CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 19 April 2011

Tuan Putera SN kena serang dengan Chicken

Tuan putera mahkota SN hari ni tak pergi sekolah sebab kena serang dengan Chicken.

Bukan Chicken = ayam; tetapi Chicken Pox!.

Semalam nursery call dan minta hubby ambik Nazhan bawak pergi klinik sebab few red spots di kesan pada badan dia. Dr dah bagi ubat sapu yang krim putih macam bedak sejuk tu dan jugak ubat makan 4x sehari. Actually, I noticed those red spots kat badan dia 2 hari lepas tapi masa tu ada 1-2 spots je so I thought it's ruam biasa.


+- red spots kat muka, mengurangkan darjah kehenseman -+


Malam tadi suhu badan dia tinggi jugak lah, around 37.6 ~ 38 gitu. Tidur pun tak selesa lah, asyik menangis je. He become crankier than before; sapu krim kat badan pun menangis. Not sure menangis sebab pedih atau sebab sejuk bila krim tu kena kulit, ataupun menangis sebab manja mengada-ngada.


+- red spots kat badan semakin menimbul -+


Nasib baik pagi ni dah turun suhu badan dia. Masa I tulis entry ni, tuan putera tengah tidur dengan nyenyaknya.
Nampak agak letih berbanding kebiasaanya dia aktif bermain. It kills me inside to see my little baby tak sihat.


+- tidurlah wahai tuan putera -+


Now I know how my mom feels whenever I'm sick. Though she never told me that she's worried, I could see it in her eyes. Now that I'm a mom myself, I feels like I wanted the sickness/illness to be transferred into my body so that he'll be healthy as always. *I bet all mommies feels the same way too whenever their child is sick*. Sigh~.


+- I wish I could take the pain away from u -+

So, untuk minggu ni Nazhan terpaksa stay kat rumah dan tak di benarkan ke nursery sebab takut berjangkit kat budak-budak lain pulak. Nampak gayanya mommy/daddy has to alternately take days off from lab too in order to take care of him.

Hari ni mommy amik day off dari lab untuk jaga Nazhan kat rumah. Esok, daddy nak ke Tokyo untuk pick-up his passport. Looks like daddy akan angkut Nazhan ke Tokyo jugak lah esok so that mommy boleh pergi lab pulak esok. If his condition tak berapa sesuai untuk gi Tokyo dengan daddy, terpaksa lah mommy angkut Nazhan datang lab macam dulu jugak.


Semalam masa I mintak tips di FB; ada kawan-kawan yang suggest untuk bagi minum air kelapa. But then, ada yang cakap tunggu semua bintik keluar dulu baru bagi air kelapa. So, I'm confused what to do right now. Malam tadi I dah pergi beli air kelapa dalam tin *itu jer air kelapa yang ada dijual kat Jepun ni kot*. Tapi ada orang cakap bagi air kelapa muda...so sekali lagi I'm confused.

Therefore, I would appreciate if other parent yang tengah baca entry ini sudi berkongsi petua dan tips menangani chicken pox ini berdasarkan pengalaman korang dealing with chicken pox yang menyerang your child.

Please, please, pretty please share the tips with me; who knows it might help in SN's speed recovery. Thanks in advanced :)


Pssssttt : apa beza demam campak dengan cacar air?

26 words of wisdom & comments:

Confession of a Coffeeholic Momma said...

cian nye dia..... takpe kena kecik2, parut cepat hilang. nnt besar tetap enchem.

i got not much tips, tp kalo budak mula menggaru, bg dia pakai mitten/gloves & lumur dgn clamine lotion kat area gatal2 tu. pastu on ajelah citer katun depan mata dia bila dia berjaga. bg terubat skit hati.

Nadiah Sidek said...

mak kite ckp..biar bintik2 tu keluar habis (sampai ke kaki) baru bg minum air kelapa. kalau bg awal2 nnt blh jadi balik chicken pox tu sbb 'ibunya' tak dimatikan. err..mcm tu la lebih kurang..fhm ke? tak reti nak buat ayat..huhu..

get well soon nazhan..

Ibu Khalish n Ilhan said...

My Khalish kena chicken pox masa umur 11 bulan. head-to-toe. Kami sapu losyen calamine tu 3x sehari.

hari ketiga, dok mandikan air kelapa muda 1 jug n esok dah surut semua. tapi macam u kata kat sana mcm susah je nk cari air kelapa fresh. tak pe, teruskan bubuh losyen tu.

Mak saya bg tips kalau masak like goreng2, jgn bg baby dgr bunyi minyak or jauhkan dia dari dapur sbb dikhuatiri cacar naik dgn byk. entahla, tp sy ikut juga petua lama tu.

moga nazhan pulih seperti sedia kala.

Normaliza said...

Ciannyer...agaknya musim kot. Yamin pun baru kena 2 minggu lepas.

Mak cik saya pun tak kasi bagi minum air kelapa. Dia cakap takut ada separuh budak yang tak tahan kalau bintik2 tu keluat terlampau banyak. Entahla..

Tapi yang penting kena selalu pakai losyen sapu tu selalu supaya tak gatal..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nak cekau mana daun bambu kat sana erk.boleh kurangkan gatal buat mandi dan buat lapik tidur.

sian nazhan.nuha dan my hubby kena masa nak raya tahun lepas. nuha cepat keluar abes,lepas minum air kelapa muda.kebetulan masa tu puasa kan.

atoyis said...

kimi pon de experience jugak tapi kalau boleh jangan bg minum air kelapa..sebabnya nnti baca di sini yer Dr Hisyam kata kurang sesuai bg air kelapa masa demam details blh tgk kt sni ...http://atoyis-san.blogspot.com/2010/07/jangan-dekatjangan-dekatsaya-demam.html

kimi jaga cam biasa jek dulu..kalau gatal I bubuh bedak sejuk kalau mlm baru bubuh calamine lotion..tetang parut jangan risau sebab nazhan kecik lagi..dh besar dia hilang sendiri

atoyis said...

owh lupa..ada satu cream utk viral-type..mmg berkesan utk chicken pox..ala tak ingat la pulak nama dia tapi dia blh prevent air tu dr berjangkit dekat kulit2 yg dekat kalau nazhan garu area yg kena tu..

Huda said...

alahai kasihannya SN..moga lekas sembuh yer..husna x penah kena lagi, mudah2 an dijauhkan segala penyakit merbahaya..amin :) akak try bg dia minum air kelapa if ada jual kat sana..

Min Aina Ila Aina said...

Shafakallah. Nazhan meragam sebab demam kena chicken-pox ni lain macam sikit dia punya sakit. Saya kena masa darjah 1, masih ingat lagi macam mana rasa lemah dan sakitnya badan ni.

Masa saya kena dulu, memang minum air kelapa sebab nak keluarkan habis2, tapi ikut pada yatie la untuk buat keputusan nak bagi ke tidak.

Yang goreng2 tupun penah dengar, ala2 kayap juga la, nanti masa menggoreng tu dia rasa sakit macam minyak yang menggelegak tu.

Kat bawah ni saya bagi link HanaSeman cerita masa anak dia kena demam campak.

http://hanaseman.blogspot.com/search/label/kesihatan

Leen Die said...

anak kak lin pun pernah kena masa umur 6 bulan..mak mertua/kakak2 kata bg air kelapa selepas semua bintik2 kuar sampai kekaki baru bg air kelapa..air kelapa muda.klu bg sekarang takut bintik2 tak kuar habis..pastu sapu bedak sejuk tapi kat sana mn ada bedak sejuk kan..

nieda said...

sian dia..no idealah yatie..memang pernah dengar bagi air kelapa muda untuk cepat keluarkan red sport dan cepat baik.sejauh mana kebenarannya i pun x sure..

apa2 pun i doakan SN cepat sembuh. Kesian kalau gatal2

erin said...

salam yatie,

beza cacar air dgn campak..
cacar air = chicken pox
campak = measles

cacar air yg keluar gelembung2 air then dia pecah tu.

campak mmg keluar red dots je..

but both mmg gatal and miang. tp yg plg teruk cacar air tu la.. x leh garu2 sgt nanti tinggal lopak2 kat muka. tp nazhan budak lagi insyaAllah ok. sbb org pun ckp elok kena masa kecik.

yg plg elok mmg pakai krim anti-viral tu. ada jual kat farmasi2.. jepun mesti lagi ada, sbb sana lagi canggih..

apa2 pun aunty doakan speedy recovery utk putera nazhan ye..

kakyong said...

siannya Nazhan..

anak jiran pun hjg minggu lepas dia kena chicken px.. tp dah besor la, dah 8 tahun... hari ke 3 dah keluor semua .. kakyong riso jugak kalo berjangkut dgn anak2 kakyong, sbb budak ber3 ni belum penah kena... dah le ptg2 anak jiran tu dok main lagi.. tak padan dgn sakit.. kalo dah jenis aktif ni sakit pun tetap nak main..


Tie kena tunggu 1-2 hari lagi lah kot.. kalo nak bg minum air kelapa (muda)

kakyong pun mcm eliss juga nak suggest daun bambu,, tp mana nak cari kat jepun nun.. Insya Allah sapu losen tu pun baik juga..

Umie said...

odaijini baby nazhan..kite pun tumpang sedih tgk nazhan terbaring gitu.. mmg kalau anak sakit duk wish biarla sakit tu kite yg tanggung rather to see him/her yg terbaring x bermaya.. psl minum & mandikan guna air kelapa tu aii pun penah dengar tp takde experience about this, so x sure keberkesanannye..;-)..

zailamohamad said...

kebetulan Haziq nga Husna pon kena juga, hampir seminggu lebih doh Haziq xg sekolah..mareng g sebab tengok macam dah kering tapi last2 cikgu dia suruh balik juga sebab rusing jangkit ko orang lain *padahal Haziq pon dapat di sekolah ah*

zaila xbg pon air kelapa ko budak2 ni pasal tengok diorang rilek jah..Husna dah start g nursery dah hari ni cuma Haziq je kn kuarantin lama sket sebab dia yg kn banyak

apa2pon mg Nazhan cepat sembuh..meme sedih bila tgk anak2 sakit

transformed housewife said...

bubuh calamine lotion kat tempat gatal2 tu. bui dio minum air banyok sikit & kalu Nazhan nok make aiskrim pun tak po sbb nok bui dio lalu sikit make. Bawok jahla gi klinik jugok sbb ado jugok ubat doktor bui.

Nanak said...

moga cepat sembuh ye..mmg risau kalau anak2 skait mcm ni..err, sy pun dgr pasal air kelapa tu jg tp tatau keberkesanannya..

mazni_azis said...

cian tuan putera..get well soon yah

Ummi Salsabila said...

Ala siannya..semoga cepat sembuh.sedihnya tengok nazhan.Takpe,hensem boy n strong boy mmg Allah uji dulu.:)

Adam kena ari tu bg minum air kelapa n sapu krim doc bg.

yatie chomeyl said...

mama miya >> mata dia mmg 24jam melekat kat TV dan tgn pegang iphone spnjg demm ni. tp yg paling penting, mommy kena riba dia huhuu

nadiah >> i c, ok..hold dulu dah drpd bg dia minum air kelapa tu

ibu khalish >> thanks 4 the tips. ok, nti kalu menggoreng..I jauhkan dia dr dapur

yatie chomeyl said...

normaliza >> aah ubat krim yg Dr bagi tu mmg sapu je kat dia

eliss >> tu la pasal, tang mano la nok cari daun semmabu di jepung ni

atoyis >> thans bg link tu :)

yatie chomeyl said...

Huda >> tu la, awal jugak SN kena chiken pox ni

aina >> lagi kesian sbb dia x tau mcmana nak explain sakitnya tu..uhuhu

leen die >> aah xd ebdak sejuk. takpe2x, nti nak tepek krim yg dr bagi tu banyak2

yatie chomeyl said...

nieda >> thanks utk doa tu :)

erin >> i c, thanks 4 the info :)

k/yong >> tie baca virus tu mmg boleh jangkit even dh sembuh pun. kena hadkan diri around 2 weeks dr org yg ada chicken pox tu

yatie chomeyl said...

Umie >> tu la kan. bila tgk anak sakit...rasa sedih bila kita xdpt nk tlg tanggung sakit tu

zaila >> sehati sejiwo pulok haziq, husna dgn nazhan..keno sekali chicken pox hehe

k.nur >> dr bg doh krim sapu. mem eappetite dio menurun ni..sie tgk dio x lalu make

yatie chomeyl said...

nanak >> tu la, sedih tgk dia x aktif mcm biasa

angah >> insya Allah..ameen

US >> u bg minum awal2 ke bila bintik2 semua dh keluar?

@e_da said...

alahai sedihnya tgk nazhan.. kalu kat sini ada gak la air kelapa muda kan.. sana nak buat camana.. jumpa doc je la... untie doakan nazhan cepat sembuh ya... byk pulak bintiknya tu... nti mommy letak bio oil kalau dah baik bg hilang kesan yek...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...