CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 15 April 2011

SN ♥ Shape Jigsaw Puzzle apps in his iPhone

My little hero, SN ♥ Jigsaw Puzzle. I first introduce him to a knob wooden jigsaw puzzle when he was 14 months old. He is so fond into jigsaw puzzle as I can see that jigsaw puzzle has been one of his favorite toys to play with when he was at his nursery or even when we go to the children's clinic (klinik2 kat sini memang ada sediakan banyak educational toys and books untuk budak2 main masa menunggu giliran untuk jumpa Dr).

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TLPUZcaUWPI/AAAAAAAAI8s/Y8KBkyduiCo/s1600/DSCN6680.JPG
+- playing with animal jigsaw puzzle at Ito Kodomo Clinic -+

Puzzles hеlрs to develop Nazhan's motor skills. Thе mοѕt іmрοrtаnt motion іn solving jigsaw puzzles relies οn thе thοughtѕ, studying thе rіght way tο fit each puzzle piece аnd рlасе thеm οn slop whеrе thеу belong without breaking іtѕ form іѕ a follow thаt reinforces ѕοmе skills very іmрοrtаnt tο his development.


The thing is; he's getting bored to play with his wooden knob jigsaw puzzle. Thus, I decided to install the
Shape Puzzle - Word Learning Game for Kids in his Iphone.

Yes, you read it right!. Nazhan has his own
iPhone 3GS for him to play with and to use it as a learning tool. It's actually my old iPhone before I start using my new iPhone 4. *Isk3x, dasyat baby zamn sekarang ni..kecik2 dah ada iPhone huhuhu*.

He mastered all the free shape jigsaw puzzles in the
Shape Puzzle apps that it has lead to an action where his daddy decided to buy the full version of the apps for Nazhan.

iPhone Screenshot 1

iPhone Screenshot 2


Here's a video of Nazhan using the apps in his iPhone. This video was taken about 2 months ago when he was 20 months old. As for now (22 months old), he become so expert in using the apps that he can even solve the puzzle even if he close his eyes..amazing!.


+- (Video): Nazhan using the Shape Puzzle apps in iPhone 3GS ~@1 year 8 months old -+


Jjigsaw puzzles саn bе used аѕ educational supplies, utilizing puzzles οf animals recognition іn аn efficient way thаt mommy can apply to educate Nazhan. By using this apps I don't have to be bothered to ask Nazhan to clean up and tidy up after finish playing with his jigsaw puzzles as there's nothing to tidy up in the phone. Plus, the pieces of jigsaw puzzle will always be complete as it will never be misplaced as the typical paper/wooden jigsaw puzzle. Bravo!.


Here's another benefit of using jigsaw puzzle as shared by my sister in her blog -->
Using puzzles as a family activity. If you are looking for appropriate apps to install in your touchscreen phone for your kids, check out the list at Touch Screen Preschool Games.


Psssssttt : dek kerana rindu kenangan zaman kanak2 dulu, I install Mancala FS5 apps untuk main congkak kat dalam iPhone. Jadi la untuk buat lepas gian sengihnampakgigi eheh.

21 words of wisdom & comments:

Natea Veila said...

Hello Sweetie ..

Jom visit http://momoeyes.blogspot.com/

100% GENUINE CIRCLE LENS IMPORTED FROM KOREA!!

ALL READY STOCK =D

syayassir said...

amboi...
terernya baby SN main game kat iphone..
acik ni, iphone pun takde... haha....

isabelle said...

pandainya SN!!!

nieda said...

terror SN main games kt iphone. I ada beli ipad saja tunjuk kt Humaira untuk main educational games. Sekali daddy dia buka youtube upin ipin sukalah Humaira. Sekarang ni mmg sorok dari guna ipad sebab dia sgt obses nk tgk upin ipin. sabar ajelah

SiS NaD said...

SaLaM ZiaRaH DaRi SiS... DaTaNG TeRJaH DaRi BLoG aBG BeN... NaK KoTaKaN JaNJi TuK ZiaRaH RaKaN2 BLoGGeRS!~ (^_____^)V

JoM MeRiaHKaN DooNia BLoG MaLaYSia!~ (^_____^)V

P/S : MeReKa aKaN Jadi BiJaK WHeN THeY GRoW uP... SiNCe YouNG DaH MaiN GaMe MiNDa... HBaT2!~

MIXED MINDS said...

I'll be wearing it a lot so don't worry pictures will come soon ;)

xx khadija

Heartilyina said...

amboi siap dgn gaya main iphone tu. canggih kan baby zaman skrg hihi. patutla nazhan terror betul main puzzle mmg dia minat ye.

misz molecule said...

budak2 zaman sekarang mmg rmi dah aDVANCE..



teramat ke depan

transformed housewife said...

K.Tini & K.Fizah main puzzle hok kertas dgn kayu jah la. Nasib baik K.Tini panda nyipe, jd tak dok hile sgt puzzle pieces tu.

Ummi Salsabila said...

itu fav aufa jugak! bdk2 zmn IT kan ginilah..:)

zailamohamad said...

bertuah Nazhan buleh membesar di negara yang begitu bertamadun mace Jepun, belajar molek deh..kutip ilmu banyak2, kelik nati jadi pemerintah yang baik untuk negara kita Malaysia hok makin tenat dengan macam2 masalah dohni..hehehe

AshAnas said...

kena bg jumpa cpt2 anas n nazhan nih... klu deme bjumpa, masing2 mesti dgn iPhone/iPod msg2... haha... anas pun dok main puzzle kt iPod/ iPad je... sume dok usik, iPad tu dh mcm anas punya je sbb kami mmg xleh nk pegang lgsung kcuali bila dia tido...

AshAnas said...

kena bg jumpa cpt2 anas n nazhan nih... klu deme bjumpa, masing2 mesti dgn iPhone/iPod msg2... haha... anas pun dok main puzzle kt iPod/ iPad je... sume dok usik, iPad tu dh mcm anas punya je sbb kami mmg xleh nk pegang lgsung kcuali bila dia tido...

Oyis said...

aisyah minat jgk puzzle2 ni, tp mummy dio jah x minat, sbb sokmo tinggal berkubang2 lepas tu, pastu mula la hilang ntah ke mana2. rongak sokmo puzzle nya. ni kena beli iphone/ipad supo nazhan nih hehehe...

yatie, tumpang tanya di sini psl lisbon bole? (maaf deh, cari email add, x jupo plak utk private msg). di sintra tu, mmg x seswai ke bawak budak dlm stroller? tgk gmbr2 yatie mcm byk kena ukah tangga jah. pastu antara pena palace, moorish castle, etc di kawasan sintra tu, walking distance je ke, ko kena naik teksi / bus? sbb kalo payah2 mungkin x gi kot sintra, pusing baixa, alfama and belem jah. tgh wat itinerary ni, sungguh2 study entry demo tu hehehe... kalo nak reply ke kito kot gmail pon molek jgk - oyis08 deh... kalo komen terus di comment box yatie ni, mintak tolong hello2 deh ke kito di blog kito plak, takut x perasan yatie dah komen. ok tenkiu very much!

yatie chomeyl said...

sya >> tu la, iphone tu sbnrnya nk bg daddy tp dia dh guna dan buat mcm dia punya huhu

isabelle >> tenkiu aunty :)

nieda >> ada apps Upin Ipin jugak, try la donlod bg Humaira..mesti dia suka :)

yatie chomeyl said...

sis nad >> thanks sudi jenguk :)

khadija >> thanks :)

Ina >> aah dia mmg suka main puzzle, tu yg kusyuk mengadap tu

yatie chomeyl said...

misz molecule >> yup, kdg2 x terkejar di buatnya

k/nur >> kalu nazhan jung kube jah, nok suurh nyipe keno tgk angin dio jugop. sekalo nyo daddy dio la keno sipe maine2 dio hehe

US >> mmg best pun kan apps nih hehe

yatie chomeyl said...

zaila >> insya Allah, nti nk suurh nazhan jd PM la ekekekeke

shira >> tu la pasal, bgn tdo je terus cr iphone. kalau angis, bagi je iphone terus diam isk3x

oyis >> meme keno beli iphone cpt2 tu, baru x hile

*pasal soale tu nti ore jwb kut emel deh*

KambingBujang said...

ahhhh Amirul pun suka main apps tue. lani besides asyik dok main gadgets2 daddy dier, kiteorg back to old one.. beli puzzle and b'aktiviti ngn dier..

kakyong said...

pandai nya baby SN..
anak2 hitech..

Ummu~Ishak said...

bijak la nazhan ni =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...