CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 27 April 2012

Islamic Week 2012

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Kyushu University Muslim Student Association (KUMSA) has held the 4th annual Islamic Week & Food Festival at the Kyushu University, from Apr. 16~21. This event was organized to introduce some delicious Halal cuisine to the non-Muslim. There were also many other attractions including a Masjid corner, Islamic dress, Islamic calligraphy display, photo contest and essay contest.


+- Islamic dress for exhibition -+

+- Japanese women trying the traditional dress by some Islamic country...kawaiii. Selendang oren & baju kurung moden bunga2 besar biru+oren tu I punya lah *gedik nak bagitahu;padahal tak ada orang tanya pun* -+


This six days event ended with the much awaited Food festival & Open Lecture session on the last Saturday. Since hubby kena kerja hari Sabtu, SN & I menumpang kereta incik jiran yang baik hati lah untuk ke event Food Festival & Open Lecture ni. 

I was given the task to prepare cucur udang. I cuma buat adunannya jumaat malam tu then letak dalam peti. Bila hubby balik kerja pukul 4.30 pagi tu, dia lah yang menggoreng cucur udang tu mungkin sebab kesiankan si isteri yang lenguh kaki kalau berdiri lama2..lebiuuuu bebeh love auwww. 

So, bila bangun tidur pagi Sabtu tu SN & I cuma bersiap2 menjangok je lah, sebab food pun semua dah di bungkus rapi oleh hubby..auuww lebiu lagi sekali bebeh love eheh.

+- anak & mommy bergaya sedondon *kalau berjangok, tak letih pulak eh mak buyung* -+


Here are the schedule of the Saturday event :-
10.30 : -Al Qur'an Recitation with translation by Bro. Shami
10.40 : -Opening Speech by Bro. Ali
10.45 : -Speech by Assoc.Prof.Satoshi Takamatsu,Kyushu University.
10.55 :-Open Lecture by Bro. Abdul Wahid(How I became Muslim)
11.10 :- Video Show
11.40 : -Q&A : Bro.Omar Nakamura/Bro.Abdul Wahid
12.00 : -Prize (Essay & Photo Contests): Bro.Huzaimy
12.05 : -Du'a : Bro. Elnoby
12.10 : -Lunch
13.00 :- Azan : Bro.Irwan
13.00 : -Zuhr Prayer
14.00:- End of the program.

+- Left pic : Qur'an Recitation with translation by Bro. Shami. +- 
+- Right pic: Open Lecture by Bro. Abdul Wahid -+

+- mula2 tak ramai sangat lagi dalam dewan -+

+- tuan putera SN asyik berkepit dengan Abg Darwisy je hari tu -+


Halal foods were prepared according to the country's traditional food. Participating counties are Malaysia, Indonesia, Japan, Bangladesh and Egypt. 

+- halal foods from Japan, ada ayam teriyaki & roti inti sosej -+

 +- halal foods from Indonesia, ada nasi goreng + tauhu inti + fruit cocktail -+

+- halal foods from Egypt : ada KOFTA, baklava dan apa ntah lagi -+ 


Geng Malaysia tahun ini sediakan menu paling best *up negara sendiri* seperti Nasi Lemak, Sambal Ikan Bilis, Ayam Goreng Berempah, Cucur Udang dan Bingka Jagung .

+- tukang2 masak yang sediakan menu mengikut task yang di beri -+

+- siap letak resepi lagi tau -+

+- nasi lemak sedap nyum nyum..tengok gambar tiba2 rasa lapaqqqq -+


Tahun ni ramai jugak geng2 Malaysia yang baru sampai, so tak banyak sangatlah kerja yang I kena buat sebab banyak tangan2 lain lagi. Lagipun diorang ni semua rajin2, I cuma jadi supervisor je kat situ..tak tahu lah kenapa sejak2 preggy ni, virus M dalam diri semakin menjadi-jadi *alasan je semua tu* ihikhik eheh.

+- food preparation in progress *sian Linda terkepit bawah Zana, komited gila buat kerja* -+

+- food preparation in progress : cucumber for the nasi lemak -+

Paling tak pun, I menyibuk kat meja masa nak mabil gambar je. Karang tak ada gambar kang, sentap pulak penat2 berjangok di pagi hari pakai baju kurung Japanese cotton yang muat2 je lepas kat perut. Tu pun kain baju kurung tu dah kena pakai getah extender, kalau tak...erm tak boleh nak button siul hohoho.

+- eceh, bila time posing yours truly lah paling over sengihan Very Happy nya -+

+- cekak pinggang konon, kau bajet kau ramping sangat ke? jelir *kata ku pada diri sendiri* -+

+- buat2 sibuk, padahal isi lauk untuk buat display je -+


Tepat pukul 12.30 tghari, berpusu-pusu dan berbondong-bondong lah manusia keluar dari dewan untuk beratur ambik makanan. All foods are given for free. Tiba2 rasa pening  adus tengok orang ramai2 kat depan mata, terus I decided untuk ambil angin kat luar. 

+- ambil angin kat luar dewan kejap -+


Eh, tapi kan kejap je ambil angin kat luar..then I pun join the crowd untuk beratur ambik makanan jugak. *bukan tadi cakap pening ke kat orang ramai..cett..podaaah, alasan malas jaga counter lah tu jelir*.

+- mula-mula 2 orang je yang datang, OK lagi -+

+- alih2 tiba2..ramai nya manusia -+

+- pinggan dah separa penuh, mata masih melilau cari makanan lain pulak eheh -+


SN was also having a great time during the event. Maklumlah mommy sibuk makan Eating  , daddy pun tak ada nak control dia...seronok lah berlari sana sini main dengan budak2 lain. Dari acara susun bunga sampai la ke acara susun kayu..amboi..bukan main lagi eh.

+- SN di apit dua gadis ayu -+

+- join geng boboy pulak main daun2 kering -+

Overall, to me the event was successful in their intention to explain more about Islam to the non-Muslim committee. We are hoping that the event will somehow contribute to give more knowledge to the non-Muslim on the truth about Islam and who knows, one of them who joined this event will embrace Islam in the future..Insya Allah.

“It is better to take many small steps in the right direction than to make a great leap forward only to stumble backward.” Semoga hari kita hari ini lebih baik dari hari semalam..Ameen.

Pssssttt :  Seluruh Jepun akan bercuti panjang minggu depan sempena Golden Week tapi I tak cuti, kerja menimbun + kena pergi conference uwaaa sob sob

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

12 words of wisdom & comments:

So Shy Lady (SSL) said...

meriah sungguh ;D moga event mcm ni sdikit sbyk dpt mmbri info yg lbih jlas ttng agama kita

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bestnyer ada event gini
mau ai terjah naik 5kg
asyik makan jer...semua oishii sou
terlioq makkkkk!

transformed housewife said...

kat Waikato Uni dulu pung tiap2 thn ado event lagu tu. Puok2 Msian jugok jd ajk.

norliha said...

moga non muslim telah memahami islam
mudah-mudahan Allah bukakan hati mereka...
Insya'allah

Nadiah Sidek said...

seronoknya ada majlis gini. tang makan paling seronok :p

yatie chomeyl said...

so shy lady : yup, harap2nya gitulah :)

lady ayu : xsempat nak baik 5kg kot, sbb letih berasak2 dgn org nk amik makanan eheh

yatie chomeyl said...

kak nur : ooo yg ni ramai2 jadi AJK, buke ore msia sajo. pakat masok sikit sore

norliha : insya Allah, ameen :)

yatie chomeyl said...

nadiah : of course, time makan tu lah yg paling di nanti2 ;)

Almiraz said...

Seronoknya tgk Yatie....I miss gathering di obersee camni...mak buyung masih comel kurus :p

SN pandai socialize...dh besar kan, comel lak tu...

Aleyn said...

MEriah sesangat...org jepun pun pandai makan nasik lemak ek?

Hanis MY said...

bestnyo ado event gitu..terliur tgk semo makaney tuh... comey baju u i loike...

yatie chomeyl said...

Almiraz : aah socialize smp lupa mommy and xmo makan ..mommy yg gelabah cari dia sana sini takut hilang uhuhu

Aleyn : aah diorg suka sambal ikan bilis tu, siap mintak resepi hehe

Hanis : meme sedak2 ah makane hr tu, tu ore make x brenti tu eheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...