CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 10 February 2012

Fesyen Muslimah : Antara Trend & Hukum Shariah

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Salam penuh barakah di hari jumaat yang mulia buat semua. Semalam I tak berapa sihat sebab di serang diarrhea jugak dan sakit2 serta lenguh2 urat. Rasanya sebab suhu sejuk melampau kat dalam lab ni especially kat bahagian bawah kaki. So malam tadi I pergi beli hot blanket yang boleh sambung through USB port untuk di gunakan kat lab. Hopefully sakit2 urat sebab sejuk ni kurang lah hari ni.

http://www.instablogsimages.com/1/2011/11/10/usb_heating_blanket_s9qcn.jpg 
+- USB heating blanket. Pic source: instablog -+


Sambil berbaring melayan badan yang lenguh2 malam tadi, sempat  jugak I tengok 2 video berguna untuk para muslimah tentang Fesyen Muslimah : Antara Trend & Hukum Syariah. So I nak share la dua2 video ni dengan korang sebagai peringatan bersama *juga untuk mengingatkan diri I sendiri*. Moga-moga kita dapat sedikit manfaat dari video2 ini.


(1) Video 1 : 
• Fesyen Muslimah : Antara Trend & Hukum Shariah ulasan oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, dengan pengacara Tun Nurulhuda. 
• Siaran TV Al-Hijrah Channel 114 . Pada 21 Oktber 2011. 
• Isu sanggul bonggol unta, tudung ala paderi sister gereja, pakai tudung macam bungkus aurat sahaja dan lain2

 


(2) Video 2 :
• "Hijab & Fashion" by
She made a good effort in simply reminding people to correct their intentions, to wear the hijab not for the sake of fashion, but for the sake of Allah.


+- I like Aishah Amin's answer..."it's people who put on less clothes who are going back to the cave man age who are the ones going backwards" -+



Jom sama-sama kita muhasabah diri *peringatan untuk diri sendiri* dan analisa diri kita dalam berpakaian. In my own point of view, wearing hijab and be fashionable tidak salah asal sahaja kita mengikut syarat2 yang telah di gariskan.

Kita tak nak orang pandang yang perempuan berhijab ni selekeh tapi kita juga tak nak kita berhijab tapi pemandangan dua bukit di depan kita tu tetap tersergam megah untuk tatapan lelaki bukan mahram isk3x.


Moga kita tidak menyimpang dari tuntutan asal berhijab kerana ia adalah suruhan Allah dan bukannya berhijab semata-mata kerana ianya fashion terkini, Wallahua'lam.


Pssssttt: sekarang ni harga tudung bukan main mahal malah ada yang sampai beratus-ratus, uhuhuhuu. Tudung semakin di komersialkan, tapi adakalanya tudung yang mahal itu tidak memenuhi syarat2 menutup aurat dengan sempurna kan?


 

24 words of wisdom & comments:

Hanis MY said...

wee best2..thanks for sharing... alohh tok beli mano la tudum hak go ratuh2 tu... huhu...

syayassir said...

ye, ye.. betul. sayang betul tudung yang mahal, tapi masih tak cukup untuk tutup keseluruhan.
sekarang ni, ramai yang ambik mudah. bertudung untuk tutup rambut, bukan tutup aurat...
(hmm, diri sendiri pun kadang terleka juga. )

Sidratul Muntaha said...

aku pakai tudung kaler itam labuh.
senang.
tapi tu punlaki ku komplen sbb tak cukup lebo.
seb abke bajuku t shirt labuh.
tudung mahal2 tpi sume pendek2
ropol2
nmpk tetek
ape daaa...
nak cari tudung labuh yg jhit tgh pun susah..
dulu,kini dan selamanya
yg aku perati
org ni ikut2
ikut musim ikut suke
bila dah abis musim,dah abis suke.
tudung kemana,akidah kemana.
ade perbezaaan besar antara menutup aurat dgn menutup rambut...

*tingat time kecik2 dulu pakai sekop main bola baling.sbb tak cukup duit nak beli tudung pat segi time tu.
dah beso,ade duit lebih baru beli tudung 4 segi tu.
leceh tol.
kena bli brooch lagi.
kan senang klu ade org jual tudung kain jahit tgh mcm tudung sekolah tu?!
*pernh pakai overrall time workshop session smbil pakai tudung beso itam tu.
nyaman jer rasa sbb senior tak usha tetek.

*dulu kini dan selamanya aku seorang pecinta hitam.
selagi boleh ku tutup aurat.kuusahakan.
bukan kerana suami,tpi lebih untuk diri sendiri.

*

AyuArjuna BiGoshh said...

:) suke baca posting ni...thanks for sharing this :)

isabelle said...

tudung yg harga ratus-ratus tu confirm masuk syurga tanpa soal jawab.hehehe

i pakai ariana je..bukan ariani.hehe

Mama Zharfan said...

yep...me pun kdg2 alpa..
tapi seboleh mungkin me pastikan dua bukit itu covered....kebykan tudung awning yg dijual size kecik/pendek bebenor...

transformed housewife said...

kena betulkan niat pakai tudung kerana Allah. Barulah tengok fesyen yg selari dgn Islam.

アヌムちゃん said...

nice entri!
Thanks sharing.

azuradaud said...

tengs for sharing..hope i'm wearing the hijab for the sake of ALLAH..~me: lebih rela dikatakan wanita ketinggalan zaman dari dikatakan berpakaian seperti wanita akhir zaman~

Zaza Fakharuldin said...

sye pon pelik knp la org2 malaysia ni berfashion sgt ttg hijap. hijap tu allah suruh la.. bukan sekadar fashion.

Siti Sifir said...

Mek, k.pija pakai tudung rm 20 jah sokmo2 pun.. kalu mahal pun xlebih rm 30 pun.. acu nk beli tdg mahal sikit cik abe sekat...dia kata umi kelihatan begitu indonesia di dalam tdg tersebut.. ahahaha...

mygoldpen said...

semoleknye klu nk ikut fashion trend tertentu, buat rujukan dlu owk?takut terikut mende hok xmolek.maklumla, leni zaman perang saraf huhu..

p/s: setau ambe, kt ariani n pearl haya ade jual tudung labuh...

Nadiah Sidek said...

fesyen muslimah pun kena hati-hati sekarang ni. nama je fesyen muslimah tapi seksi. jubah pun style ikut bentuk badan. uhuhu..

Oyis said...

mcm2 org jepun ni cipta. heated balnket pakai usb pon bole... heheh

Affieza said...

Peringatan utk sy jgk...thanks 4 sharing

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tq ya...

Shahirah Elaiza said...

Assalamualaykum, from my observation, wearing tudung/hijab in Malaysia seems to be perceived as cultural rather than an obligation that Allah swt has given to Muslim women but alhamdulillah where there is bad there is also good. With the "fashionisation" of hijab people are discussing this topic a lot more and there is more awareness regarding the differences of hijab according to shariah and hijab according to fashion.

InshaAllah with more knowledge we will all be able to better ourselves for the sake of pleasing Allah swt =)

Rai said...

aritu ikut MIL sopping tudung kat jalan TAR..meroyan dapat beli pashmina rm9.80..hehehe..

yatie, thanks for the tips utk potty train..tried it..walau pun my shujin ada jugak bagi ugutan nak cubet tu..tapi i cakap kat aqil kalau dia unchi kat toilet dapat angry birds..skang dia dah claim 2..so i guess the trick works wonders just like you said.. hihi..happy gila jadi mak..haha..

yatie chomeyl said...

Hanis : meme mahal2 tudung soho2 di msia lo ni, cekikk tekok sero nk beli huhuuhu

sya : tu la, peringatan utk diri sendir jugak sbnrnya entry ni

ayu : harap ko kekal menutup aurat dgn sempurna smp akhir hayat...Ameen

yatie chomeyl said...

Ayu arjuna : u\re most welcome :)

isabelle : ada eh ariana? beli katne/ nk jugakkk eheh

mama zharfan : tu la, tp bnyk jugak tudung awning yg labuh..kena pandai pilih

yatie chomeyl said...

Kak nur : btol2x, insya Allah

ANum : do itashimashite

azura daud : sama2 kita usaha kan utk jd yg lebih baik :)

yatie chomeyl said...

Zaza : fashion xsalah, asalkan mengikut syariat :)

siti sifir : wakkakakak begitu tulus ikhlas komen dr suami mu itu ngeeeeee

mygoldenpen : aah,ariani ado jual hok labuh...keno pandai pilih

yatie chomeyl said...

nadiah : btol3x

oyis : mace2 ado sini hihihi

affieza : u're welcome ;)

yatie chomeyl said...

lady zul : sama2 :)

shahirah elaiza : thanks 4 ur comment, totally agree with u :)

Rai : mesti u happy bukan main kan skrg ni..sng je nk ajak dia unchi kat toilet dah skrg ni ye? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...