby yang memahami 'tugas penting' isterinya selaku blogger; siap record video lagi explaination Dr tu kat ipong. Macam biasa lah, mula2 Obst tunjuk baby's arm, head, hip and so on. Then, Dr tanya whether kitorang nak tahu jantina baby ataupun nak secret. Terus I jawab "I want to know" and hubby pun jawab soalan Dr dalam bahasa Jepun "shitai" (nak).

+- 1:33 to 2:00 : Dr is explaining about the baby's sex (hint: Otoko-noko) -+

So, kalau u all tengok video tu..dan faham bahasa Jepun or faham gambaran 2D ultrasound scan; mesti u all pun dah boleh tahu apa jantina Baby SN Jr ni siul


(i) BPD (bi-parietal/head diameter) : This is the measurement of a line drawn from ear to ear, through the brain. --> 3.9cm
(ii) APTD (anterior posterior thigh diameter) : 3.6cm
(iii) FL (Femur Length) : The femur is the longest bone in the body and measurement of this bone is taken to estimate fetal growth. --> 2.6cm
(iv) AC (Abdominal Circumference) : measures the mother's belly in cross section. --> 10.9cm
(v) FW (Fetal Weight) : 154g

Then dah settle examination dgn obst, mausk pulak bilik consultation dengan midwife. Nasib baik midwife boleh conversed fluently in English; tak de lah I terkial-kial nak suruh hubby translate apa yang I nak tanya ihikhik hehe. Consultation ni just in case kalau kita ada apa2 soalan atau masalah yang nak tanya. Midwife pun sempat ingatkan yang berat cuma boleh naik 10-12kg sehaja sepanjang 40 weeks pregnancy ni; setakat ni progress weight increase I masih OK lagi lah, sebab sebulan boleh naik 1-2kg saja...kalau lebih; nanti diorang suruh jumpa dietitian untuk nasihat pemakanan pulak.


Lepas consulattion dengan midwife tu; turun ke 1st floor untuk urusan pembayaran. Best bangunan baru sebab ada banyak kerusi untuk menunggu, walaupun tak lah lama sangat pun menunggu out processing ni tapi si lembik ni tetaplah kena duduk untuk mengelakkan rasa nak pitam. 

+- gambar tangga pun nak ambik, jakun sangat pompuan ni -+

+- ruang menunggu sebelum pembayaran di buat -+

 +- kaunter no 3 untuk patient out processing -+


Macam biasa, sebab guna voucher diskaun dari national helath insurance, check up kali ni tetap free 0 yen. Ambil resit kat mesin je, dah siap tulis waktu dan nama Dr untuk next appointment... canggih betol kan?.senyumkenyit

 
 +- cash dispenser -+


Pssssttt : Amacam, dapat teka tak apa jantina baby SN Jr lepas tengok video dan gambar 2D ultrasound scan tu?


~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

42 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

stress tgk weight u ni just 49kg jer??? uwaaaa ni tera preggy...mmg kuruih betui la ni....ada plak ada prob low blood pressure ni

シャイマ said...

awww congrats!!!baby SN ade geng nanti!;P

Eliss Mie said...

tak leh view video. tapi mcm bb girl..yer ker?

シャイマ said...

boleh main balls sesamaa

nieda said...

kurus je u ni yatie..x pandai ler nk tgk gender

norliha said...

canggih betul kat sana
Kalau kat m'sia tak mcm tu....
Mcm baby boy jer yatie.

Rai said...

stress! ai tak boleh view the video..

btw..i think you husband bukan kata shitai..shitai is nak.. i think he said shiritai > nak tau..

mama tisya said...

opis blok video..babg girl ke..best la SN nk dpt adik

i_sofia said...

yeay! baby SN bakal dpt playmate.. ;) (ye ke?) heheheh..

Asmara said...

ottoko? hehhe.. congrats! SNJ la lepas ni. hihi..
*J-junior

Hanis MY said...

gambar bowoh video tu jelas molek... terserlah kelelakiannya hehe... apapun tahniah ye! ado saim la SN nati...

Jiey^Mien said...

dah siap googled!
ottoko means man aka boy!!

Yeayyy.. SN ado geng!!

Sidratul Muntaha said...

ade geng la sn
adik lelaki.
ngeh ngeh ngeh
tgk la nnti dia bgi ke tak menan dia adik dia pinjam.
ahaha

Lily@MamaZaraZareef said...

Anak dah dua, tp still tak reti tgk gmbr scan ni w/o dokter explanation..hihi..apepon the gender,semoga semua baik2 aje smpai masa melahirkan ye..:-)

Nur-nba said...

Canggihnya hospital ni dan cantik pulak tu.. Bersih je..

Hmmm memang tak faham bahasa Jepun.. Apa2 pun tahniah buat Yatie.. Semoga segala urusanmu untuk melahirkan dipermudahkan olehNya.. Amin.. :)

F.I.Z.A said...

hero lg erk?

Jiji said...

ITS A BOY!!!!!!!!!!! hahahaha..

Kamalia said...

tahniah SN..ada geng la nnt ye..
kurus nya u ni yatie..haha,jeles mak tau.:p
ai dulu pun bila 1st time ambik blood pressure,jakun yg teramat..hehe.dasar budak kampung kan..:p

ddiini said...

siap google lg....boy ek????apaun tahniah...yg penting baby sihat n jd ank soleh

Oyis said...

49.5 kg je yatie yg tggi lampai ni? olos la... org x pregnant pon jauh lg berat yatie weihhh... btw, ore teko anok jate. sbb radiologist tu tunjuk2 kat skrin pastu suko2. biasanya kalo anak tino, dia x tunjuk skrin pon. dia akan tenung lama2 (sbb x nmpk 'bird'), just to make sure mmg x de bird tu lah. ni from experience hehehe.. betul dop? apapon tahniah yatie. musti gumbira nya dlm hati

CIK NANA said...

Yatie...
Baby boy lagi mu?
^_^
Tahniah, u'll be the only princess in the house!
Leh demand dari raja and putra2..
:p

Almiraz said...

Otoko...omedetou!....SN ada kawan ler camni.....

Ezna said...

cantiknya hotel ni...oopss spital ni...:-)

yatie chomeyl said...

Lady Ayu : weight before preggy I 46kg..a bit underweight la kot huhuhu

Syaima : tu la, geng main bola hehe

yatie chomeyl said...

Eliss : erm.. saloh kot hehe

Nieda : x la kurus sgt, skrg dh gemuk hehe

yatie chomeyl said...

Norliha : aah gitu lah nmpk gayanye kak

Rai : dia ckp "shitai" sbb dr tanya nak tahu ke x :)

yatie chomeyl said...

mama tisya : mmg best nk dpt adik tp harap2 dia xjeles la :)

i-sofia : aah ye la tu kot hehehe

yatie chomeyl said...

Kak As : aaa ottoko noko :p

Hanis : tu la, napok terserlah kerisnyo..x malu lansung baby ni hehehe

yatie chomeyl said...

Jiey : rajinnyo, siap google tu hik3x

Ayu : tu la pasal, harap2 x kedekut la

yatie chomeyl said...

Lily : btol, x kisahla apa pun jantina..yg pntg selamat dan sihat :)

Nur-nba : Insya Allah, Ameen

yatie chomeyl said...

FIZA : yup, looks like so

Jiji : hahaha, btol3x

yatie chomeyl said...

Kamalia : lepas ni x kurus dh bila dh 7-8 bln preggy hihihi

ddini : btol2, yg ptng sihat dan soleh..Ameen

yatie chomeyl said...

Oyis : ho, pandai depo tafsir pergerakan Doctor tu hehehe

Cik Nana : harap2nya gitu lah hik3x

yatie chomeyl said...

Almiraz : arigatou babe :)

Ezna : hahaha, tu la dh mcm hotel kan?

Rinah said...

punya "berat" akak yatie. serius saya jelez. saya baru 7weeks dah berat 50++ huhuhu

baby boy kan ;) hehehe

Pink Lavender said...

tahniahh...
baby nanti lahir kat jepun ke m'sia?

makneng follow kamu
jom follow makneng

Pink Lavender said...

tahniahh...
baby nanti lahir kat jepun ke m'sia?

makneng follow kamu
jom follow makneng

Hunny Kitty said...

baby BOY!!!!!! yeyyyy

Hunny Kitty said...

mcm best je spital kat sana

scientist_87 said...

hi kak,saya nak tnye brg anta ke jepum akk pki pos laju malaysia ka?ade kena sekat kastam sana x?ade x brg2 yg xbole d pos?

scientist_87 said...

Hi kak,sy nak tnya klu penghantaran brg ke jepun ade rules x?akk anta use pos laju msia ke cane?ade pernah kena sekat x?

yatie chomeyl said...

scientist : setakat ni xpernah kena sekat apa2 pulak dry food yg bwk. even KFC pun kdg2 kitorg tapau kat KLIA dan bawak ke jepun..ok je lepas. can u b more specific brg apa yg u nk bawak?

klu dried food tu, mmg ok je pos barang. kicap and sos2 pun selamat je kitorg pos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...