CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 8 April 2011

Bila anak dah besar

My little boy is now 1 years 10 months 2 weeks old today. In another 1 months and a half, he'll be turning to 2 years old. Wow, I can't believe how fast time has flies, it feels as if I only gave birth to him few days ago!. *OK, tipu!. Saja cakap macam tu sebab nak bagi penyedap ayat, bunyi lebih dramatik gitu eheh*.

But that's the truth though. It's not only me feeling that way, but his daddy seems to have the same feeling to. Especially when he now carry his own bag to his school.
The first time that we saw Nazhan wih this bag on his shoulder, it make us realized that "Wow, this little baby of mine has surely grown up!".


+- terkedek2 jalan ke kereta nak gi sekolah dengan Daddy -+

Starting from this week, Nazhan got his own bag to carry to school. Every morning he'll be excitedly wearing it on his shoulder and wave goodbye to mommy before heading to school with daddy.

http://2.bp.blogspot.com/-_LhDxbn8rlM/TZ5_HoUHSNI/AAAAAAAAKqA/5L7TZI_q0Wc/s1600/IMG_0206.JPG
+- budak kecik yang dah 'besar', tersengih2 happy nak pergi sekolah -+

http://3.bp.blogspot.com/-4MkYzwn4MJk/TZ5_Hdg5hfI/AAAAAAAAKp4/OsroN1PvMlQ/s1600/IMG_0202.JPG
+- budak kecik yang dah 'besar', wave goodbye to mommy -+

In the evening, after his schooling hours is over; he'll carry his bag (with slightly heavier load) filled with his soaked diapers and pants to bring back home.


+- terkedek2 jalan balik rumah dengan beg senget kat atas bahu -+

It somehow made me feel sad because I don't want my baby to grow up so fast, but the clock is surely ticking fast no matter what I'm wishing for. Bila anak dah besar ni jugak, family and friends akan semakin galak bertanya soalan standard dalam skema sebuah perkahwinan yang memasuki tahun ke-3: "bila nak bagi adik kat dia?. kesian dia main sorang2". Sigh, I wish I have the answer to those question.

These issue has also made me thinking rindu that whether he's ready to be be abang or not. With Nazhan being so attach and clingy with me, I do think that it will be quite difficult for him to handle the situation of having a little brother/sister for the time being. I admit that, I love the smell of little baby but to be honest, I don't think I'm ready to have another baby in the nearest time.


+- kesayangan hati mommy & daddy -+

But then, deep down in my heart I do fell the longing of having another baby but I also know that it is not an easy thing to do.
Every time I saw little baby, it made me feels like having another one for me too.

But, also every time when I remember how difficult it is to handle baby during the early months of age; it made me feels like;
"Aiyarrrkkkk, penat wooo nak jaga baby masa kecik coz he/she were so fragile and you don't really know what he/she want coz they can't tell you directly".

As far as I'm concern with my current status and considering the pressure that I have to deal with to juggle with the responsibilities as a student, wife and a mother;
xpasti I don't think that this is the right time for an addition of a family member.

However, I do believe that Allah knows the best dan Allah tahu sejauh mana hambaNya mampu menerima ujian yang di berikan. Dalam hati mahu tambah anak secepat mungkin tapi badan dan minda macam tak berapa nak bersedia lagi untuk jadi mommy kepada dua anak dalam masa terdekat ni. *Mungkin tahun depan lepas dah habis PhD; baru boleh fikir projek menambah bilangan anak kottttttt*.

Dalam keadaan sekarang ni yang jauh di perantauan, susah senang kami sekeluarga cuma kami ber-3 yang kena hadapi. Senang cerita, I just follow the flow
senyumkenyit and let Allah helps me in my life coz He know what's the best for me; far better than I do!.

Pssssstttt: agak sedih sikit perasaan bila rasa anak dah besar, mungkin sebab PMS kot. *having PMS is such a great deal to get some excused when we women are having bad day, jelir aite?*.

29 words of wisdom & comments:

Jiji said...

i feel the same way too... i wish we cud add extra hours or slow down the time.. eurrggh!

atoyis said...

true..true..true..dan bila sampai masanya nanti mesti nazhan akan dpt adik..Allah always know what is the best for us

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tu la, kalo boleh jangan cepat sangat dia besar. yang sorang ni pun tak abes belai lagi, kalo tambah, aduhai mcm mana yer.

mazni_azis said...

cute sungguh la nazhan dgn beg sekolahnyer..tgk2 lps ni pegnen..:p

Cikpid said...

Hihi..Comel nye laa tgk baby Nazhan pakai beg sekolah..terus nmpk cam abang2..
Biasa org rasa sayu tgk anak dah besar kan..i takde rasa tu :p i donno why..sbb i rasa seronok die dh makin besar..makin mudah di urus..
Pon masih blom sedia untuk bagi die adik sbb manja sgt aa Afieq tu..nak manjakan die puas2 dulu :p

syayassir said...

ala comelnya....

takpe yatie, tiba masanya nanti, kita sendiri akan terasa masa nya dah tiba untuk tambah baby... :)

i_sofia said...

huaaaa.. how time flies eh? anak sofia nk masuk 3yrs july nih. lagi la dah pandai macam2. siap boleh tolong simpan menyimpan, buka curtain everymorning, sidai towel, pakai baju, pg toilet sendiri..=)
p/s: nazhan sgt hensem la..

Huda said...

pantas masa berlalu kan kak :) huda pun rasa sedih..husna tetap jadi kesayangan smpi bile2..dgn keletahnya bercakap, semuala yg best ttg dia..oh oh...

Heartilyina said...

kami plak dah bersedia. tambah2 kesian tgk ihsan sorg2. nak kejar umur lagi sementara masih muda ni. tapi tula masih menunggu masa yang sesuai. banyak benda lain perlu difikirkan tambah2 bila duduk diperantauan jauh dari siapa2 ni. sigh. insyaAllah ada rezeki untuk u nanti. Allah tau bila yg terbaik :)

erin said...

geramnya! comel sgt dgn bag kat bahu...

baby baru? apa2 pun agree dgn yatie.. Allah knows best.

transformed housewife said...

kalu kito pun tengoh pressure dgn mace2 mugo, meme tok molekla ado baby sbb bilo ado baby, banyok keno sacrifice. LIke you said, denun Ti, SOlah dgn Nazhan tak dok ore lain hok bulih harap nok tolong jago. Knur ni pung dok mikir tapi sbb mugo lain pulok . (tok de pindoh rumoh sediri & tok wat masters lg)

Min Aina Ila Aina said...

Memang penah terfikir nak belikan beg utk Sofiy jugak tapi mengenangkan nanti sekolah dia akan galas beg bertahun-tahun, so biarlah dulu. Tapi tengok SN comel je dengan beg tu.

Nak bagi adik kat budak-budak ni kena fikir panjang dan banyak kali..bukan tak mau, tapi rasa-rasa macam belum mampu. Mampu tu banyak aspek, komitmen macam-macam kan? Takut kuantiti tak setanding kualiti.Apapun, semuanya dalam perancangan Allah Taala jua.

kakyong said...

Tie skrg ni ade komitmen yg besar disamping nak asuh nazhan, nak habiskan PHd lagi.. so secara logiknya, x per la Nazhan takde ade lagi.. kalo ter'ada' tu, anggap a bless from Allah..

terasa kejap benor masa berlalu.. rasa mcm baru jer tengok perut Tie mboyot... ;)


n3 terbaru kakyong.com Best sangat ke drama Asmara tv3 ni..???

Oyis said...

berada di dalam boat yg sama. tp aisyah lg la, dah nak masuk 3 thn. kalo habis phd nnt dia dah 4 thn, tu pon kalo straight away ada, jauhnya gap huhu! tp serah semua pada Allah, semoga Dia wi hok terbaik ko kito, amiin...

Nanak said...

my baby pun 13hb ni genap 1thn..mcm baru je beranakkan dia..huhuhu

NzA said...

dh besar Nazhan ni...lama xjejln kt blog yati...makin besa muko dio mirip yati lh weh...

yatie chomeyl said...

Jiji >> unfortunately, we couldn't huhu

atoyis >> yup, bila tiba masa yg sesuai :)

eliss >> jolo doh, hok ado sore ni pong kalut doh mommy dio hehe

yatie chomeyl said...

angah >> eksyen pulak tu bila ada bag sekolah, terus bye bye mommy ehehhe

cikpid >> i pun suka bila dia dh makin mudah di urus cuma ttp rs sedih sbb tgk dia dh besar huhuhu

sya >> yup, moh kita tunggu sama2 hehehehe

yatie chomeyl said...

i_sofia >> mesti sofia lagi la selaluuu di tanya soalan bila nk bg adik kat Zharif kan huuhuhhu

huda >> tu la, husna sure akan jd kakak yg baik punyer lah :)

ina >> if I x smbung study, rasanya mmg dh sesuai sgt masa ni nk bg adik kat Nazhan. yup, insya Allah..meh kita pakat2 doa :)

yatie chomeyl said...

erin >> terkedek2 angkat beg yg samam besar je dgn dia hehhe

k/nur >> klu gitu kito pakat duo la pahni. pregnant sekali, beranok pun maso dekat2 hahhahah nok dop?

aina >> beg tu kitorg x de niat pun nk beli cuma sekolah dia wajibkan..tu yg tpaksa beli tu huhuhu

yatie chomeyl said...

k/yong >> aah kan, rasa mcm baru je duk update pasal mak buyung..alih2 nazhan pun dh besar skrg

oyis >> ho deh, Aisyah pun 3 thn doh. takpola, nti dio ado adik..mesti dio buleh tulong oyis bnyk doh..sbb besar dan juruh doh :)

nanak >> heheh tu la kan, cepat je masa bergerak

yatie chomeyl said...

kak nza >> ye ke kak? suko lah dengar gitu gop hehehhe

Umie said...

takpe, balik M'sia nnt baru kite tambah umat kan..hehe

juanita said...

Hi,

Salam perkenanlan.
Sungguh dia cute sgt.
Mummy da leh bagi adek ni :)

e.l.i.z.@ said...

meta jah besar..kekgi pandai mitok adik pulok hehhehe
bilo tu? :P

nurulzia said...

SN sgt adorable! Mcm big guy dah..so clever!

yatie chomeyl said...

Umie >> ya btol3x, tp bersalin kat nihon ni best woo ehehheeh

juanita >> salam perkenalan jugak,thanks dropped by sini :)

eliza >> tunggu dio pandia mitok aidk la baru bui kot muahahahahah

nurulzia >> tu la pasal, tu yg rasa sedih tu sbb ras amcm dia dh besar daaa sob3x

AshAnas said...

tu la, sayu je tgk anak cpt mbesar... rs mcm nk diorg kecik je sampai bila2 kan... shira dh nk bersalin next month, rasa sayu je tgk anas dh nk jd abg, hehe...

yatie chomeyl said...

Shira >> wpon anas dh nk dpt adik, dia ttp pujaan di hati SHira kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...