CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 28 May 2012

SN's 3 y/o birthday celebration

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
My darling son Shafiq Nazhan turns 3 years old last Saturday (26th May 2012). Since daddy kerja tengahari tu; so buat simple celebration je dulu 3 beranak. Bawak Nazhan pergi makan his favourite food apalagi kalau bukan udon kat Restoran Ichiban Udon. 

+- showing 3 fingers for being 3 years old -+

+- birthday card from Sensei -+


Walaupun masih selsema & batuk yang teruk; mommy gagahkan juga diri untuk buat small birthday party untuk Nazhan di petang Ahad semalam. Lagipun Nazhan pun nampak boring sangat bila duk rumah je weekend, bila mommy bagitahu nak buat birthday party dan ajak kawan2 dia....muka seronok bukan main. Awal2 pagi dah bangun bersiap2.


+- senyuman manis dari anak teruna 3 tahun -+

+- birthday theme : farm animals/jungle safari -+


Decoration untuk majlis tu I buat sikit2. Sebenarnya memang plan sebulan lebih awal nak buat birthday party untuk Nazhan. So dari bulan lepas lagi mommy dah merancang birthday theme dan sibuk mencari party favors; balloons, streamers, edible image deco for cake and such. Since Nazhan obsessed dengan animals; mommy pun pilih la birthday theme : farm animals/jungle safari.

+- preparation phase -+ 

 +- party streamers + balloons + banners -+ 


Pening jugak kepala nak mencari foil balloon for the party. Nasib baik Zaila dari Your Party Solution sudi sponsor 5 balloon Upin dan 5 balloon Ben 10 untuk birthday Nazhan tepuktangan  .Oh ya, semalam masa birthday party ni ada member yang tanya berapa harga balloon tu. Harga Ben10 Balloons (Large) dan Upin Baloons (Large) tu RM2.50/pc including stick. Kalau you all pun berminat nak balloons ni untuk birthday party anak2; bolehlah email tanya sendiri kat tuan punya badan at zailamohamad@yahoo.com.

+- balloons sponsored by Your Party Solution -+


Edible image pulak I order dari LeaOven. Di pos dari Malaysia dan sampai dalam keadaan baik ke Jepun. Konon-kononnya mommy gigih nak bake sendiri la kek untuk birthday Nazhan; bajet sentimental value gitu. Memanglah tak sesedap macam kek kat kedai ataupun kek dari kawan2 yang pakar buat kek yang selalu mommy tempah tu; tapi mommy rasa seronok la sebab masa buat kek ni Nazhan excited sangat duk tunggu kek dia siap. Tapi kesian lah jugak kat tetamu2 sebab terkulat2 nak makan kek yang mommy buat tu huhuhuh.

+- deco untuk edible image -+

+- birthday cake Shafiq Nazhan -+


Untuk mengurangkan rasa bersalah sebab kek tu tak sedap sangat, I tried my best to prepare main menu yang boleh di terima tekak lah. Dalam duk selsema dan batuk tak henti2 tu; Alhamdulillah berjaya jugak I siapkan menu Nasi 3 warna + ayam goreng berempah + sambal + dalca sayur + keropok dan Laksa Penang untuk tetamu hari tu.Goodie bag untuk tetamu2 pulak berisi homemade chocolate chip cookies resepi dari Lady Ayu.

+- meja untuk letak menu utama -+


Laksa Penang masak hari Sabtu malam. Ayam goreng pun perap hari Sabtu malam tu. Daddy tolong gorengkan ayam & keropok pagi Ahad tu sebab mommy tak larat nak berdiri lama2 nak menggoreng. So, hari Ahad tu mommy cuma siapkan deco untuk cake + cupcakes; masak nasi dan dalca sayur. Nasik baik Kak Nura datang awal dan tolong mommy prepare sebelum jamuan tu mula.

+- menu utama : Nasi 3 warna + ayam goreng berempah + sambal + dalca sayur + keropok dan Laksa Penang -+


Desserts pulak daddy buat puding anggur & oren, letak dalam gelas kecik2 bagi senang budak2 nak makan. Kawan2 pun ada bawak cheese tart, puding kastard and mee goreng.  Gambar makanan yang dah siap susun masa majis lupa nak snap sebab daddy busy layan tetamu, mommy pulak sejak2 dah boyot ni..kalau dah duduk bersila; rasa malas nak bangun2 dah. Kat every food section, mommy letak label farmers market; konon2 kreatif la tu ihikhik eheh.

+- meja desserts -+

Party sepatutnya start pukul 2 petang; tapi start lambat sikit sebab pagi tu daddy tolong angkat barang kawan2 Malaysia yang pindah rumah. Even masa tetamu pertama sampai pun, daddy baru on the way nak balik rumah. Nazhan sampai dah boring tunggu daddy & kawan2 dia datang..muka yang ceria dari pagi pun dah monyok. Eh tapi bila dengar bunyi bell kat pintu dan nampak je kawan2 dah sampai; terus menyengih sampai telinga.

+- happy di temani kawan2 -+


Around 3 p.m barulah birthday boy duduk kat meja utama yang dah siap berhias dengan kek + cupcakes dan binatang2 peliharaan dia. Bila orang nyanyi2 lagu kat dia; buat muka terpisat2 malu kat situ. We dint lit up the candles sebab Nazhan takut nak tiup lilin tu..so, letak sebagai hiasan je la.

+- muka malu2 bila ramai orang tengah nyanyikan lagu "Happy Birthday" -+

+- mommy nak menyelit jugak -+


Sempat jugak buat 2 games untuk budak2 main. 1st game : matching the cards with the animals. Game ke-2 pulak: guessing the drawing. Tapi sebab ruang bilik tu sempit sikit, so susah sikit nak control budak2 yang tengah excited tu. Last2 Cik Ti pun dah tersepit sampai ke dinding sebab kena serbu dengan budak2 tu semua; nasib baik tak penyek kui3x ihikhik .

+- games for the kids -+


Alhamdulillah; tercapai jugak hasrat mommy nak buat makan2 sempena birthday Nazhan. Rasa macam dah lama tak berkumpul dengan kawan2 Malaysian untuk acara makan2. Kalau ikutkan daddy, dia nak celebrate 3 beranak je sebab kesiankan si isteri yang tak larat nak masak *dan kesiankan diri dia sendiri yang nak kena mengemas ihikhik  hihihi*. 

+- tetamu2 yang sudi memriahkan majlis yang tak seberapa -+


Nasib baik Daddy termakan jugak pujukan *eh ke bebelan* banyakckpmommy  untuk buat jamuan tu sebab mommy kenangkan betapa happynya masa kecik2 dulu bila Arwah Mama celebrate birthday kitorang dengan meriah. Memang mommy tak mampu lah nak ajak ramai2 lagi tetamu tapi sekurang-kurangnya nampak Nazhan happy sangat dapat celebrate dengan kawan2 Malaysian boy kat sini. Bila anak happy, mommy pun happy jugak.

+- Mommy, SN and daddy with the birthday presents -+

 +- terus tayang dan guna all the birthday presents -+


Thanks to everyone yang sudi datang semalam dan thanks for the birthday presents. Sorry ye kek tu tak sedap; tapi harapnya nasi dan laksa tu sedap la ye siul. Bila semua tetamu dah balik, daddy lah yang sibuk kemas rumah. Daddy memang sangat cekap dan pantas bab2 mengemas ni; so mommy tolong tengok je lah hehe.

 +- Mommy & Daddy ♥ Shafiq Nazhan -+


Dear Shafiq Nazhan;
Watching you grow has been the delight of our life. 
We look at you and wonder what dreams you will dream, what mountains you will climb, what joys you will have. 
We know there will be tears and struggles as well, but our daily prayer is that you will grow into the man you are meant to be. 

A beautiful person, has a beautiful life. And, so shall you. 
May you sail through all the obstacles and challenges that come in your way to success. 
Mommy & Daddy wish you a very happy Birthday. Allah bless you. 
Very few parents in the world are blessed with sons like you. 
You rock our world, son. Happy Birthday!

 +- moga jadi anak soleh yang mampu mendoakan mommy & daddy kelak, Ameen -+


Pssssttt : kenangan manis setiap kali Arwah Mama celebrate birthday anak2 dia memang tak akan I lupakan sampai bila2. I harap Nazhan pun akan ingat kenangan manis ni sampai bila2 senyumkenyit.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

40 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ontanjoubi omedetou
kira malatoppp sgt la tanjoubikai SN ni ala2 kat mesia dah ngeee...x cihat pong leh masak mcm2 tue

Yana said...

happy birthday Nazhan!! Semoga menjadi anak yang soleh dan dengar cakap. Sekejap je dah besar kan.

P/s: Pandainya masak. Kalau yana mau berpeluh nak masak suma tu. Huhu

Rai said...

otanjoubi omedetou nazhan..
itsu made mo shiawase ni narimasu you ni..

pss..my doter punya bday pun coming soon..nak kena prepare cake sendiri jugak ni..haha..tapi kitorg takde la nak buat majlis bagai..nak buat party buih anak beranak je :P

Eliss Mie said...

kalau kita mau tak buat keluar kek tu :p ok la tu, jadi jugak keknya. tak sedap tu belakang kira la kan. happy bday abang nazhan :p

♥MAMASYAZA♥ said...

alahai sekejapnya masa berlalu. nazhan dah besar, dah nak jadik abang pun. best. nampak meriah suasana. yg penting anak2 happy

Momma Mia said...

Happy bufday hencem boy Nazhan...
kejap jer dah besar.. rasa smlm baru jer tgk gambar nazhan yg comel baby tuh... heheh

Semoga membesar sihat, ceria & membahagiakan ibu & ayah yer.

ddiini said...

happy birthday SN...moga jd anak soleh yg mbhagiakan ibu bapa...insyaallah.napok doh perut tue tie...branok jepun gak ko hok nie?

KambingBujang said...

Happy belated birthday baby SN

same birthday ngn my Hubby and my wedding anniversary

semoga besar sebagai juara dlm apa jua bidang yg diceburi - waaa kemain ayat kan.. huhuh

F.I.Z.A said...

rajinnnya mak buyong prepare semua tu.anyway, happy birthday SN :)

zailamohamad said...

happy birthday Nazhan!!

suko ambo sebab Yatie tlg promote biz belon ambo yang xseberapa tu:P

Harap Nazhan suka dengan belon yang untie bg tu:P

nieda said...

happy birthday sn..untung dpt mommy yg rajin dan pandai masak.,
Sejak preggy i jarang masak.tak tahan bau masakan

Kamalia said...

yatie, meriahnya birthdy party SN ni..hehe.kalau dekat,harus terjah jugak.laksa penang tu buat i terliuq.
IA, SN akan ingat kennagan manis ni sampai bila2..
p/s..i dah beli double sided easel tu.seronot sungguh ank2.tq deh..))

transformed housewife said...

banyok jugok masok tu. Nazhan mesti ingatnyo mommy dio susoh2 wat bday party.

Farah said...

happy birthday SN!! dah 3 tahun dah tak lama lagi jadi abang pule.

Auntie doakan yang terbaik dan semoga jadi anak yg soleh.amin.

Farah said...

happy birthday SN!! dah 3 tahun dah tak lama lagi jadi abang pule.

Auntie doakan yang terbaik dan semoga jadi anak yg soleh.amin.

norliha said...

happy birthday SN
Semuga menjadi anak yang soleh
Wah banyak betul hidangan tuuu.

Lin said...

Happy Birthday SN...dah 3 tahun kena panggil Boy SN...and no more Baby SN...kot...hehehe

Semoga Nazhan membesar dan menjadi anak yang selalu mendamaikan hati Ibu Bapa, amin

AyuArjuna BiGoshh said...

hepi besday little SN...moga terus kiut ...hehehe..sihat dan ceria selalu :)

Nur-nba said...

Salam.. Sekejapnya masa berlalu.. Happy Belated Birthday untuk SN.. semoga membesar menjadi anak yang soleh dan bijak.. :)

Nadiah Sidek said...

kreatifnya yatie. kite teringin juga nak buat birtday party dengan theme dan ada games untuk kanak-kanak tapi tak kreatif..huhu..

Oyis said...

happy belated bday SN! 3 thn dah dia... thn ni thn last dia bday sbg anak seorg. bday thn dpn sambut berempat, insya Allah jd abg long doh... :)

fawwaznuha said...

happy birthday SN ;)..aunty mmg follower setia mommy kamu ni hehe..cuma selalu SR je..semoga menjadi anak yg soleh ye..kompem besor bijak mcm mak pak juga ni ^^

Asmara said...

selamat ulangtahun ke 3 SN! meriah sungguh, mesti happy sangat dia tahun ni kan. kejap dah 3 tahun. rasa start baca blog yati masa pregnant dulu. hihi..

NzA said...

Selamat ulang thn ke 3 utk anaknda Nazhan...semoga Nazhan membesar menjadi anak yg cemerlang dunia n akhirat...tgklah brtapa mummy sanggup brkorban apa saja demi melihat Nazhan gembira...

Muka Nazhan byk menyamai muka yati la....org tua kata, sejuk rumahtangga......

Hanis MY said...

Meriahnyaaa panda gitumo dio masok memey tabik la. Happy belated bday to SN bsr doh tok lm lg nk jd abg long.

yatie chomeyl said...

Lady Ayu : x la meletup sgt sbb kek x sedap huhuhu

Yana : tu pun berpeluh2 jugak tu...hihihi

yatie chomeyl said...

Rai : I pun kalau dah ada anak 2-3 rg nanti, buat sesama kitorg je kot. skrg ni sbb ber3 je..tu yg nk bg meriah ajak kawan2 dtg tu

Eliss : buat keluar jugak wpon x sedap sbb xde pilihan lain dah huhuhuh

yatie chomeyl said...

Mama Syaza : tu la, dh nk jd abang dh dia :)

Momma Mia : Insya Allah, Ameen :)

yatie chomeyl said...

Ddinii :ho, perut besar doh ni. beranok di msi akot..xdop ore nk mari jago klu beranok sini

Kambing Bujang : happy anniversary to both of u :)

yatie chomeyl said...

FIZA : terpaksa merajinkan diri demi anak kesayangan

Zaila : thanks sudi sponsor belon2 tu..meme suko sgt budok2 sumo tgk balloons tu; berebut nk bwk balik belako2

yatie chomeyl said...

Nieda : I pun jarang masak..tp hr tu je gagahkan diri utk masak

Kamalia : mesti hari2 diorg berkarya kat easel tu kan? ;)

yatie chomeyl said...

Kak Nur : mitok2 la dio ingat :)

Farah : Insya Allah, Ameen..thanks utk doa tu :)

yatie chomeyl said...

Kak Norliha : x byk mana pun :)

Lin : aah no more baby..dh jd ABg SN gitu hehehe

yatie chomeyl said...

Ayu Arjuna : hehe thanks aunty :)

Nur-nba : Insya Allah, AMeen :)

yatie chomeyl said...

Nadiah : ni pun cilok idea2 kat tenet..xde la kreatif mana pun :)

Oyis : tu la, thn depe xtahu la mommy rajin ke dop nk celebrate gini lagi

yatie chomeyl said...

Fawwaznuha : insya Allah, harap2nya gitulah :)

Kak As : aah, lama tu jd pembaca setia blog ni hehehe

yatie chomeyl said...

Kak Nza : ye ke macam muka Yatie..alhamdulillah..hrp2nya gitu la :)

Hanis : x pandai pong..behe masok koksir jah hihihi

Lily@MamaZaraZareef said...

happy belated bday syafiq nazhan..semoga terus jd anak dan abang yg baik nanti ye. Suke gmbr last yg die posing tu..^__^

Ezna said...

kata2 yatie sangat sweet dan touching...

yatie chomeyl said...

Lily : I pun suka gmbr posing tu, sbb tu letak kat situ hehe

Ezna : hopefully nanti SN boleh baca snediri kata2 tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...