CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 14 April 2011

Hanami : Cherry Blossoms (Sakura) Viewing Festival

Cherry Blossoms (Sakura) can be viewed from January to June in different regions in Japan, but most of cherry blossom festivals fall between March to May. This event is an annual festival held in Japan during the spring season. Festival dates are usually determined with reference to cherry blossom forecasts and vary from year to year.

http://2.bp.blogspot.com/-n1wEQKb42RM/TaZl9rZjM3I/AAAAAAAAKtY/3LoHUT7xavE/s1600/DSC_0008-2.JPG
+- cherry blossom (sakura) -+


Hanami which literally means flower viewing; are held all over Japan in spring. In hanami parties, people have fun, drinking, eating, and have a picnic under sakura trees. For this year's hanami's party; SN's family sambut dua hari berturut-turut on last weekend.


+- SN's family masa hanami party Sabtu dan Ahad lepas -+


On Saturday (9/4/2011) evening, kami singgah kat sungai dekat rumah kami. We had our hanami party sambil makan onigiri dan potato chips saja as we didnt really plan to picnic there. Sungai ni I lalu tiap2 hari pergi dan balik ke universiti. Itu yang membuak-buak nak posing kat situ sebab setiap hari duk tengok cantik dan damai je dereten pokok2 sakura tu di sepanjang tebing sungai ni.

http://3.bp.blogspot.com/-967U-hrpyIM/TaZmVWhZZHI/AAAAAAAAKug/X3gB4s4ckvs/s1600/DSC_0036-2.JPG
+- deretan sakura di tepi sungai -+


+- mommy & Nazhan posing ala kanak2 riang -+


Nazhan yang baru bangun tidur masa tu terpaksa ikutkan je lah perangai gedik mommy nya ini hohoho. Mula2 monyok jugak lah si kecik tu bila di ajak posing, tapi lepas tu dia pulak yang over posing sambil mengejar burung2 merpati kat situ.


+- Nazhan menguap pun mommy & daddy paksa ambik gambar jugak -+


+- jinak2 merpati; tengah makan potato chips -+


+- Nazhan said: "yellow" while pointing his fingers to the flower-+


+- cubaan Nazhan untuk mengejar merpati -+


Our second hanami Party for this year was held in conjunction with an event made by other Malaysians in Fukuoka on Sunday (10/4/2011). This event has now become the annual activity for Malaysians in Fukuoka.

http://3.bp.blogspot.com/-48O6OQRR9QU/TaZnFDoSDyI/AAAAAAAAKwI/NejlQiWp-vw/s1600/DSC_0076-2.JPG
+- Kasuga Park -+


Held in Kasuga Koen, our family arrived at the place at 10 a.m. As we are amongst the early bird to arrive there, we get the privileged to choose the best spot for our Hanami party. It is common to see mats with no people lying on the ground in order to get the best spot. Nasib baik kami awal, dapat spot yang menarik dan terbaik jugak; di bawah rimbunan pokok2 sakura di atas tanah yang landai. Memang berbaloi2 kami datang awal.


+- pose macho oleh model kecik sambil mommy cop tempat untuk tunggu daddy letak tikar -+


As usual, we had a blast of Malaysian foods that are hard to resist. There were nasi beriani, nasi hujan panas, nasi lemak, mee goreng, kuey teow goreng, bihun putih, mee kari, ayam berempah, ayam bakar, cakes, muffins, puddings, and many more. Sebaik sahaja doa makan siap di baca, maka dengan semangat juang yang tinggi I pun serbu makanan2 tu. Isk3x, buruk lantak betul.


+- makanan dan minuman yang di sediakan -+


During the hanami party, 3 new undergraduate students and 1 new post graduate student who have just arrived from Malaysia; were introduced to the other members of FUKU(3)M club. 2 orang dari Johor, sorang dari KL dan sorang lagi dari Penang. Hopefully, they will enjoy their new life here in Fukuoka as much as we do.

http://3.bp.blogspot.com/-QN_YmvsDnk8/TaZvmfgxIwI/AAAAAAAAKxI/3sskcjDr-7o/s1600/207047_10150159572614469_797034468_6466525_4972032_n.jpg
+- sessi memperkenalkan diri -+


There were also performances from a music band at the park. Agaknya band ni tengah berlatih untuk perform on a special event kot, tapi sebab diorang berlatih kat padang tu maka dapatlah pengunjung2 Kasuga Park menikmati jugak performance diorang tu sambil makan2.


+- musical performance -+


http://3.bp.blogspot.com/-u7ivCl_foHc/TaZmd4N7eoI/AAAAAAAAKvg/L5-NI9gi_Fo/s1600/DSC_0067-2.JPG
+- Mommy & Nazhan enjoying the performance di sisi barisan bunga tulip -+

http://1.bp.blogspot.com/--pvFN01ncdY/TaZnE1MpShI/AAAAAAAAKwA/ySj6ynAo440/s1600/DSC_0074-2.JPG
+- Nazhan & Daddy kusyuk tengok performance -+


As we brought along Nazhan's bicycle; he enjoy being push on it, sit back, relax and enjoy the musical performance. Nak kayuh tak reti lagi, maka nya mommy lah yang kena terbongkok-bongkok tolak basikal Nazhan tu huhu.


+- ewah, siap lambai2 tangan lagi budak kecik ni -+

http://4.bp.blogspot.com/-I_jZ3VGJov0/TaZmdiatKqI/AAAAAAAAKvQ/DbQb6Yd085w/s1600/DSC_0056-2.JPG
+- tumpang posing kat basikal Nazhan, nasib baik tak patah -+


Mula2 sampai kat park tu, Nazhan agak moody sebab kena bangun tidur awal tapi lepas main2 kat playground terus mood dia OK. Mood mommy pulak tak berapa nak OK sebab kena temankan dia main kat bawah terik mentari tu *takut hitam sebab tak apply sun block cream* sengihnampakgigi eheh.


+- budak kecik macho yang agak moody masa mula2 sampai kat taman -+

http://2.bp.blogspot.com/-OAs3vXhrbhA/TaZl-pvzTuI/AAAAAAAAKtw/w44u1mkmp98/s1600/DSC_0018-3.JPG
+- berkerut2 muka mommy kena berpanas temankan Nazhan main kat playground -+


Di sebabkan mood dia baik jugak hari tu, Nazhan dah tak jealous pun bila mommy dukung baby lain. Mood baik jugak hari tu bila mana dia tak kisah kawan2 lain main basikal dia dan bola dia. Sebabnya Nazhan pun macam mommy lah, bila dah ngadap makanan..lupa dah dengan keadaan di sekeliling ekekeke.


+- Nazhan tak sabar2 nak makan, bawak pinggan dan bersedia nak serbu makanan-+

http://2.bp.blogspot.com/-jcSGBz-nuiQ/TaZvm_PGtHI/AAAAAAAAKxg/Yoj5oEP7L0w/s1600/DSC_0081-1.JPG
+- muka ceria sebab dah kenyang -+


The weather was nice with warm sunshine and breezy air make it a perfect day for a picnic. The blue sky and the white color of sakura making it a superb view for photo taking; the thing that I love the most sengihnampakgigi ngeeee.





http://1.bp.blogspot.com/-pS7ZYGAJH4I/TaZmdg4y0HI/AAAAAAAAKvY/OOArevpD6mI/s1600/DSC_0059-2.JPG


The party that begin at 11 a.m ended at 4 p.m. Overall, it was just a simple picnic where he have the chance to eat Malaysian food here in Fukuoka. Though it was just a simple picnic, it was definitely a memorable moment that we surely enjoy. Tambah2 lagi best bila angin bertiup, kelopak sakura akan gugur...cantik sangat2 tak boleh nak di terangkan dengan kata-kata.


+- menikmati pemandangan indah di depan mata -+


Kalau hari2 biasa semua sibuk dengan study masing2, walaupun tinggal di kawasan dekat2 jer masa weekdays memang tak jumpa lansung lah. Bila ada aktiviti on weekend macam ni baru lah syok nak sembang dan borak puas2 sambil bergossip sikit2 ekekkeke.

http://4.bp.blogspot.com/-KMbG_g48DCY/TaZmV9-Is1I/AAAAAAAAKuw/FP2Ll6DDz_c/s1600/DSC_0039-2.JPG
+- sesi tembak menembak -+

http://4.bp.blogspot.com/-7NQUovAPF6g/TaZmJ0GgmXI/AAAAAAAAKuA/zRjIgnwMevM/s1600/DSC_0030-3.JPG
+- sesi beramah mesra -+


Last but not least, gambar beramai-ramai berlatarbelakngkan sakura dan langit yang biru. Memang cun habis ah!. Gambar ihsan dari blog Paan. Kalau nak tengok gambar2 lain lagi yang super super superb, jenguklah blog Paan. Tata titi tutu tete toto.

http://i566.photobucket.com/albums/ss108/dehefarhan/hanami%202011/DSC_0249okblog.jpg
+- Malaysians in Fukuoka; Hanami 2011 -+


Pssssttt: minggu ni sakura dah gugur dah, posing dengan sakura gugur pun chomeyl jugak.

33 words of wisdom & comments:

nurulzia said...

oh yatie..u always make me fly into imigination..semua tempat sgt cantik!

norelissuryani said...

teringin jugok nak gambar dengan tulip tu..

=*NuRo0L* = said...

'along Nazhan's bicycle'..????
suspek ni...

Oyis said...

cantek... perfect je weather hari tu kan. saya ni x dan lg nak bergmbr spring ni. pelan ado, tp x tahu bilo. kaba2 summer doh baru terhegeh nak amik gmbr spring!

AshAnas said...

kak yatie, me tgh jeles tahap ter'chomeyl'.....

isabelle said...

ahhhhhh *sambil menyedut udara aircond sambil membygkan dikelilingi sakura*

cett... x nyaman pun.
jeles i tau

Sidratul Muntaha said...

aku jeles!!
huhuhuhu..
memendam rasa nih..
kih kih kih.
takde rezeki lagi.entah bila entah ade rezeki.

Coffee Mama said...

Cantiknya bunga2 sakura..Tenang je bila tengok :-) Blog u pun dah berwajah baru, nampak lebih kemas dengan adanya divider kat tepi tu..Cantik2..

@e_da said...

cantik gilerr sakura tu kan.. kat malaysia dpt pegang dan tengok yg palsu jek... cantik2 gambo yatie n nazhan....

blog baru ni cun n sweet arrr

Rinah said...

Cantik sungguh bunga sakura itu.

transformed housewife said...

bilo nok piknik dgn puok2 ni sini. semo pun sibuk loni. Asul sibuk kijo sammpai weekend pun kijo.

.m.u.n.i.r.a. said...

jeles!jeles!next year confirm booking tiket gi sana!

MIXED MINDS said...

Adorable pictures! ;)

Nadiah Sidek said...

cantik! yatie pakai dslr ke?

lailasani said...

comey layout blog ni.. dh lame ke tukor... ahkak dh ketinggalan jamang... huhuh..
**rinduuuu ngan sakuraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Aleyn said...

Indahnyer taman tu...bunya tegak2....bestnyer kalau dapat gi sana...

kak ina kl said...

cantik sungguh gambar bunga sakura ni..ambik gambar bebanyak kat tempat orang sebab akan jadi kenangan bila balik semula ke sini.

memang betul skrg ni takutlah nak jejalan bawak duit bebanyak. akak pun pernah nak kena ragut masa jejalan kat kota bharu dulu..fobia bila jalan ssorang sorang sekarang ni.

Heartilyina said...

kt sini masih belum full bloom. kitorg nk g weekend ni tp cuaca diramal mendung n hujan la plak. hubby pn on d peak busy so dia xjanji. if not g dkt sg dkt rmh ni je ler hihi. hopefully mggu dpn sempat lagi kalau xdpt enjoy mggu ni.

Affieza said...

Syoknya dpt tgk sambil posing2 ngn bunga2 yg cntik tu..hehe

yatie chomeyl said...

Nurul >> hehe, i've made u feel like ala Alice in Wonderland ke dear? ;)

eliss >> comey2 kan tulip tu. tu pung sikit jh ado tu

nurool >> suspek apa? cop cop..x faham komen nurul ni

yatie chomeyl said...

Oyis >> yup, meme perfect weathe rhari ut. ceroh molek, langit biru..cun melecung nok amik gambar :D

sira >> wah3x, jels pun ada tahap terchomeyl eh? ekekkeke

isabelle >> wakakak..agaknya u terhidu bau kentut sape2 tak babe..sbb tu udara jd x nyaman tu eheh

yatie chomeyl said...

ayu >> insya Allah ada rezeki tu nanti.sama2 kita doa :)

coffee mama >> aah ni tgh under constrcution lg blog ni nih :)

@eda >> gmbr cantik sbb kamera man pandai amik gmbr :)

yatie chomeyl said...

Rinah >> memang3x, btol2 cantik :)

k/nur >> kuat nyo ausl kijo..nk wat gapo pitih banyok2? hehe

munira >> aaa, check jadual skaura lepas tu teru sbook tiket okeh! ;)

yatie chomeyl said...

mixed minds >> thanks :)

nadiah >> lorr, dh lama berzaman dah pakai..baru skrg perasan eh? kui3x

k/laila > baru jah tukar..x siap lg nih..tengoh dale pembinaan hehe

yatie chomeyl said...

Aleyn >> aah mmg unga tgh best minggu lepas. minggu ni gugur dah semua

k/ina >> bab ambik gamabr mmg confirm ah banyak2, sbb tu suka sgt jd model free kat kamera hubby ehehhe

yatie chomeyl said...

Ina >> u standby je la, if nampak langit cerah terus gi sungai posing dgn Ihsan hehehe

Affieza >> bab posing serah kat yatie, gerenti gedix muahahahha

Nadiah Sidek said...

hihi..tu la..rasa pernah terbaca salah 1 entry yg yatie kata yatie guna dslr. lupa daa :p

Ummi Salsabila said...

pic sgt cantik..mahu terbang ke sana! sakura sakura sakura...

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.wahh cantiknya hanami di fukuoka ni..tak pernah pergi sana lg..bila2 meh jalan2 dekat fukui :)

kakyong said...

baru perasan blog ni dah berwajah baru.. kakyong suka.. ;)

cantiknya pemandangan..

=*NuRo0L* = said...

meh nk explain..
bile terbaca "As we brought along Nazhan's bicycle; he enjoy being push on it, sit back, relax and enjoy the musical performance......"
hati ni terdetik.. eh.. along Nazhans's..?? kak yatie ngandung ke? sejak bile Nazhan dipanggil along?.. ha kak.. sila explain... kalo good news tu.. kite tumpang gembira.. hihihi

yatie chomeyl said...

Nadiah >> dh lam dh pakai, sblm SN lahir lg hehe

US >> mari la terbang ke mari :)

anum >> kalau jln2 ke fukuoka, inform la ye.leh jumpa :)

yatie chomeyl said...

k/yong >> mekaceh2x

nurool >> bukan pangil nazhan 'along'..tapi ayat tu 'brought along'='membawa bersama'.

kalau nak mention 'along', I'll put capital letter for the letter A --> Along hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...