CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 4 April 2011

Jalan2 di Lisbon, Portugal

Lisbon (atau pun dalam bahasa Portugisnya: Lisboa) merupakan ibu negara bagi Portugal dan ia juga merupakan bandar terbesar di Portugal. I pergi Lisbon dengan kawan2 sekelas masa master dulu2, on Dec 2007.

In case kalau ada yang hairan apasal tiba2 I gedik nak update cerita yang dah bertahun-tahun basi berkulat ni, sebab Oyis ada mintak tips on tempat jalan2 yang best kat Lisbon. Lagipun I memang tak pernah share entry pasal jalan2 kat Lisbon jugak sebelum ni kan, so let's enjoy entry untuk segmen Travel & Living di blog Yatie Chomeyl kali ni.


Here are the list of tourist attractions places that I've visited during the trip to Lisbon :-

(1) Monument to the Discoveries
One of the most famous sights in Lisbon, situated on the riverbank in the Avenida de Brasilia in the district of Belem and designed to commemorate the Portuguese Age of Discovery.
Belem(where the Tagus meets the sea), is the point from which the maritime explorers of yore set forth in their sailing ships to discover the world.




The massive monument takes the form of a caravel with Prince Henry at the prow, backed by images of renowned mariners, royal patrons and others who participated in the golden age of discovery.

http://2.bp.blogspot.com/-imM56HeDr4Y/TZXrQ1tfPqI/AAAAAAAAKh4/zeyg4rHnfhE/s1600/edited%2Bpics3.jpg


(2) Tower of Belem
The famous Tower of Belem is a UNESCO World Heritage Site, and is one of Lisbon's most photographed landmarks because of the decoration on its exterior.

http://3.bp.blogspot.com/-ezZFRJ1hBQM/TZXq8qsRKBI/AAAAAAAAKhw/b_25G6F4d84/s1600/edited%2Bpics3-2.jpg


The outer walls are adorned with a stone-carved rope and beautiful openwork balconies, along with Moorish watchtowers and battlements shaped like shields.
The tower was built in the 16th century to serve as a fortress in the middle of the River Tagus.







(3) Sé de Lisboa
Although this cathedral in Largo da Se in the Alfama district is not outwardly appealing, it was the first church in Lisbon, built on the site of a Saracen mosque after the city was captured by the Crusaders in the 12th century. *sedih sangat bila kenangkan yang tapak gereja ni dulu2 ialah tapak masjid*.
► I tak masuk pun dalam church ni sebaliknya I jalan2 kat luar2 Cathedral tu. Ada banyak kedai jual sourvenir yang murah2 even yang harga 2 Euro pun ada macam fridge magnet, key chain, miniature and etc.




(4) Vasco da Gama Bridge
Vasco da Gama Bridge is Europe's longest bridge which is 17km (11 miles) long (10km/6 miles of which pass over water), opened in 1998 and still today one of the longest in the world.
► bridge ni memang boleh nampak dengan jelas dari lokasi tempat (1) dan (2) yang I mention kat atas tu.

http://3.bp.blogspot.com/-CtBTYSgTl0k/TZXrRBxnYmI/AAAAAAAAKiA/Nw2Ak01tvvM/s1600/IMGP4027.JPG


(5) Rua Augusta
It is Lisbon's main pedestrian street



This is a lively pedestrian street with mosaic pavements, outdoor cafes, international shops, and the occasional street artist and peddler.
Immigrants from Africa and South America offer items of wood, metal, or leather, while other vendors sell books, souvenirs, sunglasses, paintings, t-shirts, and anything else to attract the crowds passing by.
Kat sini jugaklah I beli train blocks yang ada tulis nama Ti & Solah sebagai kenang-kenangan. Eceh, masa ni tengah angau sebab baru beberapa hari declare dengan buah hati yang jauh di Indon masa tu *eh, off topic pulak* gatai ngeeeee.

http://1.bp.blogspot.com/-PTV0tH65kho/TZXvp4HqwWI/AAAAAAAAKj4/T6N0URWoJLE/s1600/P1120437.JPG
+- menunggu train Ti-Solah di ukir -+


► Memang syok jalan2 kat sepanjang commercial square ni, tak rasa lenguh pun kaki sebab pemandangan bangunan cantik2 dan jugak ada macam2 sourvenir murah2 yang di jual.




(6) Sintra
► This place is also known as Portugal's fairytale town on the edge of Europe
Sintra and its mystical hills dotted with fairytale palaces and extravagant villas have bewitched visitors for centuries. Kat Sintra ni ada 3 tempat yang kitorang pergi iaitu Moorish castle, Castelo dos Mourosa, Palácio da Pena dan Cabo da Roca.

http://1.bp.blogspot.com/-DxjFZxUm-IE/TZXvauH7JJI/AAAAAAAAKjI/6-O5Oy3auAk/s1600/IMGP4168.JPG

It is easy to reach from the capital, just a 30-minute drive on the IC19 highway. If you go by train, the ride takes about 40 minutes from Rossio Station in the center of Lisbon.

http://3.bp.blogspot.com/-6nSV6mimX8A/TZXsODY7BwI/AAAAAAAAKig/SyaQ1U506zk/s1600/IMGP4105.JPG

(a) Moorish Castle

Kat sini ada Moorish Castle yang pada asalnya dibina oleh orang Islam semasa kurun ke-9. When the Muslims retreated to the south, the Castle was abandoned. The ruins of the Moorish Castle are recognised as a UNESCO World Heritage Site.

http://1.bp.blogspot.com/-rV18aUm6lFw/TZXrR5SKS7I/AAAAAAAAKiY/Dd6q7EQ6DvQ/s1600/IMGP4097.JPG
+- sejarah Moorish Castle -+

http://3.bp.blogspot.com/-aJyS_JbBJxQ/TZXsOrcV8SI/AAAAAAAAKiw/MPbJ-UoXvA8/s1600/IMGP4136.JPG
+- ahli2 rombongan jalan2 ke Lisbon -+


Nama istana ni di ambil sempena The Moors ( Islamic peoples who had arrived to the Iberian Peninsula from Northern Africa in 711). They were conquering the Christian lands, they built strong castles and fortifications in many cities but, most of the castles has been extensively remodelled after the Christian reconquest.

(b) Castelo dos Mourosa
► It is a stone pathway that will lead to the ruins of the Castle of Moors.

http://4.bp.blogspot.com/-aDc4LwmAP1k/TZXsOkA-bqI/AAAAAAAAKi4/ZxE92hz3kmw/s1600/IMGP4137.JPG

► Conquered in 1147 by Afonso Henriques for the Christians, the Castle was a major victory in the reconquest of Portugal.





(c) Palácio da Pena and Pena Park
The upper gate of the Castle of Moors leads the road up to Pena, opposite the lower entrance to Parque da Pena.

http://4.bp.blogspot.com/-8VL0RzpmJnA/TZXsO5m9IAI/AAAAAAAAKjA/gISqjyvr-Og/s1600/IMGP4150.JPG
+- letih berjalan sehari suntuk sampai tertidur masa bergambar gatai -+

The Palace of Pena is entered through an impressive stretch of gardens with lakes and follies; a great place for a picnic or a stroll.



http://1.bp.blogspot.com/-sauHGmBKQiE/TZXvbYncMiI/AAAAAAAAKjo/pe_5rVFmbQI/s1600/IMGP4196.JPG

At the top of the Park is fabulous Palace of Pena, a Disney-esque Palace within its pink, yellow, grey and red silhouette and with monsters guarding doorways.

http://2.bp.blogspot.com/-xnRM5WXncs8/TZXvbJLioBI/AAAAAAAAKjg/EbDFD-bL6W4/s1600/IMGP4192.JPG
+- si tembam posing sisi; nampak lagiiiiii la tembam -+

Memang boleh nampak lagi senibina Islam pada castle ni contohnya macam kubah dan sebagainya. Sekali lagi agak menyedihkan jugak bilamana tempat ni bukan lagi milik orang Islam, maka ada lah jugak ukiran pelik2 kat istana tu.

http://2.bp.blogspot.com/-weWUhuzacV8/TZXva9WfDPI/AAAAAAAAKjQ/FSizltgu74g/s1600/IMGP4171.JPG
+- senibina Islam seperti kubah masih ada kat sana -+

(d) Cabo da Roca

► Ini ialah tempat terakhir yang kitorang pergi masa jalan2 kat Lisbon sebelum bertolak ke Porto pada hari esoknya.

This is a place which is a cape that forms the westernmost point of both mainland Portugal, mainland Europe and the Eurasian land mass. In other words it’s “The Other West Coast”. If you look real closely you might even see New York across the way. *tapi kitorang tak nampak lah sebab sampai sana dha malam, gelap gelita apa pun tak nampak*.


http://1.bp.blogspot.com/-IE9G8ydl-RA/TZXq8bFYWkI/AAAAAAAAKho/Fha7qkyKj7s/s1600/edited%2Bpics3-1.jpg

+- the westernmost point of both mainland Portugal, mainland Europe and the Eurasian land mass -+


Those were among the places that I've visited during my trip to Lisbon about 3 and half years ago. Memang best sebab masa ni kitorang gi naik kereta, lebih senang nak stopped by kat mana2 tempat yang dah plan, tak perlu nak ikut timetable untuk train ke apa.


Orang2 Portugal pun kebanyakan boleh cakap English, jadi tak susah sangat untuk beli makanan. Plus, kat Portugal harga makanan agak murah. Untuk orang islam pun tak susah sangat sebab banyak meal diorang berasaskan seafood. Untuk list nak cari restoran2 kat Lisbon, leh tengok kat sini(click here)


http://2.bp.blogspot.com/-x0p4vq81JSc/TZXq8MxWyyI/AAAAAAAAKhY/6B-eypGDMGM/s1600/2912%2Bporto.jpg

-+ Lunch menu: (1) Salad, (2) dan (4) : seafood rice, (3) french-fries with mushrooms -+

http://4.bp.blogspot.com/-kk1kj4YKUfk/TZXq7xARfKI/AAAAAAAAKhQ/nIqn6_ufAZ0/s1600/2912%2Bporto1.jpg

+- Side Menu: (1) dan (5): Portugese Soup, (2) Apple + Cinnamon + madu + Gula; (3) sotong bakar; (4) Icecream cake macam Vienneta tu -+


Paling penting bila sampai kat Portugal ialah untuk mencuba sendiri Portuguese Tart. memang jauh beza rasa dia berbanding dengan apa yang I pernah makan kat Malaysia sebelum tu. Sedap sampai pejam2 mata masa makan sebab menikmati keenakan rasa Portugese tart tu. Bil atengok balik gambar food ni semua pun, tiba2 rasa macam nak gi sana lagi. Hhuhuuhhu...tempting nyer Portuguese food.


http://1.bp.blogspot.com/-slqeRjmuX7Y/TZXq8WP4j1I/AAAAAAAAKhg/CkVzpZHlbHA/s1600/3012%2Bsalamanca.jpg

-+ Desserts: (1) Portuguese Tart *sedap gila!*; yang lain semua tak ingat apa dia; yang pasti nya yang no 1 tu paling sedap! -+


Ampun dan maaf di hulur *ayat macam nak raya pulak gatai * kalau ada yang boring baca entry panjang lebar ni. I malas nak buat banyak2 entry. Lagipun senang kalau letak semua info untuk tempat tu kat dalam satu entry je.


Kalau tak suka baca panjang2, scroll je laju2 untuk layan gambar.


Kalau tak suka jugak layan gambar2 yang banyak gile ni; gasaklah nak buat apa pun. Janji korang tinggal komen kat entry ni lepas korang dah jenguk, baru lah rasa berbaloi sikit jerit perih penat lelah I korek balik gambar2 dari folder lama untuk share cerita ni dengan korang ehehehhe.


"Adeus!"


# Info gathered from World Travels, Go Lisbon and Wikipedia


Pssssttt : kalau ada yang nak tips tempat apa yg best untuk jalan2 di Europe, boleh lah tinggalkan komen dan bagitahu tempat mana yang korang nak tahu tu. Kalau I dah pernah gi tempat tu, I dengan senang hati akan share cerita jalan2 I kat situ untuk u.


10 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

cantik tempat2 yg yatie pergi tu

isabelle said...

aaahhhh.part makanan mmg paling best

nurulzia said...

Best giler! Sgt enjoying and the foOds so Yummeh!

transformed housewife said...

Knur pun suko make Portugese Egg Tart. Kalullah bulih gi jale sapa situ. hukhuk

Oyis said...

oh yatie, terima kasih byk2 kerana menurutkan jgk la permintaan fan anda nih hehhehe...

siap bg restoran list lg, and food must try tuh. baru je satni tgk blog azza psl egg tart KFC dah terliur2, ni plak tgk portuguese tart, wah x tahan. ada member kata, seafood sini sedap, betul la kot eh, tgk saja sotong bakar dia tu, melecer2 air liur kita. mcm tau2 je kita ganti posa hari ni, menduga iman betul. x pe, pujuk hati, 20 hari lg kita baham tat portugis tu deh (mengira hari tu, x bole blah betul).

mmg sayang tgk islam kalah dgn mereka, tp nak buat mcm mana. tgk gmbr2 ni rasa bersmgt plak nak plan itinerary siap2, tp tahan2... kena siap results and slides ni dulu, x leh ikut nafsu ni sgt hehehe...

saya pegi 4 hari jah. harap2 ada enough time to jalan2 and enough money to shop for souvenirs hehehe. sejuk hati dgr brg2 nya murah2 ajo di sana.

terima kasih deh tulis entry ni. ni pjg ni komen, tanda appreciation :)

Nia said...

Banyak seni bina Islam yang dah tak jadi hak orang Islam kan..paling teruja tgk gambar2 makanan tu..hehe..laparr...

cikpuanhady said...

ha'ah, portugis tart tu paling beshh, membuatkan me jatuh hati sampai dah balik sini pon tercari2 tart tu..tapi tak sama..hohoho..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

yatie chomeyl said...

Nadiah: tempat2 kat Europe mmg cantik2 building dia

isabelle : that is sooo true :D

yatie chomeyl said...

nurul : mmg sgt2 yummy, smp skrg pun duk teringat2 lagi

k/nur : nanti leh la gi, insya Allah :)

yatie chomeyl said...

Oyis : u r most welcome dear. slmt berconference dn slmt berderat jugop hehe

Nia : yup, sedih bila di kenang2 kan

cik puan hady : tu la pasal, portugis tart kat Portuguese memang marvelous habissss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...