CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 25 April 2011

Anak Mommy yang manja

Tuan putera pujaan hati mommy dan daddy ni selalu di label sebagai anak manja. Mana tak nya, kalau kat depan orang lain kerjanya nak berkepit je dengan mommy. Setiap kali kalau geng Malaysia buat perjumpaan atau makan2, Nazhan akan duduk diam2 je kat tepi mommy. Bila orang dah sibuk-sibuk nak balik, baru lah dia sibuk nak masuk geng dengan budak-budak lain dan baru lah start nak main lari-lari jugak. Kalau ikut istilah orang tua-tua, "lambat panas".

http://4.bp.blogspot.com/-7NQUovAPF6g/TaZmJ0GgmXI/AAAAAAAAKuA/zRjIgnwMevM/s1600/DSC_0030-3.JPG
+- baby besar SN nak beriba macam baby kecik yang lain jugak -+


Kadang-kadang ada jugak terdetik rasa risau sebab takut Nazhan ni tak pandai bersosial ke apa, tapi bila tengok gelagat dia dengan kawan-kawan dia kat sekolah OK pulak. What I noticed about him is that he took some own sweet time to observe the people and the surroundings around him before making his next move. Bila dia rasa selesa dengan orang tu, baru lah dia akan bergumbira semaksima mungkin eheh.


Ada jugak orang cakap, kalau baby tu menyusu susu ibu dia memang akan jadi lebih attached and clingy dengan mak dia compared to bayi yang minum FM. I'm not sure whether it's correct or not sebab tiada bukti saintifik atau kajian menyeluruh untuk menyokong statement tersebut. Berdasarkan pengalaman peribadi I yang memang minum susu ibu, I memang manja gila dengan arwah Mama. Tetapi adik bongsu I yang minum FM pun manja gila jugak dengan arwah Mama; maka tak dapatlah I nak mengesahkan statement tu betul ke tidak.



Melihat perangai Nazhan skarang ini ibarat melalui mesin masa lalu di mana I sendiri nampak biasan perangai dan kelakuan I masa kecik2 dulu *dan jugak masa besar ni*. Cara dia merajuk, cara dia buat-buat menangis untuk minta perhatian, cara dia mengadu kesakitan, cara dia memujuk bila kita marah..boleh di katakan semuanya seakan sama dengan perlakuan mommy.



Orang selalu cakap muka Nazhan lebih mirip kepada daddy dia, tetapi apa yang orang lain tak nampak ialah perangai Nazhan yang sama sebijik macam mommy. Awal-awal dulu bila hubby cakap, "Nazhan manjo macam mommy"; mesti timbul sedikit rasa kecil hati dalam diri *kata kuat merajuk kan, mesti lah sikit-sikit pun nak terasa hati* eheh.


+- SN and Daddy -+


+- left pic: mommy (3 years old). right pic: SN (1 year 8months old) -+


+- kesimpulannya SN looks equally like Mommy and Daddy -+


Sekarang ni, I dah tak kuasa lah nak kecil hati dah. Lagipun I sendiri dah boleh nampak segala perangai manja I ada pada Nazhan, ia buat I rasa bangga dan bahagia sebab itu membuktikan bahawa SN memang betul-betul "anak mommy"!.

Dalam masa yang sama, setiap kali Nazhan buat perangai merajuk yang sama macam Mommy, both hubby & I akan gelak sebab rasa macam I tengah tengok diri sendiri dalam movie gitu ekekkeke.


Whatever it is, mommy harap bukan sahaja perangai manja mommy yang Nazhan akan ikut, tapi mommy jugak harap Nazhan akan ikut perangai-perangai mommy yang lain lebih molek untuk di jadikan tauladan dan lebih chomeyl untuk di contohi. Ameeen.

Pssssttt: mommy dah boleh bayangkan muka SN bila dah besar nanti, mesti sama macam muka daddy sekarang.

.

25 words of wisdom & comments:

Almiraz said...

Yes, anak yg menyusu ibunya mmg clingy sgt mcm anak i dh 4 thn lebih pun melekat jer...itulah salah satu kelebihan susu ibu...selain dari berkhasiat dan penuh vitamin...hehe

Btw, OMG i suka giller ngan your new blog layout...sgt cumel n sweet...

Almiraz said...
This comment has been removed by the author.
Nadiah Sidek said...

sama la kita..kuat merajuk..manja :p. hubby selalu ckp..safiyyah tu manja kededek mcm ummi dia la tu. drama queen pun mcm ummi dia jgk :p

AshAnas said...

anas sume cm abah die... muka, perangai... tp shira train die jgn ikut perangai abah die yg satu ni, mesti pembersih mcm ummi, haha... pembersih tu mcm, klu tumpah, cpt2 lap, buang sampah dlm tong sampah, jgn tinggal bersepah, letak baju kotor dlm bakul bkn atas lantai, hehe... dlm ms yg sama, train abah nye jugak... hihi...

i_sofia said...

lama x datang sini, chomeyl sgt design baru umah u yatie!.. *like*
btw, zarif pun mcm nazhan la. lambat panas kalau dgn org baru first time jumpa. kalau yg dia dah biasa tu lambat lepa je hilang.

nurulzia said...

Muka copy Yatie betul..tapi kan yatie, yayang pun fully bf mmg manja giler! I nk buang air pun dia nk ikut! Pening! Meraung2 depan toilet mcm I ni pegi jauh je..

アヌム ちゃん~~ said...

Salam kak yatie chomeyl :) bestnya tengah buat phd ehh..hubby pn sama tgh buat phd ke..lagi berapa lama tu..btw, cutenyee SN..heee :)

Huda said...

comel je sn dgn mommy..mmg seiras :)

Gieyana said...

dear..mmg sama lah ur face ms bb ngan Nazlan..

seronoknyer bila dok oversea n gather2 ramai2 mcm nie kan..:)

Ummi Salsabila said...

Baru aci,muka ikut daddy.perangai ikut mommy.hehe.bdk bf mmg gitu kot.I pun sama.Ada dua budak suka berkepit ikut je bontot I pi mana..hahaha.

nieda said...

humaira pun manja sgt..nk berdukung semua dgn mummy..penat kdg2 nk melayan..tapi bila dia tidur rasa syahdu jer

isabelle said...

aiseyy..lmbt lagi la nak beradik kalo gitu manjanye

Sitisifir10 said...

yg kompemnya SN comel... budak2 kalau merajuk2 mcm tu comel lagi yatie :P erk...kalau yg tua punya versi, erkkkk....erkkk....eh gagap plak tetiba

Hamizah said...

kena wi adik tu baru ile manjo dio..hehe

Rose said...

Salam :) Hi Yatie.
Inspirasi hari ni:
"Anda semakin chomeyl kalau anda memberi komen (^-*)"

SN comel.. Dia amik muka mommy dia kot. Dua gambar untuk comparison tu nampak mata dan hidung yatie n SN lebih kurang sama.

Menarik la 'look-alike meter' tu. Nak try jugak. hehe

kakyong said...

Anis menyusu badan 3 bulan jer.. Aliya menyusu badan sampai skrg.. (dah hampir 3 tahun).. tp kalo g memana, Aliya lebih pandai bawa diri.. ANis suka memerap dgn ibu... huhuuu.... :p


x tahan ayat " setiap kali Nazhan buat perangai merajuk yang sama macam Mommy, both hubby & I akan gelak sebab rasa macam I tengah tengok diri sendiri dalam movie gitu ekekkeke"



n3 terbaru kakyong.com
Sambal tumis petai berudang
Akhirnya ade juga gambor ibu dan 3 anak
Referral kakyong.com : 19 Mar to 19 Apr 2011

transformed housewife said...

tulah sbbnyo Knur tok berapo manjo gdn muloh ma kot. Muloh Ma tok BF Knur sbb dpt Abe De cepat. tapi TIni & Fizah ni samo2 manjo jah. Knur jago budok2 4 thn di rumoh 24/7 kae dulu.

Oyis said...

sweet nya gmbr yatie masa kecik2 tu (lo ni sweet jgk, tp gmbr masa kecik tu rasa nak cokeh2 pipi dio) hehehe

Heartilyina said...

xtau la anak menyusu bdn manja sgt dgn mak ke tak sbb i kecik2 minum fm pn sgt manja dgn my mom. ihsan pn kecik2 dlu bkn jenis nk berkepit. tp skrg je dh mula separation anxiety. nk g toilet pn payah hihi. nway i nmpk nazhan mcm muka mommy. tp muka daddy pn ada gak iras2 nyer. bagusla nazhan dok baik je in public xyah susah2 nk kepung hihi

yatie chomeyl said...

Almiraz >> cumel n sweet eh? tenkiu3x :D

nadiah >> kui3x,,mmg hubby sellau slhkan wife nya kan if anak manja eheh

shira >> ooo gitu pulak. kira training 2 in 1 la ni? :D

yatie chomeyl said...

i_sofia >> tu la kan,b ila dh nk blk..baru di atergedik2 nak main

nurul >> haha SN tunggu dpn bilik air je..tp dh x nangis la skrg ni...naisb baik :)

アヌム ちゃん>> aah sama2 buat PhD. hubby hbs hjg thn ni, akak hbs thn dpn

yatie chomeyl said...

Huda >> sama eh? mekaceh :)

gieyana >> aah msa hjg mggu je la leh gather ramai2 pun

US >> u lg dasyat, ada 2 org peminat setia ekekeke

yatie chomeyl said...

nieda >> aah bila di atdo, kita pulak sibuk2 kacau kan? hihihi

isabelle >> tu la, thn dpn la kot kalau nk dpt adik punnnnn

sitisifir >> momy dio comeyl jugop la lalalalala

yatie chomeyl said...

k/hamizah >> takut klu bui adik, koho manko kededek..pengsan mommy!

rose >> sila lah try, ni leh tahu anak iktu muka siapa hehe &comel u hari ni sbb dh komen kat sini ;( *

k/yong >> pulak dah,kira terbalik la teori susu FM dgn susu ibu utk Aliya dgn Anis tu kan kak yong

yatie chomeyl said...

k/nur >> tini ado jugop duk di rumoh org kan..izah tu yg 24/7 dgn k/nur

oyis >> dagu berlapis, pipi labuh..mujur x jd gitu pah tuo hehehe

ina >> aah in a way bila kat public xsusah sgt nk jaga dia. xde la mommy nak kena lari kejar dia sana sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...