CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 27 February 2009

~ibarat Yatie CHoMeyL mendapat buNgA~

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/IMGP5871.jpg http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/IMGP5873-1.jpg
(posing gediks santai) (posing ayu & penyayang)


Chomeyl kan anak dara mak buyung yang tengah posing dengan bunga peach blossom nih? Eh typing error pula..keyboard ni stuck sikit tadi...bukan mak buyung tu yg chomeyl, bunga tu yang chomeyl ;)

Hari ni dengan bangganya nak bagitau cik puan yatie chomeyl telah mendapat bunga dari seseorang...owh ya, sila jangan timbulkan spekulasi liar ye.

Owh ya...seseorang tu bukan hubbyku yakni incik Solah (beliau sangat kedekut untuk membeli bunga waima yang berharga 100yen=rm3.80 sejambak yang dijual di friend shop,kashihama).

In fact, aku tak pernah sekali pon menerima sekelopak bunga dari hubby walaupun sudah berkali2 merengek2 dan meminta2. Akhirnya aku diam sendiri untuk megelakkan diri ini tergolong dalam golongan isteri yang suka meminta2 sehingga menggusarkan hati hubby dan menjerumuskan aku ke dalam golongan isteri2 derhaka <-- (ayat ini untuk memujuk hati je..sebabnye udah berkali2 ku minta..yg ado, tak pernah dapat bunga pon :p )
** abe, ampunkanlah dosa2 isteri mu yang sengal ini!


Jadi nya sape yg bagi bunga ni weh? Oyat la cepat!!
*
*
*
*

Bunga ini hadiah dari sensei(cikgu) yang ngajar kelas nihon-go yang aku join setiap Jumaat kul 3petang kat kyushu university.

Tidak dilupakan, selain daripada mendapat bunga, sensei juga bermurah hati menyelerakan tekak aku & kawan2 dengan hidangan 'sakura mochi'. Ia di perbuat dari beras jepun (yang sangat glutinous dan melekat2, rasa macam makan pulut) + di balut dengan cherry leaf + di intikan dengan red beans ----> hidangan yang sungguh 'oisyi' (sedakk gilo babeng weh! <-- kata ore qelate)

http://image.blog.livedoor.jp/takekan/imgs/2/7/2761b44b.JPG
(pssstt: sila melelehkan enzim amilase sendiri semasa menikmati gambar ini. aku tak reti nak buat, jadinya tak bulih nak share resepinya dengan kalian :) )

Bunga dan nasi pulut ini sempena meraikan 'girls day' ataupon dalam bahasa Jepangnya --> Hina Matsuri.


ADA APA DENGAN HINA MATSURI?? (kalau salah baca kan..cam hina mahsuri pulak)

Elleh...yeenade..pooodaaa chit....kalau aku letak panjang2 sejarah pasal Hina Matsuri pon, takdaknya korang nak baca kan. Karang scroll laju2 juga turun bawah hik hik hik.(ingat aku tak tahu ke, aku pon biasa wat gitu :p)

Secara ringkasnya, festival yang di sambut pada 3 March setiap tahun ini diadakan sempena meraikan perempuan a.k.a "Girls Day". Diorang akan mendoakan untuk anak2 perempuan supaya membesar sihat dan bahagia.

Biasanya ia disambut di shrine dengan ada hiasan doll yg disusun sebanyak 5-7 tingkat.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Hina_matsuri_display.jpg

Tingkat paling atas: Emperor & Empress (ada tabir mcm kat dalam imperial court dolu2 tu)

Tingkat dua: 3 court ladies (sannin-kanjo)

Tingkat tiga: 5 musicians (gonin-bayashi)

Tingkat 4: 2 ministers (udaijin and sadaijin)

Tingkat 5: 3 servants

Pastu ada la hiasan2 kecik lain contohnya perabot2, makanan2 and bla bla bla.

http://njmonthly.com/downloads/2548/download/japan.jpg

Bagi yang berminat nak tahu lebih lanjut lagi, boleh la membaca selanjutnya kat --> sini, sini dan sini ataupon sile lah google sendirik :)

http://www.bite-japan.com/rogo/DSCN1165.JPG

Adakah korang rasa macam aku ni jakun a.k.a perok a.k.a darak terlajok sehingga teruja sangat2 mau share cerita mendapat bunga dengan kalian? Eh tidak..bukan itu niat hati ku.

Aku sekadar mau berkongsi sedikit sebanyak budaya Jepun dan sambutan festival2 kat sini supaya bila aku dah balik Malaysia nanti, aku tak lupa kenangan2 yang pernah aku lalui kat sini.

Al-maklumlah semakin meniti kedewasaan, semakin tinggi kebarangkalian untuk mengalami masalah lupa atau dalam bahasa saintifiknya "short term memory loss"!

http://img.123greetings.com/eventsnew/emar_hinamatsuri/8737-001-05-1089.gif

pssttt: korang percaya ke ayat2 kat perenggan atas tu? takde, aku tipu je...memang aku nak berlagak sebab dapat bunga..tu je..hik hik hik.

Sebelum berpisah, let sing the Hinamatsuri Song together2x..sambil joget menggoyang2kan punggung cam shin-chan


BabyIbu Giveaway: Win Gin & Jacqie Baby Bag

Melalui dan menyelusuri hari2 mendatang bergelar bakal ibu yg chomeyl (kata penguat utk ayat hik hik hik), sekali sekala mengundang rasa gundah gulana di hatiku. Macam ibu2 muda lain (muda lg ke? :p) yg bakal bergelar ibu wat pertama kali, memang timbul & wujud pelbagai perasaan dlm hati.


Excited tu sudah tentu, tapi dlm masa yg sama, rasa risau + takut +kadangkala paranoid + gelisah membuatkan otak memikirkan perkara2 negatif je.


(a) Takut -->

* memikirkan mcmana la agaknya time bersalin nanti?

* Hubby leh masuk sekali x kat labour room?

* Bersalin normal ke C-section? Bulih ke aku push baby kuat2 so that Dr x yah forsep smp lonjong paler baby chomeyl ku nanti?

* Sakit x time nak bersalin tu erk? (ala..xyah buat2 tny, sume org ckp ibarat nyawa di hujung tanduk je...sbb tu ada hadith : "Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya".) -->hadith di curi kat sini

* Bersalin plak kat Jepang nih, faham ke aku nanti ape Dr dgn nurse cakap masa nk deliver baby tu nanti? ..huhuhu..

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCN4177.jpg
(muka takut yg x di buat2)


(b) Risau -->

* mampu ke aku jadi ibu yg baik utk anak2 aku?

* Sejauh mana kah rasa syg anak aku nanti pd aku?

* Boleh x aku didik anak2 mcm arwah ma didik aku dulu smp aku alhamdulillah berjaya ke tahap mcm skrg nih?

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/P1010068.jpg
(muka risau memikirkan masa depan)

(c) Gelisah -->

* asal malam menjelma je mesti rasa gelisah sbb terfikir keadaaan diri yg dh x se"seksi" dulu. Hubby syg aku lg x kalau lepas bsalin bdn aku x back to normal?

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/Picture005.jpg
(gmbr masa muda2, time leh pose seksi sbb tiada keboyotan yg terjuih)


* kalau body x balik ke ukuran anak dara, mcmana nak stylo & jangok2 mcm dulu? crap excuses! ibu2 akan kelihatan stylo bila menggayakan beg gin & jacqie. xcaya?????
sila tgk design beg2 nih dgn mata hati yg terbuka! (iklan selingan!)

[gin.jpg]
(beg2 ni boleh didapati secara online ataupun teruslah berkunjung ke Isetan The Gardens ataupon Isetan KLCC, jgn g cr setan udah isk3x)


* dah dapat baby nanti, hubby manjakan aku lg ke manjakan baby lebih dr aku? kalau hubby lebihkan baby, agak2 aku jeles ke x nanti erk?

* gelisah gak sebab : semakin susah nak tdo + sakit2 pinggang + lenguh kaki + kene pakai stokin + kene makan sayur + kene makan supplement + kene makan buah2 + susah nak berak membuang sisa2 besar + asyik nak terkencing urinating + kentut busuk dgn kadar sound system spt altec-lansing x dpt di tahan2 lg (fakta pelik tp benar ttg bakal ibu, sila ambil perhatian buat bakal2 bapa sekalian yer :p) .


(d) Paranoid -->

* hal2 paranoid ni x selalu terjadi. biasanya terhasil dlm benak fikiran slps mendengar pengalaman2 dr ibu2 lain. Antara kisah2 yg kdg2 menimbulkan paranoid di hati :

kisah (i) : seorang ibu yg mengalami slight depression masa mula2 melahirkan anak. susah nak attach dgn baby dan memerlukan masa dan sokongan padu dr hubby & ibu nya utk wujudkan bond kasih syg ibu dgn anak. kalau x dpt sokongan, berkemungkinan mengalami 'meroyan'.

kisah (ii) : seorang ibu yg sihat2 saja sewaktu mengandung dan di beritahu oleh Dr tiada sebarang complication pada kandungannya. Selepas selamat melahirkan, baby nya meninggal dunia.
** ( i'll made special entry for this touching reality story about how tough life can treat u, later2 lah occay!)

kisah (iii) : seorang bakal ibu yg sedang sarat mengandung 8 bulan, terjatuh di bilik air. Walaupon selamat melahirkan, tp bayinya lahir x sesempurna baby2 lain.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/P1000523.jpg
(cth ke'paranoid'an aku: jln ramai2 atas kayu tu,patah kang. baik aku sorg2 jalan atas kaca nih)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------



Feel free to labeled me as pathetic or having such a negative thinking, but I cant resist myself from thinking about all those thing on regular basis (every single day in my life). Thus, to overcome those feelings from conquering my lovely positive thinking in mommy-to-be life, I was doing some searching in the internet when I finally found this entry made by Baby Ibu blog that slightly decreases all those crappy feelings that I've been thinking lately.

(bukti2 dah lama aku practice nak jd ibu yg baik hik hik hik)

So, I strongly suggest to other mommy, mommy-to-be or simply to readers who enjoy the pleasant of reading & viewing thoughts about life, baby and parenthood thing to drop by at the blog and enjoy the experiences shared by the owner of this blog.



** Psssstttt:
This entry was written in conjunction with my effort to grab Luna-baby-bag : pink offered by the owner of the blog, as one of the prizes offered for the BabyIbu Giveaway: Win Gin & Jacqie Baby Bag contest.

[prizes.jpg]
(beg pink tu lawa sgt2 kan?)




Enjoy reading this entry?
Try reading other entries under this label: ~pregnancy & me~

Thursday, 26 February 2009

~resepi kek karamel epal~

1st time posting resepi dlm blog ni utk memenuhi special request dr A-T-Qah, Ain and Kak Nura ( maybe la kot2 ada orang lain teringin nak try wat gak).

Resepi ni di cilok dr MyResipi hasil sharing dr Fendi. Jom ramai2 masak kek karamel epal ;)

Bahan-bahan (kek ukuran 18 cm )

  • *** Karamel epal***
  • 1 biji epal(leh guna epal merah @ hijau, bgantung pd selera mentekedarah sdn bhd) :p
  • 30g gula
  • sedikit serbuk kayu manis (optional)

  • *** Kek*****
  • 50g gula halus
  • secubit garam
  • 2 biji telur
  • 150g tepung
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 50cc susu segar
  • 90g mentega - dicairkan

  • http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCF1804.jpg
  • (sila abaikan cadar katil yg terjuih..sila fokus kat bahan2 je ye :p)

Cara-cara

1) *** Cara2 Buat Karamel:

Kupas kulit epal. Buang biji dan potong dalam 3-5 cm atau ikut suka.Panaskan gula atas api sehingga jadi karemal. Kemudian masukkan epal. Biar sehingga epal lembut atau air kering. Padamkan api.



http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCF1803.jpg <---- cenggini rupa karamel epal (no 2) tu..lg kuning gula tu,lg sedap. time ni wat x manis2 sgt tkut kencing manis plak.



2) ** Cara2 utk kek pulak **

Masukkan gula, garam ke dalam mentega yang telah dicairkan. Kacau sehingga gula hancur.



3) Masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga berbuih.



http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCF1802.jpg

4) Masukkan tepung yang telah diayak dengan BP . Kacau sebati

5) Campur susu. Kacau biar sampai lembut/sebati



6) Masukkan karamel epal tadi. Kacau sebati



7) Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapu sedikit mentega utk mengelakkan kek dr melekat. Bakar pada suhu 170 degree selama 40-45 minit



http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCF1805.jpg
(top view kek karamel epal)

8) Bila dah siap boleh wrap dgn plastik wrap. <--- ini utk mengekalkan "ke-etnik-kreatif-an" (keaslian) rasa kek sblm di simpan dlm peti sejuk.
Dah sejuk boleh simpan dalam peti ais. Lagi lama simpan , lagi shedappppppp :)



http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCF1808.jpg
(view setelah di terbalikkan & di balut dgn plasyic wrap yg dibeli dr kedai 100yen :p)



senang kan nk wat? meh ramai2 pakat buat!



**nota dr dapur chomeyl: lebih enak & chomeyl jika rajin di hiaskan dgn ising...itupon kalau penyakit Malas tidak melanda :)

Monday, 23 February 2009

~happy birthday dear sis~


Happy Birthday Comments

Dear sis, I have written a lovely song to sing to u on your 31st birthday.....enjoy it! ----> nyanyi sendiri la,t x leh nyanyi letok kat sini, solah jeles kalu ore lain dgr suara t yg merdu ni ekekkeke



hEpI BesDay 2 U
U r BorN iN a zOU
hePi BesDay Dear Kak Nur kU
May ALLAH alWaYs bLessED U




http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/n1150730383_280896_8336.jpg
(pic taken during her 1st daughter; Fathini's 4th bday on 10th Jan 2009)


May u always be happy with ur hubby and 2 lovely daughter


Absence diminishes small loves and increases great ones, as the wind blows out the candle and blows up the bonfire. ~Francois de la Rouchefoucauld~

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Apparently it is also the birthday of Kak Yati who is doing her PhD here in Kyudai. So, to cheer up her day, I bake a caramel apple cake for her.
This is the same cake that I baked for T-qah on her birthday (8th february).


~bukan nye aku nk tunjuk rajin sgt tp bosan duk umah, rs nak bake kek..tp kalau wat byk2, xde org nk makan...baik aku share dgn org2 yg sudi nak makan kan? ~



http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/masak2.jpg
(pic: here's the apple caramel cake that I baked for A-T-Qah and Kak Yati)


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCN4442.jpg
(pic: dgn 2 birthday girl time g jalan2 kat karatsu)
------------------------------------------------------------------------------------------------------





** nota tapak kaki wangi sbb stokin dah basuh:
Arwah ma pernah bgtau : "kalau kita menggembirakan orang, insya Allah akan ada perkara gembira lain yang akan muncul dlm hidup kita" :)



Sunday, 22 February 2009

~belajar untuk MELEPAS-kan~ (part 2)

Entry ini ialah entry sambungan utk ~belajar untuk MELEPAS-kan~ (part 1).

Pembaca di nasihatkan baca entry tu dulu sblm sambung baca entry ini untuk mengelakkan mengalami kebengongan otak akibat ketidakfahaman kesinambungan penceritaan (pergh..byknye penggunaan kata imbuhan) :)


Belajar untuk melepaskan adik beradik utk menghadapi dunia yg penuh cabaran


Aku ada 1 kakak, 1 abg, 4 adik lelaki n 1 adik pompuan.

Bila arwah ma meninggal, aku rasa mcm tanggungjwb utk jaga adik2 terletak kat bahu aku.
Sebabnya ---> kakak aku jauh kat NZ
+
abg aku x secerdas adik beradik lain (maybe entry bila2 aku akan bgtau sbb nya)
+
aku rasa adik2 ku masih kecik utk pikul tanggungjawab ni.


Masa aku masih kat Malaysia, urusan2 arwah ma semua aku wat sendiri. Sedaya upaya x nak susahkan diorang. --> Pegi sekolah ma uruskan hal pencen dan hal2 insurans. --> Pegi bank tutup akaun & cek baki kad2 kredit. --> Pegi pasar utk beli makanan2 utk wat kenduri arwah dan juga utk makan kat umah.


Perkara2 yang selalu aku wat dgn arwah ma dulu tpaksa aku wat sendiri ---> Pegi amik adik2 kat asrama hujung minggu. --> Pegi mall beli stock groceries kat umah n utk adik2 bwk balik asrama. ---> Bangun pagi2 masak sahur n pikir lauk apa nak masak bg family aku rasa berselera nak buka puasa. --> Pujuk adik2 yang menangis teringatkan ma tp aku xleh nangis depan diorang (ini sgt susah utk di lakukan!)


Ok, I admit that I might sounds a bit exaggerate here. As if pengorbanan aku besar sgt. Aku tau x sebesar pengorbanan mcm dlm episod bersamamu mggu lepas ---> seorg kakak sulung yg terpaksa sara adik2 seramai 4org, ayah & mak dia dh divorce dan skrg ni mak dia hospitalized. Xthn aku tgk episod ni, nangis2 smp hingus tpaksa lap kat baju hubby...terus teringat kat adik2 kat umah :(


Sekarang bila aku kat Jepun, aku masih sgt2 risaukan diorang. Padahal diorang sume dah besar and leh jaga diri sendiri dgn baik. Hubby pujuk aku n bg few alasan bernas yg wat aku rasa its about time to let them go n face the world bravely.


Abe De (30thn) :

aku risau sapa nak jaga makan minum dia & sape la yang boleh jadi isteri dia nanti. dulu arwah ma selalu ckp nak carikan isteri yg pandai menjahit utk jd bini abe de.

Then, hubby pujuk n cakap:
---> Abe De dah ada kerja. so, duit byk n leh sara diri sendiri utk beli makanan kat luar.

---> pasal isteri tu, serah la kat Allah..ada jodoh dia nanti, kahwin la dia


Pein (25thn) :
Kadang2 dia tension n kecik hati dgn few persons yg rapat dgn kitorg, tp dia pon mcm aku, x reti nak luahkan dan tunjukkan rasa x puas hati.

Aku yg jauh ni rasa cam sedih sgt2 sbb dia pulak kene tanggung sume tu. Dulu aku tanggung sorang2, xpe la sbb aku leh share dgn hubby. Tp skrg die plak kene tanggung.

Tp xpe la, die dh ada tunang yg leh dgr masalah dia dan dh cukup matured utk handle sume ni. ---> (ni ayat2 utk aku pujuk hati sendiri)


Epit (23thn) :
Budak ni manja sgt2 wpon badan besar mcm gorilla kutub. Maybe sbb gap dia dgn adik bwh dia tu 4thn so dia koya2 cam dia adik la.

Baru2 ni dia start kije jd technician kat company pak mertua kakak aku. Baru seminggu kije, dia dah ngadu mcm2. Gaji ciput la(rm650), umah sewa sgt sempit(7org sebilik), kije mcm buruh(monitor mesin ape ntah)..mcm2 la dia kompelin.

Tapi aku wat2 keras hati,aku bgtau die jgn manja sgt2. Skrg susah dpt kije. Lagipon, bkn nk kije lama sgt,nti dh nak sambung diploma brenti la kije-->ayat2 utk pujuk dia.

lepas habis chat dgn dia, aku pon start la episod air mata.nangis2 sbb mcm sian kat dia, padahal org lain ramai lg susah dr dia. cuma dak ni je yg ngada2 n x biasa susah.

ceh, biar dia rasa susah la..klu x dia xkan reti nk hargai duit, asyik ngabiskan duit je kije die --> (ayat2 pujuk diri sendiri)


Eji (19thn) :

Budak ni sgt kontra perangai dr abg atas dia tu.
In fact, dia boleh dikatakan adik plg baik dlm siblings kitorang sbb dia x byk ragam. Maybe sbb dia yg 'lain' sikit dr kitorang (kecik2 dulu org xsangka dia adik beradik kitorg sbb kaler kulit die gelap skit dr yg lain).

Skrg dia dh masuk kolej. Since dia yg ada kat sisi ma masa ma hembus nafas yg terakhir, dia selalu teringat kat ma. Sometime dia akan jd sgt fragile so he needs someone to talk to. Dulu leh la dia ngadu kat aku, tp skrg susah gak la sbb dh jauh kan.

Hari tu ada dia ada tny leh ke dia nk ada gf sbb dia bosan sgt xde apa nk wat time weekend n xde org nak sharing n caring gitu.

Apa aku nak cakap? Xkan nak cakap..bulih je...adeehh! (aku dh jd mcm mak2, x nak bg budak2 bcinta time muda2. Padahal kalau ikutkan, aku pon dh ada bf time umur mcm dia dulu2).
Dgn berat hatinya, aku ckp kalau x effect study ok la, kalau ganggu study...aku luku dahi laju2 :p


Asul (16thn) & Awin (15thn) :

Budak 2 org ni yg paling aku risaukan bila kene dtg sini.

Kadang2 aku dh rasa mcm aku ni mak diorang je since gap umur kitorg pon agak jauh jugak. Masa diorang baby dulu2, diorang tidur dgn aku.

Sebelum ni aku yg jaga diorang bila ma dah meninggal. Sekarang ni, since abah dh kahwin lain, abah bawak diorang duk umah mak tiri.

Aku tahu la ni bukan mcm cite 50an dulu2, mak tiri dera2 anak tiri. But still aku rasa mcm mak tiri aku x layak utk jaga adik aku. Aku takut mak tiri aku xfhm apa dlm hati diorang.

Dua2 budak kecik ni jenis pendam perasaan je. Kalau dak 2 org ni nangis or sedih, cuma aku je je yg leh pujuk. Tapi, bila aku call diorang n dgr suara diorg mcm ceria je, aku pujuk hati sendiri la ckp yg abah leh jaga diorg dgn baik kot--> (ayat ni plg susah utk di terima oleh hati, sbb still risau kat diorg).

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ye, aku tau entry ni sgt panjang dan bersifat peribadi


Ye, aku juga tau hal2 dlm seluar jeans x patut di kongsi dgn terbuka utk tatapan umum.

Tapi, aku juga tau blog ni ibarat dairi kehidupan. Jadi, aku rasa lega dpt luahkan apa yg aku simpan lama2 sblm ia memburuk dan membusuk dlm hati aku.

Lagipon, mungkin secara kebetulan readers yang baca blog aku nih, ada mengalami nasib seperti aku...bulih bagi few words & comments utk aku so that aku dpt hilangkan rasa gundah gulana ini.

So, what say you?

Friday, 20 February 2009

~belajar untuk MELEPAS-kan~ (part 1)

Sekian lama x meroyan dlm bahasa ibunda aku kembali dgn entry lebih serius dan memerlukan pembaca mengerutkan dahi utk berfikir sedikit. Kadang2 otak kita perlukan medium penggalak bagi menjana nya utk berfikir.


Beberapa malam yg lepas, aku x leh tdo. Instead of trying to do something yang lebih bermanfaat, aku menangis! Stupid yatie!
Bila hubby tanya, aku cakap x de bende nak buat, sbb tu nangis.


Tipu Yatie!


Hubby tau aku tipu,so dia pujuk2 lagi utk ckp. Sebenarnya aku ada masalah utk melepaskan apa yg aku rasa dalam hati. Cuma sesetengah orang saja yang bulih menelaah hati aku dan memahami apa yang aku pendamkan.


Situasi2 "melepaskan" yang patut aku tangani utk menenangkan hati :-


(1) Belajar "melepaskan" rasa marah.

Seriously, aku sgt kagum dgn keupayaan sesetengah org utk marah2 dgn senangnya. Bg yang dh lama kenal aku, mesti tau yg kalau aku marah sgt dgn org, aku cuma mampu nangis je smp hidung jd merah and I turned out to looks like clown yg chomeyl :)

Sebenarnya, bila rasa marah tu di pendam, lama2 ia akan menjadi barah yg merebak ke seluruh sel2 hati dan akan memakan diri sendiri dgn rakusnya. Kalau mampu melepaskan marah pon aku cuma mampu buat kat adik2 aku je, kalau dgn kawan2 aku pendam je la diam2...mcm pengecut kan?

(pic: ni gmbr muka plg mrh yg ada dlm lappy aku huhuhu)


(2) Belajar "melepaskan" rasa x puas hati atau perasaan x suka

Ini juga mcm masalah kat situasi 1 tu, kalau aku x puas hati dgn something yg org buat atau ckp kat aku...aku cuma diam je. Pastu kalau org tu rapat dgn aku, cara aku tunjuk cuma merajuk...tp aku x bgtau nape aku merajuk...sengal kan? macamana la org tu nak tau nape aku majuk huhuhuh

Mungkin dgn strangers or org2 yg aku xrapat, senang sikit kot aku aku nk tunjuk aku x suka.

Masa aku ikut hubby g amik tiket utk ke Japan hari tu, ada la sorang mamat navy ni tgh nak amik tiket jugak. Pastu lepas borak2 dgn hubby, dia tanya la aku..."bila nk ikut hubby g japan?".
Aku pon jwb la dgn polite, "lepas dia dh settle down". Lepas tu ini mamat budus tanya aku balik, " kalau dia x settle2?" di iringi dgn sengihan kerang busuk yg amat azab kat muka dia.
As if, he was saying..."awek2 jepun lg chomeyl2 dr ko la...ingat laki ko nk tggu ke ko dtg sana"(p/s: ayat ni aku reka sendiri dlm paler otak aku)...siot jer.

---------
(pic: bandingkan ke'chomey'lan aku dgn awek jepun, kami ber2 dlm pakaian kebangsaan negara masing2 ye)

hahahha..jahat aku, buh gmbr awek jepun yh huduh ekkekeke



Lepas tu, cuba teka apa aku wat kat dia :

(A) Aku tampar pipi dia laju2



(B) Aku luku dahi dia sambil lompat pijak2 atas kepala dia





(C) Aku sengih2 jugak tp sengih lawa n chomeyl sgt2, x busuk macam dia





(D) Aku bg jelingan maut smp dia cakap "sorry"

*
*
*
*
*
*
*
dah jawab ke?
*
*
*
*
*
jawapan: D
ni je aku mampu buat, nasib baik dia faham lepas tu reti ckp sorry --> muka nya masih sengih busuk mcm td



(pic: ni cara tunjuk perasaan yg bulih di lakukan jika rasa xpuas hati --> lebih enak jika di sertai dgn upacara hentak2 kaki)


Jadi, korang rasa apa patut aku buat utk lepaskan rasa marah dan rasa x puas hati dgn lebih effektif?. Sebarang cadangan amat di alu2kan.


Aku ingin menjadi manusia yang lebih baik..tp baik kah aku kalau aku marah orang? Sungguh2 aku xde jawapan utk soalan ni, aku kene g pk dulu...........................................



-to be continue-



***Nota kaki bercagu bau stokin x basuh:
Byk lagi hal2 melepaskan yg aku nak share so aku decide utk pecahkan kpd beberapa part.
Idak le org penat sgt baca entry panjang2 norr neh.

Wednesday, 18 February 2009

~Pregnancy and me (part 3) : 3rd month~

Moving on to the experiences that I had during the 3rd month of my pregnancy (9-13weeks).
Time frame: November 2008 .

********************************************************************************

Nothing much different with all those symptoms I'm suffering during the 2nd month. Added pregnancy symptoms that occurred during the 3rd month was:


(1) Slight increase of vaginal discharge (a very polite way of saying "peeing" :p).

Our room at my in-laws house was at the back of the house thus it is quite hot. So, I need to switch on the air-cond whenever I was in the room. However this action will then lead to unwanted condition i.e nak terkencing! Seriously, kejap2 rasa nak terkencing...kejap2 rasa nak terkencing...duh!

http://2.bp.blogspot.com/_kE8IonUjRgQ/RfITn9xq-4I/AAAAAAAAACk/YnkhDZEs6Hw/s320/pregnant-women-sign-ad1.jpg
(pic: signboard toilet khas utk pregnant woman je...asyik nk kencing sgt, amek ko!)



(2) The sense of unreality about the pregnancy.

Sometime I was wondering is it true that I'm pregnant? I can't feel my baby is moving + I don't see much different in my belly size + I'm not even once been vomiting ---> ceh, xsedor diri dah ngandung.

All this pregnancy thing occurred too fast in our marriage life. I'm not saying that I'm not ready to be pregnant ( after all, who knows she'll be ready until she got one?), in fact I'm thankful for having this baby...... ye, syukurlah ada org kawen bertahun2 x pregnant lg, aku ni kawen 1 mggu dh pregnant alhamdulillah :) .

There's always a mixture of feelings whether I'm ready or not to take care of myself and after this, to take care of my baby.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/Picture023.jpg -------> http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/Picture060.jpg
(pic: transformasi di alam kanak2 ----------> bersedia jd ibu mithali huhuhuh)


Ingat senang ke ngandung? x leh makan nenas (sumpah time ni terliur sgt2 kat tat nenas yg lebihan kuih raya) + x leh minum air coke ( my feveret drink tuh) + x leh jalan laju2 + x leh baring kat katil tekan2 perut ---> sume benda2 yg dh biasa buat ni x leh diamalkan, kan susah tu? huhuhu



3) Headaches

I feel like I'm getting a lot more headaches than ever before especially in the morning. It's quite hard for me to get up from bed everyday ( alasan utk bgn lambat jer nih), so I woked up at 10p.m everyday. <-- AWAS : Sila jgn tiru perangai ini jika ibu mertua anda x bekerja :p

I'm lucky that my in laws is soooooo understanding that they dont mind me getting up late. Dah la bgn lambat, pastu bg pagi je dah ada nasi bungkus yg abah beli kan..sungguh2, menantu derhaka ekekekek.

(pic: gmbr di candid time tertdo atas keter masa balik dr tioman, tiada jejak2 saliva di kesan)


4) Food cravings

Its always a huge symptoms to any pregnant woman. At this stage of pregnancy, I always like to eat sweets food. I craved for doughnouts + cakes a lot that I'll go to Secret Recipe + Big Apple for twice a week. Bukan beli byk pon, 1-2 slices je...asalkan dpt makan tu, x mkn nasik pon x pe dah...perghhhh...lazatnyer.

http://www.secretrecipe.com.pk/m/chocolate%20chip%20walnut.jpg ---------------- http://farm2.static.flickr.com/1091/543923049_ffe0a4b0b2.jpg
(choc chip walnut cake, secret recipe)------ -------------(donut2 yg sgguh lazat dr big apple)


5) Depression

My sister's-mother-in-law told my-mother-in-law ( brp byk in law daaa...hehehe) that I cant travel until my 1st trimester is over. She told her according to some studies that it was not safe for the baby and for the early-pregnant-mommy to have a long-haul high altitude flight. That's why I've to stay in kelantan first before following hubby to japan.

Being pregnant and far away from hubby was the leading factor of feeling depressed during my 3rd month, tp xde la depressed sampai nak masuk wad psiaktri. To overcome this depression, hubby has to be online everyday for almost 20hour per day with me. Even when he's sleeping, he still needs to make sure that the web cam is connected to avoid me from sulking. (*-^)

(pic: bukti kasih syg seorg hubby yg jauh dr wifenya yg kuat majuk)





*************************************************************************************

VENUE
: Klinik Ang,3183-B Jalan Sultan Ibrahim, 15050, Kota Bharu, Kelantan

I did my 2nd check up before flying to Japan just to make sure that my baby is healthy and that I'm in perfect condition to travel. Alhamdulillah, my baby was totally healthy and I'm fit to enjoy my flight...yippeeee.....

Here's the preview of my little baby when he/she was 14 weeks 1 day. Now, he/she looks more humanly shape than a round shape embryo in the previous month.

(pic: my baby 14weeks 1day)




I am writing this entry to make sure that I'll always remember each and every lovely moment that I have encountered during my pregnancy. I hope that one day, whenever I'm pregnant for my next baby( 1st baby pon x keluar lg, dh sibuk2 nak fikir next baby hihiihi)......this experiences that I'm having rite now will remain as a memorable experience in my life.
*********************************************************************************************************************






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...