CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 2 April 2012

Asyik menunjuk-nunjuk je kat blog, RIAK tau tak?

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Last Friday ada terbaca status dari kawan twitter mengenai rasa kurang senang yang timbul selepas membaca satu blog yang suka menunjuk-nunjuk harta yang dia ada. Rasa kurang senang kawan I itu membuatkan timbul persoalan pula pada I, tentang kemungkinan wujudnya rasa kurang senang pada orang yang membaca blog ini jugak.


 

Begitulah lebih kurang perbincangan dan persoalan yang timbul masa lunch hour hari Jumaat lepas. Bila timbul persoalan ini, I belek semula entry2 lama I yang macam berbau 'riak'; tak berapa berfaedah dan mungkin nampak menunjuk-nunjuk di pandangan pembaca blog ini. Ada sebilangan entry itu I delete dan ada jugak yang I kekalkan saja. 


Entry yang I delete tu sebab I rasa, hal itu tak sesuai dah nak di kongsi dengan semua orang *lagipun kita tak tahu siapa yang baca blog kita ni kan*. Tapi ada jugak entry 'menunjuk-nunjuk' yang I kekalkan lagi, saja I simpan buat kenang-kenangan tentang "kebodohan" diri ini dalam berblog suatu ketika dulu. *contohnya macam entry dapat henbeg C dari hubby, walaupun entry ni macam menunjuk-nunjuk tapi I decided to keep it sebab itulah henbeg C I yang pertama I dapat dari hubby*.


Awal-awal berblog dulu, I tahu siapa yang baca blog ini sebab tak ramai pun orang-ornag yang baca. Mostly yang singgah cuma kawan-kawan dan family saja. Tapi sekarang ni, semakin ramai yang sudi menyinggah dan mostly I tak pernah kenal di dunia nyata *walaupun blog ini tak lah famous mana pun siul*


Memang susah nak puaskan hati semua orang, sebab I pun pernah jugak ada rasa annoying jugak kadang-kadang bila singgah blog orang lain macam yang pernah I kongsi kat entry Monolog dalaman seorang Perempuan tua. Kadang-kadang kita memang niat nak berkongsi kegembiraan dan cerita saja, tapi mungkin orang yang baca rasa meluat dan rasa macam kita menunjuk-nunjuk. 


Tapi kadang-kadang juga, selaku insan biasa kita memang takkan terlepas dari sikap riak dan takbur dalam diri, maklum sendiri yang kita bukannya nabi yang bersifat maksum. Konon-kononya tulis entry itu sebab nak berkongsi tips saja, tapi dalam masa yang sama kita tertunggu-tunggu rindu orang bagi komen untuk puji kita...dah tak pasal-pasal kembang semangkuk hidung yang dah sedia kembang itu dan akhirnya secara sedar atau tidak, timbullah sifat riak dalam diri *mengata diri I sendiri ni*.


Thanks to my friend yang telah menimbulkan persoalan riak dalam ber-blog & ber-tweet ini, kerana secara tidak lansung ia membuatkan I lebih berhati-hati dalam ber-blog selepas ini. I have to remind myself on Why Do I Blog in the first place, so I jenguk balik entry lama I Why do you BLOG? untuk mengingatkan diri sendiri yang alpa ini. 


Mari sama-sama kita muhasabah diri sebelum kita publish entry. Lepas publish entry pun, muhasabah diri jugak bila dapat komen, jangan harapkan komen baik-baik sahaja. Terimalah juga dengan hati yang terbuka kalau ada komen-komen membina peace

Ehhh tapi kalau komen2 yang meyakitkan hati tu, abaikan saja lah dari menyemakkan fikiran anda.  

Haters Gonna Hate. *Keeps on walking*

 haters gonna hate


Pssssttt : suka baca blog Jimi-wiser, tenang dan sentiasa buat otak ini berfikir-fikir senyumkenyit. I wish I could write a good piece in my blog just like him.

~ Thanks for reading this (^-*) ~

 

32 words of wisdom & comments:

zailamohamad said...

itulah..aku pon dulu masa zaman2 bodoh berblog asal beli barang je eksaited nak tunjuk kat blog..padahal bila fikir2 ape pekdah nak sharing benda gitu kan so sekarang ni kalau aku eksaited juga nak cerita, make sure aku letak bersama info macam harga, fungsi ke apa..so at the same time orng boleh tahu apa benda yang kita dok eksaited nak cerita tu

pasal henbeg aku dah lama serender..hahaha malas nak layan nafsu serakah yang kadang2 mengaburi mata ni..hahaha

ituler, setakat ni takde lg aku terima komen yang teruk2 tp tulah..kalau dulu takde orang baca blog picisan aku tapi skrg ni rata2 famili nga saing2 dah tahu so kn tulis molek2 jah..

tawakal jelah..semoga blog kita dapat beri lebih manfaat pd mereka yang membacanya

Siti Sifir said...

Kalau pasal beli barang tu, k.pija kalau tayang pun org tak dengki kot hahaha... sbb kitorg mmg slow yg teramat2 sangatlah nyo bab membeli..kekeke... tp pun abe k.pija rajin dok QC blog, sepjg berblog ni rasa ada kot dkt 10 entry yg tak lepas qc dia... kikiki

NurMisnan said...

Honestly.. memang bila menunjuk2 itu berbau riak dan mengharapkan semua manusia tau apa yang dimiliki namun ada juga tidka berniat begitu. Bagi mereka berkongsi kegembiraan dgn sahabat2 menjadi kepuasan agar sama2 dapat merasai betapa gembiranya sahabat memiliki sesuatu. Itu membuatkan kita juga seperti belajar untuk mencapai apa yang kita tidak miliki seperti sahabat itu...

Tapi kalau dah asik tunjuk barang2 jenama itu ini, bopren hencem tak meluat juga.. hik3

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mcm ni la...bagi ai blog mcm our diary apa yg jadi kena coretkan...apa yg kiter tulis adalah nawaitu kiter...terpulang pd org lain nak judge mcm mana...kiter x der hak suruh org suka apa yg kiter type tue...pandang cr sudut positif...if x suka then leave buat apa nak tmbh dosa ckp org riak nk menunjuk etc...benda ni terpulang pada individu...but sifat riak adalah sifat paling buruk... believe me x der org yg suka riak kot...manusia ni ada 1001 sifat then x mungkin dia akan mampu puaskan hati semua org. tunjuk n3 anak pandai kata riak tunjuk handbag kata riak tunjuk gi makan2 kata riak...habis nak type apa??? semua salah??? dlm berblog ni kena open minded sket...sorry if ader terasa ker apa.... but honestly sepjng ai berblog ai x pernah ckp kat blogger lain isssyy dia ni riak la...seriyess x de sebab kena paham fungsi blog ni....


p/s::uols mai la jejln kat kanto plak b4 blk for gud nnt...leh berlaga2 pp montel ai ni auwwwwwww!!

Eliss Mie said...

Ya Allah, jauhkan kami dari sifat riak..

Jiey^Mien said...

Owh, baru kena.. Mokcik Jiey ni suko show off di blog..

Part show off mano tu xtau la.. Nk kato cerito pasal ank2 panda sapa masuk U, xdok lagi..

Nak kato gi bercuti merato dunio, xdok pom.. xdok duit nk travel.. stakat gi PD pn show off, xtau la nk kato gapo..

henbeg? kasut? x rajin eh ado hok mahal.. paling2 pn hok sembonia beli kat sogo RM150 lepah 50% less.. ekekekekee..

rumoh pn xdok landed property supo ore lain hok dok pungpangpungpang renovate sano sini.. hahahaha...

nnt beli CRV kaler putih (which is xtau bilo), nk menunjuk ehhhh..

Aminnnnnnn..

vroom vroom vroom.. daknyo bwk CRV! wakakaka.. koya molek!

Almiraz said...

Yatie, I rasa, apa yang ditulis di blog adalah hal sendiri dan ikut suka nak tulis apa tetapi, mestilah ada sense of sensitivity terhadap agama,kaum atau certain issues.

Pasal menunjuk tu bukan apa, I rasa sesekali tu tak apa kot. Pembaca pun kalau tak suka jangan baca, senang jer. Don't create unnecessasry stress, and jangan nak berhasad dengki sebab kelebihan orang lain atau kepandaian anak diorang. Manusia ni mmg ada yang lebih dan ada yang kurang kan....

Sidratul Muntaha said...

dulu
time aku baca blog yg gitu2
aku rasa nak muntah meluat
aku asyik close jer
tpi lelama aku buat gini
dah rezeki dia...
lantak la nak tunjuk ker ape ker..
ala,brg2 tu sume jdi brg lusuh jugak nntinya..
ape ade hal..
skrg kaya
esok lusa kayap
skrg bahagia esok lusa derita
takdenya Allah nak bagi senang selalu
kaya tu pun ujian jugak..
tpi lagi bgus aku selalu ckp gini skrg...
walau apepun,aku kena bersangka baik dgn dia ni sbb kesemuanya nnti ttp kepunyaan Allah
tak kose la kat akhirat besok ade dosa dgn minah2 itu ini sbb kita tak suke dgn cara dia tunjuk2 reta dia sekian - sekian...
*laki dia kaya,tu rezeki dia.
*dia mewah,rezeki dia juga.
*ade ape dgn kebendaaan?!!
*aku dah bese idup melarat der..

transformed housewife said...

setiap sesuatu bergantung pd niat kito. ikut suko hatila ore lain nok kato gapo. Nok ikut kato ore, meme payoh nok idup.

nur said...

Apa pun ia bergantung kepada niat si penulis dah si pembaca. Sekiranya si penulis sengaja menulis entry utk menunjuk nunjuk, ia sebenarnya satu kerugian yg sangat besar sbb dapat dosa free dan merosakkan hati si penulis. Ia juga boleh berlaku sebaliknya. Si penulis mungkin sekadar ingin berkongsi berita gembira/ cerita tentang sesuatu produk untuk perkongsian bersama ahli keluarga dan sahabat, tetapi si pembaca pula yang tersalah tafsir dgn entry yang ditulis- kononnya entry yang besifat riak. Tepuk dada tanya iman.

Tapi banyak entry pada blog yati yg akak suka baca. Banyak perkongsian yang bermanfaat and I like the style of your writing :)

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

isabelle said...

Tq 4d reminder.
Betul kata u...kena tny blk diri..apa yg kita expect drp readers.

Smlm i blog ttg adib baru pandai aminkan doa. Tp tu psl excited dgn his first few words je

mygoldpen said...

thanx yatie for the reminder...ni rase mcm nk kne 'housekeeping' smula gop entri2 lame, takut ade ke aroh tu..

klu niat menulih tu betul, insyaAllah readers pn x rase blogger tu menunjuk2 / riak kn?

one more thing, sy dok stuju klu org pk 'ni blog aku, sukati aku la nk tulih ape'..sbb bg sy, klu nok pk gitu, jgnla share blog tu ngn org lain...baik tulih diari conventional style, mcm org dolu2, kunci ngn padlock :p


BTW, i'm inspired to write an entri of "why do i blog" based on ur entri ni (inspired je la, tulihnye dok tau bile :p )

Affieza said...

A good thought from u I think...it remind me too

yatie chomeyl said...

zaila : jolo doh, maos mulo2 tulis blog dulu x cidik lagi..lo ni cidik doh hehe

siti sifir : mujur ada QC yang tolong tapis isi entry blog ;)

nurmisnan : klu tunjuk boipren x tentu kawen dgn boipren lagi ye dak? eheh *celupar nya jari daku ni ngeee*

yatie chomeyl said...

lady ayu : I like ur komen...last2 apa pun tak update sbb semua pun xboleh type hahahha

eliss : Ameeen ;)

jiey : nanti nok tupe retep deh CRV jiey..vrooommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

yatie chomeyl said...

Almiraz : aah betul2, unnecessary stress sangat lah xperlu dlm kehidupan. ;)

ayu : btol la, kau pun skrg ni dh jd macam ayu...lantakla org tu nk tulis apa. kalau xuska, aku blah xyah baca blog dia..senang cite eheh

kak nur : jolo odh, payoh nk puaskan hati sumo ore

yatie chomeyl said...

nur : thanks sudi bac ablog saya..terharu rasa bila ada entry mengarut2 kat blog saya ini di anggap perkongsian yg bermanfaat utk akak ;)

isabelle : eh pd I tu bukan riak, tapi kegembiraan seorg ibu dgn pencapaian anak dia. klu cenggitu pun org kata riak, meh I luku kepala org tu hahaha

yatie chomeyl said...

mygoldenpen : yg ptning inspired dulu, bilo ada idea..cpt2 tulis hehe

affieza : sama2 lah kita ingat mengingatkan diri kita yg selalu alpa ni

NzA said...

lama xsinggah sini...yg pnting naiwatu kita yati...bkn niat nk menunjuk2....bila org brfikiran negetif, bnde yg elok pn mrk fikir xelok......kita xboleh puaskan hati semua org....

Teratak Hami said...

Akak pikir berblog utk suka2 & kalau citer pasal anak2, hopefully dorang besar nanti adalah coretan cerita dorang masa kecik.

Terpulang le pada org utk menilai. Kalau suka, baca, kalau tak suka, takyah baca.

yatie chomeyl said...

kak Nza : yup, mmg susah nk puaskan hati semu akan?

teratak hami : aah, catatan utk anak2..biar diorg tahu camne ragam & kerenah diorg masa kecik2 dulu kan kak?

adianiez AIDA said...

bagi aida, komen drpd kawan2 yg baca blog amat dihargai. sometimes kita tak tau yg kita ni ter riak ke apa ke. hasrat hati just nak share kegembiraan, kan. but, pada org, riak or menunjuk-nunjuk... perbaiki diri and cara menulis blog dari pengalaman :)

yanti isa said...

'takut riak' ni lah salah satu penyebab akak takut sgt dlm berblogging ni . Niat kita lain tapi orang yg baca nampak lain .

Cikgu Vina said...

ada jugak blogger yang slalu update beli handbag mahal2..cuti2 dunia..yang tu riak ke akak..hehe

yatie chomeyl said...

aida : yup, kena selalu muhasabah diri :)

yanti isa : betul kan kak...tulis salah, tak tulis pulak serba salah hehe

cikgu vina : ntah la..rasanya semuanya bergantung pada niat org yg menulis tu lah kot :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...