CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 1 September 2011

Pasar Ramadhan Fukuoka


 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Walaupun hari ini dah masuk hari ke-3 Syawal 1432H, mood untuk update entry raya belum lagi muncul. Sementara itu nak update cerita ceriti kenangan Ramdhan 1432H di Fukuoka ini sahaja dulu. Mungkin minggu depan baru datang kot mood nak update cerita raya. 


Alah, kalau tapai pulut tu kan lagi lama peram lagi sedap..cerita raya pun gitu lah kot. Lagi lama di peram, lagi menarik kot ihikhik eheh.


Hari ini nak bercerita tentang venue Pasar Ramadhan (PaRam) kami sepanjang bulan puasa. Apa ingat kat Fukuoka tak ada PaRam ke? Ada, OK!.jelir


(1) PaRam 1 : Mr Kebab

Started the business with Mr Kebab Mobil, now they have expanded their business by opening a restaurant at Kashihama Aeon 2nd floor food court. They sell superb taste of kebab at a very reasonable price.


+- depan "param" Mr Kebab -+


The thing is kedai agak jauh dari rumah kitorang, almost 50mins by car so we get to go to this "param" on Saturdays only. Order untuk di tapau, then duduk menunggu kat meja. Sangat canggih alat untuk bagitahu order dah siap, ala-la pager di zaman pertengahan 90-an dulu, bila order dah siap..akan bunyi lah "beep" dengan nyaringnya. Sila jangan buat-buat pekak,ihikhik cepat-cepat bangun ke kaunter itu untuk ambil makanan yang telah di pesan ye.

 +- alat canggih yang berbunyi nyaring bila order siap di masak -+

(2) PaRam 2: Kappa Sushi

First time kami makan sushi kat Kappa Sushi Restaurant ialah masa jalan-jalan kat Yokohama dulu, di belanja oleh Murni & Joe.  What makes Kappa Sushi Restaurant difference with another sushi restaurant is that, the sushi that we ordered for dine-in will be sent to the table by using the shinkansen (bullet train). Tapi memandangkan kami order untuk tapau, so tunggu kat kerusi tepi kaunter je lah.

+- wajah riang gembira dapat makan sushi untuk juadah berbuka -+


Masa minggu ke-3 Ramadhan hari itu, ternampak restoran Kappa Sushi yang baru di buka dekat-dekat dengan area kedai toys favorite SN. So, menyinggahlah kami dengan pantasnya untuk beli juadah berbuka. Maka berbuka lah kami dengan sushi pada hari itu, yummyyyyyyyyyyyyyyyyyy.



(3) PaRam 3: Ichiban Udon

Udon is my favourite Japanese food, period!. wink

Udon is a type of thick wheat-flour noodle and served hot as noodle soup in a mildly flavored. It is usually topped with thinly chopped scallions. The common toppings that we ordered is ebi (prawn tempura). Shichimi (seven flavor chili pepper) can be added for better and spicy taste.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCN4465.jpg 
+- enjoying my ebi udon with thinly chopped scallions in the front bowl -+


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSCN4876.jpg
+- gambar lama, masa ni tengah preggy kan SN..pipi chubby macam ikan buntal, hidung kembang muat masuk bola golf 
mrgreen -+


Itu lah antara kedai tumpuan kami di sini untuk mengubat kerinduan kepada Pasar Ramadhan di Malaysia. Walaupun juadah yang di jual tak sama, tapi OK la buat mengenyangkan perut di kala hari yang malas nak memasak.


Lagipun, kalau tiap-tiap tahun beli juadah yang sama macam ayam golek, murtabak daging, popia basah, nasi kerabu, lompat tikam, onde-onde, puding gula hangus, roti john je buat berbuka pun bosan jugak (*apasal banyak gila contoh, nampak sangat teringat kat makanan2 ni*) jelir


Alang-alang dah duduk kat jepun, baiklah kitorang berbuka dengan makanan Jepun kan?. Nanti dah balik Malaysia, mahal pulak nak makan makanan Jepun, ye dak?. *ayat pujuk diri sendiri*.


Psssssttt: bagus juga tak ada pasar ramadhan kat sini, tak ada lah I nak membazir sangat beli banyak-banyak pastu terdampar macam dugong kekenyangan masa waktu berbuka.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 

11 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kebab itew x tahan lama giler x makan...ai cari jugak la mr kebab ada x area ni...teringinnnn...if mkn kat food court nihon mmg theyols kasi alat tue...senang kiter nak alert khen x der la nk berdiri tunggu kat citu ngeee

アヌム ちゃん said...

rindu nak makan kebab..huhuuu...

Affieza said...

Best gk ekh bazar ramadhan kat Jepun ni...hehe...

♥MAMASYAZA♥ said...

perrrghhh tunjuk mkn2 ni, semuanya nampak sedap

mazni_azis said...

Ingatkan betul la ada param kat Fukuoka...huhuhu. Turkey kebab mmg sedap angah pun suka..kalau sushi suka mkn kat genki sishi..hdg kembang blh muat bola golf nasib baik tak der pic mulut muncung blh sangkut hanger...:P

ummuabdullahsyaakir said...

Hehe...unik juga param ala2 Fukouka ni kak...betul tu kalau kat Msia takkn rasa juadah param macamni.

Idayu said...

hehehe ingt kan btol2 ada org jual kuih muih td.
anyway selamat hr ry, maaf zhr btn!

yatie chomeyl said...

lady ayu : tu la, xyah nk berdiri lama2.lepak2 tunggu kat meja je :)

anum : kat sana ada jual gak kan?

affieza : best kan? hihihi

yatie chomeyl said...

mama syaza : tp x terlawan mknan sedap2 kat msia tu lagi huhuhu

angah : kalau kat sini genki sushi x sedap sgt sbb x byk choice yg bergoreng.

yatie chomeyl said...

Ummu AS : kat msi apun ada sushi, tp mahal la compared to kat sini

idayu : kalaui betul2 ada, wah nikmatnya dunia eheh

Ummi Dania Yasmine said...

hehehe...nampak sangat yatie teringat masakan mesia yer....hujan batu negeri orang hujan emas negeri kita....hehehhe :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...