CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 28 February 2012

Montessori activities for 3 years old

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Dah 3 hari berturut2 duk share pasal kisah YLS je, hari ni mari lah kita sama2 berpijak di dunia nyata pulak  mrgreen eheh. 

For those yang dah lama baca blog ni, mesti dah tahu yang I suka menerapkan Montessori method to my son. Especially sebab nursery SN pun memang guna Montessori tools. Since we went back to Malaysia last Nov, SN has to stop going to his nursery for a while and will only be enroll again this coming April.


## Arkib bacaan di blog ni untuk Montessori method :SN's Montessori activities at home, Montessari Education for infant is taught at Baby SN's nursery, Montessori tools for 2 years above, and Educational toys for toddlers at SN's nursery. ##


Untuk mengelakkan SN boring duduk rumah berdua je dengan Cik Lin dia kat sini, I've introduce several activities suggested by Montessori method to keep him occupied at home. So hari  ni I nak share few Montessori activities for toddlers age 3 years old yang boleh di buat kat rumah. Tak semestinya kena hantar anak2 ke Montessori nursery je, parents pun boleh introduce sendiri method ni kat rumah.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51E1P933WNL._SL500_AA300_.jpghttp://ecx.images-amazon.com/images/I/51AAWPGcf%2BL._SL500_AA300_.jpg 
+- Montessori play & learn book by Lesley Briton *best buku ni* -+


First of all, kena ada jadual. Kalau kita hantar anak ke nursery, kita tanya jadual dan apa yang dia buat kan?. So kalau kita jaga sendiri anak kat rumah pun, jadual memang penting. Bila ada jadual dan rutin yang sama tiap2 hari, the kids will know what to expect and what he/she was expected to do. Dah ada jadual tu, at least kita akan lebih aware dan lebih berusaha untuk ikut jadual yang dah di tepek tu.

+- SN's daily timetable at home -+


Here are some Montessori activities for 3 years old toddlers :- 

(1) Transferring activity
• Cotton balls transfer using chopsticks
• Strengthens the small muscles of the fingers and hands and coordinates eye-hand movements.

+- cotton ball (18biji = 100 yen) -+

+-kejap guna tangan kanan, kejap guna tangan kiri..bersungguh2 nak pindah cotton ball -+


(2) Lacing cards
• Lacing is an excellent activity for developing fine motor skills, improving hand-eye coordination and concentration, and keeping little kids happily amused!
• Print and cut out our lacing cards. Laminate, and cut carefully around the edge. 
• Using a single hole punch, punch holes evenly around the edges, just inside the solid line, following the shape.

+- print sendiri -+

 +- muka tak sabar2 nak start activity -+

• Use a shoe lace or lengths of coloured wool (yarn). 

+- bersungguh2 masukkan tali ikut lubang2 yang ada -+

• I download printable lacing card kat sini, then lekat kat atas kotak cereal..lepas tu guna tali kasut harga 100yen yang beli kat Daiso je. Seronok bukan main SN bila dapat siapkan lacing cards tu.

+- senyum penuh bangga dapat siapkan lacing card activity mrgreen  -+

(3) Lacing Beads
• Lacing activities call for children to not only use their fingers and wrists, but help promote visual coordination as well.
• These activities help develop fine motor skills needed to perform future functional tasks.
• I beli set ni kat Daiso jugak (100 yen). SN learns a lot through this activity e.g shapes, colours as well as develop his fine motor skills through this activity.

+- buat sikit2 tiap2 hari, tak payah terus siapkan pun takpe -+

(4) Playing with dough
• This jack-of-all-trades medium provides hours of fun while improving hand strength, dexterity, and motor skills. Using fingers and hands actually stimulates children brain and increases the number of neural connections it makes. 
• When your child digs into play dough, he's not only building little figures and shapes, he's building his brain! 
• Here are some ideas for the activity :- 
(i) Make an impression: With a rolling pin, help your child roll out a handful of play dough. When the dough is smooth and flat, he can press small objects with different shapes and textures (e.g: fork, buttons, dried pasta, seashells) into the dough to make imprints and create an interesting pattern. 
(ii) Shape it: Roll out the dough to about a quarter-inch thick. Then have your child pick his favorite cookie cutters and show him how to lean on them with both hands to cut out his shapes. 
(iii) Snip and cut: Roll out half-inch thick sheets, pass out the child-safe scissors, and watch your child become a super snipper. Play dough is a good learning material because its rigidity provides resistance so your child can feel what he's doing with the scissors.

+- mula2 golek2 dan leperkan, lepas tu guna cutter. lepas dah berjaya,senyum simpul mrgreen  -+

• Macam biasa I beli kat 100yen shop je, siap 2 set dough and cutting tools lagi. Plus I beli cutting board tu untuk elakkan dough tu melekat atas lantai/carpet.Kalau tak nak beli dough, boleh jugak buat sendiri --> homemade play dough.


(5)  Colouring activity
• Coloring activities are perfect for toddlers, preschool and kindergarten children learning colors.
• Since I malas nak beli water colour, I beli buku colouring yang dah ada colour on the paper. Bila kita basahkan berus dan sapu atas kertas tu, automatically warna tu akan keluar sendiri.
• Buku ni I beli kat kedai 100 yen Seria, tak sure kat Daiso ada ke tak.

+- Leonardo Da Vinci -to be -+

• Kalau tak nak beli, boleh je print sendiri, download kat sini.


(6) Flash card activity
• Flash cards are a simple, versatile, yet often underexploited resource.
• For children at reading age, flash cards can be used in conjunction with word cards. These are simply cards that display the written word. Word cards should be introduced well after the pictorial cards so as not to interfere with correct pronunciation. 

+- SN's flashcards collections -+

• I beli yang jenama Alex Toys and Feels Cards kat Toys R Us yang jenis touch material tu so that he can also learn about smooth, grumpy and fluffy surfaces.

http://di1-1.shoppingshadow.com/images/pi/fb/5a/15/104054828-260x260-0-0_Alex+Alex+Toys+First+Words+Touch+Feel+Cards.jpghttp://a2zbabiesandbeyond.com/ProductImages/thrd_073134613303.jpg
+- Alex Toys and Feels Cards -+

+- sambil belajar words, sambil belajar pasal surface -+

• I also bought him a box of set of flashcards i.e Early Learning Fun Flash Cards by Vincent Douglas, McGraw-Hill Childrens Publishing that includes "Alphabet, Colors and Shapes, First Words, Sight Words, Phonics, and Numbers."

http://cdn3.fishpond.co.nz/9781588455642-crop-325x325.jpg

• Beginning with the concepts of colors and shapes, and progressing through letter recognition, sights words, and phonics concepts, the colorful cards offer children the opportunity to learn and practice basic skills at their own pace. These cards also provide suggestions for fun games that will reinforce learning. 

+- belajar mengira sambil golek2 atas kaki mommy -+

• Dulu masa SN kecik, I print sendiri je flashcards macam yang I pernah share kat dalam entry Nazhan learns to read & count @ 20 months old. Kalau nak print sendiri, boleh download kat sini.



Also, bear in mind that it is better to turn off the TV, radio, and stereo during the learning session. Your toddler cannot be selective in the sounds he blocks out, like we can. This means that he will be blocking out your voice along with any constant background music. Playing in silence will aid his concentration and help him to process his thoughts.


When you talk with your toddler without the distraction of background music or chatter, he will be able to really listen to what you are saying and distinguish the sounds of our complex language. Talking and interacting with your toddler on a daily basis is very important for his language development and self-esteem. 

Pretty much all of the activities and games on Clever Toddler Activities can become tools in fostering your toddler's bond with you while you play together. So, sibuk macamana pun at least spend lah 15-30 minutes of your precious time to play with your child.


Macam biasa lah kalau entry pasal early childhood education ni panjang berjela sebab I summed up everything in one entry je, senang nak  refer in the future. Harap korang tak bosan baca entry ni and harap2 ianya bermanfaat pada yang nak cuba activity ni kat anak2 di rumah. Good luck guys!.


Pssssttt : part nak tutup TV masa learning session tu memang susah sikit nak buat *sebab mommy nak layan drama2 Melayu* mrgreen  tapi kena kuatkan hati dan buat jugak demi anak tercinta. Yosh, gambatte!.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

16 words of wisdom & comments:

zailamohamad said...

thanks for sharing Yatie, betul2 membantu aku yang ketandusan idea nak buat aktiviti ngan anak2 ni

tapi memanglah TV ni memang mengganggu pemerhatian anak-anak..loni aku hadkan anak2 aku tgk Tv,nk wat ghano kalu dae start tgk kartun gak, ore panggil pecah anak tekok pon nya dok respon! geram sungguh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer buat timetable bagai kt SN ...makin bijak n kreatif lepas ni SN la....

Teratak Hami said...

Memang good idea. Kakak akak mmg belajar montessori method then dia buka Q-Dees. Akak pun belajar le skit2 yg boleh buat kat rumah. Cuma part Dough tu mmg cuba elakkan. Kotor rumah.

Rajin awak buat timetable for SN. Teringat zaman sekolah dulu2.

transformed housewife said...

kalaulah ada modal, meme nok bukok kindy sediri. bulih kito jd partners.

Nadiah Sidek said...

thanks for sharing yatie. banyak yang kite belajar daripada yatie

CuppyCakeMommy said...

Yatiey,
yeah..me likey montessori education.
Btw babe,
tolong promote blog/fb i utk educational toys-montessori kat ur reader k.
this is the FB intelligent.toys@yahoo.com
and the blog
smart-intelligent-toys.blogspot.com

Thanks

CuppyCakeMommy said...

Yatiey,
yeah..me likey montessori education.
Btw babe,
tolong promote blog/fb i utk educational toys-montessori kat ur reader k.
this is the FB intelligent.toys@yahoo.com
and the blog
smart-intelligent-toys.blogspot.com

Thanks

CuppyCakeMommy said...

Yatiey,
yeah..me likey montessori education.
Btw babe,
tolong promote blog/fb i utk educational toys-montessori kat ur reader k.
this is the FB intelligent.toys@yahoo.com
and the blog
smart-intelligent-toys.blogspot.com

Thanks

Hanis MY said...

bagusnyola sungguh teratur... pandanyo SN pegey hashi...

Oyis said...

hah molek. ada lebihan chopstick kat umah (from kayu wat wayng kulit hari tu). nnt nak ajak aisyah main kutip cotton balls. silap haribulan pandai dia lg, sbb ore pon x lps mkn ngan chopsticks ni hehe

yatie chomeyl said...

zaila : tu la, tp kdg2 kito sendiri pun payoh sero nk tutup tv hahaha

lady ayu : tpaksa buat timetable sbb nak dia kekal dn rutin. nti senang bila masuk hoikuen semula

yatie chomeyl said...

teratak hami : Q-Dees kat area mana? agak2 kat area batu pahat ada tak tadika montessori ye?

kak nur : insya Allah, samo2 kito usoho

yatie chomeyl said...

Nadiah : u r most welcome dear ;)

cuppycakemommy : Insya Allah, nti i promote

yatie chomeyl said...

Hanis : xreti mano lg tp dio pege jah janji lekat hehe

Oyis : klu gitu mama berlatih sekali la dgn aisyah hehe

Min Aina Ila Aina said...

Barang-barang dah ada dah lebih kurang, kalau pun tak sama. Tapiiii....anak saya Sofiy tu tak macam SN disiplinnya. Kadang-kadang cara aktiviti yg kita rancang dan ajar lain, dapat ke dia jadi lain. terlebih kreatif ke apa.

Macam doh tu, lama dah beli last2 simpan sebab dia bukan main lenyek-lenyek tapi dia buat bola, baling sana sini. Beli set golf, tapi last-last jadi pedang. Beli angklung kayunya patah, beli magnet semua terkeluar dari sarungnya. Memang seriau nak beli manik-manik, atau cotton ball tu sebab tak dapat fikir apa yang dia nak buat.

Aiyyaa..ada solution tak untuk anak-anak yang lagu ni?Bagaimana nak menerapkan montesori.

yatie chomeyl said...

Aina : Insya Allah nanti Yatie cuba share solution untuk soalan Aina tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...