CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 20 September 2011

Kisah kek birthday demi-cintaku-padamu


http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Mesti semua orang pernah dengar quote yang berbunyi "manusia sanggup lakukan apa sahaja demi cinta". I bet most of us have heard of the quotes and I also bet that ramai je yang pernah mencebikkan bibir tanda tak bersetuju dengan quotes tersebut. Well at least I must admit that I'm one of the people who dont really believe on such things....sampai lah quotes itu berlaku pada diri sendiri pada minggu lepas.


Hubby's 29th birthday was on 9th September (2 x Fridays ago). Selaku isteri yang sukakan kejutan, I pun bersemangat lah plan dalam kepala beberapa kejutan untuk hubby's birthday celebration. Tapi itu lah, kita hanya merancang Allah jua yang menentukan.

Plan A : nak order kek (design kek Arsenal) dengan Kak Ida --> FAIL sebab tempahan penuh pulak


http://www.patacake-parties.com/images/Birthdays/Arsenal%20football%20top%20cake.jpg
+- image source: pat-a-cake parties -+


Plan B : order kek (design kek Arsenal) dengan Kak Liza --> FAIL jugak sebab buat kek untuk birthday anak Kak Liza jugak


Plan C : order kek (design kek kereta Caldina) dari kedai kek dekat dengan rumah --> FAIL sebab dia guna butter/marjerin dari lemak haiwan

http://1.bp.blogspot.com/_Hb-UTCj_-oo/S8qPfUrzblI/AAAAAAAAAqs/w14k33GdF1Q/s1600/car.jpg
+- Image source: u-riz homemade -+


Plan D : bawak butter/margerin banyak2 ke kedai kek kat Plan C tu dan mintak dia buatkan kek--> FAIL lagi sebab dia takut kitchen utensils yang dia guna tu tak 'suci' untuk kek 'halal' yang I order 
*kek 'halal' maksudnya guna bahan2 yang takde alkohol dan berasaskan lemak sayuran sahaja, sebab I bagitahu makcik tu I allergik tak boleh makan kek yang ada lemak haiwan. so makcik tu tak berani nak ambik order*


Plan E : order cake (design kek kereta Caldina) dari kedai kek kat Kumamoto, kena hantar e-mail. Tapi diorang tak reply *obviously because they couldn't understand my Google-translated-japanese* --> FAIL juga


Plan F : order cake (design kek kereta Caldina) dari Gateauxlicious kat Malaysia *sebab tergoda tengok kek kat blog Vivy*; tapi diorang tak reply pun e-mail I. Nampak sangat lah I terlebih over sampai order cake dari Malaysia untuk birthday hubby --> EPIC FAIL!.

photo
+- Image source: sweet obsession -+


Plan F : bake sendiri cake (design kek Arsenal) masa hubby dah tidur --> FAIL jugak!. 
Masalahnya birthday hubby hari Jumaat, bake kek untuk hubby malam Jumaat tu.  Faham-faham je lah kalau hari sekolah, kelam kabut je. So deko kek adalah hazab sungguh (lansung tak ada rupa kek Arsenal, rupa kek SENGAL ada la) walaupun rasa kek boleh di teirma tekak.
Plus, dah nama duduk serumah, tak menjadi la surprise tu bila hubby dengar bini dia duk ketung ketang guna mixer kat dapur di rumah yang sekankang monyet je luasnya ini.


Plan G : bagi hadiah yang di beli on the way balik dari lab setiap hari. dah la pergi kedai tak mintak izin, beli hadiah untuk hubby pun guna duit poket yang dia bagi. Letak hadiah kat tempat yang hubby tak sangka --> plan ni je BERJAYA dengan cemerlang LOL.*itu pun lepas tu kena mintak ampun sebab menyinggah kat kedai tak minta izin hubby*.
I letak hadiah kat atas seat driver, and on the way ke lab baru I texted hubby to check out his FB. I posted gambar tu kat wall FB dia, and lepas tu baru lah hubby tahu yang I dah sediakan hadiah untuk dia *sweet tak I? jelir choooiiiiii*.


+- surpirse birthday present, letak kat driver's seat -+


It took me few weeks juga lah nak fikir hadiah apa nak bagi kat hubby. Last-last I settled with 6 pieces of new shirts for him. Few weeks back he was complaining that dia tak ada baju yang nak pakai, asyik duk ulang pakai baju yang sama je. Each time pergi shopping pun, beli baju untuk SN & I je, so selaku isteri yang prihatin I belikan baju banyak-banyak untuk dia. Tukar lah pakai tiap-tiap hari, OK abe sayang? jelir


Plus, I pernah terbaca quotes ini --> "No matter what I gift you today, I can never match up to what God has given me in the form of you. Happy Birthday darling."
Memandangkan Allah dah bagi kat hubby hadiah bernilai (read : me & SN ) in his life, so I rasa tak ada hadiah lain dah lah yang I boleh bagi kat hubby untuk menandingi 'hadiah' bernilai dari Allah so kalau I bagi baju je pun OK dah la kot *oh, kalau birthday hubby boleh lah guna quote ni. cuba kalau birthday I hubby guna quote ni jugak, mau muncungggggggggggggggggggggggg sepanjang bulan lah jawabnya*


+- SN yang terlebih excited dari daddy -+


Walaupun hubby OK je dengan hadiah tu, tapi deep in my heart I tetap rasa tak best sebab tak ada proper birthday cake untuk celebrate birthday hubby tu. So I decided untuk beli kan belated birthday cake last Tuesday so we get to celebrate birthday again lah malam Rabu tu. *alasan je tu konon2 kesian kat hubby, padahal memang diri sendiri craving for cake ceh*.


Kali ini I beli Mocha ice-cream cake dari Baskin Robbin. Itu pun I dah print siap-siap ingredients yang tak halal dan pass je list tu kat kakak yang jaga kaunter dan bagitau I allergik. So, diorang pun tak banyak songeh dan tunjuk je kek mana yang OK ingredients nya. Lega, tak payah I susah2 karang ayat nak cakap dalam bahasa Jepun, karang terkial-kial kat kaunter tu sampai ke sudah tak dapat kek nya mrgreen eheh.


 +- Walaupun birthday daddy, tapi tetaplah SN mengaku tu epi bedey dia -+


Well, begitulah ye kawan-kawan al-kisah kek birthday demi-cintaku-padamu sempena birthday my hubby yang ke 29 tahun.Walaupun panjang berliku dan penuh dengan cobaan, Alhamdulillah pengakhirannya tetap manis untuk di makan errr.. I mean manis untuk di kenang mrgreen ngeeee.


Dear Abe Sayang,
It's not every day that I tell you
I love you...
*OK, maybe it is*
But on that day i.e on your birthday day it's the law
So I say it again "Happy Birthday Mi Amor. I ♥ U so much !".


Pssssttt :  tahun depan malas dah nak buat surprise ke apa, letih gila buat plan bila satu pun tak menjadi ohoiiiii.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 

18 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

SEMNAGAT betul uols mencarik kek buat chenta hati....kek BR pow sodap uols

Ely Hasrul said...

hahaha terbaek order sana sini. salam kenal, nk komen takde bagi salam :P

i percaya org bleh buat ape saja demi cinta (walaupon time tu baru la sekolah menengah xdek boipren pon) hehe

Rai said...

otanjoubi omedetou to your husband..shujin dgn anak saya pun birthday bulan september..sorg 3hb sorg lagi 11hb..know what? saya pun takde prepare apa lagi..baru berkira2 nak buat surprise.. haha..

ddiini said...

semangat aku nak tengok kek sengal yg mu plan nk wat tue...wat x???selamay mengenjak ke usia 29 Dr solah....

@e_da said...

takpe yatie.. semua tu pahala demi yg tersayang.. kita mmg excited kan kalau birthday hubby kdg2 nak pecah kepala pikir nak belikan apa.. hihi.. anayway happy belated birthday to your hubby.. semoga korang berbahagia hingga akhirnya

アヌム ちゃん said...

hepi besdey utk en.hubby.heee^^

transformed housewife said...

takpola. balik Msia bulih cari tepoh kek Arsenal pulok.

Nadiah Sidek said...

plan F paling tak masuk akal :p. kek kat US tak nak order ke? hihi..

Nanak said...

sweetnya...:) thn depan, order kek awal2..hihihi

Hanis MY said...

Aww so sweet...

Huda said...

sweetla akak n abe :)

nur said...

so sweet...
and the quote proved!
kikiki

yatie chomeyl said...

lady ayu : konon2 nak custom made cake, tu yg semganat lebih tu

ely : salam kenal, aa mesti dulu2 u pun gitu ni ehehehe

rai : mesti nak kena plan baikk punya sbb bday 2 org kesayangan kan

yatie chomeyl said...

ddini : meme aku buat tp malu nk tunjuk gmbr, hudoh banga hahaha

@eda : tu la, penat je fikir2. hubby rilek je pun kui3x

anum : tenkiu *bagi pihak hubby* eheh

yatie chomeyl said...

kak nur : blk msia celebrat ebday tie pulok :P

nadiah : mmg ada jugak niat gitu wakakakakak

nanak : tu la, kena order awal2 kalau x mau plan rosak

yatie chomeyl said...

Hanis : sweet key? *koya*

huda : mekaceh *blsuhing*

nur : ya betul hehehehe

yatie chomeyl said...

Hanis : sweet key? *koya*

huda : mekaceh *blsuhing*

nur : ya betul hehehehe

Nur-nba said...

So sweet bila baca kisah kek ni. Takpe Yatie, apa jua juga perkara yg kita buat utk gembirakan pasangan tentu dpt ganjaran dariNya. Next year, kena plan awal2 ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...