CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 28 April 2011

Tetamu yang di nanti

Kehadiran tetamu membawa rezeki dan rahmat. Hadis-hadis Nabi S.A.W ada menyebut tentang kepentingan memuliakan tetamu. Ini kerana,tetamu yang datang membawa rezeki kepada tuan rumah.Seperti mana sabda Rasulullah S.A.W yang tertera di bawah.

Sabda Rasulullah yang bermaksud;

“Wahai manusia,janganlah kamu membenci kehadiran tetamu.Sesungguhnya mereka datang membawa rezeki dan apabila keluar(pulang),membawa dosa ahli rumah tersebut keluar”

“Sesiapa beriman dengan Allah dan hari kiamat,maka muliakanlah tetamunya”


Erk, apasal tiba-tiba bercerita tentang tetamu ni?


Sebab musababnya mukadimah entry hari ini tentang tetamu ialah semata-mata kerana hari ini, 28 Apr 2011 ada beberapa orang tetamu dari Malaysia akan berkunjung ke rumah kecil kami di Fukuoka ni selama seminggu. Tetamu-tetamu itu ialah my best friend Deja dan jugak family Mok De (hubby's aunt).

Insya Allah, Deja akan sampai tengahari nanti while Mok De's family akan sampai malam karang. Mode sekarang ialah tak sabar-sabar menanti kedatangan mereka.

http://3.bp.blogspot.com/-XapNrhiP5og/TbjCISqbwfI/AAAAAAAAK18/_sVyU6Ql2Hc/s1600/blog2.jpg

+- left pic: Deja & I di KLIA - Sept 2009 -+ +- right pic: Mok De's family -+


Memandangkan seluruh Jepun akan bercuti sempena Golden Week dari 29 Apr - 5 May; kitorang boleh lah bawak diorang jalan-jalan round Fukuoka dan jugak other city. Kalau ikut plan, Insya Allah kami akan jalan-jalan ke Osaka, Kyoto, Hiroshima dan Oita.

Berkemungkinan besar jugak blog ini akan sepi sikit lah minggu depan kerana nak memberi tumpuan kepada aktiviti traveling and sight-seeing sepuas hati eheh.


Seronok tak terkira menanti ketibaan mereka hari ini. Menambah lagi keterujaan ialah kerana kedatangan mereka turut di iringi dengan barang-barang kiriman dari malaysia seperti makanan, air ribena, kasut/sandal untuk si Kaki gergasi dan banyaaaakkkkk lagi lah. Yeay!


Pssssttt: sebenarnya tak sabar tunggu ketibaan tetamu ke tak sabar tunggu ketibaan barang-barang kiriman ni? ngeeeee.

25 words of wisdom & comments:

Hanis MY said...

comannyaaa rumah baru i likeeee...ore baru sapa sendai 26 hb lepas..penat kemas rumah, ni baru lepas kemas meja kat lab huhu...

Idayu said...

happy holiday!

zailamohamad said...

bekalan budu ado dop??hehehehe

nieda said...

u tak sabar nak tunggu kedua2nya..hehe

アヌム ちゃん~~ said...

bile la nak jalan2 belah bawah ni..huhu~

Normaliza said...

baru nak tanya tak sabar nak terima org ke barang..haha.

selamat berjalan2 & selamat beramah mesra dgn sedara mara ye..

Mama Hanim said...

best tu ada gu..slmt melayan tamu ye..

opss komen dri kelate nih.. bru smp ptg td..hehe..

atoyis said...

kalau de rezeki gi sana blh la jumpa yatie gak yer

Aleyn said...

Wah..sibuk la tuan rumah lepas ni

アヌム ちゃん~~ said...

o yeke.tak dpt result lg eh..so skarang ni takde skoler ke..hubby akk skoler ape lak..sori2 byk pulak tnye.hehe..hubby saya sambung skoler jpa.sebab die dari degree dulu dekat dai sini..degree-master dlu akk buat ktne..senang x blajar dlm eigo kt cni..teringin gak nak further.tapi hubby cakap susah..huhu

MyKhalish said...

wahh dkt seminggu u all coti. beshnyer.. slmt jejln. nnt kalu aii dtg, nak tmpg gak boley?? ekekek...

transformed housewife said...

ooo Deja nok gi sano doh. Bilola Knur nok sapa sano ghetek.

Hamizah said...

sukanya klu ada tamu bertandang,kan?..

Affieza said...

Mmg best pn klu ade tetamu nk dtg mlwt kita..tmbh2 lg akak duk jauh camni tentu xsbr tunggu kdtgn diaorg..hehe

AyuArjuna BiGoshh said...

bestnya bila ler kita nak jadi tetamu yati hahahaha...mesti jakun diri ini bila smpi bumi jepun :p

syayassir said...

patut la senyap je ni...
mesti tengah syok jalan2 ni... :P

Ummi Salsabila said...

bestnya!! patutlah senyappp...enjoy..:)

nurulzia said...

Nak ikuttttttt...hehehehehe

yatie chomeyl said...

hanis >> cuti GW mesti nyipe jah deh

idayu >> u too :)

zaila >> mesti la ado..sedozen hehe

yatie chomeyl said...

nieda >. tu la pasal ekekeke

アヌム ちゃん >> tu la, meh la jln2 belah2 sini

normaliza >> insya Allah..mmg jalan habis-habisan :)

yatie chomeyl said...

mama hanim >> mujor family bawok budu retep..terubat rindu ko kelate :p

atoyis >> insya Allah..harap2 ada la rezeki :)

aleyn >> aah sibuk jugak lah...hehehe

yatie chomeyl said...

アヌム ちゃん >> hubby akak scholar JICA. kalu buat master & PhD kat sini, leh je buat dlm eigo. even undergrad pun ada dlm eigo dh skrg. bljr kat mana2 pun susah kot hehehe

mykhalish >> insya Allah kalau xde aral, OK je ;)

k/nur >> tu la...mari la derat sini retep

yatie chomeyl said...

k/hamizah >> suko2, tamboh2 bilo tetamu bwk budu..lagii suko hehe

affieza > tu la.mmg seronok gila !

ayu arjuna >> hehehe..meh la menjakunkan diri di jepun ni :)

yatie chomeyl said...

sya >> aaah mmg berjalan2 sakan

US >> senyap sbb seronok sgt ke sana ke mari ngeee

nurul >> meh ler :)

アヌム ちゃん said...

oo yeke..bru tau undergrad ade dlm eigo..huhu..hope akk dpt la skoler uthm tu~ all da best in your study :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...