CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 1 April 2011

Angan angan Yatie Jenin Chomeyl

♪ Berangan tak salah, Asalkan tahu bertempat ♫
Itu sebahagian lirik dari lagu Joget Angan Tak Sudah nyanyian Jay Jay. Selalunya dalam budaya kita, perkataan angan-angan akan di kaitkan dengan Mat Jenin. Nampak macam ianya sesuatu perkara yang negatif gitu. Asal berangan je cakap Mat Jenin.


Kalau nak di ikutkan, angan-angan itu bagi I ialah suatu perkara yang positif dengan syarat angan-angan atau lebih manis di sebut impian; di sertai dengan usaha gigih untuk mencapai impian itu.


Dalam hidup I, orang yang pertama yang ajar I bahawasanya tidak salah untuk berangan-angan ialah abah I.
Dari kecil I selalu tengok abah akan potong keratan akhbar atau gambar kereta yang menarik perhatian dia untuk di beli. Abah is crazy towards most of Volvo cars, dan abah pernahlah pakai Volvo 240 for few years masa kerja kat Penang dulu.


I ingat lagi yang abah pernah gantung gambar design rumah yang dia suka dan kebanyakannya kat tepi tasik. Inspired by those design, abah berjaya lukis sendiri design untuk rumah family atuk belah arwah Mama I walaupun dia bukanlah architect or a designer. Rumah tu terletak di tepi sawah, yang akan bertukar jadi macam tasik di musim banjir; kira nya lebih kurang lah macam apa yang abah selalu bayangkan tu.


Masa kecil2, I dream to be a medical Doctor. So abah bought me a set of medical tools sebagai pembakar semangat. Walaupun I tak dapat jadi medical Dr, Insya Allah if things goes well according to my plan; once I finish my PhD; I'll get the title "Dr" too.


Selain tu, my friend and I diberi peluang untuk berangan-angan ada syarikat sendiri masa dalam kelas Wind Tunnel Testing with Prof Snatiago Pindado. We were assigned to do presentation on the calculation that we made about the Wind Engineering for Barcelona Airport Control Tower. The thing is, he wanted the presentation to be in a business oriented way, so we have to pretend that this is a project in our company and we are actually presenting the project to a possible client. Interesting right?.


So, kitorang budak2 Malaysia seramai 5 orang buatlah company yang nama GLUB. Sebenarnya nama GLUB tu tercetus masa I tengah shopping baju kat tengah2 bandar Madrid. Masa tu ada SALE t-shirt pink gambar ikan jenama GLUB, harga 5 euro je sehelai. Terus I grab untuk semua ahli group dan paksa diorang pakai baju tu masa presentation tersebut. Budak2 lelaki tu terpaksa redha je lah pakai baju pink.

http://1.bp.blogspot.com/-6iCPNco6HRw/TZVXsZd0poI/AAAAAAAAKgw/Nl0vscYidSQ/s1600/P1000555.JPG
+- ahli syarikat GLUB. Front row (from left): Kumar, Wye Kay & Chiew. Back row: Pei Lai & I -+


http://4.bp.blogspot.com/-kjpj07-4HB4/TZVXskoqhsI/AAAAAAAAKg4/zeNCtfD_gd4/s1600/P1000558.JPG
+- during the presentation -+


In exchange to kesudian diorang pakai baju pink tu, I terpaksa setuju untuk berlakon jadi CEO bagi company kami. Ahli group set up kamera dan start shooting kat rumah sewa I di Madrid dulu. Maka terhasillah video kat bawah ni, di mana I berangan jadi CEO sampai dapat Best CEO awards..eheh.


+- (video): Yatie Chomeyl berangan jadi CEO -+

http://3.bp.blogspot.com/-sWV8gwMa5lw/TZVkL5jw_0I/AAAAAAAAKhI/yA2Mk_JD_Bg/s1600/blog2-2.jpg
+- printscreen captured from the video. due to copyright issue in certain countries, u might not get to view the video. sorry for any inconvenience -+

Walaupun mula2 rasa agak kekok, nak berlakon jadi CEO dan koya2 bercakap dalam nada tegas dan penuh berkarisma; tapi lama2 rasa syok la pulak. Macam terngiang2 pulak quotes from Woodrow Wilson :
"We grow great by dreams. All big men are dreamers. They see things in the soft haze of a spring day or in the red fire of a long winter's evening. Some of us let these great dreams die, but others nourish and protect them; nurse them through bad days till they bring them to the sunshine and light which comes always to those who sincerely hope that their dreams will come true".


I jugak pernah menyimpan impian untuk kahwin pada 20.08.2008. Masa I duk aim tarikh nak kahwin tu, I belum ada calon nak buat husband pun lagi tapi dengan gediknya dah angan2 tarikh kahwin hahaha. Bila kawan2 tanya bila nak khwin, I akan cakap tarikh tu walaupun tak de calon. Untuk lelaki yang berminat nak mengorat masa tu pulak I cakap; I tak nak couple2 dah. Kalau berkenan cepat2 masuk meminang so that I boleh kahwin pada tarikh yang I inginkan tu.

Alhamdulillah, I dapat kahwin 2 days after tarikh yang I duk hajatkan tu i.e on 22.08.2008 sebab 20.08.2008 tu hari Rabu; kalu I buat jugak on 20.08.2008 tu jugak takde sapa nak attend wedding I tu nanti huhuuh.



One thing for sure, dulu I ada list untuk ciri2 fizikal bakal suami I. I selalu mention kat kawan2 tentang impian dan angan2 yang I nak pada ciri2 fizikal yang patut ada pada bakal suami I ialah :-
☺ taller than me
☺ fair skin complexion

☺ rambut lurus beralun; kalau gaya rambut belah tengah pulak terus dapat markah 100 eheh

☺ ada janggut sejemput;

☺ paling penting, muka kena seiras Yusry KRU *yang ni memang ciri paling tak boleh blah!* ekekeke

http://1.bp.blogspot.com/-mGeKy0EHaz0/TZVb41dihUI/AAAAAAAAKhA/57bUwyXuCOw/s1600/DSC_1147_resize.JPG
+- lelaki ini lah yang telah memenuhi semua ciri2 fizikal yang I tetapkan -+


Alhamdulillah, nampak nya impian I itu telah di penuhi oleh Allah. Arwah Ma pernah cakap, yang "kata kata tu merupakan doa". Kalau kita nak apa2, kita kena selalu sebut dengan harapan doa kita itu akn di makbulkan oleh Allah. Sebab tu kena cakap benda yang elok2 je, baru lah dapat capai impian yang elok2 jugak. Tambah2 lagi kalau dah jadi mak2 ni kan, mulut mak kan masin.

Keep your heart open to dreams. For as long as there's a dream, there is hope, and as long as there is hope, there is joy in living. Tapi janganlah pulak frust menonggeng bila angan-angan atau impian kita tu tak tercapai.

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.- (al-Baqarah 2/216)


OK, sekarang semua yang tengah baca entry ini sila lah share apa angan2 korang dulu2; dan share lah jugak adakah angan2 korang tu dah tercapai?. Meh kita borak2 pasal angan2, dengan harapan ia akan menjadi kenyatan yang indah suatu hari nanti.



Psssttt:
angan2 terbaru I ialah nak bukak nursery yang best macam kat Jepun bila dah balik Malaysia nanti. Sebab tu sekarang ni gigih kutip ilmu tentang nursery2 di Jepun secukupnya ngeee.

20 words of wisdom & comments:

syayassir said...

tak leh bukak video, katanya blocked by this country..

haa, banyak angan2 yang dah jadi kenyataan rasanya...
dari derjah 1 angan2 nak jadik cikgu, dah dapat.

dari tingkatan 4, angan2 nak kawin tahun akhir kat universiti, pun dapat...

p/s: rasa cam best je nak buat entry cam ni.. hehe..
angan2 melampau betul... :P

NOR AZUANEE MUKHTAR said...

xtahan criteria suami tuh..hahaha.sbb saya dulu pun sama.letak spesifik org negeri mana lagi.tp mmg betul..setiap ucapan adalah doa..dan Allah akan bertindak berdasarkan apa yang kita inginkan.."mohona lah padaKu..nescaya akan Ku perkenankan"..itu janji allah pada kita semua.jadi, jgn lah kita sombong pada allah atau angkuh dgn diri:D

Ummu Ammar said...

Salam Yatie..
Seronok baca entry ni...memang Allah permudahkan impian2 Yatie..Alhamdulillah.. dapat suami pun memang cam Yusry KRU..hehehe..angan2 akak sejak kecil lg ~yg mungkin tak akan tercapai~ ialah akak nak melawat Jepun..camne tu???

umi nuha said...

I yg xde ngan kaitan ngan company u pun kena pakai tshirt GLUB tu...tak tahan...tp baju tu dah hilang aa..tertinggal kat ktan

ddiini said...

aku igt lg masa g bilik mu kat matrik dlu mu kata muka solah supo yusry KRU, akhirnya meme panje jodoh mu ngan yusry kru a.k.a solah tue...moga tcapai hasrat murni mu nk buka nursery tp jgn ler mahal sgt tau hehehe

Huda said...

aahla abg solah tu ade iras yusry sikit :) ngee..
huda ade bnyk angan2 tp biasanya x semua dpt..tetap bersyukur dgn apa yg ada :)

angan2 nak jd engineer.
angan2 nak beli kete masa umur 26.
dan banyak lagila..tak sumenye dpt kan :)

isabelle said...

ciri2 yg muka yusry tu mmg takleh blah.hehehe.lawak la u ni...
tapi headline sokkabar tu mmg kelessss

aNgAh_aLiFaH said...

yatie, ciri2 suami yg angah nak:-
.rambut takyah sikat, angah dpt yg botak kira bonus la.
.taller than me jugak. tapi xnak yg tinggi sgt. abg abdul tinggi 4 cm je rasenye.
.nak yg gelap sbb xske yg putih. ni pun dpt.
.nak engineer jugak. dapat.
.nak org phg jgak. dapat. umah family angah ngn family dia jarak 15min je. ske!
.dan bonus jugak sbb family dia ada kembar. yg ni mmg nakkkkk sgt. tapi angan2 xpenah luahkan. bile dpt tau tu, kembang dlm hati rase!! hehe.

ok, pnjang sgt dah ni. nnti angah buat entry angan2 yg lain la. hehehe.

Soleha Adnan said...

nop berangan tgh kijo kat nursery kakti lah...lalalala~~

atoyis said...

angan2 yang tersangat2 diinginkan buat masa ini adlh untuk buat umrah..tapi sebelum duit cukup terpaksa berangan2 dulu smbl senyum sorg..

transformed housewife said...

jom kito jd business partner bukok nursery. Knur tengoh kumpul modal ni sbb tok se pinje dr bank kalu bulih.

kakyong said...

jejaka idaman huhuu.. lain yg diangan, lain yg dapat.. ekekek.. la ni tak leh la nak berangan jejaka idaman dah...

kena pk berangan yg lain lah pulak... heheh

London Fashion Store said...

Hehe klakar laa ko nii yatie! Xthn betol betol tang bab yusry kru hehe.. Aku penah baca buku ttg subconcious mind, mmg kita kena sentiasa pikif positive jer ttg impian kita, mmg kita akn dpt samada cepat or lewat ckit.. Konsep ni sbnrnya sama dgn konsep roh dlm islam yg berhubung terlebih dahulu dgn Allah...

Aku dulu mmg simpan angan2 nk smbg bljr kt UK, alhmdullilah dpt jgk akhirnya....

♥MAMASYAZA♥ said...

yup setuju, kata2 itu adalah doa kita. berdoa semoga ami dpt 5A dlm upsr nanti...insyaallah...amin

pasal ciri2 lelaki pilihan hehehe,
memang nak yang tinggi, hensem tu satu bonus, syukur en. abah ada ciri2 tu...hahahaha lawak

errrmmm kalo abah yati nak naik lagi keta volvo, meh umah akak ok, akak bawak pusing2 kat alor setar

yatie chomeyl said...

sya >> sila buat entry abgan2 jugak, nanti nak gi jenguk ehehe

azuanee >. btol3x, kito keno yakin Allah dengar doa2 kito tu kan :)

UA >> Insya Allah, nanti tercapai tu kak. apa kata akak join conference kat jepun ni; leh la dtg jepun *wink wink*

yatie chomeyl said...

Umi Nuha >> bahu GLUB I pun tinggal di kelate, x thu la ado lg ke dop uhuhuh

ddini >> yo ko aku oyat gitu? aku pung x ingat doh hahaha malu nyo pulop bilo ingat2 balik kui3x

huda >> aah, kdg2 x semua yg kita nak tu kita dpt kan

yatie chomeyl said...

Isabelle >> headlien mesti la meletup noksss ekekeke

angah >> sila2 buat entry, nanti nk g jenguk jugak angan2 angah tu ehehe

kek ti >> baikkk, tunggu lah deh * x tahu bilo* ngeeeee

yatie chomeyl said...

Atoyis >> insya Allah, niat yg baik pasti di permudahkan oleh Allah :)

k/nur >> OK, lo ni kito kumpul pitis banyok dulu deh

k/yong >> takpe, byk lg angan2 lain boleh buat. jom kita berangan2 lagi hehe

yatie chomeyl said...

Bibi >> btoi, aku setuju dgn hang. semua nya dlm fikiran kita, of course kena jugak doa pd Allah..campur dgn usaha; insya Allah dapat apa yg kita angan2 kan :)

mama syaza >> bila2 yatie gi alor setar nanti, yatie bgtau akak eh. yatei pun dh lama x naik volvo..rindu dgn bunyi volvo yg kuat tuh ehehe

nurulzia said...

Babe..xsalah pun berangan..Tanpa angan2 impian xkn jd kenyataan and berangan tu free..me pun awez berangan gak..best...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...