CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 5 April 2012

Back to School errr..Nursery

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
SN is back to school since Monday (2nd of April)..yeay!. Eh mommy pulak yang terlebih excited. Bukan apa, nampak sangat SN rindu kat sensei dan kawan2 dia selama dia cuti dari nursery sejak Nov 2011 - Mac 2012. Hari-hari dia duk sebut2 sensei dan nama girlfriend kesayangan dia, Ururu-chan tu especially kalau lalu kat depan nursery. SN terpaksa berhenti nursery sebab cuti lebih dari 2 bulan masa I balik Msia last time, so kena tunggu semester baru i.e on April.


Sepanjang SN bercuti dari nursery tu, mommy kena perah otak lebih sikit untuk prepare aktiviti bagi SN tak bosan kat rumah. Maklumlah dia dah biasa buat macam2 aktiviti kat nursery, bila duduk rumah je mesti sangap. That's why I come out with those Montessori activities for 3 years old.


Anyway, bermulanya sesi persekolahan bermakna  bermulanya rutin tidur awal semula untuk SN. Sejak2 bercuti nursery hari tu, dia punya waktu tidur ialah ikut waktu tidur mommy & daddy i.e 11~12 malam. Sekarang ni, mommy & daddy lah pulak yang terpaksa ikut waktu tidur SN i.e 9~10 malam. Nasib baik setakat ni SN ok je bila mommy kejut bangun 7.30 pagi untuk mandi + breakfast walaupun sepanjang bercuti tu dia bangun lambat.

+- breakfast -+

First day kembali ke nursery, kena lah angkut segala mak nenek tilam + blanket + sarung cadar. Setiap hari kena bawak baju + seluar + training pants + towel 2 set ke nursery, so every night kerja daddy lah packing segala mak nenek tu.

+- tilam + blanket + sarung cadar -+

+-baju + seluar + training pants + towel -+

Punya lah mommy ni poyo masa hari 1st dia nak back to nursery tu, bagi pesanan macam2. 
•  "SN jangan cry deh kat school", 
• "SN kalu nok ushiko (kencing) royat ko sensei tau", 
• "SN jangan berebut toys dengan kawan2 deh, main sama2..isshouni asobo", 
• "SN main molek2 deh, dengar cakap sensei"
..........dan macam2 lagi lah yang mommy pesan. Naik bernanah telinga SN agaknya dengar mommy bebel, last2 dia jawab "errm, promise!".

+- bersemangat pakai sendiri kasut -+

+- beg sekolah SN -+

Bila sampai je kat nursery, macam biasa sensei SN dah tunggu kat depan pintu masuk. I risau jugak takut SN terlepas cakap Melayu or Qelate dengan sensei2 dia tapi bila nampak sensei je, dia terus greet "Konnichiwa" and "Ohayou gozaimasu" dengan penuh enthusiastic.  Bravo SN *clap clap*!.


I accompanied SN masuk kelas untuk 1st day tu sebab nak hantar barang2 dia and I was amazed to see him behaved so well. Elok je dia ikut arahan sensei untuk susun sendiri barang2 dia kat locker dia, gantung towel sendiri dan simpan beg kat locker. Kawan-kawan dia pulak dah siap sedia keliling SN sambil bisik-bisik "Nazuhan-kun"..I guess diorang pun rindu kat dia kot, so cute Very Happy.


Bila mommy nak tinggal SN pun, dia relax je bye bye mommy dan terus ajak girlfriend dia baca buku. Sensei cakap, pergi mana-mana pun berkepit je budak dua orang tu hahaha. Mula-mula I was a bit worried sebab I takut SN dah tak ingat kawan2 & nursery dia, but it turn out that he really miss being there so dia sangat2 happy bila dapat masuk nursery semula.

Look at his happy face in below pictures. Errrr...memang sah-sah lah happy dapat pergi nursery sebab dapat main slide yang best ni. Kat rumah tak de slide best cenggini jelir eheh.



Psssssttt : Harap-harap bila dah balik Malaysia nanti, mommy dapat carikan nursery best jugak untuk SN dan adik2nya. Kalau takde, mommy sendiri yang bukak nursery best kat Malaysia.....Insya Allah.


~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

19 words of wisdom & comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

adam punya shogakko plak next week hari selasa...kawan tue dah excited nak belajar jmpa tomodachi bagai sebab buhsan la dok umah almost sebulan...ai plak kena prepare bento everyday la after this

Amalin Rosly said...

Alahai , rinduuu serindu rinduu ko sapikkk . Tapi napok dy happy molep leh masuk nursery . Leh jupo balik gelfren lah 2 . :D

Eliss Mie said...

aduhai kita macam2 pesan kat dia yer.dia relax ajer..budak2 memang suka berkawan2 kan. seronok tgk diorang

Jiji said...

nursery best kat malaysia ehem-ehem hehehe

@e_da said...

sangat suka baca entry yatie bila tulis tentang nursery nazhan ni... lain cara di jepun kan..

noris said...

suko la diomasuk nursery semula. sini cuti 2 mggu (easter), pening palo nk lyn aisyah d umah huhu T_T

zailamohamad said...

nati bagi harga kengkawan eh ko aku kalu demo buka nurseri sediri di Malaysia ni:)

Affieza said...

Yayyy...bestnya SN dpt jumpa ngn sensei dan kawan2 balik...

transformed housewife said...

mummy Nazhan ngepek byok sgt dio wat selambo jah. hehe. Oooo baru 3 thn ado gewe doh.

norliha said...

kalu yatie buat nusery mcm kat japan mesti best kan
seronok baca ttng nursery yg yatie tulis.

Nadiah Sidek said...

nazhan macam budak besar je bila baca cerita yatie ni. matang!

Asmara said...

Bdk2 kat rmh ni pun x sabar nk sekolah. Sabtu ni start, sek sini bestkan. Bersemangat je nk pergi. Hehe.. Kalau mommy bukk nursery teringinnya nak antar sana. Hikhik tp jauh la plak bp tu kan. :D

yatie chomeyl said...

lady ayu : naisb baik I xkena prepare bento, kalau xpening gak kepala

awin : meme la, sip kiss pipi gerfren dio hahaha

yatie chomeyl said...

Eliss : tu la, kita pesan sikit punya banyak,,2 patah je dia jawab huhuhu

jiji : insya Allah babe...jom doa sama2

yatie chomeyl said...

@eda : erm, tu yg budak2 kat sini suka gi nursery kot..sbb nursery best ;)

oyis : nasib baik sini xdop cuti gitu utk nursery ;)

yatie chomeyl said...

zaila : insya Alla,kiro hargo woghih la hahaha

Affieza : aah happy sgt2 dia

yatie chomeyl said...

Kak Nur : tu la, comey pulok tu gewe dio..pandai nazhan pilih

norliha : insya Allah, doakan ye kak :)

yatie chomeyl said...

Nadiah : aah memang kadang2 rasa nazhan ni xpadan dgn umur, ckp pun kdg2 lagi petah dari budak 4 thn smp penat nak layan kdg2 kui3x

kak As : nanti yati bukak cawangan seluruh msia gitu..ceeewahhh berangan dulu hahaha

Ummi Dania Yasmine said...

Wah terer SN tahu cakap bhase Jepun, Kelate, Malaysia, Inggeris.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...