CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 23 April 2012

New routine as a Newspaper delivery man, Train rider & Bed conquerer

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Sejak seminggu yang lalu, rutin harian kami bertiga (SN, incik hubby & I) berubah lagi. Mula2 rutin berubah sebab incik hubby start buat kerja part-time hantar newspaper sejak awal bulan Apil hari tu. Working hours for hubby 2x sehari : 3 - 4.30 pagi dan 2.30 - 4 petang.

Tiap-tiap hari, rutin terbaru hubby ialah pukul 2.30 keluar pergi kerja, naik motor dan hantar newspaper dari rumah ke rumah yang dah suscribe. Bagus jugak hubby kerja awal pagi gitu, nak bangun subuh senang la sekarang...maklumlah subuh sekarang ni masuk pukul 4.10 pg dan habis pukul 5.30 pagi. Sejak2 hubby kerja ni, Alhamdulillah takde lah subuh gajah mahupun subuh dinosaur lagi dah sengihnampakgigi ngeeeee.


Rutin terbaru I pulak bermula awal minggu lepas i.e I dah tak drive ke kampus lagi tapi naik train semula. Last naik train, masa SN umur 4 - 10 bulan dulu *about 2 years ago*. I decided nak naik train semula because of few factors antaranya naik train jimat sikit sebab dapat tiket diskaun untuk student (13,370yen/month) compared to fuel consumption naik kereta (16,000yen/month). Jimat sikit mileage kereta, kalau tak...cepat je nak kena servis adus aiyarkkk.


Plus, time consumption lebih kurang jugak naik train dengan kereta (1 hour ++/journey). So, sekarang ni hubby and SN hantar I ke train station dulu, lepas tu baru hubby drop SN kat nursery dia. I akan naik subway train *macam LRT* for 40 minutes from Imajuku - Hakata. Then kena naik turun escalator untuk changed ke JR railway train *macam komuter* dari Hakata - Onojo for 20 minutes. Then bila sampai kat Onojo station, naik basikal pulak for 3 minutes baru lah sampai lab.

+- left pic: Imajuku Station. Right pic : Hakata station -+


Bagus jugak naik train ni sebab sekarang ni kalau drive lama2, bila malam je lenguh2 kat kaki ni menjadi2. Lagi best bila naik train ialah I ada masa terluang about 2 hours everyday untuk baca buku2 yang dah lama beli tapi duk dalam almari sebab takde masa nak baca. Dalam masa seminggu naik train dah berjaya khatam 2 novel best ni i.e "Hari-hari Dalam Hidupku" by Zainab al-Gazali dan "Slumdog Millionaire" by Vikas Swarup. Minggu ni nak start baca "A Thousand Splendid Suns" by Khaled Hosseini pulak...I like ♥♥♥.

+- buku dah khatam last week : "Hari-hari Dalam Hidupku" by Zainab al-Gazali dan "Slumdog Millionaire" by Vikas Swarup -+

+- buku nak baca this week : "A Thousand Splendid Suns" by Khaled Hosseini -+


Cuma yang tak bestnya naik train di kalau waktu pagi ialah sebab train sesak dan penuh orang. Susah lah nak dapat seat, I pulak memang ada motion sickness, senang pening kalau naik kenderaan. On the 2nd day naik train hari tu, pitam la kejap dalam 2-3 minit sebab tak dapat duduk. Tapi Alhamdulillah sekarang ni, kalau tak dapat seat I akan nyandar kat dinding train tu. Kalau berdiri sambil pegang hand rail tu, memang kejap je rasa gelap pandangan mata + kepala berpinar2 tension + peluh sejuk sebab pening.

Maklumlah perut pun tak nampak lagi, so tak ada lah orang nak offer seat. Selalunya I memang akan berdiri kat area priority seats dan cepat2 duduk kalau ada orang turun. Then angkat beg bento dan tunjuk sticker ibu mengandung so that tak ada lah orang pandang serong tengok perempuan koya muda ni gigih nak berebut seat dengan orang2 tua ihikhik hehe.

+- sticker ibu mengandung (dapat dari hospital) di gantung kat beg bekal. Ada tulis "Onaka ni Akachan ga Imasu" (ada baby dalam perut saya) -+

+- keychain ibu mengandung di gantung juga kat handbag takut ada orang tak nampak yang kat beg bento(bekal) tu -+

+- duduk kat priority seat, muka kena buat2 letih baru lah orang kesian tengok eheh -+


Maka begitulah al-kisah rutin baru keluarga SN. Si kecik pun dah faham rutin terbaru ni, dan dah boleh adapt. Bila daddy pergi kerja kul 3 pagi tu, cepat2 dia panjat naik kat tilam mommy..padahal sebelum tu dia tidur kat tilam dia. Lepas tu sedap je dia conquer tilam mommy dan himpit2 sampai mommy pulak tergolek kat tilam dia...haissyyyy...kiranya ni lah rutin terbaru SN ye...ihikhik kui3x.

Psssttt : harap2nya bila perut dah besar sikit nanti senang lah nak dapat seat untuk duduk.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

27 words of wisdom & comments:

Hanis MY said...

jauhnyo rumah dgn uni.. bakpo to cari rumah dekat2nyo...take care!

i_sofia said...

congratulation yatie.. baru tahu bby SN nk tukar title abg.. :D take care yer..

Fazlinil Irma said...

sweetnya keychain tu. mummy2 kat msia pun kena pakai kut. sian bila dgar ada yg cerita mcamana dorg kena bdiri dlm lrt.

Coffee Mama said...

Congrats Yatie! Take care and semoga semuanya berjalan dgn lancar :-)

FnF Simple Life said...

Jauhnya nk pergi lab ye... rumah kami...menapak 10minit je dah sampai dai.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

demi segulung PHD ganbare uols
so kiranyer ur husband cuti tanpa gaji ker skrng ni???

Nanak said...

congrats dear..
baru tau SN dah nak jadi abg..
brp bulan da?

Asmara said...

eh siapa amik gmbr dlm densya tu? sempt posing. hehe..
*tak pernah guna sticker tu, duk kg naik kenderaan sendiri je. ;)

Siti_btp said...

Salam Perkenalan

Kat Malaysia ni sama juga susah org nak bagi seat pada perempuan mengandung..

Berebut dgn pendatang asing dlm komuter ..tak mcm 20thn yg lalu rakyat Malaysia lbh perihatan..

Tahniah ye nak dapat baby,,jaga kesihatan..

Sidratul Muntaha said...

untung jugak ko gantung keychain tu depa paham
kat sini?!
ko dah terburai pun buat bodoh je.

Eliss Mie said...

lama dah tak naik train ni. syok jugak yer. tp sini sesak2 laa.

the dreamer said...

sticker tu comel sangat...kiranya, sticker tu xboleh pakai sebarangan la kan..kawaii..

AJM said...

salam, akak yatie yang comel...penulis buku hari-hari dalam hidupku itu bukan zainal al-ghazali, tapi zainab al-ghazali...perempuan kan...hehe...

btw...comelnya sticker tu....

transformed housewife said...

knur maso tok napok perut tu, wat taktik lain mace naik gi stesen last dulu so dptla duduk. mujur loni perut meme besar. sapo hok tok napok meme butola.

norliha said...

pengorbanan tu yatie..
demi mengejar segulung ijazah,
take care...

lavenderlover said...

take care akak.. =)

Nadiah Sidek said...

siap ada sticker dengan keychain lagi. balik malaysia kalau mengandung nanti boleh guna idea ni (kena buat sendiri la :p). harap ada yang simpati..hehe..

noris said...

yatie, tahniah. ore tertinggal keretapi bab yatie pregnant tu. mudah2an semuanya slmt. sukanya dgr berita ni. take care deh...

yatie chomeyl said...

hanis : sbb dkt dgn kampsu solah dulu. lps tu xcekak doh nk pindoh rumoh

i-sofia : u pun take care ye :)

yatie chomeyl said...

Irma ; tu la, patut spital2 kat msi apun bg keychain ni jugak

coffee mama : Insya Allah..ameen

yatie chomeyl said...

FnF : sbb dulu dekat dgn kampus hubby, bila dia dh grad mcm xlarat dh nk pindah rumah sbb tinggal setahun je lagi

lady ayu : yup, smp bln 9 :)

yatie chomeyl said...

Nanak : thanks dear, baru 3 bulan:)

Kak As : tu amik gmbr masa jalan2 hari ahad, hubby yang amik hehe

yatie chomeyl said...

Siti-btp : kat sini xsusah nk dpt seat cuma sbb perut xnmpk pregnant lagi tu yg org x offer seat tu

ayu : kat sini kalau gntung keychain tu, boleh request nak duduk..diorg mesti malu kalau x bg seat kat aku..xpon mesti diorg kena sound dgn mana2 pasenggers lain dlm train klu kedekut seat kat pompuan mengandung

yatie chomeyl said...

ELiss ; sini pun sesak jugak, cum amasa amik gambar ni hari cuti..tu yg xramai org dlm tren

the dreamer : aah, utk pregnant woman saje ;)

yatie chomeyl said...

AJM : alamak, typing error la dear..nasib baik bagitahu cpt2 akak betulkan hihihihi

kak nur : umoh tu tengoh2, xleh la nk buat taktic naik kat stesen last..stesen last sejam dari rumoh hahahaha

yatie chomeyl said...

k/norliha : insya Allah..akak doakan gak ye

lavender lover : Insya Allah :)

yatie chomeyl said...

Nadiah : tu lah, patutnya kat Msia pun ada tsicker ni..baru lah orang perasan dan simpati ssikit kotttt

oyis : meh la join the club retep ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...