CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 21 February 2012

Snow boarding on a sledge at Tenzan Ski Resort

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Semalam cerita pasal jumping & running on the snow, hari ni nak cerita pulak pasal Snow boarding on a sledge. 

Snow sledges are a great way for SN and I to enjoy the slopes together this year. Me and my  little one have spent few hours of fun whizzing down the slopes.Last year we went to Kokonoe Ski Resort  for our first experience with sled. As for this year, we headed to Tenzan Ski Resort Saga on the Sunday afternoon for our sledding activity.

+- pemandangan kolam yang beku menyambut kedatangan kami -+


Tenzan Ski Resort is the only full-service ski resort available in Kyushu and is covered with artificial snow. The resort opens from the middle of November to the end of March. Ski runs are located at 700 to 900m high and 600 to 1,000 m long.  Entrance fee is 2000yen for adult and free for kids.

+- the skiing area -+


I went there pun atas pelawaan jiran yang baik hati yang sudi tumpangkan kami bertiga dalam kereta diorang sebab nya incik hubby tak izinkan I drive sendiri ke Tenzan ni. Thing is jalan nak ke Tenzan Ski Resort ni sangat2 berliku2 dan selekoh2 tajam sampai I mabuk dan pening. Nasib baik bila sampai je kat situ, terus hilang segala pening.

+- mula2 sampai, muka menahan pening masih bersisa -+


Sebelum start main, alas perut dengan jajan dulu to make sure budak2 tak meragam masa main nanti. Since there was light shower of snow on that day, the artificial snow is somehow covered with the real one. Tapi tak la tebal sangat, just nice untuk meluncur turun dengan sled; tak laju sangat dan senang nak control speed.

+- yeeeehaaa, mari kita gelongsor -+

+- mula2 naik dengan mommy,lepas tu berlagak nak naik sledge board sorang2 je -+


After some time, we become tired of climbing up the hill so we end up sitting on top of the hill so that the kids can enjoy other activities besides snow-sledding such as snowball fighting and making snowman. Macam biasa, SN ambik kesempatan ni untuk berguling2 atas salji dan mengorek2 salji bajet cencorot ihikhik .

+- budak kebal, tak reti sejuk -+


Lama jugak lah duduk bersila kat atas tu tunggu SN & Darwisy main salji before we decided it's time to go home. On the way turun, SN mengada2 nak baring atas sledge board tu, maka mommy turutkan je la peel dia. mrgreen

 +- ewah, over eh ko budak kecik siap nak baring bagai..mengada2 -+


I give four out of five stars to this ski resort as the facility offered is family friendly where they even provide a heated room to warm up after the cold session in the snow. Sempatlah kitorang solat zohor & asar dalam heated room tu had our lunch and went home after that.

+- kat belakang kitorang tu orang2 tengah nak snowboarding -+

+- berlatar belakangkan bangunan utama kat Tenzan Ski Resort -+


Overall, I can say this place is suitable for beginners and amateurs to start learning how to snowboarding and skiing down the hill. As for me, I memang tak berani nak snowboarding or skiing, takut jatuh kang terus skit2 badan. Badan ni nak pakai lama, dah la laki jauh; karang kalau sakit.....diri sendiri jugak yang susah. Maka pendamkan sajalah hasrat hati nak try aktiviti extreme cenggitu.



~ Thanks for reading this (^-*) ~

 

14 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

la..ingatkan yatie snowboarding :p

Asmara said...

haah la ingtkan snowboarding td. hihi.. jatuh mmg sakit, tp atas salji lembut xpe. hehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

last main yuki kt nihon ekkk
simpan moment tue....
ai this year x gi pun skijo...tlg simpati kejap

Hanis MY said...

kiut jah tgk SN n mommy dia bersledging... weee...

Ijah EmoTemo said...

wahh bestnya!! ;)

transformed housewife said...

sukolah Awin boleh raso sledging. Snow boarding dgn skiing keno belajar dan praktis.

KizZ said...

Wah...bestnya maen salji..napelah malaysia takde salji ek..huaa


AWAS sesuatu yang ohsem menanti anda

mazni_azis said...

sabar jer lah melihat pic2 nih...

norliha said...

seronok Awin dgn SN, tp mommynya lagilah seronok.

yatie chomeyl said...

Nadiah : memang tak lah hehe

Kak As : risau la kalau Yatie sakit kang susah sape nak jaga SN huhuh

yatie chomeyl said...

Lady Ayu : takpe, u leh main lg tahun depan ;)

Hanis : mommy ko SN hok kiut nyo? ngeeee

yatie chomeyl said...

Kak Nur : tu la, banyok kali dio duk ule alik main

Kizz : Msia kan ada kat icity ;)

yatie chomeyl said...

Mazni azis : sabar ye angah ku sayam :)

norliha : mommy nya memang over excited sokmo hehe

Oyis said...

bila la nak bole gi skiing ni? slegding pon lps, snow x turun tahun ni... hujan ada la, lebat jgk tu nmpknya di luar skang ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...