CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 13 April 2012

Nak jadi sahabat baik korang boleh tak?

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
 


Dalam cubaan nak menjadi sahabat korang yang baik, jom sama2 kita pakat baca surah AL-Kahfi di hari Jumaat yang mulia ini. Sambil2 buat kerja, sambil2 dengar bacaan ini.



Fadhilat membaca Al-Kahfi :-

(1) Di riwayat kan oleh Al-baihaqi dari Abu Said Al-Khudri, Nabi Muhammad SAW bersabda kira-kira bermaksud:
Sesiapa yang mebaca surah Al-Kahfi pada malam Jumaat, maka terpancarlah cahaya diantara tempat nya dan Baitullah.
(2) Imam Ahmad meriwayat kan daripada Abu Darda bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda kira-kira bermaksud:
Sesiapa menghafaz sepuluh… ayat permulaan Al-Kahfi, maka terhindar daripada Dajjal.” (HR Muslim, Abu Daud, An Nasai, At Tirmizi dan Qatadah)
(3) Daripada Ali RA katanya, Rasulullah SAW bersabda kira-kira bermaksud:
Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari jumaat, maka dia terpelihara sehingga lapan hari dan sekiranya dajjal keluar, dia akan terpelihara daripadanya.” 
(4) Daripada Muaz ibni Anas, Nabi Muhammad SAW bersabda kira-kira bermaksud:
Sesiapa membaca dari surah Al-Kahfi, maka jadilah baginya cahaya daripada kepala hingga ke kakinya dan sesiapa yang membaca keseluruhannya, maka jadilah baginya cahaya antara langit dan bumi.” (HR Ahmad) 
(5) Hadis Rasulullah SAW yang diriwayat kan dari Umar RA pula bermaksud:
Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga kelangit untuk nya di hari kiamat dan di ampun kan dosa-dosanya antara dua Jumaat.” (HR Ibnu Katsir)
  
sumber: sini

JazakAllah Khayr (جزاك اللهُ خيراً‎) = "May God reward you with goodness."

Pssssttt : “Jumu’ah Mubarak!” to all of you...may this Friday brings barakah in your life..Ameen

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 

 

14 words of wisdom & comments:

Kamalia said...

ameen..jzkk yatie.:)

zailamohamad said...

thanks Yatie..aku pon bersyukur dikelilingi kawan2 yang sentiasa positif & mengajak ke arah kebaikan:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

alhamdulliah
n3 yg bagus di share pada hari jumaat ni

Lady.Esma said...

salam perkenalan yati yg comel...
akk suka baca blog yati mcm baca novel pun ada.. hehe..

.m.u.n.i.r.a. said...

siapa nk jadi kawan baik? saya..saya!* angkat tgn tinggi tinggi kasik lebih nmpk* hehehe..btw,nice tazkirah for today!

transformed housewife said...

dulu muloh mek pun sokmo suruh baco suroh Al-kAhfi ni.

Nads Couture said...

blog sgt best untuk dibaca..nice blog..

Hanis MY said...

alhamdulillah and thank u for the sharing... ore memey amal sokmo surah ni...

Wan Anie said...

Salam perkenalan... memang betul banyak fadhilat membaca Surah Al-Kahfi, InsyaAllah ada Nur (cahaya) di wajah kita semua yang amalkan baca surah ini.

lavenderlover said...

amin..=)
hv a nice day!

Affieza said...

Berusaha utk cuba amalkannya...

yatie chomeyl said...

kamalia : :)

zaila : samo lah kito

lady ayu : alhamdulillah :)

yatie chomeyl said...

lady esma : thanks sudi baca blog ni

kak nur : yo ko, ti x brp ingat jugop sbb kecik lg maso tu

yatie chomeyl said...

Nads couture : thanks dear

wan anie : Insya Allah

lavender love : u too ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...