CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 13 April 2011

Malaysia tanah air ku yang tercinta semakin WADEHELL..erk

Orang kata "jauh berjalan luas pengalaman". Sekian lama I mengutip pengalaman di negara asing, semakin kuat perasaan di dalam hati yang menyedari bahawa terdapat banyak kekurangan yang perlu di baiki dalam negara kita.


(1) Kejujuran dalam berniaga

Apa kejadahnya nak ludah di dalam air minuman yang di jual?. Lepas ni, sila hati2 kalau nak beli air yang di jual di gerai2. Rasanya lebih afdhal kalau buat sendiri air dan bawak bekal dari rumah; jimat dan terjamin kebersihannya.



(2) Perompak/pencuri/peragut di mana2 sahaja


Aktiviti merompak/mencuri/meragut di lakukan secara terang-terangan siang-siang hari. Tiada istilah takut di lihat orang dalam diri mereka yang gelap hati ini. Barangkali ini natijahnya yang terjadi bila mana hukum Allah tidak di guna pakai dalam sistem perundangan sedangkan hukum Allah itu lah yang paling adil dan bijaksana *read: hukum hudud*

Berhati-hatilah sewaktu memandu. Jangan sesekali meletakkan barangan apa2 pun di atas kerusi di dalam kereta. Perompak/pencuri/peragut ini terlalu pantas dan cekap; sekelip mata sahaja mereka boleh melakukan jenayah itu tanpa kita sempat berbuat apa-apa pun.


+- Sumber:
News Yahoo -+

The video was captured with in-car video survillance camera on 27th March 2011. The culprits, usually a motorcyclist and a pillion rider, tail the driver and smash the car window to snatch items placed inside the car. The attacks are usually launched when the car is stationary by the road side or at traffic light junctions. Ladies, armor your windows please.


(3) Radioaktif bukannya datang dari Jepun, sebaliknya ada di Malaysia sendiri!

Orang kata "hujan emas di negara orang, lebih baik hujan batu di negara sendiri". Eh, tapi sekarang dah tukar pulak jadi "
hujan radioaktif di negara orang, sama juga dengan hujan radioaktif di negara sendiri". Tak percaya?. Baca berita2 ni --> Lynas will start Kuantan Plant Radioactive Waste dan Australian state rejects Lynas waste from Malaysia


Tragedi yang menimpa penduduk-penduduk di Bukit Merah, Perak sekitar tahun 1982-87 eloklah dijadikan teladan. Ramai yang telah meninggal dunia akibat pendedahan kepada sisa-sisa radioaktif – leukemia, kanser, kelahiran bayi cacat dan sebagainya. Apa???? Tak pernah tahu pun pasal ni. Kalau macam tu, sila baca betul2 kat sini -->
Kronologi Kejadian Asian Rare Earth di Bukit Merah.

Sejarah mungkin bakal berulang. Sebuah syarikat Australia kini membina kilang memproses ‘rare earth’ di Kawasan Perindustrian Gebeng yang terletak di Kuantan, Pahang. Pemprosesan ‘rare earth’ ini dikhuatiri akan mencemari sumber air dan seterusnya mengakibatkan kejadian seperti di Bukit Merah, Perak. Kesan jangkamasa panjang yang akan diakibatkan amatlah ketara kerana sisa radioaktif tidak mudah reput. #sumber:
Sisa Radiokatif

[Rare+Earth.jpg]



Bukan berniat mengutuk dan mengeji negara sendiri sebaliknya ini lah kenyataan nya yang ada di depan mata kita sekarang. Kerana sayangkan negara Malaysia yang tercinta ini lah, kita rakyat jelata harus menyedari situasi yang berlaku di negara kita.

Kerana sayangkan Malaysia negara ku yang tercinta ini lah, kita harus berusaha untuk menjadikan Malaysia aman damai dari sebarang perkara-perkara yang tidak di ingini.


Psssssttt: I ♥ Malaysia

21 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

tak sanggup nak tgk video 1st tu

Atiqah said...

gerai soya tu btol2 dkt ngn kwsn rumah sewa tiqah..tiqah x penah lak bli kat situ..tp de la plak kakak2 umah tqh ni penah bli..x tau la tqh penah mnum soya tu ke x..huhu..rsau deh..

isabelle said...

tiqah, oo..dkt area sana la ek.

yatie, malas ckp la... kang kutuk, org kata perasan non-malaysian. mslhnya ni la. negara org takde pun buat pengotor dan pelik2 mcm ni

Heartilyina said...

sesak dada kalau dipir2kan mcm2 perkara kt msia. maju dh maju tp pemikiran masyarakatnya jauh ketinggalan ke blkg. dh nk blk msia ni rasa tertekan plak. kalau semua jujur, serius, ikhlas buat kerja mesti benda mcm ni xjd kan. owh ye mana tak nya politician msia sibuk kejar kemajuan je berbanding pembangunan masyarakat. xmasuk lg hal remeh temeh dan merepek2 kt dpn akhbar tiap2 hari.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aduhai..dah akhir zaman ni.macam2 yang terjadi kan.

nieda said...

video 1 tu terkejut tgk, nak berniaga kena jujur.

video 2 dh pernah tgk, memang kena berhati2..sepantas kilat je peragut dpt ambik, Kalau tak silap husband bgtau motor tu dh follow dari kelana jaya lagi

Heartilyina said...

yatiey i nk email add boleh? ada nk tanya. segan lak nk tanya kt komen box nnt pjg sgt plak. tq eh

nurulzia said...

Yatie, yg ludah tu siyes disgusting giler and unfortunately that's the reall happens here..byk lagi cite psl kedai mkn here..
Perompak, pembunuh, perogol, pembuat maksiat and many more really mcm cendawan tumbuh..byk giler!

AshAnas said...

ya, inilah kenyataan nya...

huhu, xsanggup me nk tgk video 1st tu... hubby de bkk smlm tp xnak tgk... rela ku cari kacang siya, buat sendiri, haha...

Sidratul Muntaha said...

entah la tie..
mcm2 dah jdi.
ape nak jdi lah dgn negara kita sendiri?!
bila kita ckp..
dia kata kita haluan kiri la apelah
ni jdinya bila org zalim dan bodoh pegang kuasa.
yg miskin terus miskin
kadar jenayah tinggi
kadar moral rakyat jdi rendah.
penyakit berleluasa.
astagfirullah..
nauzubillah.

Mama Hanim said...

mmg pengotor giler video 1st tu. bab ragut,curi mmg byk skang ni. kena lbh hati2 kt mana2 pn.

morality juga perlu makin dperhalusi skang ni.

*∽ IZAN ∽* said...

apsal biarkan orang asing buat dajal kat negara kiter..? argghh!!! tak patut tak patutt.. diaorang untung, rakyat yg terima padahhh

NB KARA said...

selalu lalu kat bangi tu, rasanya yang jual tu bukan orang tempatan jadi tak boleh nak salahkan orang Malaysia. Bahkan kes ragut dan rompakan pun banyak melibatkan warga asing..

ibuaiman said...

Video no.1 tu besar kemungkinan dia amalkan ilmu hitam untuk lariskan jualan dia...dan berkebetulan org indon lak (info NB Kara). Org indon mmg byk yg suka guna ilmu hitam ni. Even masa gi haji pun masih nak percaya perkara-perkara khurafat dan syirik, ambil penyapu kat mekah la untuk buat pelaris, mcm2(maklumat ni sy dgr ms krss haji dan umrah dgn Ustaz Daud Che Ngah). Video no.2 tu, staf kat ofis saya pun prnh kn mcm tu, mmg diorg akan aim ladies driver. Yang pasal radioaktif tu, mmg tak ptt krjn benarkan syarikat tu beroperasi kat sini. Memang susah klu pihak berkuasa hanya pentingkan RM..Wallahua'lam.

yatie chomeyl said...

Nadiah >> geli kan eeee

atiqah >> lepas ni ingatkan diorg takyah beli dah la

isabelle >> yup, that is so true. sebba syg lah kita tegur kan..utk kebaikan bersama

yatie chomeyl said...

Ina >> yup, ntah bila nak berubah mentaliti pun xtahu. ni yg kena sentiasa sebarkan melalui blog ni :)

eliss >> yup, penipuan dna kejhatan berleluasa

nieda >> ooo, mg diorg dah aim la ye

yatie chomeyl said...

Ina >> my e-mel: dasar_chomeyl@yahoo.com :)

nurul >> rasa takut dna x selamt even di rumah snediri kan?

shira >> aah lepas ni ken abuat sendiri dah la

yatie chomeyl said...

Ayu >> btol tu, padahal kit ategur bukan sbb kita benci, tp sbb kita nak kan kebaikan utk negara kita

mama hanim >> kade2 depe rumoh sendiri pun keno ragut jugop kan?

k/izan >> tu la pasal...kat negara diorg taknak pulak diorang simpan waste tu...sedap2 je nak buang kat negara kita huhu

yatie chomeyl said...

Kak NB >> mmg xleh slhkan org Msia tp realitinya ia berlaku di Msia yg tercinta. kita jugak yang kena menanggung semua ni kan

ibu aiman >> lepas ni ken ahati2 lah kan kalau kat gerai2 org indon ni

wani ezryl * said...

hoish mintak dijauhkan daripada makan/minum benda2 kotor camtu. apekah!!

kakyong said...

macam2 kejadia di tanahair tercinta kita ni... semoga kita terhindar drp perkara2 mcm ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...