CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 26 April 2012

Onde-onde demi cintaku padamu ♥♥♥

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Almost all expectant mothers (and some fathers) will experienced the sudden urge for a particular (and particularly unusual) dish during their pregnancy. So do I *padahal I memang mengidam sepanjang tahun, tak kisah lah pregnant ke tak* mrgreen.

unusual craving cartoons, unusual craving cartoon, unusual craving picture, unusual craving pictures, unusual craving image, unusual craving images, unusual craving illustration, unusual craving illustrations
 +- Food craving during pregnancy. Source : www.CartoonStock.com.

I punya tahap mengidam tak lah dasyat sangat sampai mintak daging unta masak paprik or daging gajah celup tepung kuah lemon, but it surely buatkan hubby rasa risau especially if I ternampak gambar makanan kat blog/FB/ilan kat TV. Lebih mendatangkan kerisauan di hati hubby ialah kalau makanan tu tak ada kat Jepun; maka terpaksalah dia pecah kepala untuk fikirkan cara2 mendapatkan makanan yang di idamkan oleh si isteri.


Few weeks ago, si isteri yang mengada-ngada tu ternampak gambar yang seorang kawan share kat FB i.e gambar onde onde a.k.a kuih buah melaka. Terus lah terbit rasa mengidam dan terliur tiba2 so request is being made by wifey to the hubby with the hope that he could find it for her.

Kat tengah2 bumi Jepun ni manalah ada gerai yang jual onde-onde kan?. Maka bersungguh-sungguhlah sang suami buat sendiri berpandukan resepi. Lepas dah siap, sang suami siap sembunyikan kat dalam almari makanan untuk menimbulkan elemen kejutan pada si isteri..bajet macam Eric Leong la..jerit "surpriseeeeeeeeeeeeeeee..........!!!!".

+- onde-onde yang di sembunyikan dari pandangan mata si siteri -+

+- close up onde2 demi cinta si suami buat si isteri -+

Si siteri yang baru balik dari lab terkejutlah bila ternampak onde2 dalam almari *walaupun macam dah dapat agak si suami buat onde2 berdasarkan pinggan mangkuk dan air berwarna hijau kat dalam sinki tu*. Dengan penuh terharu, si siteri menyuap onde-onde itu ke mulut tapi...errrk....tapi.....tapi .... tapi....tapi kan....erm..erm..erm...


Entah di mana silapnya onde-onde buatan tangan si suami agak keras dan kenyal, herot berot mulut si isteri cuba nak makan. Ok, mungkin salah tepung or salah waktu merebus, jadi si suami made his 2nd attempt, tapi turn out keras kenyal jugak onde-ondenya.  Isteri yang terharu tengok kesungguhan suami pun redha je lah dan buat2 tak mengidam dah..lagipun usaha bersungguh2 suami buat isteri rasa disayangi gitu auwww geli mat jelir.


Tapi ke-mengidaman itu kembali muncul bilamana jiran kesayangan tanya kalau2 I ada mengidam nak makan apa2, dia boleh tolong masakkan. Jiran kesayangan offer bila I mengadu yang I lost appetite sepanjang minggu tu, especially towards rice. Maka jiran kesayangan pun sudi lah menyediakan onde2 yang paling lazat yang pernah di makan sebab kesiankan si jiran yang tengah mengidam.

+- onde2 air tangan jiran kesayangan dan muka gembira lepas dapat kuih idaman perut -+

 +- yours truly bersama jiran kesayangan yang baik hati i.e Teez..auw sehati sejiwa pakai baju belang2 -+


Nasib baik jugak lah kitorang berjiran dengan orang Malaysia, pulak tu nasib baik jugak Teez sudi melayan kerenah jirannya yang mengada-ngada ini. Maka begitulah al-kisah suka duka nak mendapatkan onde-onde di bumi Jepun ini. Dari cinta sang suami terhasillah onde-onde kenyal dan dari kasih sesama jiran, terhasillah onde-onde lazat...dua2 pun sweet pada diri ini..auwwww kenyit..u two are so sweeeeetttttttttttt ♥.


Psssttt : sekarang ini hubby larang I bukak mana2 blog masakan sebab takut mengidam macam2 lagi, masalahnya kat FB pun bersepah orang share gambar makanan sedap2..camno tu? ihikhik  eheh.


~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

18 words of wisdom & comments:

Rai said...

sungguh pun kenyal tapi penuh kasih sayang kan..hehe..bertuah betul..eh btw mana dapat kelapa eh kat bumi sakura tu? ada su-pa jual kelapa parut ke? maruetsu? aeon? haha..

Hanis MY said...

alhamdulillah termakbul jugak... kenyal2 pun mesti excited nok makey bilo hubby buat hehe.. yatiey takpo ngidey macey2 poms... badey tok naik mano, best la gitu...

eray said...

hehhe kenyal2 tapi penuh kasih sayang, tu yang berkat.

hrtu kiteorg blk kelate, nampak kereta solah. hehhe

Nanak said...

hahaha...i tgk onde2 tu pn rasa nak mkn juga..tp mmg btl, hari2 org post kat fb gambar mknan sedap2..apalagi, i pun terus teringin nak mkn..

bru2 ni nmpk org post mangga, i pun cari kat pasar tp takde..tpksa tanya kwn kat daerah sblh kalau2 ada..
hehe..

adianiez AIDA said...

kat sini kan kalau kursus, sure aida pesan admin order onde-onde. onde-onde caterer kitorang marbeles!!!

Asmara said...

nasib baik ramai jiran tetangga@msian yg baik hati boleh tulun, hihi.. kalau kat sini, sorang2, sendiri ngidam sendiri buat. hehe..

Oyis said...

baiknya jiran, Alhamdulillah ada jiran mcm tu...

transformed housewife said...

maybe terlebih tepung kot pahtu maso rebus tok masok molek. tapi at least SOlah sanggup buat.

mazni_azis said...

sweet...sweeettt...hehehe

Nadiah Sidek said...

hehe..bahaya betul. kang macam-macam yang dia mengidamnya

e.l.i.z.@ said...

hahahha nok sukko eh..tp bagus la hubi sanggup buat wpun keras kekong sapa senget mulut bini nok make :P

mujo jugok berjiran nge hop teror masok..acu berjiran nge ambo ni??? haha ambo g tupey make onde² kerah jah la ekekkeke

yatie chomeyl said...

Rai : kat aeon ada jual, dlm kedai nama KALDI

hanis : xnaik lg, tunggu la sikit lagi hohohooh

yatie chomeyl said...

eray : kereta solah tinggal kat umah ayah dia, hehe

nanak : maksudnya u pun mengidam sepanjang tahun jugaklah ni eheh

yatie chomeyl said...

Kak As : tu la, nasib baik ada jiran yg baik hati & pandai masak hehe

oyis : tu la, syukur sgt ado jiran baik gitu :)

yatie chomeyl said...

kak nur : ye kot, tu la at least appreciate the effort hehe

angah : sweet tp kenyal..gitu lah ngeeee

yatie chomeyl said...

nadiah : tu la pasal, tp memang kat blog selalu org tyg makanan..habis tu camno x mengidam? :p

eliza : ho la, mujur jiran jenis mudoh baso & pandai masok..kalu dop, pade ngidam sampai beranok la jawabnyo huhuhuhu

Sidratul Muntaha said...

xsenonoh la mak buyung nih..
ahaha..
ceh.siap paw jiran..
agak2 klu blik sni..
ko paw aku apelah nnti tie?
ahhaa
larik...

AyuArjuna BiGoshh said...

hahahahahahha....berair mata baca enri ni hahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...