CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 26 April 2011

Poco poco Poyo-poyo

Minggu lepas kan I bercerita tentang kerisauan di hati dan gundah gulana dengan keadaan SN yang diserang chicken pox. Menambahkan lagi kerisauan ialah bilamana hubby terpaksa angkut sekali SN ke Tokyo memandangkan SN tak di benarkan di hantar ke nursery macam yang I ceritakan kat entry Daddy & SN's day out without mommy.


Walaupun I tahu hubby boleh jaga SN dengan baik sepanjang kepergian diorang ke Tokyo tu, tetaplah dalam hati ini ada rasa bimbang dengan keadaan SN sepanjang hari kat Tokyo dengan Daddy tanpa Mommy di sisi.


It turn out that anak manja Mommy behaved well sahaja sepanjang perjalanan dengan daddy on that day. Lepas hubby pick up his new passport at Malaysian Embassy around noon, hubby terus bawak SN jalan2 kat Ueno Zoo, Taito, Tokyo.


The Ueno Zoo (Onshi Ueno Dōbutsuen) is a 35-acre zoo located in Taito, Tokyo, Japan. It is Japan's oldest zoo, opening on March 20, 1882. Woooweee lama gila dah tu; about 129 years ago ~ perghhhhhhhh~.

http://1.bp.blogspot.com/-hGYRGBI6n1M/TbVkG7mC0OI/AAAAAAAAKz8/UyPlu2ped84/s1600/DSCN7253.JPG

+- Daddy & Nazhan at the entrance of Ueno Zoo -+


The zoo is home to more than 2600 individuals representing over 460 species. Ueno has more species on exhibition than any other zoo in Japan. The zoo is often home to zebras, Japanese macaques,red-crowned cranes, white tailed eagles, king pengins, goats, sheep, pigs, ostriches, and rabbits.

http://2.bp.blogspot.com/-o7hmtwYnotE/TbVkY0ZTQTI/AAAAAAAAK0c/VIRFUw9a7oA/s1600/edited%2Bpics3.jpg


Other animals are the Sumatran tiger, the Asiatic lion, the Western lowland gorilla, the Polar bear, the Asian elephant, the reticulated giraffe and the White rhinoceros.

http://2.bp.blogspot.com/-rY-z4kcHlic/TbVkZFR2czI/AAAAAAAAK0k/ylner-QE-oQ/s1600/ueno%2Bzoo%252C%2Btokyo-1.jpg


As of 2008, recent animals at the Ueno Zoo included:
  • Two new giant pandas arrived from China in February 2011. The male panda is called Billy and the female is called Siennyu.
  • A Lesser panda (also known as the Red Panda)

http://2.bp.blogspot.com/-RDJvZlmqPoA/TbVkZAZOCNI/AAAAAAAAK0s/VOlhOAnaigg/s1600/ueno%2Bzoo%252C%2Btokyo.jpg

+- Giant billboard for Giant Panda -+

http://2.bp.blogspot.com/-EdVIku06KdY/TbVltZoJ0JI/AAAAAAAAK00/ZoIEbqnFtIg/s1600/edited%2Bpics3.jpg
+- Nazhan terpaku tengok Panda -+

Nampaknya sia-sia sahaja lah Mommy dengan poyo nya rasa resah gelisah memikirkan keadaan dua hero kesayangan mommy tapi rupa-rupanya diorang berdua syok je berjalan-jalan tanpa mommy huhuhuhu. Hubby cakap SN enjoy je sepanjang masa kat zoo tu, cuma dia malas nak jalan; nak daddy tolak stroller non-stop. Kalau daddy berhenti, dia akan cakap "Iko"(jom)..hahahha..demand betul.

+- ceeewah, seronok nampak jalan-jalan belakang awek jepun -+


Lepas ni mommy tak nak dah lah poyo-poyo nak risau atau pun sedih bila SN keluar berdua je dengan Daddy. Nampak sangat SN OK je jalan-jalan dengan Daddy, buat penat je mommy poyo-poyo nak risau. Lagi baik mommy buat tarian poco-poco *eh apakah?? tiba-tiba poyo-poyo jadi poco-poco pulak*.


Anyway, hari ni SN dah di benarkan ke nursery semula oleh Paed. Semalam mommy bawak SN ke klinik jumpa Paed untuk check chicken pox dia tu. Sebelum Dr check semalam, SN tak di benarkan masuk di ruang menunggu yang biasa tu sebaliknya kena tunggu kat bilik kuarantin khas sebab takut berjangkit dengan kanak-kanak lain. Kalau klinik kanak-kanak kat Malaysia ada bilik kuarantin cenggini jugak ke tak eh?.

http://2.bp.blogspot.com/-mZyVBZS5kzw/TbVkGlJYtrI/AAAAAAAAKz0/PXvKah8nj38/s1600/22nd%2Bmonths.jpg

+- bilik menunggu untuk pesakit kuarantin -+


Paed siap bagi surat MC seminggu sempena SN ponteng nursery sepanjang minggu lepas untuk di hantar ke nursery hari ini. *Jangan main-main; budak umur 1 tahun 10 bulan pun kena ambik MC kalau tak pergi nursery hohoho*.

http://2.bp.blogspot.com/-FES1g8zyido/TbVnWlm0QHI/AAAAAAAAK08/_APVUFQN5Lk/s1600/IMG_0272.JPG
+- surat MC untuk bayi umur 1 tahun 10 bulan yang tak pergi sekolah 6 hari -+


Alhamdulillah, cepat jugak sembuh chicken pox nya dan cepat jugak hilang parut-parut di muka dan badan SN; tak jatuh sangatlah saham nya nanti eheh.

http://2.bp.blogspot.com/-3_KBrS4ViP0/TbVkHUw1i-I/AAAAAAAAK0U/kuTC81JppO8/s1600/edited%2Bpics3-1.jpg
+- ada parut sikit2 je lagi kat muka dan tengkuk, hensem lagi kan saya aunty2 semua? -+

Pssssttt: thanks untuk semua yang sudi bagi petua/tips menangani chicken pox dalam entry Tuan Putera SN kena serang dengan Chicken hari tu. I really appreciate it!

16 words of wisdom & comments:

Mama Hanim said...

sian baby.. semoga cepat pulih sepenuhnya k..

best tu jln2 kt zoo..

ambo tgk ko ho comeyl blog demo nih.. header sgt cun.. jgn lupo mlm ni bola the red warrior vs selangor di kb..hehe..

isabelle said...

kat mesia kuarantin? bahahaha...
mimpi ler...

hamboi bestnya jln2 kat zoo

Affieza said...

Wow..kecik2 dh dpt surat MC..hehe

[-suziey-] said...

hiks..mcm laawak [lak..ye ye mommy nya reso yek..ekekek:D nmpk xserius sgt..dh ok la tu ek..best nya jln2 kt zoo..byk btl binatang nya..

useryna said...

haha..comel gile kecik2 dapat MC dah..

p/s: saya cuba nak link blog akak kat bloglist saya, tapi dia kuar error tiap kali buat..any idea kenapa jd camtu eh?

mazni_azis said...

hensem...dont worry

ddiini said...

biso betul, bdk umr setaun dpt mc...tie, jange bagi dio keno uje la nati berparut

kakyong said...

bagus nya siap ade mc lagi utk anak2 nursery ya....
m'sia pun patut praktis kan ni...


n3 terbaru kakyong.com
Aksi Fikri dan kawan-kawan Taski ABIM tarik tali
Sambal tumis petai berudang
Akhirnya ade juga gambor ibu dan 3 anak

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.

Ada terbaca interview k.yatie dekat tokyo tahun lepas tu..tu uthm ek? finally dapt ke..sekarang skoler ape ehh..belajar in english ke nihongo..huhu..btw, husband punye master ade lg setahun dkt cni..huhu

yatie chomeyl said...

Mama hanim : dh pulih dah , mggu lps hok keno nyo. yeay...kelate mene!

isabelle >> xde eh? uhuk3x

affieza >> tu la pasal, hebat kan?

yatie chomeyl said...

suziey : aah, dah OK dah. mggu lps yg bnyk bintik2..mggu ni dh sembuh :)

useryna : akak pun xsure jugak kenapa. klu gitu follow je la akak, nti dpt tgk update terbaru jgak wpon xleh nak link :)

angah >> mekaceh aunty angah :D

yatie chomeyl said...

ddini>> insya Allah, aku x wi keno huje. keno pese ko daddy dio retep nih

k/yong >> tu la, terkejut jugak bila Dr hulur surat MC tu

アヌム ちゃん >> skrg tgh tggu scholar UTHm tu la. hubby Anum scholar mana? PhD mmg dlm eigo :)

アヌム ちゃん~~ said...

o yeke.tak dpt result lg eh..so skarang ni takde skoler ke..hubby akk skoler ape lak..sori2 byk pulak tnye.hehe..hubby saya sambung skoler jpa.sebab die dari degree dulu dekat dai sini..degree-master dlu akk buat ktne..senang x blajar dlm eigo kt cni..teringin gak nak further.tapi hubby cakap susah..huhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hensem lagi ni :) boleh buat menantu lagi..hehehe

my nuha pun hr tu seb baik naik sket ajer.

Heartilyina said...

wah siap daddy bwk g jalan2 ye. okla tu next time mommy tau daddy boleh jaga nazhan dgn tiptop. tp sian la plak sapa yg terdekat2 dgn nazhan ritu ye hihi. xpe dh kena kecik2 sng. parut pn nnt akan hilang. cnfirm hensem jugak bsr nnt :D

Cikpid said...

tabik spring laa kat the daddy sbb berjaya mmbawa baby SN berjalan2 tuh..

Bagus laa kat sana ade bilik kuarantin kan? kat Mesia takde kot.huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...