CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 24 April 2012

1st and 2nd Check up SN Jr : dapat buku pink chomeyl

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Kat dalam entry semalam, I share pasal sticker/keychain khas untuk preggy mommy kat Japan ni. Itu baru keychain, korang belum tengok Maternal & Child Health Handbook lagi...berganda-ganda chomeyl nya. Entry hari ini nak cerita pasal kisah 1st and 2nd check up untuk Baby SR Jr ni.

+- sticker chomeyl untuk pregnant woman -+

Untuk check up Baby SN Jr ni, mommy & daddy decided to go to Red Cross Hospital sebab hospital ni ada ramai female Obst & Gyn. Lagipun hospital ni dekat dengan kampus I, so lepas check-up boleh terus gerak ke lab.

+- ruang menunggu -+

+- the proud daddy & mommy yang tembam -+

1st check-up : 9 weeks 3 days
• Lepas register, terus I request kat nurse untuk di letak under female doctor dan kalau boleh nak yang tahu cakap English. 
• PAP-smear test were perform...Alhamdulillah, everything is OK.
• Dr carried out the vaginal scan as it offer a clearer picture of the baby in the earlier stage of pregnancy than an abdominal scan...Alhamdulillah baby is healthy.

+- 9 weeks 3 days : kecik lagi, nampak seketul daging je baru. Due date : 19th Oct 2012 -+

• kena bayar 8700yen (RM 330) sebab belum dapat buku diskaun lagi for the first visit, itu pun bayar 30% je sebab guna national health insurance. Bayaran di buat kat mesin je dan dekat resit siap print tarikh untuk next appointment..canggih tak?

+- resit pembayaran -+


2nd check-up : 13 weeks 1day
• This is the last week of my first trimester, and the risk of miscarriage is now much lower than earlier in pregnancy.
• As the appointment is set a month before, we went straight to the Obst & Gyn room. Typical examination were performed :-
      # weight --> 47.85kg *naik 1kg dari bulan lepas*
      # blood pressure --> 60-80 mmHg *normal*
      # urine test (for sugar and protein)

      # blood test
(for blood type, HB level etc)


 
+- incik hubby main game kat tepon dulu masa I pergi buat test2 tu -+

• Kali ini ultrasound abdominal scan, so hubby dapat masuk kat dalam bilik examination dan tengok baby jugak. Siap hubby record lagi explaination Dr tu kat ipong. Obst tunjuk baby's arm, head, hip and so on. Walaupun ni dah anak ke-2 tapi feeling masa ultrasound scan ni memang priceless, mommy happy tersengih-sengih sengihnampakgigi walaupun nampak seketul jasad hitam putih je kat screen tu.

 +- 2D prints of the scan for Baby SN Jr@13 weeks 1day. Baby is 6.1cm long (from head to hip) -+

+- (Video): Obst explaining about baby SN Jr inside my womb -+

•  Then we were given this cute book of Maternal and Child Health Handbook. Buku ini kena simpan elok2 sampai anak tu besar sebab ada rekod dari mengandung , melahirkan sampailah ke segala imunisasi anak nanti. Chomeyl kan buku ni?

+- sebelah kiri yang biru tu buku SN, sebelah kanan yang pink tu buku untuk Baby SN Jr -+

• Together with the book, we were also given a set of discount book.Discount book ni ada 14 coupons untuk guna masa check-up, so kalau guna discount book ni either free ataupun bayar sikit je.

+- discount book for pregnancy check-up-+


• Memandangkan dah dapat discount book, dapat lah guna voucher dalam tu untuk check -up kali ni...jadi free of charge saja. 

+- resit pembayaran :  0 yen -+

Best kan pregnant kat Jepun ni; dah la dapat sticker chomeyl + buku health check yang chomeyl + Dr yang check pun chomeyl dan soft spoken + diskaun book untuk pregnancy + bersalin pun dapat duit....ngeeee I like ♥.


Pssssttt : kalau ikut due date Baby SN Jr lahir kat Malaysia nanti, so tak dapatlah mommy merasa layanan 5 stars macam masa lahirkan SN dulu..unless kalau daddy nak sponsor mommy bersalin kat hospital mahal la kot sengihnampakgigi   eheh.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

22 words of wisdom & comments:

Fazlinil Irma said...

buku pink..? dah tau gender baby ke..? atau boleh pilih kaler. hehe.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kawaii nyer buku baby
nanakkk jugak
moga ader rezeki ai plak lepaih ni
nk preggy & bersalin kat 日本 inshallah @_@

Hanis MY said...

SN jr... boy ko hak 2nd ni? bestnyo buleh request dr puey, semoga semua brjln lancar...

Eliss Mie said...

wah..terus rasa nak pergi checkup kat hospital kat jepun.hahahaha

Min Aina Ila Aina said...

bab buku dari mengandung sampai besar tu memang patut buat kat malaysia jugak. senang semua rekod ada kat situ. Sekarang nipun rasa macam nak compile je buku mengandung dulu dgn buku rekod kesihatan anak.

Rai said...

eh you preggy lagi ke? waaa... omedetou..ganbatte!

onaka ni akachan ga imasu..kawaiii..

nieda said...

baru tau u pregnant...tahniah..together2 lah kita nanti.. Hehe..bab scan tu memang rasa teruja. I pun tadi baru pergi scan.

transformed housewife said...

dey ko nok balik beranok sini? takut tokleh naik flight doh bilo sarat.

Oyis said...

tgk video scan ni lah mari gelenyar jd nak join retep nih haihhhh... hihihih

Almiraz said...

Heh meme chomeyl.....you are so lucky!

Nadiah Sidek said...

canggihnya sampai bayar pun guna mesin. nak mengandung dan bersalin di jepun juga la :p

.m.u.n.i.r.a. said...

nkpi mengandung kat sana..huwaaaaa!
btw,congrate yang!rasa bbunga bunga baca entri ni
:-)

yatie chomeyl said...

Irma : not yet, tp xtau kenapa spital bg buku pink hehe

lady ayu : insya Allah..ameen. I doakan u jugak babe

yatie chomeyl said...

Hanis : eh dop la, mano tahu lagi..baru 3 bule jah hhihihi

Eliss : meh la chekc up kat sini best woo ;)

yatie chomeyl said...

Aina : tu lah an, senang sekali harung simpan rekod dari lahir smp ke besar

Rai : aah, baru 3 bulan dear :)

yatie chomeyl said...

Nieda : tu la, asyik sma2 je kita kan. hari tu humaira dengan SN, ni adik diorg pulak sama2 hehe

kak nur : xtau la, tgk keadaan guano la nanti

yatie chomeyl said...

Oyis : mari 2x, join lah usoho menambah umat di kala phd di saat genting ni hehehe

almiraz : thanks dear ;)

yatie chomeyl said...

Nadiah : tu la, bgtau ur hubby buat post doc kat sini lah, leh preggy & bsalin kat sini :)

munira : ok, set..utk baby ke3 u meh la preggy kat sini hehe

adianiez AIDA said...

tahniah dari aida... baby kita nanti sebaya ler :)

yatie chomeyl said...

Aida : tahniah utk aida jugak ;)

Fazlinil Irma said...

ohh.. doc ada instinct kuat kut. hehe.

yatie, sy baru teringat pasal gambar atas kek yg awk tanya tu. huhu. MAAF YA. lambat jawab.

gambar tu boleh kalau awk nak pos. tp kena letak dlm bubble envelope rasanya. kertas tu guna sugar paper. yg penting boleh dimakan. ;)

Huda said...

tahniah kak n abg solah :) hopefully sepasang la kan mcm huda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...